Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                                                    από "ΤΑ ΝΕΑ"

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα...

Σε τίτλους

tvxs.gr | 27 Νοε. 2015
1. Διάλογο μη προθύμων και χαμηλά περιθώρια συναίνεσης δείχνουν οι πολιτικοί οιωνοί για το συμβούλιο των αρχηγών - συμβούλιο που, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε από τη Ρώμη, ότι στο συμβούλιο των αρχηγών «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» και πως πρόκειται για μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τις πιο έντονες επιφυλάξεις και κριτική στη σύγκλιση του συμβουλίου εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, με τη μεν Φώφη Γεννηματά να αποκλείει κάθε διάλογο για το ασφαλιστικό, τον δε πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο να καλεί, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί «άλλη κυβέρνηση».
2. Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Τι περιλαμβάνει η λίστα των συμφωνηθέντων.
3. Για κακούργημα διώκεται διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ένας υπάλληλος και 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, μετά την αποκάλυψη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι χορηγήθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων γιατί είχαν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανεικών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
4. Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο ο Εβρέ Φαλτσιανί που το 2008 παρέδωσε στις γαλλικές αρχές τα στοιχεία για 106.000 πελάτες της HSBC που φοροδιέφευγαν. Το ελληνικό τμήμα της «λίστας Φαλτσιανί» είναι η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
5. Σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία θα έχουν τα οικονομικά αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Κινήσεις καλής θέλησης κάνει Τουρκία, μετά την ρωσική απόφαση για οικονομικό «πόλεμο», με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά συνάντηση με τον Πούτιν. «Δεν θα μιλήσω στον Ερντογάν αν δεν ζητήσει συγγνώμη», ξεκαθαρίζει ο Ρώσος πρόεδρος.
6. Δέκα χιλιάδες παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές με «όπλο» τους τον τρόμο αλλά και υπόσχεση τον «παράδεισο» προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα στρατολογήσουν, βλέποντας σε αυτά τη νέα γενιά μαχητών που θα εκπληρώσει το τρομακτικό όραμα του Χαλιφάτου. Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Frontline «Τα παιδιά του ISIS», τα αγόρια που πέρασαν από τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα της φρίκης περιγράφουν τα όσα έζησαν.
7. Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν προ πολλού ανακαλύψει ως μέθοδο φοροαποφυγής την εξαγορά εταιρειών από άλλες που έχουν την έδρα τους σε διαφορετική χώρα με χαμηλότερη φορολογία και συνήθως πιο επιεικείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Η σχετική διαδικασία είναι γνωστή ως inversion (αναστροφή). Όμως πρόσφατα αναπτύχθηκε μία πιο πρωτοποριακή μέθοδος φοροαποφυγής, με την οποία μία κολοσσιαία εταιρεία «εξαγοράζεται» από μία μικρότερη,  αντιστρέφοντας τον γνωστό κανόνα ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
8. Προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα ήταν η δίκη της Siemens με 64 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.
9. Γάλλοι αξιωματούχοι, συγγενείς των θυμάτων και πολλοί από τους τραυματίες έδωσαν το παρών στην τελετή τιμής και μνήμης για τους 130 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στο μεταξύ, από έμπορο όπλων στη Γερμανία είχαν αγοραστεί μερικά από τα όπλα για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές.
10. Τούρκος πολίτης είναι, τελικά, ο αρχηγός της ομάδας των Τουρκομάνων ανταρτών, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τον Ρώσο πιλότο του Su-24 που κατέρριψαν τα τουρκικά F-16. Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ είναι ακραίος εθνικιστής και φέρεται να είναι μέλος των «Γκρίζων Λύκων». Το όνομά του Τσελίκ έγινε γνωστό όταν εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες δηλώνοντας ότι αυτός και η ομάδα του πυροβολούσαν τους δύο Ρώσους πιλότους όταν έπεφταν με αλεξίπτωτα στο έδαφος.
Και η κινηματογραφική πρόταση της ημέρας:
«Ο Άρχων του Τρόμου» του Όρσον Γουέλς με τον Τσάρλτον Ίστον
* Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Διέξοδο δια του διαλόγου αναζητά η κυβέρνηση

Tvxs Ανάλυση

tvxs.gr | 27 Νοε. 2015
Νικόλ Λειβαδάρη
M’ έναν εθνικό διάλογο που τορπιλίζεται εκ προοιμίου και με δύσβατο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο μπροστά της, η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο από το ναρκοπέδιο του ασφαλιστικού.
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη ίσως πρόκληση του τρίτου Μνημονίου, με περιορισμένα περιθώρια χρόνου και ευελιξίας έναντι των δανειστών και με εξίσου περιορισμένες κοινοβουλευτικές αντοχές, φέρνει στην πρώτη γραμμή την στρατηγική της «συνεννόησης». Θέτει μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση «ενώπιον των εθνικών διλημμάτων», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, ζητά συνευθύνη και συνδιαμόρφωση προτάσεων και ποντάρει είτε στην, ελάχιστη έστω, συναίνεση, είτε στις πολιτικές εντυπώσεις από μια στείρα άρνηση των «νεο-αντιμνημονιακών μετανοημένων».
Το πρώτο βήμα στο πλαίσιο αυτό ήταν το – προαναγγελθέν – αίτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει ο ίδιος στο τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους προσδιορίσει το ακριβές πλαίσιο του διαλόγου και να ανιχνεύσει προθέσεις, με στόχο η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο να γίνει αύριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσωπική επικοινωνία Τσίπρα με τους αρχηγούς ήταν και αίτημα του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος ήθελε να έχει την κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων, πριν η Προεδρία προχωρήσει στην επίσημη πρόσκληση.
Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν παραπέμπουν σε προσδοκίες ουσιαστικού αποτελέσματος. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ναυαγός των εσωτερικών της αδιεξόδων και αναζητεί επί ματαίω κοινή γραμμή απέναντι στο προσκλητήριο Τσίπρα. Ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης διαμηνύει ότι θα προσέλθει μεν στη σύσκεψη αλλά δηλώνει «μη πολιτικά εξουσιοδιοτημένος» για την όποια απόφαση, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εντοπίζει «πολιτικά ύποπτα» στοιχεία στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέχει και συγγράφει δεκαλόγους για το πώς αστόχησαν τα… laptops στο εκλογικό φιάσκο της περασμένης Κυριακής και ο Μάκης Βορίδης προτείνει παραίτηση Τσίπρα και νεκρανάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά. Με αυτές τις παραμέτρους, μάλλον δύσκολα ο πρωθυπουργός μπορεί να προσβλέπει σε διάλογο ή ακόμη και σε διαφωνία ουσίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε ψυχρές σφαίρες και σε απόσταση ασφαλείας κινούνται και τα πρώτα μηνύματα από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνεννόηση α λα καρτ λέγοντας «ναι» σε διάλογο για τα θέματα υψηλής, εθνικής πολιτικής αλλά όχι και για το επώδυνο ασφαλιστικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης με εμφανή χροιά προσωπικής πικρίας δηλώνει ότι «δεν θα εξαπατηθεί για δεύτερη φορά» κι ο Βασίλης Λεβέντης γίνεται το όχημα που βάζει και επισήμως στο τραπέζι το σενάριο της συγκρότησης «οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών».
«Η μάχη με τους δανειστές για το ασφαλιστικό θα είναι δύσκολη και σκληρή. Και όλα τα κόμματα οφείλουν, αν μη τι άλλο, να πουν καθαρά εάν θέλουν ή όχι να συμβάλουν σ’ αυτή τη μάχη. Εάν πουν όχι, θα κριθούν γι αυτό», ήταν η απάντηση που έδιναν χθες κυβερνητικές πηγές σ’ αυτήν την ψυχρή, πρώτη απάντηση στην πρόσκληση διαλόγου. Είτε κριθεί όμως, είτε όχι, και είτε συνυπέγραψε, είτε όχι, την συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές, η αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να μην λερώσει τα χέρια της με το ασφαλιστικό. Και, επί του παρόντος, έχει την πολυτέλεια να μην το κάνει.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για την κυβέρνηση. Το κλείσιμο του ασφαλιστικού βρίσκεται στον πυρήνα των απαιτήσεων του ΔΝΤ και αποτελεί σκληρό «προαπαιτούμενο» για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, οι πιο κρίσιμοι άξονες της πρότασης Κατρούγκαλου που θα καθορίσουν και τις μειώσεις των συντάξεων παραμένουν άγνωστες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί πλέον μόνον 153 μέλη. Όλα αυτά δεν προμηνύουν εύκολο Δεκέμβρη για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση και οι εναλλακτικοί δρόμοι δεν είναι απεριόριστοι…

Το μεσημέρι του Σαββάτου το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Κλείδωσε

tvxs.gr | 27 Νοε. 2015
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βασικά θέματα το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως κλειδώνει για το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12:00.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον Γιάννη Πλακιωτάκη, που όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει ως μεταβατικός πρόεδρος τη ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, αν και υπογράμμισε στον πρωθυπουργό πως «άργησε να ζητήσει τη σύγκλησή του». «Θα ακούσω τι έχεις να πεις και μετά θα ενημερώσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα», ανέφερε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
Η Φώφη Γεννηματά, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να συζητήσει για το ασφαλιστικό. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατέστησε σαφές, σε έντονο ύφος, πως διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά. Όπως υποστήριξε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα μπορούσαν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.
Θετικά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις τάχθηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως θα προσέλθει στη σύσκεψη, ωστόσο κομματικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν επιφυλάξεις για τις πραγματικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού. 
Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα «ψευδεπίγραφης συναίνεσης» και δήθεν «εθνικής ομοψυχίας». «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Κρεμλίνο: Ο Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον Πούτιν...

... στο Παρίσι...
Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, τη Δευτέρα, στο...
περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα.

Για «αίτημα συνάντησης κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών» από την πλευρά της Τουρκίας μίλησε στο Reuters ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν επαφή που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
 

Το Παρίσι τιμά τα 130 θύματα...





... των επιθέσεων...
Με χαμηλωμένο το κεφάλι ο Γάλλος πρόεδρος άκουσε την Μασσαλιώτιδα.

Ημέρα μνήμης σήμερα στο Παρίσι για τα 130 θύματα των επιθέσεων.
Περισσότεροι από 1.000 συγγενείς θυμάτων δίνουν το παρών στην επίσημη τελετή που είναι σε εξέλιξη στο Ινβαλίντ, στην καρδιά, της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το...
παρών δίνει και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέστρεψε ήδη από τη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόλις ακούστηκε ο ύμνος της Γαλλίας, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είναι ο μόνος που κάθεται μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης.

Η στρατιωτική μπάντα παίζει πένθιμο εμβατήριο.


Με χαμηλωμένο το κεφάλι ο Γάλλος πρόεδρος ακούει την Μασσαλιώτιδα. Στο μνημείο του Μεγάρου των Απομάχων έχει στηθεί μία μεγάλη οθόνη

O Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Από τους ηγέτες των κομμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Γάλλους υπουργούς.

Την ίδια ώρα δρακόντει είναι τα μέτρα ασφαλείας καθώς δύο από τους τρομοκράτες, ο Σαλάχ Αμπντελσάμ και ο Μοχάμεντ Αμπρίνι παραμένουν ασσύληπτοι.

Για το λόγο αυτό 11.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την Κυριακή ενόψει της συνόδου για το κλίμα τη Δευτέρα.

Χοντρό «χέρι» στην Τουρκία πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΝΑΤΟ...

ΝΑΤΟ

Το παρασκήνιο πίσω από την έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μετά από τουρκικό αίτημα, το οποίο ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο πρώην αξιωματούχος της CIA και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Λάρι Τζόνσον, μιλώντας στο Russia Today.

Σύμφωνα με...
τα όσα αποκαλύπτει ο Τζόνσον, πολλοί εκ των συμμετεχόντων στην έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την πράξη της Τουρκίας, παρά την χλιαρή δήλωση στήριξης της Άγκυρας μετά την ολοκλήρωσή της.

Αν και η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ήταν ουδέτερη, την ώρα της Συνόδου πολλά μέλη της Συμμαχίας εξέφρασαν βαθιές ανησυχίες για τις πράξεις της Τουρκίας, δήλωσε ο ο Τζόνσον μιλώντας στο Russia Today

«Ανησύχησα ότι το ΝΑΤΟ θα “έτρωγε” την παραφροσύνη της Τουρκίας, αλλά ευτυχώς, οι πληροφορίες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μεταφέρουν ότι πολλά μέλη ρωτούσαν την Τουρκία: Τι στο όνομα του Θεού σκεφτόσασταν;» πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος της CIA, τονίζοντας ότι πολλά μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ισχυρίστηκαν σθεναρά πως η Τουρκία θα έπρεπε να είχε χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση.

Μάλιστα, ο Τζόνσον υπογραμμίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο RT πως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ εξέφραζαν φόβους όχι για έναν «ψυχρό» αλλά για έναν πραγματικό πόλεμο με τους χειρισμούς της Τουρκίας.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να εμπλακούν Ρωσία και Δύση σε κάποιον πόλεμο», υπογράμμισε ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα μετέδιδε μεσοβδόμαδα ο βρετανικός Telegraph, ο οποίος τόνιζε πως στελέχη του ΝΑΤΟ, που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χαρακτήρισαν βεβιασμένη την αντίδραση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζοντας πως «υπάρχουν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών».
 

Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν την ύποπτη διασύνδεση του "μικρού" Ερντογάν...

Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν την ύποπτη διασύνδεση του "μικρού" Ερντογάν με τους τζιχαντιστές... με τους τζιχαντιστές...
Πληθαίνουν οι αναφορές που κατηγορούν το γιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, ότι έχει παράνομες συνεργασίες με τον ISIS.
Το γύρο των social media κάνει μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο γιος το Ερντογάν να απολαμβάνει...
το δείπνο του σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με το φερόμενο ηγέτη του ISIS, που σύμφωνα με κάποιους συμμετείχε στις σφαγές σε πόλεις της Συρίας.

Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν την ύποπτη διασύνδεση του "μικρού" Ερντογάν με τους τζιχαντιστές

Η φωτογραφία αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα της Russia Today εντείνει τις εικασίες περί συνεργασίας του Μπιλάλ με τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει πολλά χρήματα, εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγοραπωλησίες πετρελαίου. Επιπρόσθετα, προστατεύεται από τον στρατό ενός ολόκληρου κράτους. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί δρουν τόσο βάναυσα και με τόσο θράσος και γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με τέτοια βαρβαρότητα. Γιατί διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στο κέντρο της Ευρώπης», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την γνωστοποίηση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις.
Πηγή enikos.gr

Ήταν προβλέψιμο ότι θα καταλήγαμε σε γελοιοποίηση...

Ό,τι περνάμε το είχα προβλέψει, σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο εκλογικό φιάσκο.

Μιλώντας στον...
"Alpha 9,89", σημείωσε ότι εκείνος είχε προτείνει να πάει η Ν.Δ. σε Συνέδριο και σε ανοιχτή εκλογή, αλλά από κατάλογο των εγγεγραμμένων μελών. 

Όπως είπε, ήταν προβλέψιμο ότι θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία στη γελοιοποίηση ενός μεγάλου κομματικού χώρου...
 

Μετά από δέκα χρόνια ξεκινά η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens



Μετά από δικαστική διαδρομή περίπου μίας δεκαετίας η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens και τις παράνομες πληρωμές φθάνει σε δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου σήμερα, στο Εφετείο της Αθήνας με κατηγορουμένους στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της γερμανικής εταιρείας που κατηγορούνται για δωροδοκίες και δωροληψίες.
Συνολικά 64 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο μεταξύ των οποίων και 13 γερμανοί υπήκοοι, στελέχη, τότε του γερμανικού κολοσσού, χρηματιστές και άλλοι που διαδραμάτισαν διάφορους ρόλους για τις παράνομες πληρωμές.
Η υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές στα μέσα του 2006 από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, τότε, σήμερα οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, έφθασε στο εδώλιο μετά από μακρά διαδικασία ανακρίσεων που διήρκησαν συνολικά περί τα οκτώ χρόνια.
Και ενώ οι δικαστικές αρχές, έσπασαν ρεκόρ χρονικής διάρκειας των ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens, εντούτοις δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους αποδέκτες του συνόλου των μαύρων χρημάτων που δόθηκαν για συμβάσεις στη χώρα μας με αποτέλεσμα η σημερινή δίκη να αφορά μόνον τη σύμβαση 802 του ΟΤΕ και καμία άλλη από τις πολλές που ερευνήθηκαν.
Ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος της εποχής εκείνης δεν βρέθηκε στον κατάλογο των αποδεκτών των παράνομων πληρωμών και οι μόνοι  ουσιαστικά που κάθονται στο εδώλιο ως δωρολήπτες είναι στελέχη του ΟΤΕ της εποχής εκείνης για τους οποίους εντοπίστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους.
Η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης που στιγματίστηκε από τη διαφυγή στο εξωτερικό του ισχυρού άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο αλλά και του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος ακόμα καταζητείται χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει παράνομες πληρωμές και για άλλες, πλην του ΟΤΕ συμβάσεις, όπως το σύστημα ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων, το λεγόμενο C 41. Ακαρπες υπήρξαν οι έρευνες και για άλλες συμβάσεις του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας, όπως η προμήθεια των Patriot η η σύμβαση της Αρμεντέλ και άλλες.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που τυπικά είναι και στη σημερινή δίκη κατηγορούμενος, μετά τη διαφυγή του εξωτερικό, δικάστηκε στη Γερμανία αλλά δεν εκδόθηκε στη χώρα μας λόγω της γερμανικής του υπηκοότητας. Την έναρξη της σημερινής δίκης, έστω και μετά από τόσα χρόνια, αναμένεται να καθορίσουν εγγενή προβλήματα, όπως η αναζήτηση κατάλληλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, ενώ άγνωστο παραμένει πια λύση θα βρεθεί στο υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει με το ογκωδέστατο κατηγορητήριο που δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, λόγω κόστους και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα παρακολούθησης οι γερμανοί υπήκοοι που είναι κατηγορούμενοι στη δίκη.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη που εμπλέκεται στην υπόθεση για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που πήρε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
kathimerini.gr

Οικονομικά αντίποινα από Ρωσία

AFP, REUTERS
Εκτεταμένα οικονομικά αντίποινα θέτει σε εφαρμογή η Ρωσία έναντι της Τουρκίας, κλιμακώνοντας την ασύμμετρη απάντησή της στην κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της στα συροτουρκικά σύνορα. «Εδωσα εντολή στα μέλη της κυβέρνησης να επεξεργαστούν ένα πακέτο αντιποίνων γι’ αυτή την επιθετική ενέργεια (της Τουρκίας) στην οικονομική και την ανθρωπιστική σφαίρα», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα απαντητικά μέτρα θα περιλαμβάνουν τη ματαίωση κοινών οικονομικών σχεδίων, περιορισμούς εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών, αλλαγή του καθεστώτος τελωνειακών δασμών και επιβολή κυρώσεων στα πεδία του τουρισμού και των μεταφορών.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream. Οπως αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος, η Μόσχα σκέφτεται επίσης να αναστείλει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία και να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας μεταξύ των δύο χωρών. Ηδη η ρωσική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία επικίνδυνο τουριστικό προορισμό και τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία έχουν αναστείλει τα προγράμματά τους με προορισμό την Τουρκία.

Σ’ αυτό το φόντο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας για ενίσχυση των υγειονομικών ελέγχων στις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η αρμόδια κρατική υπηρεσία Rosselkhoznadzor διαπίστωσε ότι ποσοστό των εισαγόμενων τουρκικών γεωργικών προϊόντων, της τάξης του 15%, δεν ανταποκρίνεται στα ρωσικά στάνταρντ ασφαλείας.

Παράλληλα με τα οικονομικά αντίποινα, η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο των λέξεων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι «η τουρκική ηγεσία οδηγεί σκόπιμα τις (ρωσοτουρκικές) σχέσεις σε αδιέξοδο» και προσέθεσε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη τη συγγνώμη που της οφείλει η Αγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι η Τουρκία «λειτουργεί αναμφίβολα ως συνένοχος των τρομοκρατών».

Αψηφώντας τις αντιδράσεις της Μόσχας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν είναι η χώρα του, αλλά η Ρωσία εκείνη που οφείλει να απολογηθεί για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Αργότερα όμως, με συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εμφανίστηκε απολογητικός, δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενδεχομένως θα είχαν δράσει διαφορετικά «αν γνώριζαν ότι πρόκειται για ρωσικό αεροπλάνο».

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος με τις ρωσικές αιτιάσεις περί διαπλοκής της κυβέρνησής του, αλλά και του ίδιου του γιου του, σε λαθρεμπόριο καυσίμων του ISIS. «Ντροπή! Οσοι εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες πρέπει να μπορούν να τις αποδείξουν», δήλωσε ο Ερντογάν. Αναφορικά με τα οικονομικά αντίμετρα της Μόσχας, έκανε λόγο για συναισθηματική αντίδραση, ανάρμοστη για πολιτικούς. Εξάλλου, η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένο ντοκουμέντο, στο οποίο η τουρκική αεροπορία φέρεται να προειδοποιεί επανειλημμένως τον πιλότο του ρωσικού αεροπλάνου ότι έχει πλησιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και να τον καλεί να αλλάξει πορεία.

Χθες το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο, όπως δήλωσε, τη συγκρότηση «ενός μεγάλου συνασπισμού» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνασπιστεί με τη Γαλλία εναντίον «του κοινού εχθρού», των τζιχαντιστών. Τέλος, χθες το βράδυ η Μόσχα γνωστοποίησε ότι οι, τελευταίας γενεάς, πύραυλοι S-400 που αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στη Συρία, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα, βρίσκονται ήδη στη θέση τους και είναι πλήρως λειτουργικοί.

kathimerini.gr

Θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή ο Τσίπρας

Θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή ο Τσίπρας

Αύριο (σήμερα), Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνημάτων προς τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να τους ενημερώσει για την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να δρομολογηθεί η σύγκλησή του άμεσα, με το Σάββατο να αποτελεί την ενδεδειγμένη ημέρα.
Αντικείμενο θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ομοίως, η συνεννόηση ως προς το Προσφυγικό θα έδινε μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα ενόψει και της σημαντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή. 

tanea.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 26 Νοε. 2015
1. Ψυχρό «ναι» και χαμηλές προσδοκίες από το συμβούλιο των αρχηγών. Με χαμηλές προσδοκίες συγκαλείται, πιθανότατα το Σάββατο, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο - και επισήμως πλέον - το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το αίτημα Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνουν κλίμα επιφυλακτικότητας, έως και καχυποψίας, ενώ τις δυνατότητες ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης περιορίζει εκ των πραγμάτων και η κρίση στη Νέα Δημοκρατία που, επί ματαίω, αναζητεί από το πρωί κοινή γραμμή απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού.
2. Έδωσαν τα χέρια Πούτιν - Ολάντ κατά των τζιχαντιστών. Να συνεργαστούν στενά ενάντια στον «κοινό εχθρό» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας συμφώνησαν Πούτιν και Ολάντ που συναντήθηκαν σήμερα στο Κρεμλίνο. Εντωμεταξύ, μαχητικά αεροσκάφη Tornado για αναγνωριστικές πτήσεις πρόκειται να αναπτύξει η Γερμανία στη Συρία προς υποστήριξη της Γαλλίας στη διευρυμένη μάχη που ζητά εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
3. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση. Απορρίπτει τις κατηγορίες της Ρωσίας για υποστήριξη εκ Τουρκίας του Ισλαμικού Κράτους και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την κατάρριψη ξένων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Από την πλευρά της, η Μόσχα απειλεί την Τουρκία με ακύρωση του αγωγού TurkStream. Ενώ, σε μια πρώτη κίνηση οικονομικών αντιποίνων, ανακοίνωσε τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρεται πως το 15% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών».
4. Υπέρ των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση που τού απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την επίσκεψη του κ. Αμπάς στην Αθήνα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
5. Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες της Ειδομένης προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη στην ΠΓΔΜ, καθώς τα Σκόπια δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα οικονομικών μεταναστών από μη εμπόλεμες χώρες.
6. Όλες οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό (νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, υπολογισμός σύνταξης βάσει του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος, όροι αυτοτελούς βασικής σύνταξης, κατώτατα όρια σύνταξης) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζονται αναλυτικά σε έκθεση της ΠΟΕ - ΟΤΑ.
7. Ένας παγκόσμιος χάρτης δείχνει την χώρα προέλευσης των ξένων μαχητών που έχει στρατολογήσει το Ισλαμικό Κράτος στις τάξεις του. Πρωταθλήτρια σε… τζιχαντιστές είναι η Γαλλία αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1.200 περίπου Γάλλοι έχουν μεταβεί στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Ακολουθεί η Τουρκία με 1.000 περίπου μαχητές και το Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 600.
8. Η Ολλανδία του ρατσισμού - Με κομμένα κεφάλια γουρουνιών υποδέχεται τους πρόσφυγες. Μάρτυρες ενός «μεσαιωνικού» σκηνικού έγιναν εκατοντάδες πρόσφυγες στην είσοδο κέντρου κράτησης στην Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, ολλανδικό ανώτατο δικαστήριο ενέκρινε σήμερα την κυβερνητική πολιτική που προβλέπει την άρνηση χορήγησης τροφής και στέγης στους αιτούντες άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, αλλά αρνούνται να επαναπατριστούν.
9. Χιλιάδες Έλληνες ζητούν από τη Google να τους ξεχάσει. Έως τώρα 2.044 χρήστες στην Ελλάδα έχουν υποβάλει στη Google αίτημα ώστε να διαγραφούν αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν το όνομά τους. Στην Ευρώπη έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 348.085 αιτήματα, τα οποία αφορούν πάνω από 1,23 εκατομμύρια ιστοσελίδες.
10. To Τvxs προτείνει: Οι τέσσερις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Ξεχωρίζουν τα φιλμ «99 Σπίτια» του Ραμίν Μπαχράνι και η νέα δημιουργία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Chevalier». Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν τόσο «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όσο και η «Άσφαλτος» του Σαμουέλ Μπενσετρίτ.
Δείτε ακόμα: Ένα animation για μία καθοριστική συνάντηση ενός δραπέτη με έναν μαθητή. Ένας άνδρας δραπετεύει από τη φυλακή, ένα αγόρι το σκάει από το σχολείο. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν...

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών...

Πρόταση χωρίς νόημα...

 Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας προβάλλεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως μια...
επιβεβλημένη κίνηση προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης. Συνάντησε και δικαιολογημένα την αντίδραση των κομμάτων.
Νομίζω πως στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για αρκετούς λόγους:
-Εισπράττεται (και είναι) ως μια προσχηματική κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού για να βρει συνενόχους στην επερχόμενη επώδυνη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
-Το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογα ζητήματα λειτουργεί αποτρεπτικά. Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να σπάσει ο κύκλος της καχυποψίας .
-Δεν υπάρχουν συνομιλητές στο πολιτικό πεδίο: Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα σε διάλυση (με ποιόν να συνεννοηθείς και ποιόν να εμπιστευθείς), στο ΠΑΣΟΚ τον τόνο δίνουν οι ρεβανσιστές Βενιζέλος, Λοβέρδος, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη λογική του μιζεραμπιλισμού, ιδιαίτερα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις παλιές ριζοσπαστικές θέσεις του, ενώ το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δεν συνιστούν υπολογίσιμο πολιτικό μέγεθος.
-Δυστυχώς δεν υπάρχουν συνομιλητές με κύρος και εκτόπισμα ούτε στο επίπεδο των κοινωνικών εταίρων. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν καταντήσει οργανώσεις-σφραγίδες που απλώς διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικά την αποστολή τους, προκηρύσσοντας γενικές απεργίες (μία φορά το δίμηνο), ενώ το ΠΑΜΕ αρνείται σταθερά να εμπλακεί σε διαδικασίες διαλόγου και πορεύεται κατά πώς επιθυμεί το ΚΚΕ, δηλαδή με συμβολικές καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων χώρων και με τελετουργικού χαρακτήρα πορείες στο κέντρο των πόλεων μία φορά το βδομάδα.
Συνεπώς, αυτό που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση είναι να περιγράψει το πρόβλημα του ασφαλιστικού, να αποκαλύψει τις προθέσεις των δανειστών, και να καταθέσει την πρόταση της. Στη συνέχεια να αναλάβει είτε το βάρος της ψήφισης της από τη Βουλή είτε την ευθύνη της μετωπικής σύγκρουσης με τους εταίρους. Οι πολίτες θα κρίνουν τους πάντες και θα βγάλουν συμπεράσματα.

 Τάσος Παππάς
efsyn.gr

Τα κρακεράκια του Ντερμπεντέρη...



Και οι δανειστές, που υπέβαλλαν στον πρωθυπουργό την ιδέα της σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για το Ασφαλιστικό...
Αυτό, τουλάχιστον, λέει το ρεπορτάζ του MEGA (Χρήστος Τσιγουρής).
Πίσω από τον πρωθυπουργό, που αναζητώντας συναίνεση για το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό ζήτησε την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπάρχει και η παρότρυνση των δανειστών.
Το...
Ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα κι απαιτεί την συναίνεση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, φέρεται να είπαν στον πρωθυπουργό.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή, είπε στο σχόλιο του ο Ντερμπεντέρης.
Συμφωνα με το Συνταγμα, δεν συγκαλείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για θέματα κυβερνητικής πολιτικής.
Γι' αυτό κι ο κ. Παυλόπουλος είπε στον Τσίπρα να πάρει στο τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς κι αν δεχθούν, αυτός να τους καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο.
"Για καφέ και να βάλει και τα κρακεράκια", είπε ο Ντερμπεντέρης, για να τον διορθώσει η Τρέμη, λέγοντας του, πως, είναι άσχετος στα θέματα σερβιρίσματος. "Με τον καφέ, πάνε κουλουράκι κι όχι κρακεράκια", του είπε.
Ρε τι μαθαίνεις απ' αυτό το δελτίο!...
 

Βαλαβάνη «πυροβολεί» ΛΑΕ-Λαφαζάνη...

H φτώχεια φέρνει γκρίνια…

valavani
Μπορεί η Νάντια  Βαλαβάνη να αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και να κατέβηκε στις εκλογές υποψήφια με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο στην πανελλαδική σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας το περασμένο σαββατοκύριακο κατέγραψε...
τις σοβαρές διαφωνίες της με την γραμμή του κόμματος.
valavani
Η Νάντια Βαλαβάνη μίλησε αμιγώς πολιτικά, αλλά και οικονομικά και έδειξε να διαφωνεί με βασικές επιλογές και θέσεις της Λαϊκής Ενότητας. «Πώς από τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους φτάσαμε στην εισήγηση να ενσωματώνεται η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ για ολική διαγραφή του χρέους, κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του κόσμου;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας στο σώμα της σύσκεψης πως «ακόμη και το χρέος που βρήκε και αρνήθηκε να πληρώσει η Οκτωβριανή Επανάσταση -τονίζω, επανάσταση- πληρώθηκε τελικά εξ ολοκλήρου από την Ρωσική Ομοσπονδία». Επίσης, η κ. Βαλαβάνη εμφανίστηκε να μην εκτιμά τις επεξεργασίες του κόμματος για την έξοδο από το ευρώ, αφού είπε ότι «το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι ούτε πόνημα, ούτε θέμα μιας διεθνούς διάσκεψης επιστημόνων». Τούτων δοθέντων, φαίνεται ότι η πορεία της Λαϊκής Ενότητας δε θα είναι καθόλου εύκολη εφεξής –συν τοις άλλοις, είναι γνωστό πως η φτώχεια φέρνει γκρίνια…
 matrix24.gr

Προειδοποίηση Πούτιν προς Τουρκία : "Παίζετε με τη φωτιά"...

Προειδοποίηση Πούτιν προς Τουρκία: Παίζετε με τη φωτιά

Να συνεργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι...
εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο». Σε άλλη ερώτηση, συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.

Για την υπόθεση των τζιχαντιστών, Ολάντ και Πούτιν συμφώνησαν στην ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται επί συριακού εδάφους με στόχο να πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα των τζιχαντιστών, ιδίως το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος «έδειξε» καθαρά την Τουρκία ως δρόμο από τον οποίο περνά το παράνομο πετρέλαιο μέσω Συρίας. «Θεωρητικά είναι πιθανόν η Άγκυρα να μην γνωρίζει για το πετρέλαιο από τη Συρία, αλλά μου είναι δύσκολο να το φανταστώ» συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε αποτελεσματική την επιχείρηση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις (σε συνεργασία με τη Δαμασκό) στην περιοχή όπου οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό μαχητικό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς η συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Για το θέμα αυτό, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την υπάρχουσα συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ επανέλαβε ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα.

Αντίθετα, ο Πούτιν είπε ότι το μέλλον του Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού.

«Ο συριακός στρατός και ο Άσαντ αποτελούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξήγησε, χωρίς όμως να αποκηρύξει άλλες ομάδες που επίσης μάχονται τους τζιχαντιστές.

Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν επίσης και το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο ως γνωστόν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος ρωσικών συμφερόντων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.

Όλοι δουλεύουν για τον Πούτιν...

putin1
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Συρία, με ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και άλλες χώρες να βομβαρδίζουν ή να ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν -ενώ παράλληλα στο έδαφος να πολεμούν μαζί ή και μεταξύ τους δια «αντιπροσώπων»-, οι εμπόλεμες δυτικές χώρες κινδυνεύουν να υποστούν μια τεράστια ήττα.
Αν η επιλογή σου είναι ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους -και στον πόλεμο αυτό συμμετέχει η Ρωσία-, ο μόνος ηγέτης που πείθει πως πραγματικά πολεμάει κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Προφανώς, ο Πούτιν κοιτάει τα συμφέροντα της Ρωσίας -και οι Ρώσοι, εκτός του ISIS, βομβαρδίζουν και αυτούς που θεωρούν πως θίγουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα-, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που πείθει πως μπορεί και θέλει πραγματικά να διαλύσει το Ισλαμικό Κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος προήλθε από πολεμικές ενέργειες δυτικών χωρών -όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες-, οπότε δεν είναι πολύ πειστικοί οι ηγέτες τους που υποστηρίζουν πως θέλουν να το εξαφανίσουν.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, οι υποψίες για τις πραγματικές επιθυμίες των χωρών της Δύσης και της συμμάχου τους, Τουρκίας, απέναντι στο ISIS, έχουν αρχίσει να φουντώνουν.
Όσο για τη σύγκριση του Πούτιν με τον Ερντογάν, είναι αστεία γιατί ο Ερντογάν είναι προφανές πως βάζει τον εαυτό του πάνω από όλα, ενώ ο Πούτιν, μπορεί να είναι εγωιστής, αλλά σκέφτεται πρώτα το συμφέρον της χώρας του.
Επίσης, ο Πούτιν έρχεται από μια χώρα με σπουδαίο πολιτισμό, από μια χώρα που έβγαλε τον Ντοστογιέφσκι και τον Τολστόι, από μια χώρα όπου κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα αφήνουν λουλούδια στα αγάλματα του Πούσκιν. Άλλο Ρωσία, άλλο Τουρκία. Να μην μπερδευόμαστε.
Ναι, αλλά η Ρωσία δεν είναι δημοκρατική, αφού δημοσιογράφοι, ομοφυλόφιλοι και άλλοι έχουν προβλήματα.
Αφενός ούτε η Δύση είναι τόσο δημοκρατική όσο υποστηρίζει ότι είναι, και αφετέρου, όταν λες πως ο δυτικός πολιτισμός κινδυνεύει να καταστραφεί από το ISIS, αυτά τα θέματα είναι λεπτομέρειες τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ο πόλεμος στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να αναδείξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ηγέτη όλου του δυτικού κόσμου. Και η Ρωσία στη Δύση ανήκει.
Αυτό μοιάζει να μην το έχουν αντιληφθεί οι ηγέτες της Δύσης. Δεν καταλαβαίνουν πως ο Πούτιν γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο συμπαθής στους πολίτες των δυτικών κοινωνιών.
Ο Πούτιν πείθει πως μπορεί να κάνει τη δουλειά.
Ίσως, γιατί ο Πούτιν δεν είναι τόσο εκπρόσωπος πολυεθνικών όσο οι υπόλοιποι ηγέτες.
Ο Πούτιν είναι ένας σοβιετικός άνθρωπος. Δηλαδή, παλαιάς κοπής.
Και έχει αντιληφθεί πως αυτή είναι η στιγμή που περίμενε.
(Για να δούμε αν πλησιάζει η ώρα για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, όπως την ονειρευόταν ο Ντε Γκωλ.)
pitsirikos 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


Διακοπή στρατιωτικών σχέσεων με την Τουρκία ανακοίνωσε το ρωσικό υπ. Aμυνας

REUTERS, Sputnik,
Όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διεκόπησαν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό καταδιωκτικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
«Σήμερα, έπειτα από την λήψη πρότερης απόφασης, κλείνουν όλα τα κανάλια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Κονασένκοφ.
«Αυτό αφορά και την λεγόμενη γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία», διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.
«Το υπουργείο θα προετοιμάσει τις προτάσεις του μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες και το υπουργείο Μεταφορών θα τις προωθήσει», δήλωσε ο Ουλουκάγεφ, έπειτα από σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με τον Ουλουκάγεφ, τα σχέδια όπως ο αγωγός αερίου TurkStream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία είναι ανάμεσα στα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως να παγώσουν ή να ακυρωθούν στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβληθούν ενάντια στην Άγκυρα
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας θα προετοιμάσει προτάσεις περιορισμού του εφοδιασμού τροφίμων από την Τουρκία εντός των επόμενων δύο ημερών, σε συνέχεια της εντολής του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ζήτησε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού ταξίαρχος Αλί Μαϊχούμπ ανέφερε πως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16 αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Συρία.
kathimerini.gr