Τρίτη 12 Μαΐου 2015

"Posidonia Sea Tourism Forum" : 26 καί 27 Μαίου η φετινή 3η διοργάνωση

“Σημαντικοί ομιλητές στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum
Οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας και του yachting στην Ανατολική Μεσόγειο
στο επίκεντρο της Διοργάνωσης

 Κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας παγκοσμίως θα βρεθούν τον Μάιο στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum, όπου θα έχουν επαφές με μέλη της Κυβέρνησης και επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να δικτυωθούν με εκπροσώπους λιμενικών αρχών, εμπορικών επιμελητηρίων, προμηθευτών και άλλων παραγόντων της Ανατολικής Μεσογείου που εμπλέκονται στην λειτουργία και εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. 


Το Συνέδριο, που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 26 και 27 Μαΐου, θα φιλοξενήσει και ηγετικά στελέχη του κλάδου του yachting, όπως εκπροσώπους των ενώσεων MYBA και ICOMIA, μεγάλους yacht charterers και φορείς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης μαρινών.

Συνολικά, περίπου 800 επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού θα...

Έχουμε καί 'δώ τέτοια;


BBC για Βαρουφάκη: Έχουμε ρευστότητα για ακόμη δύο εβδομάδες ...


Πρωτοσέλιδο άρθρο έγινε την Τρίτη στο BBC ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του, κατά το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της χώρας ως...
«τρομερά επείγουσα» και ότι η κρίση θα μπορούσε να έρθει στο προσκήνιο σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
Σύμφωνα πάντα με το BBC, o Γ. Βαρουφάκης απεύθυνε τη συγκεκριμένη προειδοποίηση αμέσως μετά τη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται βάσει του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα.
«Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τρομερά επείγον ζήτημα. Το γνωρίζουν όλοι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και υπογράμμισε: «Από πλευράς χρόνου μιλάμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες».
tvxs.gr

Βαρβαρική παλινδρόμηση...


Η ελληνική αποστολική διακονίας υπό τον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο
Εντυπωσίασε με την ευθύτητά του ο Νίκος Φίλης, ο οποίος επέκρινε την επιλογή του υπουργείου Άμυνας να οργανώσει την υποδοχή των «λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας» με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ χαρακτήρισε δείγμα επιστροφής στον Μεσαίωνα και την περιφορά του «σκηνώματος» σε αθηναϊκό νοσοκομείο.
Για την ακρίβεια των σχολίων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ας σημειωθεί ότι πρωταγωνιστής στην υπόθεση αυτή είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας Γεννάδιος Ζερβός, ο οποίος παρέδωσε στη Βενετία το «σκήνωμα». Αλλά ο κ. Γεννάδιος είναι πολύ γνωστός.
Η δράση του στη Νάπολη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υποχρέωσε την Ελληνική Αδελφότητα και τον Σύλλογο Ελλήνων Σπουδαστών Νάπολης να ζητήσουν την απομάκρυνσή του μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (βλ. σχετ. Νίκος Κλειτσίκας, «Το φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία»).
Για τους παλιότερους δεν είναι άγνωστη η εκμετάλλευση του χριστιανικού αισθήματος από τους θεομπαίχτες της χούντας.
Δημήτρης Ψαρράς
efsyn.gr

«Σκηνοθετημένη η αισιοδοξία μετά το Eurogroup»...



Για «σκηνοθετημένη αισιοδοξία» ύστερα από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, τόσο από τους πιστωτές, όσο και από την ελληνική πλευρά, κάνει λόγο ο  αρθρογράφος Ρομαρίκ Γκοντέν της οικονομικής «La Tribube» στην ηλεκτρονική της έκδοση. 
Εκτιμά ότι ο μόνιμος στόχος των πιστωτών είναι η «άνευ όρων παράδοση» της κυβέρνησης ώστε να προκληθεί ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τόνοι ήταν σκοπίμως αισιόδοξοι χθες βράδυ μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες», τονίζει ο συντάκτης. Το σύντομο κοινό ανακοινωθέν «χαιρέτισε τις προόδους που έχουν γίνει έως τώρα (...), χαιρέτισε και τη βούληση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη συνεργασία τους με τους θεσμούς (...), αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες και περισσότερος χρόνος, για να γεφυρωθεί το χάσμα στα προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά».

Έκδηλη ήταν και η αισιοδοξία του Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη συνέντευξη τύπου που μίλησε για «σημαντική σύγκλιση» και για την «πιο φιλική και πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση» που είχε ποτέ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν από το χθεσινό Eurogroup.

«Ως προς τι τέτοια αισιοδοξία;» αναρωτιέται ο Ρομαρίκ Γκοντέν.
Στην ανάλυσή του που ακολουθεί, εκτιμά ότι υπήρχε η θέληση να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι : «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι «όμηρος» της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που είναι και ο βασικός φόβος του Eurogroup».

Στόχος του επικοινωνιακού αυτού χειρισμού είναι να σταματήσει η επιδείνωση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, όπου η μακροοικονομική κατάσταση γίνεται κρίσιμη.
Μια δεύτερη φιλοδοξία είναι το να πεισθεί η ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όπως άλλωστε το υπέδειξε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σημειώνει ο συντάκτης.
Η «La Tribune» αναφέρεται στη συνέχεια στα θέματα που συνεχίζουν να «μπλοκάρουν» και που, όπως ανέφερε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, είναι οι συντάξεις και τα εργασιακά.
«Οι Έλληνες κάνουν υποχωρήσεις, αλλά θεωρούνται μονίμως ανεπαρκείς», λέει ο συντάκτης και προσθέτει :
«Αυτό που οι πιστωτές θέλουν να πετύχουν είναι μονίμως η άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, (...) με απώτερο πολιτικό στόχο να προκληθεί ρήξη ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δημιουργηθεί μια συμμαχία ανάμεσα στην μετριοπαθή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και την «φιλο-μνημονιακή» αριστερά που αποτελούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», γράφει ο Ρ. Γκοντέν θυμίζοντας ότι οι Financial Times είχαν ήδη από τον Απρίλιο αναφερθεί στο σχέδιο αυτό των πιστωτών.
«Ο Γιάννης Βαρουφάκης όμως, παρά τις κάποιες υποχωρήσεις, δεν προτίθεται να φθάσει έως εκεί θέτοντας δύο κόκκινες γραμμές», τονίζει ο συντάκτης: να δοθεί ένα τέλος στον «κύκλο του αποπληθωρισμού» και να υπάρξει μια «καλύτερη κατανομή των βαρών των πιο αδύνατων προς τους άλλους» (...), απαιτήσεις μη αποδεκτές από το Eurogroup, υπογραμμίζει ο Ρομαρίκ Γκοντέν.

Τελικά, «αυτή η βούληση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μέσω μιας επικοινωνιακής αισιοδοξίας δείχνει ότι και οι δύο πλευρές επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, ελπίζοντας είτε σε μια λιγότερο αυστηρή στάση της ΕΚΤ, είτε σε μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (12.05.15)

                                                                                                                                                από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πέθανε η ηθοποιός Λίλυ Παπαγιάννη

Πέθανε η ηθοποιός Λίλυ Παπαγιάννη





Πέθανε το πρωί της Τρίτης η ηθοποιός Λίλυ Παπαγιάννη, σε ηλικία 80 ετών.
Η ηθοποιός τον τελευταίο καιρό πέρναγε δύσκολες ώρες, καθώς η υγεία της, μετά τον θάνατο του συζύγου της Ανδρέα Φιλιππίδη, είχε κλονιστεί αρκετά.
Διακριτική, ευγενής, με ταμπεραμέντο κι ένα υπόγειο χιούμορ, σπούδασε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και πρωτοβγήκε στο σανίδι το 1957 με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Την ίδια χρονιά γνώρισε και παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη.
Μαζί συγκρότησαν θίασο το 1965. Στη συνέχεια, και έως το 1969, συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε παραστάσεις, ενώ από το 1982 ως το 1988 έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία «Νταντά με το ζόρι».
Ξεχώρισε στη μεγάλη οθόνη μέσα από ρόλους που ανέδειξε με το ταλέντο και τη φινέτσα της όπως στις ταινίες «Δεσποινίς διευθυντής» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965), «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), «Εκδρομή» (1966) και «Η βαλίτσα του παπά» (1979).
Ακόμη εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές («Επειδή και δια ταύτα»), όπως επίσης και σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη, στις 12.00, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Εξασφαλισμένα τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις Μαΐου


Εξασφαλισμένα τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις Μαΐου
  | 
Πλήρως εξασφαλισμένα είναι τα 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται το Δημόσιο στο τέλος Μαΐου για την καταβολή μισθών, συντάξεων, αλλά και τις επιχορηγήσεις ταμείων, καθώς Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προέβησαν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των ποσών.

Αν και υπήρχε αρχικά άγχος για τη συγκέντρωση των σχετικών ποσών, το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο ήλθε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή της δόσης -που καταβλήθηκε σήμερα στο Ταμείο-  το αποθεματικό 650 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λογαριασμό σχετικό με τη συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η διευθέτηση τύπου «σε πληρώνω από τα λεφτά σου» απλά δίνει στην κυβέρνηση ταμειακή ανάσα 30 ημερών, καθώς ύστερα το σχετικό ποσό που αντιστοιχεί σε εγγυητικό λογαριασμό (αποθεματικό) έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Σημειώνεται πως εξ αρχής τον Ιούνιο το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να καταβάλει για αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του ποσοστού των 650 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός πλέον ανεβαίνει στα 2,1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση με τη διευθέτηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε να μην παραβιάσει το «δόγμα» που έχει διατυπώσει ότι οι εσωτερικές υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων έχουν προτεραιότητα έναντι των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα δύσκολα πάντως η κυβέρνηση τα έχει μπροστά της καθώς τον Ιούνιο έχει να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικές ανάγκες που ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ και της υπολείπονται περισσότερα από τα μισά, ώστε να είναι συνεπής σε εξωτερικές και εσωτερικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, ο λογαριασμός δεν βγαίνει ακόμη και ένα γίνει η βέλτιστη δυνατή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Στη βάση αυτή, θεωρείται επιβεβλημένη η επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάς – θεσμών έως τις αρχές Ιουνίου ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η χώρα.


από tanea.gr

Η Μόσχα καλεί την Ελλάδα...

...να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS

Η Μόσχα καλεί την Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
O υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ

Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργούν οι Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, και Νότιος Αφρική (BRICS), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στορτσακ.
Οι χώρες της BRICS επιδιώκουν μέσα από την εν λόγω αναπτυξιακή τράπεζα να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική τους αυτονομία και τη δημιουργία πόλου ανταγωνιστικού προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια 50 δισ. δολάρια και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ. δολαρίων, έχει ένα υπολογίσιμο μέγεθος.
 Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεργκέι Στόρτσακ τόνισε ότι οι ελληνωρωσικές σχέσεις θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι αναφορές αυτές γίνονται και εν όψει της δεύτερης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (18-20 Ιουνίου), με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. 

Γιά νά διαβάσετε ολόκληρη τή συνέντευξη τού
Σεργκέι Στόρτσακ πιέστε : ΕΔΩ

«Θετική έκπληξη» Τσίπρα για την πρόταση της Μόσχας...

 ...να ενταχθεί η Ελλάδα στην τράπεζα των BRICS

«Θετική έκπληξη» Τσίπρα για την πρόταση της Μόσχας να ενταχθεί η Ελλάδα στην τράπεζα των BRICS
                      
                               Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ
 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) Σεργκέι Στόρτσακ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Στόρτσακ κάλεσε την Ελλάδα να γίνει το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ εκφράζοντάς του, παράλληλα, τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση να ενταχθεί η Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδας και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.
από tanea.gr

Πληρώθηκε η δόση των €750 εκατ....

Reuters: Με κεφάλαια «ειδικού» λογαριασμού για το ΔΝΤ πληρώθηκε η δόση των €750 εκατ.

Reuters: Με κεφάλαια «ειδικού» λογαριασμού για το ΔΝΤ πληρώθηκε η δόση των €750 εκατ.
 
H κυβέρνηση έκανε χρήση ειδικού λογαριασμού που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ΔΝΤ ώστε να αποπληρώσει την δόση των 750 εκατ. ευρώ, είπαν την Τρίτη στο Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Από το συνολικό ποσό της δόσης τα περίπου 650 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από τον holding account ενώ τα υπόλοιπα περίπου 100 εκατ. ευρώ ήταν μετρητά, είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Τα κεφάλαια του holding account πρέπει να επιστραφούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Tο απόγευμα της Τρίτης το ΔΝΤ επιβεβαίωσε, μέσω της εκπροσώπου του, ότι η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση.
από tanea.gr

Εισαγγελίας Διαφθοράς : η Ελένη Ράικου

Στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραμένει για μία ακόμα διετία η Ελένη Ράικου


Στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραμένει για μία ακόμα διετία η Ελένη Ράικου

 
Στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραμένει για μία ακόμα διετία η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ανανεώθηκε η θητεία της ενώ στην αντίστοιχη θέση στην Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου έχει διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ το όνομά της έχει συνδεθεί με μεγάλες έρευνες οικονομικού αντικειμένου και κυρίως με υποθέσεις εξοπλιστικών προμηθειών.

Η ανανέωση της θητείας της Ελένη Ράικου και η τοποθέτηση του κ. Ζήση έγινε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, με άλλες αποφάσεις του ΑΔΣ προήχθησαν σε αρεοπαγίτες 13 πρόεδροι Εφετών, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μια Εισαγγελέας
Εφετών, ενώ έγιναν και άλλες προαγωγές εισαγγελικών λειτουργών.

Ειδικότερα, σε αρεοπαγίτες προάγονται οι εξής 13 πρόεδροι Εφετών: Μαρίας Νικολακέα, Αβροκόμη Θούα, Νικήτας Χριστόπουλος, Πέτρος Σαλίχος, Ιωάννης Φιοράκης, Ιωάννης Μπαλιτσάρης, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Γεώργιος
Μιχολιάς, Αλεξάνδρα Κακκαβά, Αγγελική Τζαβάρα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαιτζή και Νικόλαος Τσάκος.

Ακόμη, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προάγεται η Εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαϊρη και σε Εισαγγελείς Εφετών προάγονται οι αντεισαγγελείς Εφετών Αργυρός Δημόπουλος και Λάμπρος Σοφουλάκης. Τέλος, σε αντεισαγγελείς Εφετών προάγονται οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών: Δημήτριος Παικόπουλος, Ιωάννα Κατσή και Χαράλαμπος Τζώνης.
από tanea.gr

Μοίραζε προεκλογικά …αστέρια σε ξενοδοχεία, η ‘Ολγα Κεφαλογιάννη...



Βάφτιζε … «πεντάστερα» ξενοδοχεία με προδιαγραφές σαφώς υποδεέστερες, η πρώην υπουργός Τουρισμού, ‘Ολγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύονταν στην...
Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και 2 μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου!

Αυτό υποστηρίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλη, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής των υπεύθυνο τουριστικής πολιτικής Νίκο Συρμαλένιο, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν «η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε και δημοσίευσε σε ΦΕΚ από την 01.01.2015 έως και 23.01.2015, δηλαδή μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25.01.2015 και μέχρι και δυο ημέρες πριν από αυτές, σημαντικό αριθμο υπουργικών αποφάσεων, που, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους, δεν αντιμετωπίζουν θέματα άμεσων ή έκτακτων συνθηκών, που θα δικαιολογούσαν την έκδοσή τους, αλλά περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ιδιαίτερης σημασίας, που ανατρέπουν τους κανόνες ανέγερσης και λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων».

Αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως  «παρακάμπτοντας τον αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της έκδοσης των εν λόγω Υ.Α., που αποτελεί πάντως σοβαρό πολιτικό θέμα, επικεντρώνουμε κατωτέρω την παρούσα σε δύο από τις εν λόγω Υ.Α :

Την ΥΑ αριθμ. 216  «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (ΦΕΚ 10/Β/14 /Β09.01.2015), με την οποία υποβαθμίζονται δραματικά οι τεχνικές προδιαγραφές έναντι των λειτουργικών, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τότε με το ΠΔ 43/2002, όπως είχε τροποποιηθεί και κωδικοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ξενοδοχεία χαμηλών και μεσαίων κατηγοριών, που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους, να σπεύδουν να χαρακτηριστούν και να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας υψηλών κατηγοριών (4* ή και 5*).

Πέραν του γεγονότος, ότι η εν λόγω «ευχέρεια» συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ξενοδοχειακές μονάδες των υψηλών κατηγοριών,  που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα με τις προϊσχύουσες πολύ απαιτητικές προδιαγραφές, το σοβαρό πρόβλημα που κινδυνεύει να δημιουργηθεί είναι η συνολική υποβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων της Χώρας και η ανομοιόμορφη προσφορά υπηρεσιών από μονάδες, που έχουν -υποτίθεται- την ίδια κατηγορία και θεωρητικά το ίδιο επίπεδο. Συνεπώς, η προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών για τη δημιουργία, με σημαντική μάλιστα συμμετοχή του Δημοσίου, μονάδων υψηλής στάθμης θα ακυρωθεί επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της τουριστικής μας προσφοράς

Την ΥΑ αριθμ. 219 « Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων − διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα» (ΦΕΚ/Β/ 12.01.2015), σύμφωνα με την οποία μια πολύ σοβαρή αρμοδιότητα του Κράτους, η κατάταξη, που δια νόμου είχε αφαιρεθεί από τον ΕΟΤ και μεταφερθεί στο ΞΕΕ, πραγματοποιείται ουσιαστικά από ιδιωτικές εταιρείες, που πιστοποιούνται στο ΕΣΥΠ. Έτσι, η κρίσιμη εργασία της κατάταξης περνά ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, που ήδη πολλαπλασιάζονται και διεκδικούν μέρος του έργου, έχοντας προφανώς από καιρό προετοιμαστεί σχετικά, αφού η διαπίστευση είναι λογικό να απαιτεί κάποιο χρόνο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την αρμόδια υπουργό ‘Ελενα Κουντουρά «να αποκατασταθεί άμεσα η «ισορροπία» ανάμεσα στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ξενοδοχείων, ώστε τελικά να αποφευχθεί η λειτουργία ξενοδοχείων ίδιας κατηγορίας, με μεγάλες αποκλίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η συνακόλουθη σύγχυση των καταναλωτών και δυσφήμηση της τουριστικής προσφοράς της χώρας».  Επίσης «να επαναφέρει την κατάταξη των ξενοδοχείων σε δημόσιο φορέα, αφού αυτή αποτελεί υποχρεωτική διοικητική πράξη και όχι πιστοποίηση ή να ελέγξουν με οποιοδήποτε αποτελεσματικό τρόπο την πιστοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών». Τέλος «να διατάξει διοικητική έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης εσωτερικής πληροφόρησης και προετοιμασίας ιδιωτών για την  διαπίστευσή τους στο ΕΣΥΠ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοση της σχετικής απόφασης».
thepressproject.gr