Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΔΕΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΛΜΟΙ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ... (άρθρο του Νίκου Φελέκη)

ΟΚ, το καταλάβαμε και το εμπεδώσαμε: ο Κυριάκος, ο Μητσοτάκης, ο γιός του κυρίου Κώστα και αδελφός της Ντόρας, είναι το νέο αστέρι της πολιτικής και ο εκλεκτός όσων εντός και εκτός συνόρων δεν γουστάρουν τον Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ο Κυριάκος είναι ο μεγάλος αρχηγός της Δεξιάς που διεμβολίζει έως και κονιορτοποιεί το Κέντρο και ο οποίος, εάν γινόντουσαν τώρα εκλογές, θα έδινε στον Τσίπρα και την Αριστερά τα παπούτσια στο χέρι.
Μακάρι να 'ναι έτσι τα πράγματα. Μακάρι ο νέος να αποδειχθεί ο σωτήρας που περιμένει και χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να 'ναι ο εθνικός ηγέτης που ψάχνουν οι πολίτες.
Μακάρι να 'ναι αυτός που θα διώξει την τρόικα, θα λύσει το Ασφαλιστικό, θα φέρει την ανάπτυξη, θα καταπολεμήσει την ανεργία, θα καταργήσει τη δυσβάστακτη φορολογία, θα εξαλείψει τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Μακάρι το παλληκάρι να 'ναι ο Μέγας Μεταρρυθμιστής, ο Ανορθωτής και ο Αναμορφωτής. Μακάρι να 'ναι αυτός που θα προστατεύσει τους φτωχούς και τους αδύναμους. Μακάρι. Τι άλλο να πω; Μακάρι και πάλι μακάρι, χίλιες φορές μακάρι.
Και τώρα ας δούμε λίγο ψύχραιμα το πράγμα. Εσείς νομίζετε ότι η εκλογή Μητσοτάκη δίνει την απάντηση στο πρόβλημα της χώρας και στην προβληματική, η αλήθεια είναι, κυβέρνηση του Τσίπρα; Είναι η σπουδαία προσωπικότητα και οι τεράστιες ικανότητες του Μητσοτάκη αυτές που αίφνης έφεραν τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή και το δημόσιο βίο;
Εξυπακούεται πως όχι. Οι έπαινοι που ακούγονται για τον Μητσοτάκη είναι οι κρυφές αποδοκιμασίες για τον Τσίπρα. Επειδή δεν θέλουν να συγκρουστούν ευθέως με τον πρωθυπουργό υμνούν και πουσάρουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμη και η τρικυμία που ξέσπασε στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και οι αιτιάσεις ότι πλέον η χρησιμότητά τους -ως ενδιάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. κόμματα- εξαντλείται, βοηθάνε τον Μητσοτάκη αλλά και τον Τσίπρα να εξαφανίσουν τον μεσαίο χώρο ώστε στις επόμενες εκλογές τα κόμματά τους να συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 70%, εγκαινιάζοντας έτσι το νέο δικομματισμό που ονειρεύονται.
Όσοι πάντως στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ίσως θα πρέπει να σκεφτούν πως ο υπέρμετρος εκθειασμός των αρετών του αρκετές φορές οδηγεί σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι δεήσεις και οι ψαλμοί ταιριάζουν στον Αρχηγό της Εκκλησίας και όχι στον αρχηγό ενός κόμματος.
Νομίζω πως ο νέος εκπρόσωπος της οικογενείας Μητσοτάκη πλέον επεβλήθη, και με την αξία του, στη συνείδηση των νεοδημοκρατών, αλλά και των πολιτών ως ο νέος αρχηγός της Κεντροδεξιάς. Δεν χρειάζεται άλλο πουσάρισμα. Η υπερβολή μπορεί να τον βλάψει.
Σε τελική ανάλυση δεν είναι και ο σούπερ ντούπερ της πολιτικής. Ούτε καν καλύτερος από τον πατέρα του ή τους άλλους αρχηγούς της Δεξιάς. Στο μέλλον μπορεί, τώρα όχι.
Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν θα πρέπει λοιπόν να είναι μετωπική και ακραία. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν πως η λύση είναι να πέσει άμεσα η κυβέρνηση Τσίπρα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ώστε να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μητσοτάκης.
Εάν θεωρούν πως αυτό είναι το σωστό για τον τόπο, τη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη, έχει καλώς. Ας σκεφτούν όμως πως τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα φορολογικά, τα εργασιακά και όλα τα άλλα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα θα πρέπει να τα πάρει ο Μητσοτάκης.
Έχει ο Κυριάκος πολιτική χωρίς επώδυνα μέτρα; Αν ναι, καλώς. Να βγει και να την πει. Τώρα. Αν θεωρεί ότι η λύση του προβλήματος είναι οι εκλογές θα πρέπει επίσης να βγει και να το πει και να τις επιβάλει -με την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να το καταφέρει. Αν έχει τη γνώμη ότι οι δανειστές θα τον στηρίξουν χωρίς να απαιτούν την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, επίσης να μας το πει.
Σε διαφορετική περίπτωση (αν δηλαδή δεν είναι λύση οι εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς επώδυνα μέτρα και οι δανειστές θα επιμείνουν στην εφαρμογή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων) θα ήταν καλό να αφεθεί ο Τσίπρας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ή αν προτιμάτε να πιει το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους.
Ας πέσουν λοιπόν λίγο οι τόνοι της κομματικής αντιπαράθεσης και ας αφεθεί το έργο της αντιπολιτεύσεως στην κοινωνία. Πολλές φορές και επειδή είτε φουσκώνουν τα μυαλά είτε γίνονται λάθος εκτιμήσεις οι κίνδυνοι ατυχημάτων πολλαπλασιάζονται...

matrix24.gr

Ή καλοί άνθρωποι ή οι καλοί θεσμοί θα μας σώσουν από τη διαφθορά;


Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεσμεύτηκε να διώξει τους προηγούμενους

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι ξανά γεμάτη από ειδήσεις διορισμών και εξυπηρετήσεων ημετέρων και κάπως έτσι μου ήρθε στο μυαλό μια παλαιότερη ατάκα του Βρετανού συγγραφέα και σκιτσογράφου Ashleigh Brilliant: Θέλω συνολικά λιγότερη διαφθορά είτε περισσότερες ευκαιρίες να συμμετάσχω στην υπάρχουσα.
Το παραπάνω σχήμα μπορεί άριστα να περιγράψει τη μετάλλαξη σχεδόν όλων των ελληνικών κομμάτων που έκαναν το άλμα από την άνετη εξέδρα της αντιπολίτευσης στα απαιτητικά υπουργικά έδρανα της κυβέρνησης. Όλοι κάποτε υποσχέθηκαν ότι το κράτος θα πάψει να είναι λάφυρο της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, οι περισσότεροι αθέτησαν την υπόσχεσή τους και προσπάθησαν να βολέψουν όσους περισσότερους δικούς τους μπορούσαν.
Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιάζουσα – και όχι γιατί υποτίθεται ότι πρόκειται για αριστερό κόμμα. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τη διαφθορά μέσω ενός νέου θεσμικού πλαίσιου, δεν πρότεινε ποτέ κάποια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που θα κλείσει τα διάφορα «παραθυράκια».
Με συνθήματα όπως «ή εμείς ή αυτοί» και «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν», ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε μια ηθικολογική ρητορική και πόνταρε στο θυμό και την απογοήτευση των Ελλήνων, στους οποίους δεσμεύτηκε απλώς να διώξει τους προηγούμενους. Οι προηγούμενοι έφυγαν, οι θέσεις άδειασαν αλλά δεν καταργήθηκαν κι έτσι τώρα οι ακόλουθοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σπεύδουν να τις γεμίσουν, χωρίς καν να νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν.
Τώρα που το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αειπαρθένου Αριστεράς εξανεμίζεται, οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για τη μείωση της διαφθοράς και τον περιορισμό της αναξιοκρατίας. Ένα σύστημα που βασίζεται στην ηθική ακεραιότητα των κοινωνών του είναι ένα σύστημα που θα αποτύχει. Η έννοια του «καλού βασιλιά» που δεν θα κλέψει αλλά θα είναι με τον λαό είναι ασύμβατη με το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον εξ ορισμού πρέπει να προστατεύεται από ένα σύστημα απρόσωπων και ουδέτερων θεσμών που ελέγχουν και «συνετίζουν» τους εκάστοτε κυβερνώντες. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πλήγμα στο πελατειακό κράτος επήλθε με τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή 1994) αλλά και με τη σχετικά πρόσφαση ενίσχυση του με το νόμο 3812 (νόμος Ραγκούση 2009), όταν μέχρι και οι προσλήψεις στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάχθηκαν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Εξάλλου, δυο θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011 είναι αυτές που σήμερα μας βοηθούν να μαθαίνουμε ταχύτατα για τους διορισμούς και τα ρουσφέτια των τελευταίων κυβερνήσεων: η Διαύγεια και η ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Τυπογραφείο μέσω του Διαδικτύου.
Η μικρή και χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανακαλύψει τον τρόχο για να προοδεύσει ούτε να περιμένει κάποιον Μεσσία σε λευκό άλογο. Με θεσμούς και σχέδιο τα κατάφεραν τα σύγχρονα δυτικά κράτη, έτσι πρέπει να καταφέρουμε να προοδεύσουμε κι εμείς.
από athensvoice.gr

Προς μερική κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

FP, A.P., REUTERS

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να καταργήσουν μερικώς τη Συνθήκη του Δουβλίνου, αφαιρώντας τον κανόνα που καθιστά τη χώρα εισόδου αυτομάτως υπεύθυνη για τη χορήγηση ασύλου, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο καλώς πληροφορημένες πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον κανόνα «αναχρονιστικό» και «άδικο». Η σχετική πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Ετσι, κάποια μέλη της Ε.Ε., όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς θα είναι πολύ δυσκολότερο να τους επιστρέψουν στις γειτονικές χώρες. Επίσης, η κίνηση αυτή θα αυξήσει την πίεση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έτσι ώστε να δεχθούν ένα δίκαιο σύστημα ποσοστών και να θεσμοθετήσουν κοινούς κανόνες για το δικαίωμα χορήγησης ασύλου και τις διαδικασίες υποδοχής των προσφύγων.
Την ίδια στιγμή, plan B για κλείσιμο των γερμανικών συνόρων ζήτησε χθες ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ 44 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απηύθυναν στην καγκελάριο επιστολή με...

«Οι 10 αλήθειες για τη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων στην Ελλάδα»



Διευκρινίσεις για τη διακύμανση των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα παρέχει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι σε όλη την Ευρώπη οι τιμές λιανικής είχαν πτώση σε ποσοστά παρόμοια με αυτά της χώρας μας, δηλαδή από 17% έως 22%.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συγκεκριμένα ο ΣΕΕΠΕ αναφέρει ότι:
1. Η τιμή του αργού συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση της τιμής (πχ της αμόλυβδης) κατά 23% προ ΦΠΑ ή κατά 28% μετά ΦΠΑ.
2. Οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται κατά περίπου 70% από σταθερούς φόρους σε ευρώ (ΕΦΚ, ΦΠΑ, κ.λπ).
3. Το αργό πετρέλαιο (πχ. Brendt) - όπως και τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών - αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν τις διεθνείς τιμές όπως ορίζονται από τις Διεθνείς τιμές Platts. Οι τιμές των προϊόντων στην αντλία δεν μεταβάλλονται ΠΟΤΕ με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές.
4. Οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από...

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

 

tvxs.gr| 19 Ιαν. 2016
1Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τους διορισμούς και τους μετακλητούς υπαλλήλους με αφορμή την υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά - Παπαδόπουλο, που κατηγορήθηκε για διορισμό συγγενών του σε κρατικές θέσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για έφοδο κατάληψης του κράτους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίθεση με λάσπη και συκοφαντίες. Μαξίμου: Έξι αλήθειες για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Επίθεση διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης βλέπει η κυβέρνηση πίσω από τα δημοσιεύματα για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία υπουργών. Η κυβέρνηση, σε σημείωμα που διανεμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο είναι ακριβώς οι μισοί από όσους είχαν στα πολιτικά τους γραφεία οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
2. Την πρώτη τους συνάντηση είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησαν για περίπου μιάμιση ώρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα «καυτά» ζητήματα της τρέχουσας ατζέντας, δηλαδή το ασφαλιστικό, το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και το ζήτημα του ΕΣΡ. Στη συζήτηση που είχαν οι δυο άντρες on camera στην αρχή της συνάντησής τους, απέφυγαν τον πληθυντικό. Δυο tweets ανέβασε στο λογαριασμό του ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
3. Ραντεβού αναμέτρησης με τους εφιάλτες του παρελθόντος και του ΔΝΤ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, οριοθετώντας ανοιχτά πια ρόλους και – δύσκολους ― στόχους στο νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές: Η κυβέρνηση φοβάται βάλτωμα της αξιολόγησης, θέτει ως απώτατο χρονικό όριο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τις αρχές Απριλίου και επιχειρεί να σπάσει τα lobbies των διαρροών και τις συμμαχίες του παρασκηνίου καλώντας δημόσια το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει τη θέση του», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
4. Το θέμα των υποχρεώσεων που έχουν πλέον και οι εταίροι, μετά την αξιολόγηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Ο κανόνας pacta sunt servanda, δηλαδή όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
5. Στην κυβέρνηση ενακόπειται το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς στη διάσκεψη των προέδρων δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ που θα διενεργούσε το διαγωνισμό. Νομοθετική παρέμβαση για τις τηλεοπτικές άδειες πριν την αξιολόγηση προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς. Νωρίτερα ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα
6Υπέρ της συμπόρευσης με τη ΝΔ τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να βοηθήσουμε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν υπονομεύει τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του Ποταμιού, ενώ χαρακτήρισε «πολύ ωραία πρόταση» ο Σταύρος Θεοδωράκης να γίνει Αντιπρόεδρος στο νέο σχηματισμό. «Άλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι, υπομονή μέχρι το Συνέδριο», ήταν η πρώτη αντίδραση από το Ποτάμι. 
7Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης. Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες
8Ο Κοντονής κλείνει τη Θύρα 13. Πρόστιμο 90.000 ευρώ και κλείσιμο των θυρών 13 και 14 είναι η τιμωρία που επιβάλλει ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της ομάδας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. 
9. Ένα σπάνιο αρχείο για τη ζωή στο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν. Μια χώρα που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή της εικόνα, ήταν το Αφγανιστάν κατά τη δεκαετία των ‘60s. Μία σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών από την εποχή εκείνη στο Αφγανιστάν παρουσιάζει η Daily Mail. 
10Παιδιά 7 χρονών εργάζονται σε ορυχεία για την παραγωγή των κινητών. Χιλιάδες ανήλικοι, ακόμα και παιδιά μόλις 7 χρονών, εργάζονται επί 12 ώρες την ημέρα, με κίνδυνο της ζωής τους, σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να εξορύξουν κοβάλτιο, ένα ορυκτό μετάλλευμα απαραίτητο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε κινητά και λάπτοπ. Τί αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

*σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου

Τ. Γιαννίτσης: Έχουμε πόλεμο γενεών και μέχρι στιγμής ηττώνται οι νέοι

Εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, η δυσμενής κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής κρίσης του 2009.
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στην ανάγκη να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συναίνεση όλων και με στόχο το συμφέρον της νέας γενιάς, στάθηκε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός» που διοργάνωσε το Friedrich Ebert Stiftung και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πόλεμο γενεών που βρίσκεται σε εξέλιξη και σ’ αυτόν μέχρι στιγμής έχουν ηττηθεί οι νέες γενιές». Για να υπάρξει συνολική λύση χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία που θα αποδέχεται τη συλλογική αναγνώριση λαθών, συλλογική αντίληψη για τις νέες επιλογές και πάντως με ορίζοντα όχι δυο -τρία χρόνια, αλλά περισσότερο βάθος χρόνου», τόνισε.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υπηρεσιών (2000-01), είχε καταθέσει πρόταση βασισμένη στη μελέτη (1997) του καθηγητή Γιάννη Σπράου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος .
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, η δυσμενής κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής κρίσης του 2009. Τόνισε δε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανάπτυξή της. «Όπως είναι σήμερα μπλοκάρει τη μεγέθυνση της οικονομίας», σημείωσε. Χαρακτήρισε δε απλουστευτικές τις απόψεις ότι «η ανάπτυξη και απασχόληση θα λύσουν το ασφαλιστικό». «Απαιτείται σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί ο σεβασμός ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ασφαλισμένους» εξήγησε.
«Το ασφαλιστικό με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο και οι τρόποι για να ξεπεραστεί δεν είναι ξεκομμένοι από την παραγωγική διαδικασία» , ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

από naftemporiki.gr