Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Helicopter Money ή μποτίλιες με χαρτονομίσματα;

Μια επταετία από την κρίση του 2008, εξαιτίας της οποίας ο κόσμος είναι πιο φτωχός κατά 5-15 τρισ. δολάρια (Adelson Μ, The Deeper Causes of the Financial Crisis) η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να τρεκλίζει.
Η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι αδύναμη, εύθραυστη, η διάρκειά της αβέβαιη και το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για μεγέθυνση – δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, την περασμένη Δευτέρα. Οι προοπτικές αβέβαιες, οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, υπάρχουν ερωτήματα για τις αντοχές της Ευρωζώνης σε ένα νέο σοκ – γράφει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι. Οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, με 44 εκατ. ανέργους (12 εκατ. επιπλέον από το 2007), επτά χρόνια μετά την κρίση φαίνονται να τρεκλίζουν.
Τι φταίει; Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα οξύ, χρόνιο πρόβλημα: την ανεπαρκή ονομαστική ζήτηση. Η ανεπαρκής ζήτηση πιέζει τις τιμές, εντείνει τον αποπληθωρισμό, συμπιέζει τα κέρδη, εγκλωβίζει τη μεγέθυνση στη περιοχή του μηδενός. Ετσι, η Ευρωζώνη υποφέρει από αρνητικό πληθωρισμό (-0,2%) παρά τις (ατελέσφορες) προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τον ωθήσει προς το 2%. Η Ιαπωνία πάσχει από μηδενική μεγέθυνση και ανεπαίσθητο πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, οι οποίες πάνε κάπως καλύτερα, η ανάκαμψη παραμένει απογοητευτική, η απασχόληση πολύ κάτω από εκείνην το 2007, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να πιάσει το 2% ούτε στα επόμενα χρόνια. Δει δη ονομαστικής ζήτησης...
Οι μέχρι σήμερα «μη συμβατικές» πολιτικές κεντρικών τραπεζών (παρότι ασκούνται τόσα χρόνια ώστε να είναι συμβατικότατες...) αδυνατούν να αποδώσουν το ζητούμενο – αν και φαίνεται ότι χωρίς αυτές τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Οι κεντρικές τράπεζες αρχικά δούλεψαν με εργαλείο την ποσότητα του χρήματος: Ετσι πρόκυψαν η ποσοτική χαλάρωση (QE), η πιστωτική χαλάρωση (CE), οι παρεμβάσεις στις ισοτιμίες με στόχο την ενίσχυση εξαγωγών. Μετά, προστέθηκε ως εργαλείο η τιμή του χρήματος: Μηδενικά επιτόκια (ZIRP), forward guidance (FG) με τελικό στόχο τη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και, τέλος, αρνητικά επιτόκια (NIRP), μια πρακτική που γενικεύεται: Ηδη στις διεθνείς αγορές κυκλοφορούν κρατικά ομόλογα αξίας 6 τρισ. δολ. με αρνητικές αποδόσεις (Roubini N, Unconventional Monetary Policy on Stilts). Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει – σύμφωνα με αρκετούς, μάλιστα, εξαιτίας αυτών των πολιτικών έχει γίνει πιο σύνθετο.
Πώς μπορεί να τονωθεί η ονομαστική ζήτηση; Δύο οικονομολόγοι, πατέρες δύο διαμετρικά αντίθετων σχολών οικονομικής σκέψης, οι οποίοι σφράγισαν όχι μόνο τη σκέψη αλλά και την οικονομική πολιτική του σύγχρονου κόσμου, ο Κέινς και ο Φρίντμαν, παρά τις τεράστιες διαφορές τους, έχουν συμπέσει σε μία κοινή πρόταση: Οτι σε συνθήκες όπως οι σημερινές, η τόνωση της ονομαστικής ζήτησης μπορεί και πρέπει να γίνει μέσω της έκδοσης χρήματος.
Ο Κέινς έγραψε στη Γενική Θεωρία του (1936) ότι, αν το υπουργείο Οικονομικών γεμίσει παλιά μπουκάλια με χαρτονομίσματα, τα θάψει σε εύλογο βάθος σε άχρηστα ανθρακωρυχεία και, μετά, αφήσει τον κόσμο να ξεθάψει και να ξοδέψει τα χαρτονομίσματα, τότε θα απορροφηθεί η ανεργία και, τελικά, το πραγματικό εισόδημα θα καταλήξει να είναι πολύ υψηλότερο. Και ο Φρίντμαν (1969) έγραψε ότι για την ανεπαρκή ονομαστική ζήτηση υπάρχει πάντα μία λύση: Η κυβέρνηση να τυπώσει δολάρια και να τα μοιράσει στον πληθυσμό πετώντας τα από ένα ελικόπτερο (helicopter money). Ο κόσμος θα τα μαζεύει, θα τα ξοδεύει, το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί και ένα νέο μείγμα θα προκύψει, με υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερο πραγματικό προϊόν. Το ακριβές αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσα θα ξοδευτούν και το πόσα θα αποταμιευτούν, θα είναι πάντως ανάλογο της ποσότητας του χρήματος που τυπώθηκε και μοιράστηκε από το ελικόπτερο.
Tην άμεση τόνωση της ονομαστικής ζήτησης μέσω της έκδοσης χρήματος είχε προτείνει ο Μπεν Μπερνάνκι, το 2003, για την Ιαπωνία. Την ίδια συνταγή προτείνει ο Κεμάλ Nτερβίς για τον ανεπτυγμένο καπιταλισμό σήμερα (Time for Helicopter Money? ). Με αυτήν, το νέο χρήμα προσπερνά τράπεζες και εταιρείες και φτάνει κατευθείαν στα πιο διψασμένα άλογα, τους καταναλωτές με μεσαίο ή μικρό εισόδημα, πηγαίνει σε αυτούς κατευθείαν (με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό τους ή/και με μείωση ή επιστροφή φόρου) είτε έμμεσα, μέσω δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές που αυξάνουν την παραγωγικότητα και δημιουργούν απασχόληση, είτε με κάποιον συνδυασμό και των δύο τρόπων. Στην ίδια πρόταση, έκδοση νέου χρήματος, καταλήγει το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Between Debt and the Devil», του Adair Turner (διετέλεσε πρόεδρος της βρετανικής εποπτικής αρχής τραπεζών, της FSA, από το 2008 έως το 2013) που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η πρόταση ήδη απασχολεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αν σπεύδουν κάποιοι να την ξορκίσουν, η ιδέα κερδίζει έδαφος.
ΥΓ.: Ας μη γίνεται σύγχυση με την Ελλάδα. Εμείς έχουμε πρόβλημα παραγωγικού μοντέλου – όχι, απλά, ονομαστικής ζήτησης.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τό σκίτσο τής Έφης Ξένου

                                                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

“Στο είδος του είναι θεός. Αλλά το είδος του είναι σκατά”... (Ουμπέρτο Εκο)

Στον Θ. Αναστασιάδη «βρομάνε» οι «τραγουδιάρηδες»...


Αντα Ψαρρά

Ο γνωστός για τις δραστηριότητές του εκδότης του «Πρώτου Θέματος» αποφάσισε να ασχοληθεί, και μάλιστα με ένα από τα συνηθισμένα συκοφαντικά και κίτρινα δημοσιεύματα, με τον διορισμό του...
πτυχιούχου του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Ζάμπα ως μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση (απόφαση ΑΔΑ: 01-03Τ6/8-2-2016).

Μάλιστα, το θέμα είναι ξαναζεσταμένο, μια και ήδη όταν έγινε προ διμήνου ο διορισμός, είχε (ξανα)ασχοληθεί όλος ο κίτρινος και μη Τύπος.

Η αναφορά στον «τραγουδιάρη σύμβουλο» προκάλεσε την εύλογη παρέμβαση του Κώστα Ζάμπα, πατέρα του Γιώργου, και ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς μηχανικούς της χώρας (μαζί με τον Κορρέ ήταν εκείνος που έσπευσε στην Ακρόπολη μετά τους σεισμούς της Αθήνας, κάνοντας τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αποκατάσταση κάθε ζημιάς στο μνημείο).

Παλιό στέλεχος της Αριστεράς και ένας από τους λίγους αληθινά αντιστασιακούς που δεν εξαργύρωσε ποτέ τη δράση του με κανέναν απολύτως τρόπο, ο Κ. Ζάμπας δικαιολογημένα εξανέστη και απάντησε στο λιβελογράφημα του Αναστασιάδη.

Φυσικά, ο Γιώργος Ζάμπας δεν διορίστηκε σύμβουλος, αλλά μετακλητός υπάλληλος του προέδρου της Βουλής, με βάση την εμπιστοσύνη που έχει ο Ν. Βούτσης στο πρόσωπό του. Ενας απόφοιτος του Πανεπιστημίου, που εργαζόταν ως μουσικός, κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πρόεδρο της Βουλής.

Αυτή είναι όλη η είδηση που μετατράπηκε σε δισέλιδο αφιέρωμα λάσπης στα χέρια του Αναστασιάδη.

Μάλιστα, στο κείμενο που ανάρτησε ο πατέρας του χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Δυστυχώς οι τραμπούκοι με τις βαριοπούλες, αυτοαποκαλούμενοι “Ρουβίκωνας”, φρόντισαν να του προσφέρουν ένα δώρο προχθές: Μια ανέλπιστη διαφήμιση και ηρωοποίηση, σαν να ήταν το οχυρό της αδέσμευτης δημοσιογραφίας που πολιορκείται».

Τέλος, ο ίδιος μιλάει για την ανενδοίαστη απόπειρα του «Πρώτου Θέματος» να δολοφονήσει ηθικά το παιδί του, συμπληρώνοντας:

«Θέλω όμως να κλείσω κρουστικά, σχολιάζοντας τον τίτλο, που πιστεύω ότι εγράφη διά χειρός Θέμου, με τρόπο που θα αρέσει και σ’ αυτόν: “Στο είδος του είναι θεός. Αλλά το είδος του είναι σκατά”» (από το «Φύλλο μηδέν» του Ουμπέρτο Εκο).
efsyn.gr

Είναι το ΕΚΠΑ, ηλίθιε!...


«Ξέρουμε αν έχει βγάλει κάποια σχολή ο τραγουδιστής που διορίστηκε (μετακλητός υπάλληλος) στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής», ρώτησε τη «φαλακρή τραγουδίστρια» ο ρεπόρτερ Ν. Φιλιππίδης.

«Όχι δεν ξέρουμε», ήταν η απάντηση. Από το μεσημέρι, υπάρχει η απάντηση του πατέρα του, Γιώργου Ζάμπα, που μέχρι και η Τατιάνα παρουσίασε και σύμφωνα με την οποία, έχει πτυχίο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Οικονομικό τμήμα)!

Η…
…πλάκα δε είναι  - του το επισήμανε μεταξύ σοβαρού και αστείου και ο Φιλιππίδης- πως ο Μπογδάνος εκτός από παρουσιαστής και, υποτίθεται δημοσιογράφος, κάνει συστηματικά σχεδόν και τον τραγουδιστή! Τώρα, πώς ως τραγουδιστής δικαιούται να ενημερώνει και τον ελληνικό λαό, (με την εγκυρότητα μάλιστα που ήδη σας υπογραμμίσαμε) είναι άλλου παππά –τρέχα- ευαγγέλιο… 

Και είπεν ο Ντερμπεντέρης…

…γενηθήτω χάος… Και εγένετο χάος… 

Βέβαια πριν απ αυτόν, το χε πει ο Κουμουτσάκος, αλλά δεν έχει σημασία. 
Χάος! 
 
Δεν υπάρχει κράτος. Έχει…
…καταρρεύσει. Το χουν παραδώσει. 

«Πολύ φοβάμαι» πρόσθεσε ο Ντεμπεντέρης πως «το προσφυγικό έχει γίνει όχημα διεκπεραίωσης άλλων επιδιώξεων». 

Και κατά τα άλλα κάλεσε τους ανθρώπους του κράτους –που δεν υπάρχει- να συντονιστούν. Γιατί χανόμαστε…

Τα ντόπερμαν της ενημέρωσης...



...έχουν το θράσος να ζητούν άφεση αμαρτιών!...

Δήμητρα Σωτηριάδου*

Από το 2010, το τοπίο των ΜΜΕ ξεκαθάρισε, όταν μια «συντεχνία δημοσιογράφων» επέλεξε τη διεκπεραίωση των συμφερόντων συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών ελίτ της χώρας με στόχο να διαμορφώσουν και το μελλοντικό σκηνικό της...
δικής μας ζωής επιβάλλοντας με νύχια και με δόντια τα μνημόνια, ως μοναδική και ρεαλιστική λύση. Αυτή η συντεχνία, γιατί δεν τους λες δημοσιογράφους, αφού δεν ασκούσαν και δεν ασκούν όπως οφείλουν κριτική και έλεγχο στην κάθε εξουσία, προσπαθούσε από το 2010 να εξουσιάσει τα μυαλά μας. Και το κατάφερε μέχρι ενός σημείου, μας έκανε πλύση εγκεφάλου.

Εδειξαν τα δόντια τους ως «ντόπερμαν» σε κάθε κοινωνική ομάδα. Την ξεφτίλισαν και προσπάθησαν να την απομονώσουν.

Αυτή η «συντεχνία» δεν ακολουθεί κανόνες δεοντολογίας, γιατί δεοντολογία είναι οι κανόνες των επιχειρηματιών που τους υπηρετούν μήπως και κάνουν πολλές αρπαχτές γιατί λόγω απληστίας δεν τους φτάνει μία…

Δε γνωρίζουν λοιπόν τι σημαίνει παραπληροφόρηση. Θεωρούν ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους όσο δεν εισπράττουν την άρνηση από τους καθοδηγητές τους. Τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης δεν τις λογαριάζουν. Το πως επιβάλουν τις απόψεις τους το βιώσαμε από την αρχή των μνημονίων… Από τα χείλη των δήθεν έγκυρων και ακριβοπληρωμένων παρουσιαστών εκτοξεύονται εδώ και έξι χρόνια απειλές, φοβίες, του κόσμου τα τέρατα…

Η γόβα δε, που πρωτοστατεί στα πλάνα της δήθεν ενημέρωσης έχει μετατραπεί σε στιλέτο προς τους πολίτες…

Πετούν τα στιλέτα τους με το στόμα, με τα χέρια, με τα πόδια όπως μπορούν λες και βρίσκονται σε τσίρκο και δίνουν την παράστασή τους…Το ότι έχουν ξεπέσει στα μάτια του κόσμου, οι παρουσιαστές και όσοι δημοσιογράφοι ζουν ή θέλουν να ζήσουν σε χρυσά κλουβιά το νιώθουν;

Και κόπτονται για την ελευθερία της έκφρασης λόγω των ποινών που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ για το πρόσφατο δημοψήφισμα του Ιουλίου και την προσπάθεια παραπληροφόρησής τους… Και για τα προηγούμενα για την ταφόπλακα της χώρας από τη συνεχιζόμενη κρίση και εξαθλίωση; Δεν θα αναλάβει τις ευθύνες κανείς;

Είμαστε η μόνη χώρα που βιώνει έξι χρόνια τα αποτελέσματα των μνημονίων λόγω και της παραπληροφόρησης των διεκπεραιωτών – ντόπερμαν χωρίς να τιμωρηθεί κανένας και έχουν το θράσος να ζητούν και άφεση αμαρτιών.
Οι διεκπεραιωτές φυσικά και δεν ασκούν κριτική και έλεγχο στις εξουσίες, είναι οι ίδιοι εξουσία και το δείχνουν με απαράδεκτες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές… Όπως η απαίτηση αποκαθήλωσης του καλλιτεχνικού διευθυντή Φαμπρ στον πολύ λίγο υπουργό πολιτισμού της χώρας από την ίδια πάλι «συντεχνία δημοσιογράφων» που τελικά υπέκυψε από τα στιλέτα τους και ούτε καν μπόρεσε να στηρίξει την αρχική του άποψη…
Το μόνο που θέλει αυτή η «συντεχία δημοσιογράφων» είναι να εξουσιάζει τα μυαλά μας, αλλά…

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΙΡΑ…

(*) δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος Συνταγματικής Παρέμβασης των Ελλήνων – ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

mediatvnews.gr

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Αγγέλου…

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Γιάννη Αγγέλου (Εκτενές φωτορεπορτάζ)

Το «τελευταίο αντίο» είπαν σήμερα στον Γιάννη Αγγέλου, στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο το πρωί, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, ενώ ενταφιάστηκε στο 2ο νεκροταφείο Αθηνών. 



Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Δίπλα του ήταν όλοι οι στενοί του συνεργάτες, από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός και επιστήθιος φίλος του Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηγάκης.
 

Έκτακτη σύνοδος του ΟΟΣΑ για τα Panama Papers...



Έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής συγκάλεσε για την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers.

«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απ’ όλο τον κόσμο ζήτησαν από τον ΟΟΣΑ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Διεθνούς Δικτύου Πληροφοριών και Συνεργασίας για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, να εντοπισθούν κίνδυνοι φορολογικής συμμόρφωσης και να συμφωνηθεί συλλογική δράση, υπό το φως των αποκαλύψεων των Panama Papers» ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

«Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν έναν πρωτοφανή αριθμό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν 210.000 εταιρείες σε 21 offshore περιοχές» πρόσθεσε ο Οργανισμός και κατέληξε: «Κάθε συναλλαγή εκτείνεται σε μία σειρά περιοχών και εμπλέκει πιθανόν πολλές νομικές οντότητες και άτομα».

Τα «παρών» στη σύνοδο θα δώσουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των φορολογικών αρχών των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ.

Τα ρωσικά μυστήρια του Αγίου Ορους



Πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ρωσίας προσέρχονται στα τέλη Μαΐου στο Αγιον Ορος για να παραστούν σε εκδηλώσεις για τα 1.000 χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Αθω, που όμως δεν θα γίνουν – τουλάχιστον επισήμως. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσουν επίσημο προσκύνημα, με αφορμή την ιστορική για τη ρωσική ορθοδοξία χιλιετηρίδα, από το οποίο ωστόσο θα απουσιάσει, όχι τυχαία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης της μοναστικής πολιτείας.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα αφιχθεί με την ακολουθία του στις 26 Μαΐου και την επομένη θα μεταβεί στο Ορος από την Αθήνα. Θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος Πούτιν και εκτός απροόπτου, ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή μπορεί και οι δύο. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη από το αγιορείτικο τυπικό, για υψηλά πρόσωπα, υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές, με δοξολογία στο Πρωτάτο, κεράσματα και ανταλλαγές δώρων και πιθανότατα γεύμα. Στη συνέχεια οι δύο κορυφαίες προσωπικότητες της σημερινής Ρωσίας θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί, για να εορτάσουν σε κλειστό κύκλο τη χιλιετηρίδα.
Γενικότερα, πάντως, εορταστικές εκδηλώσεις για τη χιλιετή ρωσική παρουσία στην Αθωνική Χερσόνησο δεν θα πραγματοποιηθούν και μάλιστα δεν θα είναι εκεί καν ο «οικοδεσπότης», Οικουμενικός Πατριάρχης, τον οποίο ο Αγιος Μόσχας «προσκάλεσε» με επιστολή να παρευρεθεί στο... σπίτι του. Οι Ρώσοι επεδίωξαν εξ αρχής να δώσουν διαστάσεις κορυφαίου θρησκευτικού και πολιτιστικού γεγονότος με εθνικές προεκτάσεις στην επέτειο, κάτι που στην πατρίδα τους το ανέδειξαν με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και σε όλες τις ανά την επικράτεια μητροπόλεις και επισκοπές.
Σε ό,τι αφορά όμως τον Αθω, όπου επίσης σχεδίαζαν μεγαλοπρεπείς τελετές, σε συνεργασία με τις αγιορείτικες αρχές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελαν, μολονότι συγκροτήθηκαν επιτροπές και από τις δύο πλευρές, με σκοπό να προετοιμάσουν έναν λαμπρό εορτασμό στο «Περιβόλι της Παναγίας». Τι συνέβη όμως και αντί για τελετές τσαρικού μεγαλείου και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, το πανίσχυρο δίδυμο της Ρωσίας μεταβαίνει στον Αθω για ένα απλό προσκύνημα και κάποιες προσευχές σ’ ένα μοναστήρι-μήτρα του «ρωσικού μοναχισμού», το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν από τους εχθρούς Ουκρανούς;
Το πράγμα ξεκίνησε στραβά από την αρχή. Η ρωσική πλευρά είχε κατά νουν έναν...

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς ΠΓΔΜ: Δεν έχετε θέση ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΝΑΤΟ

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πραγματικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και εμβάθυνσης των θεσμών της ΕΕ ώστε να μπει ένα τέλος «σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που εμφανίζει σήμερα η ΕΕ» και εξέφρασε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η πορεία της ΕΚΤ «ώστε να αποτελέσει πραγματική κεντρική τράπεζα και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που είναι κοινή στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει τη διεθνή προστασία των προσφύγων.
«Ωστόσο θα πρέπει αυτό το βάρος να διαμοιραστεί ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές θα αναλάβει αυτό το βάρος, πρέπει να το μοιραστούμε», τόνισε ο κ. Κόστα.
«Φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων καθώς παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων» πρόσθεσε  ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι “η λύση για την ευρωζώνη δεν είναι να συνεχίσουμε προγράμματα τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί ότι δεν έχουν αποτελέσματα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Στόχος θα πρέπει να είναι να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική Ένωση μέσα από πρωτοβουλίες που επιτυγχάνουν την οικονομική σύγκλιση εντός της ΕΕ, εντός της ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών μας και των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών. Πάνω από όλα θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας".
kathimerini.gr

Για να μην χάσουμε την μπάλα...


Επειδή κοντεύουμε να χάσουμε τη μπάλα, που συνεχώς κάποιοι τη ρίχνουν στην εξέδρα (καθόλου αθώα, πιστέψτε με) και είναι και πουλημένος ο διαιτητής, ας βάλουμε...
μερικά πράγματα στη θέση τους. Όχι τίποτε άλλο, απλώς να παίζουμε το σωστό παιχνίδι στο σωστό γήπεδο!!
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι κατοχυρωμένο και από το Σύνταγμα. Αλλά αν πεις ή γράψεις ότι «δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο στο Σύνταγμα», αυτό, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ που προστατεύεται από την ελευθερία έκφρασης, Είναι ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ, είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ και όταν χρησιμοποιείται δημόσια και με την δυνατότητα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Μπορούμε να συνεννοηθούμε, τουλάχιστον σ΄αυτό το επίπεδο;
Αν ναι, πάμε παρακάτω:
Αν δεν το ξέρετε, υπάρχουν τρείς θεμελιώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας χωρίς τους οποίους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. Και είναι οι εξής:..
1. Ο δημοσιογράφος (γιαυτόν μιλάμε, όχι για τους πολιτικούς, ή όποιον άλλο..) διαχωρίζει , ξεκάθαρα, την είδηση από το σχόλιο.( Ώστε ο θεατής, ο ακροατής ή ο αναγνώστης να μπορεί να καταλάβει και να κρίνει μόνος του χωρίς να επηρεάζεται .)
2. Ο δημοσιογράφος παρουσιάζει ΟΛΕΣ τις απόψεις, πάνω στο θέμα που καλύπτει και όχι μόνο αυτές με τις οποίες συμφωνεί ή εγκρίνει. (Επίσης, για να μπορεί ο θεατής, ο ακροατής ή ο αναγνώστης να καταλάβει και να κρίνει μόνος του έχοντας μπροστά του όλες τις θέσεις.) Και,
3. Ο δημοσιογράφος οφείλει να διασταυρώνει ΠΑΝΤΑ την είδηση και δεν αναμεταδίδει πληροφορίες που δεν έχει διασταυρώσει με στοιχεία. (Τα κουτσομπολιά, οι ψίθυροι, η πεθερά μου μου είπε και οι αυθαίρετες γενικεύσεις του τύπου « δεν βρήκαμε ούτε έναν που να είναι υπέρ του όχι» ή « όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι υπέρ του ναι» δεν θεωρούνται είδηση!)
Υπάρχουν πολλοί άλλοι κανόνες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ αλλά και άλλων Διεθνών Οργανισμών ( Διεθνής Ομοσπονδία, Διακήρυξη του Μπορντώ, Code of Practice στη Μεγάλη Βρετανία κ.α.), η και ιδιαίτεροι κώδικες δεοντολογίας ΜΜΕ (Π.χ. η Βίβλος για τη δημοσιογραφική δεοντολογία ABC και NBC, ή αυτός της Washington Post που απαγορεύει στους δημοσιογράφους της να δεχτούν το παραμικρό δώρο, ούτε έστω ένα κέρασμα για να μην επηρεάζεται η κρίση τους!!)
Αλλά αυτές οι τρείς βασικές αρχές είναι το Άλφα και το Ωμέγα της δημοσιογραφίας.
Όσοι, λοιπόν σχολιάζουν- και μάλιστα με μία αξιοπερίεργη βιαιότητα- την απόφαση του Πειθαρχικού πριν καν μάθουν το σκεπτικό της, στηρίζοντας το λεκτικό λυντσάρισμα στο οποίο με απόλαυση επιδίδονται στην, σεβαστή, αρχή της ελευθερίας της άποψης που τάχα παραβιάζεται, είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν έχουν υπομονή, όχι μόνο δεν έχουν μνήμη, αλλά δεν έχουν και ιντερνέτ. Γιατί αν είχαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν την, αδύναμη, μνήμη τους με αμέτρητα βίντεο και άλλα δημοσιεύματα της εποχής. Ας τα ξανα-δουν και ας κρίνουν μόνοι τους αν αυτές οι τρείς θεμελιώδεις αρχές υπηρετούνται ή αν παραβιάζονται προκλητικά. Η κρίση και η άποψη δική τους…

Υ.Γ. 1. Εμείς, επειδή τηρούμε κατά γράμμα τη δεοντολογία , θα περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης, για να κρίνουμε, με στοιχεία.

Υ.Γ2 Η δημοσίευση πλαστών, ψεύτικών ή άσχετων φωτογραφιών δεν είναι ελευθερία της έκφρασης. Είναι προπαγάνδα και μάλιστα στην πιο ηλίθια μορφή της.

Νανά Νταουντάκη (fb)

Η ολονυχτία δεν έβγαλε συμφωνία...


Νέο ραντεβού στις 15.00

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί η μαραθώνια διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία παραβρέθηκαν...
κορυφαίοι υπουργοι αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ενώ καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις, δεν έχει υπάρξει συμφωνία και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια κόκκινα δάνεια θα εξαιρεθούν από την πώλησή τους σε funds.

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του ανέφερε ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά την μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει άμεσα σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σόιμπλε απαντούσε «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση», θεωρώντας ότι εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές.

Αυτά είναι τα ψέματα και η “παραπληροφόρηση”...

που ήλεγξε το πειθαρχικό...
Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται μαζική επίθεση εναντίον του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το μόνο όργανο που τόλμησε στα χρονικά να τα βάλει με τους τηλεοπτικούς αστέρες και να επιβάλλει ποινές. 

Το...
έπραξε μετά από 300 και πλέον καταγγελίες πολιτών στην ΕΣΗΕΑ που έστειλαν εξοργισμένοι πολίτες. (Οι περισσότερες για το ΣΚΑΙ). Και αντί να σκύψουν με προσοχή κανάλια και δημοσιογράφοι επάνω σε αυτές, να αφουγκραστούν τη φωνή της κοινωνίας, ζητάνε τώρα τα ρέστα. Είναι κάπως ακατανόητη η τόσο οργισμένη επίθεση, λες και τιμωρήθηκαν από κάποιο θεσμικό φορέα ή το κράτος. Εν τέλει το σωματείο τους τους εγκαλεί για συνειδητά ψέματα και για παραπληροφόρηση.

Δεν τους εγκαλεί κανείς για τις απόψεις τους, για αυτές εξάλλου έχουν το μοναδικό προνόμιο.. να έχουν τον αέρα δικό τους και καλοπληρωμένη δουλειά, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους. Φαίνεται ωστόσο πως καλομαθημένοι οι αστέρες στην επικυριαρχία της εξουσίας τους, δεν ανέχονται ούτε και αυτά τα … χάδια. 

Μιας και είχαμε ως ιστοσελίδα καλύψει το θέμα της παραπομπής τους πριν ένα χρόνο (δείτε εδώ), ας θυμηθούμε ξανά τι ακριβώς έκαναν και σήμερα δεν θέλουν να θυμούνται, επισημαίνοντας πως υπήρχε κατηγορία και για τρία ακόμη στελέχη τηλεόρασης τα οποία εν τέλει δεν ελέγθηκαν από το πειθαρχικό.

Mega:

Η παρουσιάστρια Όλγα Τρέμη η οποία “τιμωρήθηκε” με επίπληξη παρουσίασε φωτογραφία με γιαιγιά που προστάτευε άλλη γιαγιά,ενώ έπαιρνε χρήματα από το ΑΤΜ, λόγω capital controls γιατί κινδύνευαν οι έλληνες πολίτες από ληστές, όπως ισχυρίστηκε. Αποδείχθηκε πως η φωτογραφία προέρχονταν από την Espresso και τη Νότια Αφρική!

Το κανάλι τιμωρήθηκε και από το ΕΣΡ με πρόστιμο για αυτή την επιλογή. Δημοσιογράφος του Mega έσπρωξε ηλικιωμένο άνδρα έξω από ΑΤΜ επειδή δεν έλεγε αυτά που ήθελε το κανάλι, ότι δηλαδη υπήρχε πρόβλημα με την ουρά. Ο σκηνοθέτης έκοψε την εικόνα στον αέρα. Η ίδια η παρουσιάστρια όταν ρωτήθηκε on air γιατί δεν βγάζουν στο δελτίο κάποιον υπέρ του ΟΧΙ, είπε “Σας διαβεβαιώ πως δεν βρήκαμε ούτε έναν να τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ. Σας διαβεβαιώ ούτε έναν, σας διαβεβαιώ ούτε έναν”! 

Η Μαρία Σαράφογλου- κόντρα με ηθοποιό Κλέονα Γρηγοριάδη, είχε υποστηρίξει το αμίμητο που έγινε και viral στα social media “Τι φταίμε εμείς που ούτε ένας κοινωνικός φορέας δεν είναι υπέρ του ΟΧΙ ;” Όσο για τον Γιάννη Πρετεντέρη ελέγχθηκε μόνο για μια εμφάνιση, την ημέρα των αποτελεσμάτων που είχε καλεσμένο τον Π. Κουρουπλή και του επιτέθηκε λέγοντας ότι αυτός δεν διόρισε τον ανηψιό μου στο νοσοκομείο. Για αυτή την εμφάνιση του, επειδή ανέφερε γεγονός και άποψη, αθωώθηκε. Για τη στάση των ειδήσεων και επιλογών Mega επιβλήθηκε επίπληξη και στον διευθυντή Μανώλη Καψή.

ΣΚΑΙ:

Αθωώθηκε μόνο ο Δημήτρης Οικονόμου λόγω αμφιβολιών για τη στάση του έναντι του Πάνου Καμμένου την ημέρα του δημοψηφίσματος καθώς είχε ζητήσει συγγνώμη στον αέρα την επόμενη μέρα, επειδή είχε ειρωνευτεί τον κ. Καμμένο για την κόρη του…Οι υπόλοιποι τρεις Σταμάτης Μαλέλης, Άρης Πορτοσάλτε και Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής Μπογδάνου ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, επιβλήθηκε η ποινή της διαγραφής. 

Ο ΣΚΑΙ το φέρει βαρέως το γεγονός, αρκεί όμως να του στείλουν τις διακόσιες και πλέον καταγγελίες πολιτών για όσα έλεγαν οι αστέρες του την εβδομάδα εκείνη. Αποκλείεται να έχουν ξεχάσει τόσο γρήγορα πως ο Πορτοσάλτε καλημέριζε με την ατάκα: “Καλημέρα Βόρεια Κορέα. Καλημέρα έχουμε ήδη πτωχεύσει”. ‘Η αυτά που ακούγουνταν σχεδόν σε όλες τις εκπομπές καθημερινά: Πτωχεύουμε την Δευτέρα, έρχεται η δραχμή, θα χάσει ο πολίτης τα χρηματά του από τις Τράπεζες, ψηφίστε όλοι ΝΑΙ για να γλυτώσουμε από τους “αλήτες, τους ανίκανους, τους άσχετους. Ο Α. Πορτοσάλτε είχε δεχθεί εν μέρει επίπληξη ακόμη και από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου για το τρομοκρατικό ύφος που είχε σε όλες τις εκπομπές και τον οίστρο της καταστροφολογίας. Ο Σταμάτης Μαλέλης ως διευθυντής δεν βρήκε επίσης ούτε έναν εκπρόσωπο του ΟΧΙ να φιλοξενήσει στις εκπομπές του ΣΚΑΙ. Κι όταν υπάρχαν καλεσμένοι της κυβέρνησης, όλοι μαζί έκαναν επίθεση λες και βρίσκονταν σε καφενείο και όχι στην τηλεόραση.

ΑΝΤ1:

Η Μαρία Χούκλη, άλλη μια παρουσιάστρια που δεν θυμάται ή επιρρίπτει τις ευθύνες στη διεύθυνση των ειδήσεων που προφανώς βρίσκονταν τις ημέρες εκείνες στο …αυτί της, δεν φιλοξένησε επίσης την αντίθεση άποψη. 


Αντιθέτως μόλις ο πρόεδρος των ξενοδόχων που ήταν καλεσμένος στο δελτίο απάντησε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα ακυρώσεις σε κρατήσεις και περιμένουν να δουν τι θα γινόταν την επόμενη εβδομάδα, η ίδια λίγο αργότερα στο ίδιο δελτίο, μίλησε για τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον-άρον τα νησιά και έδειξε ρεπορτάζ μιας συναδέλφου, που έλεγε, οι τουρίστες φεύγουν άρον-άρον προβάλλοντας πλάνα αρχείου! Στο ίδιο δελτίο παρουσιάστηκε ΑΤΜ στο δήμο Χαλανδρίου κι έγραφε από κάτω, «Βόρεια Κορέα” ενώ σε άλλα ρεπορτάζ ο τίτλος στα super ήταν “δυστυχώς επτωχεύσαμε»...

- από το mediatvnews

zoornalistas.blogspot.gr

Μαζεύονται γύρω από την Όλγα…

Μπορεί να βάζει... πλάτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο βλέπει πολλούς βουλευτές και κομματικά στελέχη να την προσεγγίζουν ως εναλλακτικό πόλο και εκπρόσωπο της καραμανλικής πτέρυγας.

Ο λόγος για την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία...
διεκδικεί τον δικό της χώρο και ρόλο, στο νέο μητσοτακικό imperium, που εγκαθιδρύεται τους τελευταίους μήνες στη Συγγρού.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας, προερχόμενος από την ίδια γενιά με τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, δύσκολα θα διαδραματίσει στο μέλλον κεντρικό ρόλο, ο δε Κώστας Καραμανλής τζούνιορ, βουλευτής Σερρών, δεν εκτιμάται ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος, πέραν του γεγονός ότι έχει επιλέξει να συνταχθεί πλήρως με την ομάδα που στήριξε και ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο της ΝΔ...

πηγή: ysterografa.gr

Κόβουν δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 Επτά στους δέκα καταναλωτές ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ τα απολύτως απαραίτητα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα για την καταναλωτική συμπεριφορά που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Η αναλογία αυτή, η μεγαλύτερη που έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο επί σειρά ετών, έρχεται να επιβεβαιώσει ουσιαστικά τη «φτωχοποίηση» της μεσαίας τάξης. Η περιστολή των δαπανών ακόμη και για βασικά είδη διατροφής, δαπανών που εξ ορισμού θεωρούνται ανελαστικές, από όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δείχνει αν μη τι άλλο ότι η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε κοινωνία των 2/3 με την αντίστροφη όμως έννοια από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Είναι μόλις το 1/3 που μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις και να απολαύσει αγαθά, πέραν των απολύτως αναγκαίων για την επιβίωση.
Η έρευνα διεξήχθη στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης σε τυχαίο δείγμα 1.517 νοικοκυριών από το αυτόματο μηχανογραφημένο σύστημα τηλεφωνικών ερευνών (Computer Assisted Telephone Interviewing - CATI) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και ειδικού λογισμικού. Συντονιστής της έρευνας είναι ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα όταν ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από την περυσινή έρευνα (69%), όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2014 (62%) και το 2013 (60%).
Η αλλαγή
Αυτό που κάνει τη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ο συνδυασμός του εν λόγω ευρήματος με άλλα συμπεράσματα της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, φέτος δηλώνει ότι...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                              από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10.04.16)