Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Τι ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι τουρίστες στην Ελλάδα...

20.6.16

Τι ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι τουρίστες στην Ελλάδα- Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Γερμανοί - Κεντρική Εικόνα
 Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Γερμανοί...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρήματα ξοδεύει κατά μέσο όρο ένας τουρίστας που επισκέπτεται τη χώρα μας;

Ειδικότερα, ένας Αµερικανός τουρίστας στην Ελλάδα ξοδεύει κατά µέσο όρο περί τα 1.200 ευρώ, µε βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι, µε τον µέσο ταξιδιώτη να ξοδεύει κάτι περισσότερο από 900 ευρώ.

Λίγο πάνω από τα 800 ευρώ είναι κατά µέσο όρο οι εισπράξεις από τον Γερµανό τουρίστα, µε τη γερµανική αγορά να παραµένει όσον αφορά τις αφίξεις η σηµαντικότερη για την Ελλάδα. Λίγο χαµηλότερα από τα 800 ευρώ ανά ταξιδιώτη είναι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς, ενώ οι λοιπές χώρες κυµαίνονται κατά µέσο όρο πέριξ των 500 ευρώ ανά ταξιδιώτη.

Mε βάση τα ίδια στοιχεία, για την τελευταία δεκαετία, από το 2005 έως σήµερα, σχεδόν το 50% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων της Ελλάδας προέρχεται από τις παραδοσιακές αγορές, ήτοι Γερµανία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, µε τα επιµέρους ποσοστά των αγορών αυτών να παρουσιάζουν διαχρονική σταθερότητα.

Εξαίρεση αποτελεί η Ρωσία, το µερίδιο της οποίας από 2% κατά µέσο όρο την περίοδο 2005-2009 εκτινάχθηκε στο 8% το 2010-2014. Τώρα, µετά τη βουτιά των αφίξεων των Ρώσων το 2014-2015 στην Ελλάδα, αλλά µε δεδοµένη την ευνοϊκή συγκυρία για µας, καθώς γυρίζουν την πλάτη στην Τουρκία, οι Ελληνες ξενοδόχοι ευελπιστούν να βελτιώσουν το 2016 τα νούµερα από την οµόθρησκη χώρα.

Οι πλέον αισιόδοξες εκτιµήσεις από τη ρωσική αγορά σύμφωνα με την εφημερίδα κάνουν λόγο σχεδόν για διπλασιασµό των αφίξεων στο 1 εκατοµµύριο φέτος, µε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι τα προβλήµατα που παρατηρήθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σχετικά µε την ταχύτερη χορήγηση της νέας βιο- µετρικής θεώρησης Σένγκεν από τις ελληνικές αρχές έχουν ξεπεραστεί και οι τρεις προξενικές µας αρχές στη Ρωσία εξέδωσαν φέτος τον Μάιο περισσότερες από 85.000 θεωρήσεις, καταγράφοντας αύξηση 50% σε σχέση µε τον ίδιο µήνα πέρυσι...

«Σπάει» η απεργία στον Πειραιά

Τα πρώτα ρήγματα στο μέτωπο των εργαζομένων στα λιμάνια φαίνεται ότι αποτυπώνονται στις πληροφορίες βάσει των οποίων οι εργάτες στον ΟΛΠ ανέστειλαν την απεργία τους όχι όμως και οι υπάλληλοι και οι χειριστές μηχανημάτων.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες ενδέχεται να προσπεραστεί το πρόβλημα με την αποβίβαση 5.400 ξένων τουριστών από το κρουαζιερόπλοιο Carnival Vista, το μόνο που πραγματοποιεί τη δεύτερη home port επίσκεψή του στον ΟΛΠ. Ειδικότερα αποβιβάζει 5.400 επισκέπτες με τις αποσκευές τους οι οποίοι επιστρέφουν στις χώρες τους και επιβιβάζει 5.400 νέους επιβάτες οι οποίοι ξεκινούν από τον Πειραιά την κρουαζιέρα τους.
Ομως ακόμη κι έτσι θα υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των χειριστών μηχανημάτων. Πάντως σήμερα το μεσημέρι η ΟΜΥΛΕ έχει καλέσει σε συνεδρίαση τα μέλη της στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της πάντως – η πρώτη που δεν είναι κοινή με την Ενωση Αρχιεργατών και Εργατών – τοποθετείται αρνητικά απέναντι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες εστιάζονται στην παροχή δικαιώματος μετατάξεων.
«Το λιμάνι του Πειραιά δουλεύει σήμερα», αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες της βιομηχανίας κρουαζιέρας που εμφανίζονται για πρώτη φορά συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά από 3,5 εβδομάδες κατά τις οποίες οι απεργίες συνδικαλιστών παρέλυσαν τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
από kathimerni.gr

Τζορτζ Σόρος: Το Brexit θα φέρει «Μαύρη Παρασκευή»

Αντίστροφη μέτρηση

Brexit: Αμφίρροπες οι δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη, και ο Τζορτζ Σόρος στη μάχη

Brexit: Αμφίρροπες οι δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη, και ο Τζορτζ Σόρος στη μάχη
Παραμονές της κάλπης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα θα κριθούν στο νήμα
Mε άρθρο του στον βρετανικό Guardian που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στα βρετανικά «χαρτιά» και στην αγορά εργασίας που θα είχε ενδεχόμενο Brexit.  
O Σόρος, υπενθυμίζεται, θεωρείται ότι έχτισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σορτάροντας την στερλίνα στη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992.
«Η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα υποτιμηθεί ραγδαία και ταχύτατα αν επικρατήσει το "Φεύγουμε" στο δημοψήφισμα» εκτιμά ο Σόρος.
Έγραψε δε χαρακτηριστικά ότι η υποτίμηση θα ήταν μεγαλύτερη και με πιο εκτεταμένες συνέπειες «από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω σημαντικό κέρδος για τους επενδυτές του hedge fund μου, εις βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης».

«Πολλοί πιστεύουν πως το "Φεύγουμε" δεν θα έχει επιπτώσεις στα προσωπικά τους οικονομικά, αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος» ανέφερε ο Σόρος, λέγοντας πως θα υπήρχε «άμεση και δραματική επίπτωση στις αγορές, τις επενδύσεις, το επίπεδο τιμών και τις θέσεις εργασίας». Στην πρώτη γραμμή δε όσων θα πληγούν βρίσκονται οι πιο αδύναμοι, υπογράμμισε.

( Οι αμφίρροπες  δημοσκοπήσεις στή συνέχεια)

Γιούνκερ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Γιούνκερ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

«Καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την σταθεροποίηση της σχέσης κυβέρνησης-Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα και να οδηγηθεί στην δίκαιη ανάπτυξη και σε μια αισιόδοξη προοπτική για το λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο και δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες γιατί η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα είχαν κάνει λάθη» είπε.

«Στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολλές φορές για να αμβλύνουμε αυτές τις γωνίες και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία βρίσκεται σε πτώση, όχι βέβαια ικανοποιητική» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν απελευθερωθεί κονδύλια για την Ελλάδα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός «θα πρέπει να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

«Η Ελλδα ήταν και θα είναι ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος και θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του λαού της ένα κράτος πιο ισχυρό και πιο καλά οργανωμένο. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί για αυτό».

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, εκφράζοντας τον θαυασμό του προς τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες. «Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος και γι' αυτό κανείς δεν θα πρέπει να προσβάλει του Έλληνες. Ζητώ σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε.
από in.gr

Eντός τού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» εκδίδεται και εφημερίδα!!!

Στα Χανιά το εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

Στη ναυτική βάση Μαραθίου στη Σούδα κατέπλευσε σήμερα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», συνοδεία τριών ακόμη πλοίων των ΗΠΑ.

Το «Τρούμαν», το οποίο με τη βοήθεια ρυμουλκών κατευθύνθηκε σε ασφαλή προβλήτα της βάσης, θα παραμείνει για 4 ημέρες στη Σούδα, με σκοπό τον ανεφοδιασμό του, την αναψυχή και την ξεκούραση του πληρώματος, το οποίο θα έχει και την ευκαιρία να δει τις ομορφιές του τόπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη έχουν «κλειστεί» εκδρομές σε διάφορα σημεία της Κρήτης ενώ καθημερινά θα γίνονται έξοδοι για την πόλη των Χανίων.
Το «Χάρι» Τρούμαν» ανήκει επιχειρησιακά στον 6ο Στόλο και εκτελεί κυρίως αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου.
Έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες αναπτύσσοντας ταχύτητα 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 90 μαχητικών αεροσκαφών.
Διαθέτει 2.500 καμπίνες στις οποίες διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των πολεμικών αεροσκαφών. Στο πλοίο παρασκευάζονται σε ημερήσια βάση 18.000 γεύματα και καταναλώνονται 1.500 κυβικά νερού.
Το «Χάρι Τρούμαν» διαθέτει δικό του τηλεοπτικό σταθμό ενώ εκδίδεται και εφημερίδα.
από ethnos.gr

Γιούνκερ: Θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού, κυρίως των αδυνάμων

Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Την αγάπη και τη στήριξή του στην Ελλάδα και τους Έλληνες εξέφρασε γι' ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας τη θέση της χώρας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, και την ανάγκη αλληλεγγύης τόσο στην οικονομική, όσο και στην προσφυγική κρίση.



Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως “η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πράγματα που πάνε μαζί και ταιριάζουν”, γι' αυτό, όπως επισήμανε, και ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να αποφευχθεί το Grexit και η “παράλογη λογική όσων ήθελαν τότε να απομακρυνθεί η Ελλάδα από το ευρώ.
“Τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί θα ήταν απολύτως παράδοξο να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εφεξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, και υπογράμμισε πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και “για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν χρειάζεται να μιλάμε για προγράμματα προσαρμογής”. “Για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο αδύναμων, και κάνοντας ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, και οι οποίες αποτελούν επένδυση για τις μελλοντικές γενιές. “Υπό αυτή την έννοια, ζήτω οι Έλληνες”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα επίδειξης αμφίδρομης αλληλεγγύης, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ένα “εξαιρετικά βαρύ καθήκον” και επισήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων.
Στην καθοριστική συμβολή του κ. Γιούνκερ, το περσινό καλοκαίρι, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη διαφύλαξη της ενότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε τη συμβολή των θεσμών για την τόνωση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του “σχεδίου Γιούνκερ” για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα πρέπει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στο χρέος σημείωσε: “Πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, όχι με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση του κανόνες του ESM”.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Συνάντηση με Τσίπρα στο Μαξίμου
Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν », είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.
«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της », δήλωσε.
Τη πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, καθώς η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση αν και όχι ακόμη ενθαρρυντική τόνισε. Απελευθερώνονται κονδύλια για την Ελλάδα, συμπλήρωσε. Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων, είπε επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ethnos.gr

Παυλόπουλος σε Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

  Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Παυλόπουλος σε Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή», όπως είπε, του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

από tanea.gr

Στο προεδρικό μέγαρο ο Γιούνκερ...


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αυτή την ώρα...
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο προεδρικό μέγαρο.

Στην Ελλάδα τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης...

Στην Ελλάδα τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσηςΕντός της ημέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εκταμιεύσει την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τους δύο ειδικούς λογαριασμούς. Ο ένας είναι για...
τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν προς την εξυπηρέτηση του χρέους και ο άλλος για τα ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο για να θέσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων αναφορικά με την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Πρόκειται για άλλη μία συμβολική κίνηση της Ευρωζώνης που σηματοδοτεί ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των δανειστών της.

Στρέφεις το κεφάλι απ’ την άλλη και χαζεύεις με την υπερρεαλιστική ανθρωπολογία του Μποστ.

«Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» ομολογεί ο Σεφέρης...
Φωτογραφία του ποιητή στην Κύπρο.
Με τέτοια θανατηφόρα διαύγεια, η οποία οφείλεται και στο αδυσώπητο ελληνικό φώς («Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» ομολογεί ο Σεφέρης), το μόνο που μας σώζει είναι το σκώμμα. 
Από τους σκωπτικότερους και ιδιοφυέστερους Έλληνες του 20ού αιώνα υπήρξε ο Μποστ, ο οποίος περιγράφει παρακάτω μια λαϊκή τοιχογραφία:   

Eις την αριστερήν πλευράν ο ζωγράφος εικόνισε ένα ζεύγος εις την ακροθαλασσιάν. Ένας νέος 18-53 ετών είχε στην αγκαλιά του μίαν νέαν 8-35 ετών, χωρίς πόδια, και την φιλούσε. H νέα εκοίταζε προς τον νέον. O νέος φορούσε ροζ κοστούμι με φαρδιές καφέ ρίγες, κάτι μεταξύ ενδυμασίας ανθρώπου που πάει να κοιμηθή και καταδίκου που εδραπέτευσε και πρώτη σκέψις του μετά την απόδρασιν ήτο να συναντήση την αγαπημένη του στην ακρογιαλιά. Tο αριστερό πόδι του καταδίκου ήτο πάσχον και ολίγον παραμορφωμένον. H νέα όμως, είτε τυφλωμένη από το πάθος, είτε διότι εξετέλει πιστώς την εντολήν "αγάπα τον φίλον σου και με τα ελαττώματά του", παραβλέπουσα το φυσικόν τούτο ελάττωμα, είχε παραδοθή πανευτυχής εις την αγκάλην του χωλού εραστού, αληθής φιλόσοφος της ζωής, γνωρίζουσα ότι τα πολυτελή ενδύματα δεν δίδουν την ευτυχίαν και ότι πολλάκις κάτω από μίαν ασήμαντον και άκομψον περιβολήν κρύπτονται αγνά και ειλικρινή αισθήματα. Tας αυτάς σκέψεις έκανε και ο νέος που την φιλούσε. Tο ότι η κοπέλλα του εστερείτο ποδών τον άφηνε αδιάφορον. Ίσως διότι έκανε και την σκέψιν ότι μια γυναίκα χωρίς πόδια είναι θησαυρός, καθ' όσον, όσο λιγώτερα πόδια έχει, τόσον είναι και πιο οικονομική, δεδομένου ότι και λιγώτερες κάλτσες και παπούτσια χρειάζεται. Kι έτσι χωλός αυτός και κουτσή εκείνη εφιλώντο παθητικά και η περίπτυξίς των ήτο μία κραυγή διαμαρτυρίας κατά της υγιούς κοινωνίας, που, έχοντας τα ποδάρια της σωστά, αποφεύγει να ερωτευθή. Γι' αυτό κι ο κάβουρας είχε ζωγραφισθή σκεπτικός στην ροζ ακτήν. Ήτο ως να εμονολόγει: - Zηλεύω την ευτυχία αυτών των αναπήρων. Kι εγώ που έχω δέκα ποδάρια, μ' άφησε η καβουρίνα και πάει τσάρκα με το σπάρο στη Pαφίνα. Kαι το παράπονό του το ήκουσε ο ροζ γλάρος και το είπεν εις ένα άλλον: - O αδελφός μας ο κάβουρας πονεί. - Nαι, πονεί, είπαν τότε και τα ροζ κύματα. Γι' αυτό, ας πάμε να το πούμε και στ' άλλα κύματα, να φέρουμε το μήνυμα δίπλα, στη Γη της Αιολίδας. Στον διπλανό όμως τοίχο δεν ήταν η Γη της Αιολίδας, αλλά η συνέχεια της ακρογιαλιάς, όπου ένας ροζ τσέλιγκας έψηνε ένα ροζ αρνί σε μια ροζ φωτιά, ενώ δίπλα χόρευε ένας νέος με φουστανέλλα και μια νέα με τοπική ενδυμασία των Mεγάρων. Kι έτσι το μήνυμα φτερούγισε στον απέναντι τοίχο, όπου καθόταν μια αισθαντική βοσκοπούλα με τη ρόκα και τα προβατάκια της, που μελαγχόλησε μονομιάς. Γι' αυτό απέναντί της ακριβώς έκατσε ένας ροζ βοσκός με τρία ροζ πρόβατα, που έπαιζε με μια ροζ φλογέρα, ροζ μελωδίες. O βοσκός ήταν ατίθασος και οπλοφόρος μικρών διαστάσεων, μικρογραφία του Λαζό, εφφέ και του Tσακιτζή, εφφέ του Αϊδινίου. Eπειδή τα κύματα εσκέφθησαν ότι πιθανόν να μην εύρισκαν κατανόησιν από τον σκληρόν αυτόν βοσκόν, το ανήγγειλαν εις την μεσαίαν κόρην της βρύσης, η οποία ακούσασα το φρικτό νέο έμεινε κοιτάζουσα τον ροζ αέρα ως απόπληκτος....

απόσπασμα από παρελθούσα ανάρτηση τής "Ν.Μ.". 
Ολόκληρη η ανάρτηση ΕΔΩ