Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ Μαλέλης, Πορτοσάλτε και Κονιτόπουλος για τον τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος

Ποινές διαγραφής και επιπλήξεις επέβαλε το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες ποινή διαγραφής 18 μηνών επιβλήθηκε στον Σταμάτη Μαλέλη, γενικό διευθυντή ενημέρωσης του ΣΚΑΪ. 
Στον Άρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε ποινή διαγραφής ενός έτους ενώ στον Νίκο Κονιτόπουλο αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6», με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο (μη μέλος της ΕΣΗΕΑ), επιβλήθηκε ποινή διαγραφής έξι μηνών. 
Επίπληξη έλαβαν η Όλγα Τρέμη, η Μαρία Σαράφογλου, ο Μανώλης Καψής και η Μαρία Χούκλη, ενώ δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της δεοντολογίας για τους, Γιάννη Πρετεντέρη και Δημήτρη Οικονόμου.
από tvxs.gr

Δεοντολογία, διαγραφές και παραληρήματα...


Fact: η ΕΣΗΕΑ είναι σωματείο εργαζομένων και όχι κρατική υπηρεσία ή ανεξάρτητη αρχή. Το ΔΣ της εκλέγεται από δημοσιογράφους και όχι από τον...
ελληνικό λαό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι διαγραφές Πορτοσάλτε και Μαλέλη επήλθαν έπειτα από μαζικές καταγγελίες πολιτών.

Fact: Σε όλες τις στοιχειωδώς δημοκρατικές (και καπιταλιστικές επίσης) χώρες ισχύουν αυστηροί κανόνες δεοντολογίας για τα ΜΜΕ. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παραβίαση των νόμων περί δημοσκοπήσεων, κλπ, επιφέρουν βαριά πρόστιμα ή/και αφαίρεση άδειας. Ο ΣΚΑΪ και το Mega θα είχαν βάλει λουκέτο στη Βρετανία ας πούμε. Αν και βασικά δεν θα είχαν ανοίξει ποτέ.

Fact: Σ' αυτές τις χώρες το hate speech (προτροπή σε ρατσιστική και ομοφοβική βία π.χ.) και η..
προώθηση του ναζισμού τιμωρούνται σκληρά από τον νόμο. Όταν μασκαρεύεις μαχαιροβγάλτες σε αγανακτισμένους κατοίκους και σύμβολα lifestyle έρχεται και σε τσιμπάει ο εισαγγελέας, και το τελευταίο που σε νοιάζει είναι αν θα σε αποδοκιμάσουν οι συνάδελφοι σου.

Fact: Η ελευθερία έκφρασης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσίευση πλαστών ντοκουμέντων (π.χ. φωτογραφία Νοτιοαφρικάνας γριάς που τσαμπουκαλεύεται σε ΑΤΜ και παρουσιάζεται από ελληνικά κανάλια και εφημερίδες ως Αθηναία που αντιδράει σε capital controls).

Fact: Οι προσωρινές διαγραφές και επιπλήξεις των μελών της ΕΣΗΕΑ δεν εμποδίζουν τους τιμωρηθέντες να συνεχίσουν να κάνουν προπαγάνδα, ούτε να την βαφτίζουν "ενημέρωση". Απλά χάνουν την αξιοπιστία που ουδέποτε είχαν καταφέρει να αποκτήσουν.

Fact: Άλλο η πολιτική άποψη και η (σωστή ή εσφαλμένη) εκτίμηση ενός δημοσιογράφου, και άλλο η κατασκευασμένη είδηση και η διαστρέβλωση γεγονότων. Το να πεις ότι πιστεύεις πως αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε ανάπτυξη είναι δικαίωμα σου. Το να πεις ότι είχαμε όντως ανάπτυξη ενώ όλα τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει είναι κατάφωρο ψέμα.

Fiction: Παραληρήματα για σοβιετίες, Βόρειες Κορέες, γκούλαγκ και πογκρόμ, με αφορμή την απόφαση ενός σωματείου που δεν έχει δικαιοδοσία να απαγορεύσει οτιδήποτε και να φιμώσει κανέναν.

Νικόλαος Σταμπουλόπουλος (fb)
zoornalistas.blogspot.gr

Τόν Μπόγδανο συμβουλεύεις... ...τό μελάνι σου χαλάς...*

Μπογδάνοι...


Ας δούμε λοιπόν τι είναι πειθαρχική παράβαση για έναν δημοσιογράφο. Δεν θα ανατρέξω στο παρελθόν. Θα πάω στην χθεσινή...
εκπομπή του Μπογδάνου, στην οποία συνομιλεί με τον "διωκόμενο" Άρη Πορτοσάλτε. Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με το μωρό στο λιμάνι, ο Πορτοσάλτε λέει: "Αυτό το περιστατικό, το ότι πήγε να πετάξει το παιδί στη θάλασσα, δείχνει την αντίληψη για τη ζωή που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, την αντίληψη που έχουν για τα παιδιά, την αντίληψη που έχουν για τις γυναίκες".
Και ο μέγας παρουσιαστής Μπογδάνος συμπληρώνει: "Μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική Αστυνομία, με όση δικαιοδοσία πασχίζει να βρει, έχει ξεκινήσει διαδικασία, προσπαθώντας να αποτρέψει περισσότερους βιασμούς, απ' αυτούς που ήδη λαμβάνουν χώρα".
Πρώτον, είναι σαφέστατα ρατσιστικός λόγος το να αποδίδεις προθέσεις, πράξεις και ιδιότητες.. του ενός στο σύνολο. Δε θα μπω στη διαδικασία να υποστηρίξω την κίνηση του πρόσφυγα (που κατά την άποψη μου έθεσε σε κίνδυνο το παιδί, αλλά από πουθενά δεν προκυπτει ότι πήγε να το πετάξει στη θάλασσα). Είναι ο ορισμός του ρατσιστικού λόγου. Αν εγώ κλέψω κάποιον έχω προσωπικά την ευθύνη. Αν κλέψει ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης φέρουν την ευθύνη όλοι.
Δεύτερον, βασική αρχή στη δημοσιογραφία είναι ότι πρέπει να έχω στοιχεία για να ισχυριστώ ένα γεγονός, πολλώ δε μάλλον όταν αποδίδω σε ομάδα ανθρώπων πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Από ποια στοιχεία ο Μπογδάνος συμπεραίνει ότι γίνονται συνεχείς βιασμοί γυναικών στις τάξεις των προσφύγων και δίνει μάλιστα την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει με αυξανόμενο ρυθμό; Δεν είναι αυτό διασπορά ψευδών ειδήσεων; Δεν είναι συκοφαντική δυσφήμιση ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζει ο παρουσιαστής ότι δεν μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον του, λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποίαν βρίσκονται;
Δεν είναι όλα αυτά πειθαρχικά παραπτώματα; Είναι "δικαίωμα" του δημοσιογράφου να βγαίνει στο γυαλί και να ρίχνει λάσπη σε όποιον γουστάρει και ειδικά σε έναν αδύναμο;
Ο Μπογδάνος, παίζοντάς το ήρωας, μας είπε ότι δεν θα κάνει ποτέ τα χαρτιά του για την ΕΣΗΕΑ (ας μην προσπαθήσει, θα είμαι ο πρώτος που θα κάνει ένσταση) αν και δουλεύει, όπως λέει, από το 2006 όταν ξεκίνησε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στον Ρ/Σ City FM. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε ξεκίνησε ο "ρεπόρτερ" καθώς έβγαινε κάθε πρωί ζωντανά στην εκπομπή μου. Το 2009 συνέβαινε αυτό. Και σ' αυτό κατάφερε να λεει ψέματα ο Μπογδάνος. Ή είναι θαυματοποιός αφού κατάφερε να εργάζεται από το 2006 σε έναν σταθμό που άρχισε να εκπέμπει το 2008.
Αυτά τα ολίγα περί δεοντολογίας... Δημήτρης Σούλτας (fb)
zoornalistas.blogspot.gr

Σημείωση "Νέας Μυκόνου" : O υπέρτιτλος "Τόν Μπόγδανο συμβουλεύεις... ...τό μελάνι σου χαλάς...", είναι φιλική συμβουλή πού απευθύνεται στόν Δημήτρη Σούλτα πού καλή τή πίστει προσπαθεί νά συνετίσει τά ασύνετα! 

Ντράγκι: Εύθραυστη η ευρωζώνη...

Ντράγκι: Το ελληνικό επεισόδιο απέδειξε ότι η ευρωζώνη είναι εύθραυστη

Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιο και υπάρχουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ, δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα...
ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το ελληνικό επεισόδιο απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ευρωζώνη.

«Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης το 2015 ήταν αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του έτους. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς. Το Ευρωσύστημα προσέφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (emergency liquidity assistance -ELA).
Η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της. Δηλαδή διασφαλίστηκε αφενός ότι δεν παρείχαμε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορηγήσαμε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας.
Παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο του 2015, ως ένας από τους «Πέντε Προέδρους», συνέβαλα στη σύνταξη έκθεσης η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. Προκειμένου να επιτύχουμε μια ισχυρότερη ένωση και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση της κεντρικής τράπεζας, οι προτάσεις αυτές πρέπει εν τέλει να γίνουν πράξη.»


Τα παραπάνω σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ έρχονται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει της συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση αλλά και στον απόηχο των Wikileaks για τη στάση του ΔΝΤ για τη στάση του ΔΝΤ.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον ELA
Στην Έκθεση αναλύεται επίσης η παρέμβαση της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον ELA σχολιάζοντας πως η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων.

«Παράλληλα με την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης στην Ελλάδα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Οι εντάσεις στις αγορές υποχώρησαν και οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Σε γενικές γραμμές η χώρα πέρασε από τρεις φάσεις εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2015».
 

Υπάρχει! Και λέγεται Δεοντολογία...


Σχετικά με την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για τους 9 δημοσιογράφους:

Ολα τα μέλη της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αποδέχονται, υπογράφουν, υπερασπίζονται, τηρούν...
έναν συγκεκριμένο κανονισμό Δεοντολογίας. Αυτός ο κανονισμός υποτιθεται οτι πρέπει να τηρείται στοιχειωδώς από όλα τα μέλη και εφαρμόζεται τυπικά από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Σε αυτόν τον κανονισμό στο άρθρο 3 περί ισηγορίας και αντικειμενικής ενημέρωσης υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγραφοι που απαντάνε όχι μόνο στο χρόνο μετάδοσης της άλλης άποψης αλλά ακόμα και στην επίφαση της αντικειμενικότητας κ.λπ.
Οι δημοσιογράφοι που τιμωρήθηκαν, εντελώς συμβολικά, κρίθηκαν για πολύ συγκεκριμένα..
παραπτώματα μη τήρησης του κώδικα δεοντολογίας τον οποίο έχουν αποδεχτεί ως ρυθμιστικό. Ας πούμε ενώ ο κώδικας προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος μεταδίδει και δεν κατασκευάζει το θέμα έχουμε βίντεο του δημοσιογράφου να σπρώχνει τον γέρο που δεν λέει αυτά που θέλει να του πει και να αλλάζει γέρο. Αυτός ο δημοσιογράφος καταπατάει συγκεκριμένη διάταξη του κώδικα δεοντολογίας. Η ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε τους 9 σε μια φιλική συζήτηση. Το πειθαρχικό έχει νομική δομή και διαδικασία.

ΥΓ Με τούτα και με εκείνα το πανελλήνιο έμαθε και τι είναι το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ...

zoornalistas.blogspot.gr

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος στην αξιολόγηση...

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος στην αξιολόγηση

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διαπιστώνει ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

"Είναι πολύ θετικό ότι προχωράμε καλά και πετυχαίνουμε σημαντική πρόοδο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία", σημείωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Δεν θα πρέπει να αποσπούν την προσοχή οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων, σημασία έχει το αποτέλεσμα", υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
 

Πολιτειακή... «τρόικα» εν δράσει...


Ένα ιδιαίτερο... δίκτυο «πορτοκαλί τηλεφώνων» βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετές ημέρες.

Ο λόγος για τις διαρκείς συνεννοήσεις των...
τριών εκ των τεσσάρων πολιτειακών παραγόντων της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης βρίσκονται σε διαρκείς συνεννοήσεις και, όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι ειδικά η τηλεφωνική γραμμή στην Ηρώδου Αττικού, μεταξύ... Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου, έχει πάρει φωτιά. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, πριν καν αποσταλεί η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ για τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της «αντικατάστασης» του Ταμείου από τον ESM στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα, τα σχετικά τα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τού τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει σχετικά με τις αποκαλύψεις. Λεπτομέρεια με σημασία: τον συγκεκριμένο διάλογο διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν συνεννόησης με το Προεδρικό Μέγαρο...

matrix24.gr

Die Zeit: Παραμένει η απειλή της χρεοκοπίας...

Bloomberg: Πιθανό ένα Grexit αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο

Στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η οποία γράφει: «Η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία. Μια συμφωνία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Ο αρθογράφος παρατηρεί ότι η συνήθης εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ότι, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, εν τέλει προκύπτει κάποια συμφωνία. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ένα πραγματικό κούρεμα, όπως ζητούν οι Έλληνες, θα μπορούσε να διχάσει την ήδη φιλονικούσα Ευρώπη: Τα περισσότερα κράτη των πιστωτών δεν δέχονται να προβούν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις απέναντι στους Έλληνες. Και στις αγορές ενδέχεται μια νέα χρεοκοπία –διότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι τίποτα άλλο (σ.σ. παρά χρεοκοπία)- να προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα».
Ως εκ τούτου, «είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λίγες 'ζαβολιές'», σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί:

«Η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τώρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να διεξαχθούν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές επωφελείται και πάλι η οικονομία».

Παρ' όλα αυτά, η Zeit εκτιμά ότι «είναι απίθανο» οι ρυθμίσεις αυτές να είναι επαρκείς για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Όπως υπογραμμίζεται, «η ένωση των κρατών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να χορηγήσει το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους. Αλλά τότε ας ελπίσουμε ότι θα είναι η Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με σήμερα».

Πηγή: DW

Η Μυκονιάτικη "Πολιτική Επικαιρότητα" (!) σκιτσαρισμένη...

(Παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

Τσακαλώτος: Στόχος η συμφωνία ως την Κυριακή - Γράφονται κείμενα

Διαπραγμάτευση


tvxs.gr| 06 Απρ. 2016
Κείμενο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ταυτόχρονα κείμενο καταγραφής θέσεων με το ΔΝΤ επιδιώκει έως την Κυριακή το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των δανειστών, σήμερα έγινε συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο. 
«Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση» τόνισε ο υπ. Οικονομικών. 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο. 
Ο κος Τσακαλώτος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αυτή η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν θα φέρει εκταμίευση της δόσης καθώς υπάρχει η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα σαλαμοποίησης της αξιολόγησης και η συμφωνία θα αφορά όλα τα ανοικτά θέματα. Πρόσθεσε ότι για κάποια από αυτά χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.

Η φοροαποφυγή είναι η σύγχρονη μορφή της πειρατείας

Tvxs Άρθρο | 07 Απρ. 2016
Μιχάλης Γιαννεσκής
Για αρκετούς αιώνες οι πειρατές λεηλατούσαν παραθαλάσσιες περιοχές και εμπορικά πλοία και έκρυβαν τα λάφυρα τους σε απομακρυσμένα εξωτικά νησιά ή στα οχυρωμένα κρησφύγετα τους. Μερικούς αιώνες αργότερα, η πειρατεία συναντάται εκ νέου, αλλά σε πλήρως μεταλλαγμένη, εκσυγχρονισμένη και παγκοσμιοποιημένη μορφή.

 Πολλοί πειρατές, όπως ο Άγγλος Φράνσις Ντρέικ και ο Μπαρμπαρόσα, δρούσαν, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, υπό την αιγίδα των ηγεμόνων τους: της Ελισάβετ της 1ης της Αγγλίας και του σουλτάνου, αντίστοιχα.  Ο αγγλικός όρος για τους πειρατές ήταν αρχικά privateers, διότι επρόκειτο για ιδιώτες που είχαν εξουσιοδότηση από τον ηγεμόνα τους  να επιτίθενται σε εχθρικά πλοία και να τα ληστεύουν.  Δηλαδή οι ιδιώτες έκαναν τη «βρώμικη δουλειά» των ηγεμόνων, με το αζημίωτο.  Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί σήμερα, γιατί οι ηγέτες των κρατών κάνουν τη βρώμικη δουλειά, εξυπηρετώντας τον ιδιωτικό πλούτο.
 
Η σύγχρονη πειρατεία
  Σήμερα η πιο διαδεδομένη μορφή πειρατείας αυτονομάζεται «φοροαποφυγή» και εξουσιοδοτείται άμεσα από το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί.  Οι σημερινοί «πειρατές» είναι...

Τα 3 σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους

Tvxs Ανάλυση  | 07 Απρ. 2016
Στο μεγάλο παζάρι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ παίζεται πλέον το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους – ένα παζάρι, το οποίο έχει ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ριζικό «κούρεμα» και δείχνει να οδηγεί σε μια, μακρά και θολή ακόμη, συζήτηση για μια ήπια ελάφρυνση.

Η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο έχει ήδη δρομολογήσει τη συζήτηση στην κατεύθυνση αυτή, με το ΔΝΤ να επιμένει μεν στην ανάγκη «διασφάλισης της βιωσιμότητας» του χρέους, αλλά να αποδέχεται σιωπηρά την θέση της Γερμανίας πως «εντός της ευρωζώνης, δεν είναι νομικά δυνατό και αποδεκτό οποιοδήποτε κούρεμα».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το μόνο ενδεχόμενο που συζητείται ρεαλιστικά πλέον είναι η ήπια ελάφρυνση, είτε διά της επιμήκυνσης, είτε με έναν συνδυασμό «εργαλείων», όπως είπε και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, με τις εισηγήσεις όλων των πλευρών να αναμένονται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά στην Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου.
Ήδη όμως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, σε ανεπίσημο επίπεδο και στους «κλειστούς κύκλους» Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον, και στο τραπέζι βρίσκονται τρία βασικά σενάρια...

Μήπως είναι αυτός που έκανε τη διαρροή;..

«Δεν είμαι θυμωμένος με τις διαρροές του Wikileaks, ξέρουμε ότι οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες» είπε ο Πόουλ Τόμσεν στον συνάδελφο Παντελή Βαλασόπουλο ανταποκριτή της «Εφ. Συν» και του Μέγκα στο Βερολίνο.

Ώπα! Οι...
πάντες παρακολουθούν τους πάντες μας λέει ο κ. Τόμσεν και το το λέει φόρα-παρτίδα. Οπότε; Δύο είναι οι πρόχειρες εξηγήσεις:

-Αφού οι πάντες μπορούν να παρακολουθούν τους πάντες, οι τάξεις των υπόπτων για τις υποκλοπές και τη διαρροή πυκνώνουν θεαματικά. Δηλαδή: οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες του Δ.Ν.Τ , οι μυστικές υπηρεσίες των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Και δεν μιλάμε για τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο, αλλά για τη Γερμανία, τη Γαλλία που διαθέτουν μηχανισμούς υψηλού επιπέδου και έχουν μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό. Άλλωστε, χτες η αγγλόφωνη ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Σπήγκελ σ' ένα πλούσιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν συστηματικά πολλούς διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσα τους και το Δ.Ν.Τ. Τόμπολα.

-Αφού ο κ. Τόμσεν γνωρίζει ότι οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες γιατί λέει στις υποτίθεται εμπιστευτικές συνομιλίες του με τους υφισταμένους του, πράγματα που εύκολα μπορούν να παρεξηγηθούν αν τα ακούσουν τρίτοι-άσχετοι ή σχετικοί με το αντικείμενο; Είναι βλαξ; Όχι φυσικά. Είναι αφελής; Δεν το νομίζω. Άρα; Μήπως ήθελε αυτά που είπε ιδιωτικώς να δημοσιοποιηθούν; Κι ακόμη χειρότερα: Μήπως είναι αυτός που έκανε τη διαρροή γιατί έτσι πίστεψε ότι θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Ταμείου;

Συμπέρασμα:

*Να μην καταπίνουμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν οι κυβερνήσεις (ελληνικές και άλλες).

*Τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτό που είναι κυβέρνηση σε αναμονή ( Ν.Δ) να χαλιναγωγήσουν κάπως το αντιπολιτευτικό πάθος τους και να μην υιοθετούν χωρίς δεύτερη σκέψη όσα διακινούνται από διάφορους τύπους του εσωτερικού και του εξωτερικού γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο της γελοιοποίησης...

Τάσος Παππάς