Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας στη Μύκονο...

Ο «χρυσός» Πετρούνιας χαλαρώνει με... ακροβατικά!..

Ο Λευτέρης Πετρούνιας εντυπωσιάζει και στις διακοπές του. Και κάνει ακροβατικά ακόμα και στην πισίνα στην Μύκονο, όπου χαλαρώνει. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, μάλιστα, ανέβασε μια ενδεικτική φωτό στα social media:

Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε:
 

Δεκατρία χρόνια από τό θάνατο τού Ηλία Πετρόπουλου

Ηλίας Πετρόπουλος: «Να κάψεις το κουφάρι μου και να ρίξεις τις στάχτες στον υπόνομο. Τέτοια είναι η διαθήκη μου»

tvxs.gr 17:12 | 03 Σεπ. 2016
«Αγαπώ τα τσογλάνια και τους χασίκλες, τους κλέφτες, τις πουτάνες, τους ρεμπέτες και τους πούστηδες γιατί μάχονται κάθε μορφή εξουσίας και τους αγαπώ πιο πολύ γιατί τα καταφέρνουν και επιζούν κόντρα στην αστυνομία, κόντρα στον ποινικό νόμο, κόντρα στην απαίσια ηθική των μικροαστών, κόντρα στον φλογερό εαυτό τους». 
Ηλίας Πετρόπουλος

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2003 πέθανε στο Παρίσι ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τουρκολογία στο Παρίσι, όπου έζησε μετά το 1975. Δημοσίευσε κάπου ογδόντα βιβλία και σχεδόν χίλια άρθρα. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους,συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι 'ήρωες' των βιβλίων του.

Τα βιβλία του έχουν συχνά τη μορφή της μελέτης ή της μονογραφίας ενώ πολλά αποτελούν συλλογές άρθρων παρεμφερούς θεματικής, είτε αδημοσίευτων, είτε δημοσιευμένων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, το πτώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του πετάχτηκαν στον υπόνομο.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισαγωγή στα “Καλιαρντά” του Ηλία Πετρόπουλου, Νεφέλη, 1993:
«Στο καιρό μας πια πιστεύουν ότι όλα γράφονται, αφού όσο καθαρότερα βλέπουμε τόσο αγνότερα ζούμε. Οι μετριοπαθείς είναι ψεύτες. Οι ριζοσπαστικές ιδέες οι μόνες ιδέες. Κατέχω σημαίνει ψυχορραγώ. Εκείνοι, που λόγω αρμοδιότητος, διώκουν τους συγγραφείς ας μάθουν, επιτέλους, να τους βλέπουνε με προοπτική μερικών δεκαετιών. Εξάλλου, ποιος συγγραφεύς δέχεται άλλην εξουσίαν έξω από την εξουσία της καρδιάς του; Οι συγγραφείς γνωρίζουν κάλλιστα πως θεωρούνται περιττοί. Ακριβώς γιαυτό ταυτίζουν τα ιδεώδη με τα πεπρωμένα τους. Εκάς οι ηθικολόγοι». 
«Οι συγγραφείς, τώρα πια, δεν πρέπει να γράφουν όμορφα, αλλά σκληρά. Δυστυχώς οι μικροαστοί χαράσσουν την μοίρα της Ελλάδος. Αυτά τα αήττητα κνώδαλα ήταν, είναι και θα είναι ανεπίδεκτα ασθητικής διαπαιδαγωγήσεως. Κι έτσι στην αλλοπρόσαλλη χώρα μας, ων Έλλην, πρέπει διαρκώς να πείθεις ότι είσαι όντως έλλην. Οι άνθρωποι με τα επίχρυσα μανικετόκουμπα ωθούν τους συγγραφείς στην αυτοκτονία. Των μικροαστών το πνεύμα διέβρωσε την πατρίδα. Η φύτρα και η φύση του έλληνος απέβη ολοκληρωτική. Φασίστριες πρωταρχικές οι μανάδες μας. Οι έλληνες αγνοούν την κριτικήˑ άρα τον διάλογο. Ανέκαθεν ο λαός υφίσταται για να χρησιμοποιείται.
Ο κυνισμός δεν αποκλείει την αγάπη. Επιζείς στην Ελλάδα μόνον αν σε κατέχει ο διάβολος. Οι συμπατριώτες μου καθεύδουν όταν η χώρα δημοπρατείται. Επαγγελματίες έλληνες υπεραμύνονται της ιδέας του ελληνισμού. Λησμονούν πως ο ελληνισμός είναι η ευρύτερη έννοια της Ελλάδος, εδώ και αιώνες. Στον καιρό μας, περισσότερο από ποτέ, είναι χρήσιμα τα πλήγματα κατά των ελλήνων, όπου μόνο βρίζουν ή χειροκροτούν και ποτέ δεν σκέφτονται. Η αιτιολογία του γεγονότος της 21-4-67 αρχίζει να διαφαίνεται. Δέξου αυτό το γεγονός και ήδη έκανες ένα βήμα. Όποιος μαχαιρώνει τους ρομιούς εκδήλως τους ευεργετεί. Πάντως, επί του παρόντος, προτιμώ να μένω φιλέλλην, παρά έλλην." [...]
"Εμείς, όλοι μας, από του παρελθόντος αιώνος, υφιστάμεθα έναν ασταμάτητο και εντεινόμενο πνευματικό βιασμό. Η γνώση σώζει. Αλλά ακόμη δεν εγράφη η ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Ούτε της νεοελληνικής μουσικής. Η δε τιμή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη επιμόνως διασύρεται. Ευλογητή η ιερή αλήθια. Οι έλληνες, σαν λαός γνησίων χατζαϊβάτηδων, είθισται να πρεσβεύουν αλλότριες ιδέες. Παιδιόθεν, συμπιέζουν στην κεφαλή μας τους ενάριθμους Λουδοβίκους και Ερίκους και Ναπολέοντες. Τίποτα, όμως, δεν μας εδίδαξαν για τους σουλτάνους, που, χθες ακόμη, τύποις και ουσία, εβασίλευαν στον τόπο μας. Και τίποτα δεν μάθαμε για τον μαγικό περσικό πολιτισμό και τον ισάξιό του πολιτισμό των αράβων. Η λεγόμενη εθνική παιδεία είναι πλέον αναγκασμένη να καθιερώσει την εδελεχή διαδασκαλία της τουρκικής ιστορίας. Αν, φυσικά, επιθυμούμε να εφαρμόσουμε το δελφικό γνώθι σεαυτόν. Ή, τουλάχιστον, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε έναν αναρχικό από έναν χαφιέ."

Η υπερβολική χρήση υπολογιστή δεν ευθύνεται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Shutterstock
 Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες όμως, μόνο το 3,5% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η συχνότητα αυτή όπως είπαν οι ερευνητές, είναι η ίδια με το γενικό πληθυσμό.
Η υπερβολική χρήση υπολογιστή δεν δημιουργεί -σύμφωνα με τους ειδικούς - σοβαρά προβλήματα στα χέρια, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 257 εργαζόμενους στην κλινική Mayo των ΗΠΑ, όσοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 6 ώρες υπολογιστή καθημερινά, επειδή το απαιτεί η εργασία τους, παρουσιάζουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, στα χέρια, αδυναμία και πόνο στον καρπό ή στο αντιβράχιο και σε κάποιες περιπτώσεις ατροφία των μυών στον αντίχειρα.
Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες όμως, μόνο το 3,5% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η συχνότητα αυτή όπως είπαν οι ερευνητές, είναι η ίδια με το γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα του μουδιάσματος και του μυρμηγκιάσματος των χεριών στους συμμετέχοντες ήταν παροδικά και είτε υποχωρούσαν από μόνα τους, είτε αποτελούσαν μέρος ενός άλλου προβλήματος και όχι του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Πιθανότατα σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά να οφείλονται σε τενοντίτιδες ή άλλα προβλήματα λόγω της υπερχρήσης που γίνεται στον υπολογιστή.
Μάλιστα, τα ευρήματα της πρώτης αυτής έρευνας, επιβεβαιώθηκαν και από μια ακόμη εργασία όπου το συμπέρασμα ήταν, ότι δεν υπάρχει τελικά υσχετισμός μεταξύ  χρήσης υπολογιστή και συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.
Η αντίληψη που επικρατεί σήμερα, είναι ότι η χρήση του mouse «ποντικιού» του υπολογιστή αλλά και οι κινήσεις που κάνουμε στο πληκτρολόγιο αυτού, ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Όμως με αυτές τις έρευνες, οι επιστήμονες κατέρριψαν αυτό το μύθο και τώρα όπως είπαν, θα εστιάσουν πλέον σε άλλες αιτίες.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί οι νέες έρευνες θα αναλύσουν άλλα επαγγέλματα προκειμένου να διαπιστώσουν από ποιες ακριβώς εργασίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα οι καρποί μας, τα χέρια μας και τα αντιβράχια μας όταν εργαζόμαστε. 
 
naftemporiki.gr

Φαρ Ουέστ

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Κ​​άθε χώρα έχει αυτό που ονομάζουμε ένα «αστικό καθεστώς» ή, άλλως, κατεστημένο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει κάποτε για το πώς μια ομάδα νεαρών αριστερών ακτιβιστών μπόρεσε να ξεδοντιάσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού αστικού καθεστώτος. Είχε με το μέρος της θράσος και μια κοινωνία που έφτασε στα όρια των αντοχών της. Δεν έφταναν, όμως, αυτά. Το ελληνικό κατεστημένο αποδείχθηκε πολύ λίγο και αδύναμο. Είχε άλλωστε από καιρό σκάψει τον λάκκο του. Το ευαγγέλιο του ακραίου λαϊκισμού, της δικαιολόγησης κάθε ακραίας πράξης διαμαρτυρίας κ.λπ. διαβαζόταν καθημερινά από τον άμβωνα των δικών του τηλεοπτικών καναλιών. Στην ιδιωτική τηλεόραση ανδρώθηκε και δοξάστηκε ο σημερινός κυρίαρχος πολιτικός λόγος. Η δικαιολογία, απλή: «Τι να κάνουμε αφού αυτό πουλάει και θέλει ο κόσμος;». Οπως έστρωσες θα κοιμηθείς, λέει ο σοφός λαός.
Το ούτως αποκαλούμενο κατεστημένο έτρεξε όμως να κάνει τις συμφωνίες του και τα παρασκηνιακά deals από το 2012 και μετά. Ο καθένας είχε τον λόγο του. Αλλος φοβόταν για να μη βγουν στη φόρα οι σκελετοί του. Αλλος ήθελε να πάρει την εκδίκησή του επειδή ένιωσε απόβλητος των αθηναϊκών σαλονιών. Κάποιοι ακολουθούσαν την πάγια αρχή που δίδαξε ο μακαρίτης Μποδοσάκης, που επέβαλλε ότι «πρέπει να τα έχουμε καλά με το γκουβέρνο». Από όλες αυτές τις περίφημες συμφωνίες, ελάχιστες τηρήθηκαν. Λίγη Ιστορία να είχε διαβάσει κανείς, θα ήξερε ότι αυτού του τύπου οι συμφωνίες και λυκοφιλίες δεν κρατούν πολύ.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ενα κομμάτι του ελληνικού κατεστημένου είχε ήδη σαπίσει πολύ. Η κρίση το αποτελείωσε, αλλά ήταν και πριν «στον αέρα». Οι υπερβολές, η παντελής έλλειψη κανόνων διακυβέρνησης επιχειρήσεων, η απουσία σεβασμού στους θεσμούς είχαν οδηγήσει σε ένα Φαρ Ουέστ νεοελληνικού τύπου.
Οι επελαύνοντες βρήκαν όμως πολύτιμα στηρίγματα σε ένα κομμάτι του αστικού πολιτικού κόσμου, το οποίο για δικούς του λόγους έδωσε όλη τη σχετική τεχνογνωσία της διακυβέρνησης των σκληρών μηχανισμών του κράτους. Επαιξαν και αυτοί οι άνθρωποι τον ρόλο τους.
Σήμερα λοιπόν έχουμε μια μεγάλη αλλαγή σκηνικού, ένα ξαναμοίρασμα της πίτας ισχύος και χρήματος. Η Ελλάδα περνάει τέτοιες φάσεις κάθε 30-40 χρόνια. Μετά την κρίση του 2009, ήταν αναπόφευκτο να έχουμε ακόμη έναν τέτοιο κύκλο.
Θα προκύψει, λοιπόν, ένα καλύτερο, υγιέστερο κατεστημένο; Φοβούμαι ότι μπορεί να φτάσουν, ακόμη και οι σημερινοί κυβερνώντες, να νοσταλγήσουν κάποια στιγμή το... παλιό, τη δοκιμασμένη διαπλοκή περασμένων εποχών, που ήταν (τουλάχιστον) προβλέψιμη και είχε και κανένα-δύο δικούς της κανόνες. Το νεοπλουτίστικο Φαρ Ουέστ του 2000 μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό, με καουμπόηδες, πιστόλια και άγριους τσακωμούς σε σαλούν... Θα το γευθεί αυτό σύντομα η παρέα των αριστερών ακτιβιστών που γκρέμισε ένα κομμάτι του κατεστημένου και τώρα θέλει να δημιουργήσει το δικό της.
Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται και γιατί κρύβεται ό,τι έχει απομείνει από το μη κρατικοδίαιτο, δυναμικό, υγιές κατεστημένο της χώρας. Η αλήθεια; Εχει τρομάξει και έχει πάρει τα βουνά. Ορισμένοι έφυγαν για άλλες χώρες, άλλοι θέλουν να μην τους πιάνει κανένα ραντάρ. Αν όμως δεν παίξουν τον ρόλο τους, η χώρα θα περάσει στα χέρια πειρατών, φανατικών λειτουργών της Δικαιοσύνης με ιδιόμορφες ατζέντες, συμμοριών κάθε είδους και θα αρχίσει να ουκρανοποιείται ταχύτατα. Χρειάζονται αναχώματα, και μέσα στην ίδια την Αριστερά, για να αποτραπεί αυτή η μοιραία εξέλιξη.

Der Spiegel: «Η αρχή του τέλους της Μέρκελ»

  Το ακροδεξιό AfD άφησε πίσω το CDU

Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε ηχηρή εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, καταφέροντας ταπεινωτικό πλήγμα στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ που πληρώνει το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.
 «Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ."Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.
«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».
Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Grünen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια...

Πατατράκ : H Μέρκελ έχασε τ' αυγά καί τά πασχάλια!

Το ακροδεξιό AfD κέρδισε τη Μέρκελ στην έδρα της

Πλήγμα


tvxs.gr 20:05 | 04 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:21 | 04 Σεπ. 2016
Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην Άνγκελα Μέρκελ και το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, καταλαμβάνοντας, σύμφωνα με τα exit polls, τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Το κόμμα της Μέρκελ έπεσε στην τρίτη θέση, ενώ οι Σοσιαλδημοκρατές εξασφάλισαν την πρώτη θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα exit polls, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ηγείται του συνασπισμού που κυβερνά το κρατίδιο, συγκέντρωσε ποσοστό 30,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση αλλά με απώλειες περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο καταλαμβάνει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 21%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου με 19%. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για το CDU στο συγκεκριμένο κρατίδιο, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση φαίνεται πως υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.
Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται πως κερδίζει το 12,5% των ψήφων, σημειώνοντας υποχώρηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση πέντε χρόνια πριν. Το ακροδεξιό NPD μένει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένοντας κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά το 2006 (3,5%).
Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς στο εν λόγω κρατίδιο βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Στη ΔΕΘ με το κοινωνικό μέρισμα της διαπλοκής

Tvxs Ανάλυση 09:18 | 04 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:53 | 04 Σεπ. 2016
O Tσίπρας ήταν ο νικητής στον πρώτο μεγάλο πόλεμο με το μιντιακό κατεστημένο – για «κερδισμένο στοίχημα» κάνει λόγο η Liberation - , ο τριήμερος… «εγκλεισμός της Καλλιθέας» απέφερε στα δημόσια ταμεία 245 εκατομμύρια ευρώ, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πλέον καταδικασμένα να εκτίθενται σταθερά στα τηλεοπτικά πάνελ του μέλλοντος μπροστά στο ερώτημα «γιατί δεν τα παίρνατε κι εσείς τόσα χρόνια από τη διαπλοκή».

Από εκεί όμως έως ότου το μέρισμα αυτής της νίκης να αποκτήσει και απτό κοινωνικό αντίκρυσμα η απόσταση είναι μεγάλη. Όπως μακρύς είναι και ο δρόμος για να φανεί εάν ο πόλεμος του Τσίπρα δεν είχε απλώς στόχο να πληρώσουν οι διαπλεκόμενοι αλλά να χτυπηθεί αυτή καθ’ αυτή η διαπλοκή – να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο της σχέσης media, εξουσίας και τραπεζών.
Στο δεύτερο ζητούμενο οι απαντήσεις θα περάσουν μέσα από την διαμόρφωση των νέων συσχετισμών ισχύος στο μιντιακό και οικονομικό στερέωμα και θα κριθούν εν τέλει από τις ηθικές αντιστάσεις και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.
 
Οι δεσμεύσεις του Μνημονίου
Στο πρώτο, την απόδοση στην κοινωνία του οικονομικού κέρδους από τη νίκη επί των καταναλαρχών, η πολιτική βούληση είναι...

Συμμαχία του Νότου : Στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου την Παρασκευή


tvxs.gr 10:10 | 04 Σεπ. 2016
Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου δίνουν ραντεβού την Παρασκευή στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν τη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.

Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που συγκαλεί ο Πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβασή τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης:
α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.
γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.
Σημειώνεται ότι η παρουσία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός.
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

Το αδύναμο σημείο του αμερικανικού φορολογικού συστήματος

 
THE NEW YORK TIMES
Η Apple και οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τον τεχνολογικό κολοσσό την αναδρομική καταβολή φόρων 13 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση. Πράγματι είναι ένα πρόστιμο ρεκόρ για την Ευρώπη. Αλλά η Apple και η αμερικανική κυβέρνηση βρέθηκαν μόνες τους σε αυτήν τη θέση.

Η Apple υιοθέτησε επιθετικές πρακτικές φοροαποφυγής εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, με αποκορύφωμα τη συσσώρευση 100 δισ. δολαρίων στην Ιρλανδία χωρίς να πληρώνει γι’ αυτά καθόλου φόρους σε κανένα μέρος του κόσμου, σύμφωνα με αναλυτική έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Apple είχε πιστέψει πως η συμφωνία της με έναν φορολογικό παράδεισο σαν την Ιρλανδία δεν θα θεωρούνταν ποτέ και πουθενά παράνομη – ακόμη και εάν οι Αρχές στην Ε.Ε είχαν προηγουμένως ανοίξει ανάλογες υποθέσεις με πολυεθνικές εταιρείες όπως η Starbucks, η Amazon, η Fiat και ο γερμανικός κολοσσός χημικών BASF.

Το Κογκρέσο δεν έχει λάβει πρακτικά κανένα μέτρο για να καταπολεμήσει πρακτικές φοροαποφυγής, εμμένοντας σε ένα ετεροχρονισμένο φορολογικό καθεστώς όταν ο διεθνής οικονομικός κόσμος έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του αμερικανικού φορολογικού κώδικα είναι οι αναβαλλόμενοι φόροι που προκύπτουν από κέρδη που δεν έχουν επαναπατριστεί. Το σκεπτικό πίσω από αυτόν τον κανόνα είναι πως έδινε τα περιθώρια στις πολυεθνικές να δρομολογήσουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Σήμερα είναι η βάση για την οποιαδήποτε τακτική φοροαποφυγής. Χάρη στο «οπλοστάσιο» του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι αμερικανικοί κολοσσοί μπορούν να μεταφέρουν κέρδη στο εξωτερικό. Εν συνεχεία, καλλιεργώντας ένα δίκτυο διασυνδέσεων στο Κογκρέσο, μέσω έντονου λόμπινγκ, επιτυγχάνουν έκτακτες μειώσεις στη φορολογία για να επαναπατρίσουν χρήματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν επιχειρηματικά κέρδη 2 τρισ. δολαρίων στο εξωτερικό, δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί στις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Στη λίστα των εταιρειών που στηρίζονται στον κανόνα των αναβαλλόμενων φόρων δεν ξεχωρίζει μόνον η Apple αλλά και οι Microsoft, Google, Cisco και Oracle. Ολες αυτές οι εταιρείες επιδιώκουν από το Κογκρέσο να τους παραχωρήσει «διακοπές φόρων». Δηλαδή διαπραγματεύονται τον επαναπατρισμό κερδών αλλά όχι με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή του 35%. Πριν από την απόφαση της Κομισιόν, οι Ρεπουμπλικανοί έβλεπαν με θετικό μάτι την πρόταση αυτή, αλλά οι Δημοκρατικοί θεωρούσαν πως έτσι παραχωρούσαν αμνηστία σε αυτούς που κατέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε πρακτικές φοροαποφυγής.

Λύση στο πρόβλημα δεν είναι να κηρυχθεί φορολογικός πόλεμος στην Ευρώπη. Εναπόκειται στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου να προωθήσει μια λογική προσέγγιση επί του θέματος. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προτείνει κάτι αποτελεσματικό το 2015. Να φορολογούνται υποχρεωτικά όλα τα κέρδη των πολυεθνικών στο εξωτερικό με συντελεστή 14% –είτε επαναπατρίζονταν είτε όχι– και έπειτα να φορολογούνται με ελάχιστο συντελεστή 19% τα κέρδη που δηλώνονταν σε άλλες χώρες. Μία ακόμα καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να καταργηθεί η αναβολή στην καταβολή φόρων από κέρδη στο εξωτερικό, επιβάλλοντας την άμεση πληρωμή τους.

Οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν την πρόταση του κ. Ομπάμα το 2015 και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τεθεί εκ νέου ένα τόσο επίμαχο ζήτημα τόσο κοντά στις εκλογές.

Ωστόσο ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να εξασφαλίσουν την καταβολή φόρων που αρμόζουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο νομομαθής καντινιέρης και τα 27 δισ.


Γιούλη ΕπτακοίληΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
 «Είσαι ξύπνιος τελικά, είσαι ξύπνιος». Με αυτή τη φράση που απευθύνουν δυο ελεγκτές –ένας άνδρας και μια γυναίκα– της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ιδιοκτήτη καντίνας, πέφτει η αυλαία ενός απίθανου διαλόγου. Αξίζει να αναζητήσετε το βίντεο στο Διαδίκτυο, εύκολα θα το βρείτε, έχει γίνει viral. Είναι άκρως αποκαλυπτικό και διδακτικό. Κάποιοι θα το βρουν και διασκεδαστικό. Δυστυχώς.
Μέσα σε πέντε λεπτά φωτίζονται όλες οι πτυχές της ελληνικής παθογένειας. Από το αλισβερίσι και την κοινωνική αντιδραστικότητα με όρους ψευτομαγκιάς και κουτοπονηριάς μέχρι το πλεόνασμα ανευθυνότητας και το έλλειμμα αίσθησης του συμφέροντος του συνόλου.

Ο καντινιέρης, ο οποίος δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη, αντιδράει στον έλεγχο. Και αρχίζει να κάνει λέξεις την τρικυμία που έχει στο κεφάλι του. «...είναι παράνομα όλα, οι αποδείξεις είναι παράνομες, οι εφορίες είναι παράνομες, δεν σου δίνω τίποτα... κάνε ό,τι θέλεις, γράψε ό,τι θέλεις... δεν κόβω αποδείξεις. Είστε μηνυόμενοι που δεν παίρνετε τα 27 δισ. του Αρτέμη Σώρρα. Εχετε ποινικές ευθύνες. Ξέρω όλους τους νόμους απέξω. Θα βρείτε μπελά... Ποια είναι η δικιά μου παρανομία; Να συνεργαστώ με εσάς που σας θεωρώ δυνάμεις κατοχής; Που πάτε σε μαγαζιά και παθαίνει ο κόσμος εγκεφαλικά, καρδιές. Εγώ αυτή τη στιγμή τρέμω, θέλω να σας αρπάξω. Εγώ αν πάθω κακό, θα υποτροπιάσω και θα ξεσπάσω σε εσάς. Να πάτε να πάρετε τα 27 δισ...».

Λέγονται πολλά ακόμη, μέχρι που βρίσκεται η χρυσή τομή. Οι εφοριακοί τού κόβουν δυο «παραβασούλες» προς 100 ευρώ η μία –για να ξεμπερδεύουν αλλά και να μη γυρίσουν με άδεια χέρια στον προϊστάμενό τους– και όλα είναι καλά. Η υπόθεση ερευνάται από τη ΓΓΔΕ. Ελάχιστα απ’ όσα τραγελαφικά βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας θα συνέβαιναν αν επί δεκαετίες δεν ευτελιζόταν η έννοια του κράτους και αν δεν είχε καλομάθει η κοινωνία να λειτουργεί χωρίς τον φόβο κυρώσεων. Στον μονόλογο του καντινιέρη βρίσκονται όλα. Τα 27 δισ. ενός ανεκδιήγητου τύπου που ισχυρίζεται ότι θα πληρώσει τα χρέη της χώρας και βρίσκει ακροατήριο – σκεφτείτε πόσοι σαν κι αυτόν υπάρχουν. Οι «δυνάμεις κατοχής» και η νοοτροπία «δεν πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση. Η επιβράβευση του απατεωνάκου, «είσαι ξύπνιος», του λέει ο ελεγκτής. Πέντε λεπτά σε μια καντίνα. Και όλα είναι εκεί.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον από ΗΠΑ και Κίνα


Την επικύρωση της ιστορικής παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, που είχε υπογραφεί στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων στον κόσμο, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Η Ιστορία θα κρίνει την προσπάθεια του σήμερα ως κρίσιμη», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την άφιξή του στο Χανγκζού της Κίνας για τη σύνοδο κορυφής του G20.
Η συμφωνία του Παρισιού μπορεί να τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες αφότου επικυρωθεί ή εφαρμοστεί από τουλάχιστον 55 χώρες που θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Έως τώρα, έχει επικυρωθεί από 24 χώρες, κυρίως νησιωτικές, που αντιπροσωπεύουν το 1,08% των παγκόσμιων εκπομπών.
Μεταξύ τους ΗΠΑ και Κίνα είναι υπεύθυνες για το 38% των παγκόσμιων εκπομπών επικίνδυνων αερίων, και συνεπώς η απόφασή τους να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού αλλάζει την ισορροπία και παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο είναι πιστές στο στόχο για περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη σημαντικά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Μεγάλος «απών», για την ώρα, από την επικύρωση της συμφωνίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω διαφωνιών για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε επικύρωση εκ μέρους των 28 ή εάν προαπαιτείται έγκριση από το κάθε κράτος-μέλος.
Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη συνέχεια, ανάλογα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως απάτη που προωθείται από την Κίνα προκειμένου να πληγεί η αμερικανική βιομηχανία, κι έχει διαμηνύσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία εάν εκλεγεί.
Η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει την περιβαλλοντική πολιτική του κ. Ομπάμα.
kathimerini.gr