Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...


Γιούνκερ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόσου της Ελλάδας από το ευρώΚριτική στη νέα κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν - Τι λέει για τη νέα συμφωνία...


Λάθη επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο...
στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό wirtsaftswoche ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί.

Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης απέναντι στους εταίρους επί σειρά εβδομάδων και κατά πόσο κρίνονται ως «άπειροι» ή «τολμηροί» ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει υψηλά επίπεδα εμπειρίας, ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε βιαστικα συμπεράσματα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι το κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι φιλικό και να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα διαθέτει κατά τεκμήριο το πλέον έμπειρο πολιτικό προσωπικό στην επιλογή λέξεων» σχολίασε δηκτικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «εάν ένας πρωθυπουργός μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές με τις δηλώσεις της κυβέρνησής του καταφέρνει να προσβάλει τη Γερμανία, τότε αυτό δεν είναι ένδειξη πολιτικής ικανότητας. Αντίθετα αναζωπυρώνει τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι από κοινού με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εργάζονται για την επιτυχή ολοκλήρωση της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Ελλάδα.

«Θα δουλεύω μέρα και νύχτα ασταμάτητα για αυτό ώστε να υπάρχει η αναγκαία κοινωνική ισορροπία στην Ελλάδα. Είναι αυτονόητο παράλληλα ότι θα πρέπει να τηρούνται όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας συμφωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...
newsbeast.gr

Στα χέρια των εταίρων το προσχέδιο της κυβέρνησης


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται η Αθήνα με τους εταίρους της τις τελευταίως ώρες, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των τελικών προτάσεων της κυβέρνησης για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Στα χέρια των εταίρων της χώρας βρίσκονται κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ένα πρώτο προσχέδιο και περιμένει την απάντηση και τα σχόλια κυρίως από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει μέχρι σήμερα τις οριστικές προτάσεις της (η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι το περιθώριο είναι μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα), ώστε να συνεδριάσει το Euroworking Group και να προωθήσει την εκτίμησή του στο Eurogroup για να εγκριθεί η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής. Στη συνέχεια θα πρέπει η συμφωνία να περάσει από κάποια κοινοβούλια της Ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και το γερμανικό), ώστε να εγκριθεί η παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. «Η συζήτηση τώρα ξεκινά» αναφέρουν παράγοντες που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων, θέλοντας να δείξουν ότι υπάρχει δρόμος μπροστά. 

από kathimerini.gr

«Che fece .... il gran rifiuto»

To σοκ του Δραγασάκη…


undefined
Το τι ακριβώς συμβαίνει στα περιβόητα Eurogroup, πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι ένα μυστήριο.

Η…
πρώτη εμπειρία του Γιάννη Δραγασάκη από τα ευρωπαϊκά όργανα ήταν, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, σοκαριστική.

"Όπως ο ίδιος διηγείται, σοκαρίστηκε από τα πολλά επίπεδα των συζητήσεων, από την καμαρίλα των διαδρομών, το παρασκήνιο και τις δόλιες συμφωνίες.

Συμφωνίες δηλαδή, πίσω από τις κλειστές πόρτες και βεβαίως εκτός των επίσημων οργάνων"…

Η πραγματική επιτυχία της διαπραγμάτευσης...


undefined
Τα μέτρα που θα θεωρούνται προαπαιτούμενα στην αξιολόγηση δεν θα υποβάλλονται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα υποβάλλονται από την ίδια στους εταίρους και επ’ αυτών θα προκύπτει η συμφωνία.
Πρόκειται για την πιο ουσιώδη αλλαγή, για την πραγματική επιτυχία της διαπραγμάτευσης, που για πρώτη φορά έκανε η Ελλάδα.
Το πραγματικό πρόβλημα της μνημονιακής περιόδου δεν ήταν τόσο τα μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν αναγκαία σε κάποιον βαθμό ενόψει της πτώχευσης, αλλά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτική τάξη, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εκχώρησαν στους δανειστές την πλήρη πολιτική εξουσία. Μετατράπηκαν δηλαδή από πολιτική τάξη σε ιμάντες μεταβίβασης εντολών, από τους δανειστές προς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Τα μνημόνια που έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση δεν είχαν καν αναγνωστεί από τους βουλευτές, σύμφωνα με τις δικές τους παραδοχές και ψηφίζονταν νύχτα, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Απόστολου Διαμαντή πατήστε ΕΔΩ

«Επιχείρηση ασφυξία»:

 Ο μεγάλος πόλεμος του Αλέξη Τσίπρα

TVXS Ανάλυση


Από τη «νέα εποχή» έως την «αντιμνημονιακή παρένθεση» μπορεί και να είναι μια ανάσα δρόμος. Ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Κι αν πέρασε τον πρώτο «κάβο»,  με το χθεσινό του διάγγελμα κήρυξε απλά τη γενική επιστράτευση για τους μεγάλους πολέμους που έρχονται. 
Οι αριθμοί, οι παίκτες, οι συμμαχίες και τα χρονοδιαγράμματα δείχνουν ξεκάθαρα και τη μεγάλη εικόνα και τον δρόμο: Η πρώτη, νέα αναμέτρηση έρχεται κιόλας την Δευτέρα ή την Τρίτη. Η «λίστα μεταρρυθμίσεων» του Γιάνη Βαρουφάκη δεν αναμένεται να περάσει... άβρεχτη από τους «θεσμούς». «Δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν μας ζητηθεί... ορθή επανάλληψη», έλεγε χαρακτηριστικά χθες έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας.
Το δεύτερο, ακόμη πιο σκληρό crash test, θα παιχτεί στο τέλος Απριλίου. Τότε, στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν οπωσδήποτε τα χρήματα – ή τμήμα έστω – της περίφημης δόσης των 7 δις. Για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει να αποτιμηθεί η απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και να δοθεί το Ο.Κ. από τους «θεσμούς».
Και η τρίτη μεγάλη μάχη – ίσως και ο ολοκληρωτικός πόλεμος πλέον – θα έρθει τον Ιούνιο. Οταν λήγει η συμφωνία-γέφυρα και θα πρέπει να κλειδώσει το «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη και να μπει στο τραπέζι το θέμα του χρέους. Μόνον μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα οφείλει να κάνει αποπληρωμές περίπου 2,5 δισ ευρώ στο ΔΝΤ και σε κατόχους εντόκων. Τον Ιούλιο έχουν λαμβάνειν 2 δισ ευρώ οι κάτοχοι εντόκων, μισό δις το ΔΝΤ και άλλα 2,5 δισ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον δε Αύγουστο πρέπει να πληρωθούν 1 δισ για έντοκα και άλλα 3 δισ ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτοί και μόνον οι αριθμοί, μαζί με τον απόλυτο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, προδιαγράφουν και την ένταση των «πυρομαχικών» του αντιπάλου. Και, απλά, επιβεβαιώνουν πως η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup δεν ήταν παρά η βαθιά ανάσα πριν παιχτεί το μεγάλο και τελικό στοίχημα.
Το πλαίσιο το έδωσε πλήρως στην ανάλυσή του το γερμανικό Spiegel: «Η προσωρινή συμφωνία», έγραψε, «για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει μεν μια ενδεχόμενη ελληνική κρατική χρεοκοπία, αλλά αφήνει ταυτόχρονα πολλές λεπτομέρειες ανοιχτές και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρά ως σύναψη ειρήνης».
Το θέμα είναι πως αυτή η κατάπαυση πυρός δεν έκλεισε με την ίδια θετική βούληση από αμφότερες τις πλευρές. «Χθες, αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου», είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
Οι ίδιες συντηρητικές δυνάμεις, όμως – από τον Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έως την... σκιώδη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και της Συγγρού - θα κινηθούν ξανά, επάνω στο σαφές και δεδηλωμένο πλέον σχέδιο: Το σχέδιο της «αριστερής» ή «αντιμνημονιακής παρένθεσης» με όπλα την πιστωτική ασφυξία και την πολιτική ακύρωση της κυβέρνησης. Με ομήρους τις τράπεζες, κάθε μέτρο των κυβερνητικών εξαγγελιών που θα περνά από τη Βουλή θα προϋποθέτει κι έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο Γολγοθά. Και για όσα «παγώσουν» ή δεν περάσουν θα καραδοκεί η κοινωνική και πολιτική ακύρωση της κυβέρνησης.
«Οι Έλληνες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους», είπε με πλεόνασμα αλαζονικής έπαρσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Eurogroup. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας σ' αυτό είναι ένα «new deal» ειλικρίνειας με τους ψηφοφόρους. Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι μοναδικοί σύμμαχοι στους οποίους μπορεί να ελπίζει στον μεγάλο πόλεμο που έρχεται...
 tvxs.gr