Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Πρακτορείο Ανατολή: Ομολογία Οζτούρκ - Τουρκικά μέσα: Εμμένει πως δεν είχε εμπλοκή


Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε στις τουρκικές αρχές την ηγετική συμμετοχή του στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".
Σημειώνεται πως πολλά από τα μέσα στην Τουρκία μεταδίδουν πως ο Ακίν Οζτούρκ τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είχε καμία ανάμειξη στα γεγονότα της Παρασκευής. Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.
Απαγόρευση εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων από την Τουρκία - Μπαράζ συλλήψεων
Νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει ότι απαγορεύτηκε η έξοδος όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την Τουρκία.
Ο πρώην αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών του στρατού, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για την Τουρκία δεν έχει περάσει ακόμη, κάνοντας λόγο για επικείμενες δολιοφθορές, δολοφονίες πολιτικών και ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιώτες. Τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, 208 άτομα σκοτώθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ανάμεσά τους 60 αστυνομικοί, 3 στρατιώτες και 145 πολίτες, είπε ο Γιλντιρίμ. Συνολικά, 1.491 είναι οι τραυματίες.
Από την πλευρά του, υπουγός Δικαιοσύνης είχε πει ότι οι συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000. Μεταξύ αυτών, 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 αστυνομικούς ανά τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και την «παράλληλη δομή» που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήλεγχε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί και περίπου 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σε όλη τη χώρα.
Έλεγχοι και στα κατεχόμενα
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την πληροφορία ότι πριν από λίγο οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τα ταξίδια των δημόσιων υπαλλήλων και των στρατιωτικών και στα Κατεχόμενα. Από ότι φαίνεται το νέο μέτρο δεν αφορά τους πολίτες αλλά τους ένστολους, τους γραφειοκράτες και τους δημόσιους υπάλληλους. Το μέτρο λαμβάνεται για να εμποδιστεί η φυγή των πραξικοπηματιών. 

από kathimerini.gr

Ποιος «λαός» κατέβηκε στους δρόμους της Τουρκίας;

 

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ξηλώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστικοί (που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα), ενώ με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση Ερντογάν επεξεργάζεται την επαναφορά της θανατικής ποινής. Το θέμα είναι να τελειώνει άμεσα η «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» με όλους όσοι την αμφισβητούν, για να περάσει σε ξεκαθαρίσματα με τους Σύρους πρόσφυγες και φυσικά με τους Κούρδους, οι οποίοι για την τουρκική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν μόνο μία ιδιότητα, «τρομοκράτες».
Με τους ακαδημαϊκούς ξεμπέρδεψε πριν από καιρό, το ίδιο και με τους διαδηλωτές του Γκεζί. Τότε, για παραδειγματισμό, κατηγόρησε διάφορους διάσημους ηθοποιούς, που διαδήλωσαν στο Γκεζί, για χρήση ναρκωτικών που ξαφνικά βρέθηκαν στα σπίτια τους. Φυσικά οι συλλήψεις έγιναν viral για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με την Ergenekon μάζεψε αρκετούς κεμαλιστές, αλλά κάποιοι ξέφυγαν στο εξωτερικό. Με τους αλεβίτες, απ’ όσο φαίνεται, ο Ερντογάν σχεδιάζει να καθαρίσει στέλνοντας το «λαό» που προχτές, σύμφωνα με τα περισσότερα μίντια, στάθηκε απέναντι στα τανκς. Ποιοι άλλοι μένουν για να καθαρίσει τη χώρα του ο Ερντογάν; Και όταν την καθαρίσει τελικά ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα μείνουν;
Από προχτές Τούρκοι επικοινωνούν με τον έξω κόσμο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα προτού η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Οι δρόμοι της Τουρκίας γέμισαν πτώματα. Ποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ερντογάν να σταματήσουν το πραξικόπημα; Ποιοι κατέβηκαν στους δρόμους; Ο λαός; Και ποιο κομμάτι του λαού; Γιατί όταν μιλάμε για Τουρκία ο λαός είναι μια κατακερματισμένη έννοια. Παράξενο, πολύ παράξενο που ο Εντογάν λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα που ίσως να του στοίχιζε τη ζωή, εμφανίστηκε άνετος, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, μέσα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, χωρίς καμία προφύλαξη και έκανε δηλώσεις νικητή με αναφορές στον Αλλάχ. Πολύ περίεργο επίσης που λίγες ώρες μετά ήξερε και ποιοι ήταν υπεύθυνοι και προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις.
Μετά το ομαδικό SMS που έστειλε ο Ερντογάν στα κινητά των Τούρκων, καλώντας τους να κατέβουν στους δρόμους, μαζεύτηκαν φανατικοί γύρω από τα τζαμιά ψάλλοντας και εκφοβίζοντας οποιονδήποτε δεν είναι μαζί τους. Οι ιμάμηδες εδώ και χρόνια κάνουν καλά τη δουλειά τους. Έχουν συσπειρώσει τα οικονομικά πιο εξαθλιωμένο κομμάτι του λαού γύρω από τη θρηκεία. Αφού δεν υπάρχει ζωή εδώ, θα υπάρχει κάπου κοντά στον Αλλάχ. Μιλάμε για τη χώρα που ο Ερντογάν κέρδισε ψηφοφόρους (όταν δεν ψήφιζαν τα δέντρα) χαρίζοντας ηλεκτρικές κουζίνες σε χωριά που δεν έχει φτάσει ακόμα ο ηλεκτρισμός. Σε ανθρώπους που καίνε καβαλίνες το χειμώνα για να ζεσταίνονται. Φυσικά και είναι πολύ εύκολο να χειραγωγήσεις αυτούς τους πολύ θυμωμένους και φοβισμένους ανθρώπους. Μόλις τους γεμίσεις τα μυαλά με πλάνα εκδίκησης, τους καλείς να αναλάβουν δράση, δίνοντάς τους την ψευδαίσθηση ότι τους υπολογίζεις. Κάπως έτσι δεν έγινε και το 1955 με τα Σεπτεμβριανά της Πόλης;
Από χτες κυκλοφορούν βίντεο από τον «λαό» που εντελώς τυχαία κατέβηκε οπλισμένος πιο βαριά από τους πραξικοπηματίες, που τελικά αποδείχτηκαν στρατιώτες που τους είχαν πει ότι πάνε για άσκηση. Το ίντερνετ έχει γεμίσει με βίντεο 17χρονων φαντάρων που φωνάζουν ότι δεν ήξεραν πού τους πήγαιναν και ότι κατάλαβαν ότι κάτι πάει λάθος όταν άρχισαν να τους επιτίθενται στο δρόμο. Άσκηση στη γέφυρα του Βοσπόρου. Ακούγεται παράλογο; Όχι τόσο, όταν έχεις εκπαιδευτει να ακούς καθημερινά τα παρανοϊκά διαγγέλματα του Ερντογάν. Οι δρόμοι προχτές γέμισαν με δολοφόνους φανατικούς που βγήκαν παγανιά να σκοτώσουν και δήλωναν απογοητευμένοι που έβρισκαν στρατιώτες ήδη σκοτωμένους από όμοιούς τους. Κάποιοι από αυτούς από τη λύσσα τους, κατέληξαν να ξεσκίζουν τα πτώματα με τα χέρια.
Ο «λαός» που αντιστάθηκε στα τανκς χοροπηδούσε πάνω σε κουφάρια παιδιών που πιθανόν ήρθαν από τα βάθη της ανατολικής Τουρκίας, με μοναδικό στόχο να ξεμπερδεύουν με το στρατό χωρίς να σκοτώσουν Κούρδους και χωρίς να σκοτωθούν οι ίδιοι. Όσες λογικές φωνές έχουν παραμείνει σε αυτή τη χώρα μιλούν για άγρια πυροδότηση ακραίου ρεύματος και οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για ιρανοποίηση της χώρας, ενώ οι άλλοι φοβούνται νέα Συρία. Μην ακούσω άλλο «είναι νωρίς για προβλέψεις, οι εξελίξεις θα δείξουν», γιατί η σημερινή κατάσταση μαγειρεύεται πάνω από δέκα χρόνια, όταν οι μεγάλες εφημερίδες της Δύσης πρόβαλλαν τους δείκτες ανάπτυξης μιας χώρας στην οποία κάθε μέρα παίζεις με τις πιθανότητες να βρεθείς είτε στη φυλακή είτε νεκρός.
artinews.gr

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα...


tvxs.gr 08:25 | 18 Ιουλ. 2016
Ιφιγένεια Κοντού
Φαινόταν το πράγμα από την αρχή. Από τη στιγμή που ο Σουλτάνος προέτρεψε τον κόσμο να βγει στον δρόμο, ήταν σαν να έδινε το έναυσμα για να βυθιστεί η χώρα στον Εμφύλιο , τη βία και το χάος.

Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους. Νεκροί  στην άσφαλτο, διαδηλωτές, αστυνομικοί, στρατιώτες. 265 νεκροί, οι 104 πραξικοπηματίες [;] κι οι υπόλοιποι πολίτες και αστυνομικοί.  Εντάξει, δίνεις εντολή στον  «λαό» [ποιον;]- μάλλον  στους φανατικούς οπαδούς σου, να βγουν στο δρόμο να σταματήσουν τους πραξικοπηματίες  και να σώσουν τη δημοκρατία[ποιον;]-μάλλον την υπάρχουσα κατάσταση. Κι αυτοί υπακούν τυφλά. Με θρησκευτικό φανατισμό. Πώς θα βάλεις όρια σε αυτούς τους ανθρώπους;  Πώς θα τους σταματήσεις όταν  γίνουν όχλος και λιντσάρουν όποιον πέσει στα χέρια τους ; Πώς θα τους μαζέψεις τώρα από τους δρόμους που νιώθουν και ήρωες από πάνω; Πώς θα τους κάνεις «ζάφτι» τώρα που γυρνούν σαν λυσσασμένοι λύκοι με τη μυρωδιά του αίματος στα ρουθούνια;
Προβοκάτσια ή όχι, το πραξικόπημα «νομιμοποίησε» μια σύγχρονη τάξη γενίτσαρων αφοσιωμένων στον Σουλτάνο, φανατικών κι έτοιμων για κάθε είδους θηριωδία.
Το χειρότερο ακόμη είναι ότι έβαλε μπρος το Εξπρές του Μεσονυκτίου. Μαζικές εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, συλλήψεις, βασανισμοί κι εξευτελισμοί στρατιωτικών με την κατηγορία του πραξικοπηματία. Λιντσαρίσματα στρατιωτών  από το εξοργισμένο πλήθος που διψάει για εκδίκηση. Ξεγυμνώματα, μαστιγώματα  κι ένας αποκεφαλισμός στρατιώτη. Πολίτες-τιμωροί-γενίτσαροι  στον δρόμο σε έξαλλη κατάσταση. Φόβοι για αντίποινα. Τρόμος στους απλούς πολίτες μήπως πληρώσουν  ακριβά μια ανάρτηση στo facebook. Στο μάτι του κυκλώνα όσοι δεν είναι με το καθεστώς: αριστεροί, φιλελεύθεροι, κούρδοι, αλλόθρησκοι... Λεηλασίες σπιτιών και μαγαζιών Σύρων. Εκκαθαρίσεις και στη Δικαιοσύνη με συλλήψεις στο δικαστικό σώμα [γιατί; θα έκαναν πραξικόπημα κι οι δικαστές;] Απειλές από τον Σουλτάνο ότι θα καθαρίσει τον «ιό του γκιουλενισμού» και σε άλλους κρατικούς θεσμούς. [Αλίμονο στους καθηγητές και στους ανθρώπους του πνεύματος...Αλίμονο σε όσους δεν κάνουν μία πράξη λατρείας για τον Σουλτάνο...Θα χαρακτηρίζονται κατευθείαν εχθροί του κράτους και θα σαρώνονται με συνοπτικές διαδικασίες ]. Ανατριχιαστικές αναγγελίες για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Φαίνεται ότι στη γείτονα, οι ράγες ήταν πάντα έτοιμες... Το Εξπρές του Μεσονυκτίου ξεκίνησε κι έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σέρνοντας όλα τα βαγόνια μιας χούντας. Μόλις είδαμε τα πρώτα...Ούτε που τολμώ να φανταστώ τι κουβαλάνε τα επόμενα... 

Ζητείται οξυγόνο 50 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Μαρινόπουλου...

Ζητείται οξυγόνο 50 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Μαρινόπουλου
Η αισιοδοξία που προκάλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου να προστατεύσει τον όμιλο από τους πιστωτές ως τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, έχει δώσει τη θέση της στην απογοήτευση που...
εκδηλώνουν πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάληξη των προσπαθειών σωτηρίας της ιστορικής αλυσίδας.

«Αφού δεν δόθηκε λύση σε μια υπόθεση που σερνόταν επί οκτώ μήνες πώς θα βρεθεί τώρα, μέσα σε δύο μήνες;» είναι τα κυρίαρχο ερώτημα. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη υπαναχώρησε από το αρχικό deal της εξαγοράς των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου καθώς το business plan ακυρώθηκε από την ίδια την αγορά αφού οι καταναλωτές ημέρα με την ημέρα περιόριζαν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα της αλυσίδας.

Το φαινόμενο αυτό σήμερα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη, που είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά όλης της αλυσίδας των καταστημάτων Μαρινόπουλου, έχοντας υποβάλει την πρότασή του στις τράπεζες, ζητεί από τις τελευταίες μια προχρηματοδότηση της Μαρινόπουλος ώστε να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα, να πληρωθούν τα νοίκια του δικτύου και να τακτοποιηθούν οι οφειλές στο προσωπικό το οποίο, παρά τις διαβεβαιώσεις της οικογένειας Μαρινόπουλου, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη το επίδομα αδείας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη επιθυμεί - όπως είναι λογικό - η εταιρεία την οποία θα εξαγοράσει να είναι σε κατάσταση going concern, να λειτουργεί δηλαδή και όχι να είναι ημιθανής.

Τα τρία «αγκάθια»
Από την πλευρά τους οι τράπεζες ενώ καταλαβαίνουν το «δίκαιο» του αιτήματος δυσκολεύονται για μια σειρά από λόγους να ανταποκριθούν.

Πρώτον, δεν είναι πολύς καιρός που...

Wikileaks: Έρχονται αποκαλύψεις για την δομή της εξουσίας στην Τουρκία...

Wikileaks: Έρχονται αποκαλύψεις για την δομή της εξουσίας στην Τουρκία
Τη διαρροή πάνω από 100.000 αρχείων και εγγράφων σχετικά με τη δομή της εξουσίας στην Τουρκία προαναγγέλλουν μέσω...
Twitter οι διαχειριστές της ιστοσελίδας Wikileaks.

«Ετοιμαστείτε για μάχη, καθώς θα δημοσιεύσουμε πάνω από 100.000 έγγραφα για τη δομή της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία», αναφέρεται στο Twitter.



Η ανάρτηση συνοδεύεται και από ένα σκίτσο του γελοιογράφου Κάρλος Λατούφ, στο οποίο απεικονίζεται ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δίνει εντολή σε δημοσιογράφο: «Δεν θα ασκήσεις κριτική!», περνώντας του χειροπέδες...
in.gr

Ο Πρετεντέρης υποκαθιστά τον Κυριάκο και ανακοινώνει τι θα κάνει με τις τηλεοπτικές άδειες... Ο Βαρδινογιάννης το ξέρει;...

Πρετεντέρης  - Βαρδινογιάννης
 

Ποιος Κυριάκος και ποια Ντόρα… 
Καλύτερα και από τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και την αδελφή του προέδρου… Τις προθέσεις του κόμματος όταν γίνει κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες τις γνωρίζει καλύτερα ο Γιάννης Πρετεντέρης…
Για αυτό και αναλαμβάνει από τη στήλη του στο Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ» να τις ανακοινώσει!
Μαθαίνουμε λοιπόν όπως γράφει ο δημοσιογράφος, «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης με τα κανάλια του Παππά» και συνεχίζει την πληροφόρηση (από πρώτο χέρι), «Θα ακυρώσει τον διαγωνισμό, θα κλείσει μερικά ή θα ανοίξει κάποια άλλα. Θα δούμε»!
Αυτός ο πρώτος πληθυντικός στο τέλος, είναι όλα τα λεφτά! «Θα δούμε» τι θα κάνουν; Ή «θα δούμε» τι θα κάνουμε; Δεν έχει καμία σημασία, άλλωστε πρόκειται για λεπτομέρεια!

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης – επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα ρεπορτάζ που τον θέλουν να μετακινείται από τη δημοσιογραφία στην πολιτική… Κάνει practice!
Δεν πρόκειται όμως για καλαμπούρι… 
Βρίθουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια της ΝΔ… Ενώ κάποια ρεπορτάζ ακόμη πιο προχω… τον θέλουν να είναι ο επόμενος εκπρόσωπος του κόμματος στη θέση του Γιώργου Κουμουτσάκου!
Κάντε το όμως εικόνα: Πρετεντέρης και Θεοδωρικάκος στη ΝΔ του Κυριάκου… Μιλάμε για «Ανατροπή» με τα όλα της!

ΥΓ Και μια απορία για το τέλος. Ωραία όλα αυτά που λένε για κατάργηση του νόμου για τις άδειες κλπ… Αλλά ρώτησαν για παράδειγμα, τον Βαρδινογιάννη αν συμφωνεί να πληρώσει ένα σκασμό εκατομμύρια στη δημοπρασία για να πάρει την άδεια… Και μετά να έρθει ο Μητσοτάκαρος να του την αφαιρέσει; Απλώς ρωτάμε!

ΥΓ1 Και μια υπενθύμιση: να μην ξεχάσει ο Γιάννης Πρετεντέρης να ενημερώσει τον Κωστή Χατζηδάκη που ετοιμάζει το πρόγραμμα του κόμματος...
enimerosi24.gr

Το δύσκολο σταυρόλεξο του Μητσοτάκη για την απευθείας εκλογή Προέδρου...

to-duskolo-staurolekso-tou-mitsotaki-gia-tin-apeutheias-eklogi-proedrou
Πεδίο ισορροπίας μεταξύ των αντικρουόμενων απόψεων στο εσωτερικό της Ν.Δ., κυρίως μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, αναζητεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την...
απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Εκ των πραγμάτων, αυτή η κίνηση, αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.
Παράλληλα, στη σκιά της προ ημερών επιλογής του Κυρ. Μητσοτάκη να καλέσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ποτάμι, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για να αποτραπεί η συγκέντρωση των 200 βουλευτών, στη Συγγρού είδαν τον Πρωθυπουργό να κάνει μια ρελάνς.

Νέα εσωστρέφεια
Η σύνδεση της εφαρμογής της απλής αναλογικής με τη μετατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης σε κεντρικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, προκαλεί ερωτηματικά στη Ν.Δ., η οποία μόλις πριν ένα μήνα, βρέθηκε στη δίνη εσωστρέφειας. Και αυτό διότι όταν είχε αρχίσει η συζήτηση, αναδείχθηκε η εικόνα ενός κόμματος, όπου βασικοί του παράγοντες με κεντρικό ρόλο επί πολλά χρόνια είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σε μια χρονική στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται την πρόταση για εκλογή από το λαό, οι πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην  πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτροπος και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος προτιμούν την απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό.
Με βάση τα νέα δεδομένα, η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να επαναφέρει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, μεταφέρει και το…«πρόβλημα» στη Ν.Δ. που πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της, μέσα από διευρυμένη εσωκομματική συζήτηση και ζύμωση. Ήδη, αρκετοί στο παρασκήνιο ζητάνε να συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ο. της Ν.Δ. και να συζητήσουν τη στάση του κόμματος και να γίνει εκτενής συζήτηση.
Ακόμα και η κίνηση του Πρωθυπουργού να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος –έστω και με συμβουλευτικό χαρακτήρα- θα αναγκάσει τη Ν.Δ. εκ των συνθηκών να λάβει ξεκάθαρη θέση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστηρίζει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή και συζητεί να γίνεται αυτή από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, ενώ δέχεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου και επιζητεί την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της βουλής.

Ο γρίφος Μεϊμαράκη
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον και η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή και συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από το λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη προέδρου. Την πρόταση Μεϊμαράκη, η οποία συμπληρώνεται με την προϋπόθεση να είναι ίδιοι οι υποψήφιοι στην εκλογή από το λαό, φέρεται να είναι ανοικτός να τη συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι και οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές της Β’ Αθήνας με την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για σπάσιμο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Οι βουλευτές που διαφωνούν υποστηρίζουν ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών θα οδηγήσει να εκλέγονται σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο όσοι έχουν βαρύ όνομα ή είναι από «τζάκια»...
thetoc.gr

Χαλαρώνουν τα capital control...

capital controls
Aνάληψη 840 € ανά 15ήμερο...

Για τη χαλάρωση των capital control αδημονεί η αγορά και μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η...
όποια χαλάρωση θα συμβεί άμεσα ακόμη και στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η αλλαγή των capital control, σύμφωνα με το enikonomia.gr, προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, προβλέπει η πρόταση που υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls.

Η χαλάρωση θα προβλέπει:

• Εξαίρεση από τα capital control των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες.

• Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό.

• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100%, εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνονται:

• H αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Στην αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ....

aixmi.gr

Γιοχάνες Χαν: Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως είχε έτοιμη τη λίστα συλλήψεων

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση. Οι άμεσες μαζικές συλλήψεις δικαστικών, στρατιωτικών και άλλων πολιτών που έγιναν στην Τουρκία αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής υποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει μία λίστα εκ των προτέρων.
Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο επίτροπος, υπεύθυνος για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε.,  Γιοχάνες Χαν.
Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 3.000 υπόπτους για την ανάμειξη τους στο πραξικόπημα από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς, μέχρι αξιωματικούς, δικαστές και εισαγγελείς.
«Φαίνεται σαν κάτι να ήταν προετοιμασμένο. Οι λίστες ήταν διαθέσιμες, κάτι που υποδεικνύει ότι ήταν προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή», δήλωσε ο Επίτροπος υπεύθυνος για την διεύρυνση της Ε.Ε κ. Χαν και πρόσθεσε πως «Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν».
Ο νέος Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες δήλωσε πριν την συνάντηση ότι «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια σε όλες τις πλευρές» στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε κατά την προσέλευση του στην συνάντηση ότι «η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή άγκυρα για δημοκρατία, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια» και πρόσθεσε πως πάντα προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθούμε να έχουμε τις «καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους μας τους γείτονες».
από kathimerini.gr

«Στα μαλακά» βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Noor 1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 «Στα μαλακά» οι βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση Noor 1. Μόλις δύο εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για ενεργό συμμετοχή στη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης.
Πρόκειται για τον Μάκη Γιανουσάκη και τον Γιώργο Μπουρδούβαλη γνωστό και ως «captain George».
Ο πρώτος ήταν εφοπλιστής και μέχρι πριν την κατάσχεση του φορτίου ήταν και ο ιδιοκτήτης του Noor 1, ενώ στη βίλα του στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 500 κιλά ναρκωτικών.
Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης ήταν ναυλομεσίτης στο Ντουμπάι και είχε μεσολαβήσει για τη μίσθωση του Noor 1 και το ταξίδι του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.
Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι κανείς από τους κατηγορουμένους δεν καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ρόλος που σύμφωνα με το δικαστήριο παραμένει «ορφανός».
Για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών καταδικάστηκαν τρεις Ελληνες από την ομάδα των βασικών κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Φάρο, Βασίλη Κουρούβανη και τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, οι οποίοι είχαν σχέση είτε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου είτε με την εκμίσθωσή του.
Τα μέλη του πληρώματος αθωώθηκαν, με εξαίρεση έναν Ιρανό, ο οποίος φερόταν ως ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης και ο οποίος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην υπόθεση. Ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορός του Νίκος Ιωάννου.
Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ένοχοι κρίθηκαν μόνο τρεις τουρκικής καταγωγής κρατούμενοι.
Αθώες κρίθηκαν επίσης η πρώην σύζυγος του Γιανουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός που είχαν συλληφθεί στη βίλα στη Φιλοθέη όπου είχε βρεθεί και ο μισός τόνος ηρωίνης.
Ο συνήγορος των τριών γυναικών κ. Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ομόφωνη αθώωσή τους, μετά από δύο χρόνια άδικων διωγμών, ταλαιπωρίας και διασυρμού».
Η οριστική ποινή που θα τους επιβληθεί δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, καθώς μέσω των συνηγόρων τους οι κατηγορούμενοι θα καταθέσουν αίτηση για αναγνώριση ελαφρυντικών.
kathimerini.gr

Τουρκία: Δύο F-16 προς κατάρριψη Ερντογάν

Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν τα όρια στα οποία βρέθηκε, την Παρασκευή η Τουρκία, έρχονται στη δημοσιότητα, οικοδομώντας παράλληλα και το μύθο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ο τούρκος Πρόεδρος «απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά», καθώς το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν πλησίασαν δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες και το «παρενόχλησαν».
«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ... άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο» είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».
από kathimerini.gr