Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Συναυλία την Τετάρτη στην πλατεία του Κάστρου

Συναυλία την Τετάρτη στην πλατεία του Κάστρου
Συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Πύργου στο Κάστρο, την Τετάρτη 22 Ιουλίου (ώρα έναρξης 20:30) στα πλαίσια της δράσης "Ο πολιτισμός ταξιδεύει" της οργάνωσης  "Αγονη Γραμμή Γόνιμη".

Η δράση «Ο πολιτισμός ταξιδεύει» είναι συνεπής στο ραντεβού της. Θα διανύσει και πάλι εκατοντάδες μίλια στην καρδιά του χειμώνα για να πραγματοποιήσει 13 δημιουργικά εργαστήρια (hip hop, yoga, pilates, comics, κεραμικής, κοσμήματος, kung fu, κιθάρας, βιολιού, ρομποτικής, κινηματογράφου, κουκλοθεάτρου, δημιουργικής γραφής) και 7 συναυλίες. Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού, με μια μεγάλη εκδήλωση σε κάθε νησί:

Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Απείρανθος, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Θηρασιά, Κίμωλος, Κύθηρα, Λειψοί, Τήλος, Χάλκη, Μύκονος.

 
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΚΔΕΠΠΑΜ. 
ώρα έναρξης 20:30.

Στο ίδιο έργο θεατές. «Μηνύματα και συμβολισμούς» βλέπει το Μαξίμου πίσω από την επίσκεψη Γιούνκερ…

Με την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα, να πλησιάζει (Τρίτη), άρχισαν για ακόμη μία φορά οι διαρροές περί συμβολισμών και λοιπών τετριμμένων, από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως...
σημειώνουν, η επίσκεψη συμβολίζει πως το Grexit πέρασε μια για πάντα στον κάλαθο της ιστορίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως της υποχρεώσεις της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σημειώνουν μάλιστα ότι στις ομιλίες που θα πραγματοποιήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕB, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσθέτουν δε, πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο μέρες μόλις πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα αλλάξει εντελώς μορφή από τη σημερινή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας από την Αθήνα.

Πάντως, εκτός των συμβολισμών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον «καλό φίλο της Ελλάδας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη στήριξη του για τα δύσκολα που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι αυτό που καίει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητηθεί η στήριξη της Κομισιόν, αλλά και του ευρωκοινοβουλίου ώστε να μην επιμείνουν οι θεσμοί –ιδιαίτερα το ΔΝΤ- στις απαιτήσεις τους για πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, ώστε σε σύντομο διάστημα να υπάρξουν θετικές για την ελληνική κυβέρνηση εξελίξεις.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί, είναι το προσφυγικό, το οποίο παρότι βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να ανησυχεί Αθήνα και Βρυξέλλες. Στο προσφυγικό αναμένεται να αφιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλο μέρος της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στο Στρασβούργο, στη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης...

Die Welt: Σε περίπτωση Brexit η Γερμανία θα είναι σύντομα πολύ μόνη στην ΕΕ

«Η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. άρχισε»


Die Welt: Σε περίπτωση Brexit η Γερμανία θα είναι σύντομα πολύ μόνη στην ΕΕ
Ο βορράς δεν μπορεί να είναι ο δάσκαλος της Ε.Ε., αλλά ούτε και χρηματοδότης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σε άρθρο της εκτιμά πως σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, η Ε.Ε. θα διολισθήσει οριστικά προς την κατεύθυνση της «μεταβιβαστικής ένωσης» (δηλαδή της αυτόματης στήριξης των φτωχότερων και πιο αδύναμων από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα μέλη της).
Η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. άρχισε και δεν είναι μόνο τα χρηματιστήρια νευρικά, σημειώνει η εφημερίδα. Ανησυχούν και οι γερμανικές επιχειρήσεις. Ο φόβος για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ένας ισχυρός εταίρος είναι μεγάλος. Ακόμα χειρότερες από τις αναταράξεις στις χρηματαγορές και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα ήταν για την Ευρώπη οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Διότι οι πιθανότητες να βγει κάποτε η Ε.Ε. από τον οικονομικό της λήθαργο θα μειωνόταν τρομερά χωρίς τη βρετανική συμβολή στο ευρύτερο άνοιγμα στον κόσμο και στο φιλελεύθερο οικονομικό πνεύμα.
Το στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν στο κράτος, στον προστατευτισμό και την μεταβιβαστική ένωση, απειλεί να κυριαρχήσει συντριπτικά. Χωρίς τους Βρετανούς, οι Γερμανοί και οι Βορειοευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους δεν θα κατάφερναν να επιτύχουν ούτε καν τη μειοψηφία αρνησικυρίας (σ.σ. για το σχηματισμό της χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ), όπως επισημαίνει η φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Open Europe.
Μετά το Brexit η ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει στο ορατό μέλλον να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει την σύνδεση με τις ΗΠΑ και τις ανερχόμενες χώρες της Ασία θα εξανεμιστεί δια παντός. Αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της Γερμανίας θα επιδεινωθούν σημαντικά, αφού υπάρχει ο φόβος ότι μετά το σοκ του Βrexit τα υπόλοιπα μέλη θα...

Το πολιτικό πόκερ του εκλογικού νόμου

Tvxs Ρεπορτάζ 09:26 | 19 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:05 | 19 Ιουν. 2016
Ο Αλέξης Τσιπρας αναζητά 47 βουλευτές πέραν των τειχών της συγκυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει για 26, και ο νέος εκλογικός νόμος γίνεται πεδίο θερινού crash test για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αλλα και για την επικυριαρχία στον μετεκλογικό - όποτε κι εάν στηθούν οι κάλπες - χάρτη.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει πρόταση απλής αναλογικής και, κυρίως, η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θέτει αναγκαστικά μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση σε τροχιά στρατηγικού επανασχεδιασμού.
Η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί μετα και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο, μετά όμως και την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της απλής αναλογικής με διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έχει άμεσα επαφές για το θέμα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, συοχεύοντας στην διασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Βουλή - 200 βουλευτών - που θα επιτρέψει να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.
Στην πράξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά 47 βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153, προσβλέποντας κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, το Πουάμι και την Ένωση Κεντρώων και γνωρίζοντας οτι το «κλειδί» βρίσκεται μάλλον στα χέρια του ΚΚΕ.
Η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι να πιέσει τις κεντρογενείς και κεντροαριστερές δυνάμεις, και βεβαίως, το ΚΚΕ να τοποθετηθούν επί ενός κατ´ εξοχήν δημοκρατικού εκλογικού μοντέλου και, ταυτόχρονα, να οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση τη ΝΔ.
Η απάντηση από την πλευρά Μητσοτάκη είναι, σε πρώτο χρόνο, η άμυνα δια της αντεπίθεσης. Η Συγγρού εχει ξεκαθαρίσει οτι δεν θα αποδεχθεί "εκλογικό σύστημα που δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμόυητα" και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μπλοκάρει τς σχέδια Τσίπρα για πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Δηλαδή, η ΝΔ που εχει δύναμη 75 βουλευτών αναζητά τουλάχιστον 26 βουλευτές ακόμη που θα που «όχι» στην απλή αναλογική. Σ' αυτόν τον σχεδιασμό έχει ενδιαφέροντος γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει επίσης σε ένα «όχι» του ΚΚΕ ενώ θα επιχειρήσει να εκθέσει την τακτική της κυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτική και η δήλωσης του ότι για την άμεση αλλαγή του νόμου απαιτείται και η σύμπραξη της Χρυσής Αυγής.
Εκτίμηση, δε, του επιτελείου της ΝΔ είναι πως ούτε το Ποτάμι πρόκειται τελικά να πει «ναι» στην απλή αναλογική.
Επ αυτού, ωστόσο πολλά θα κριθούν και από τις ζυμώσεις συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που, μέχρι στιγμής μεν δεν έχουν αποδώσει αλλά θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Στην τρέχουσα φάση, παντως, η θέση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιεί το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Υποστηρίζουμε τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια».
Στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώςει ότι θέλει εκλογικό νόμο στη βάση της απλής αναλογικής αλλά και με πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%, καθώς και την παροχή bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων.
Ο Βασίλης Λεβέντης απο την πλευρά του λεει ότι η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει "μόνον απλή αναλογική" με διατήρηση του ορίου του 3%.
Το εάν, που και στη βάση ποιας τακτικής και στόχευσης μπορούν να συναντηθούν όλες αυτές οι θέσεις θα αποτελέσει το αντικείμενο του μεγάλου πολιτικού πόκερ αυτού του καλοκαιριού...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                            από "ΤΑ ΝΕΑ"

«Σοβαρές καταστροφές» στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Egyptair


REUTERS/REUTERS TV

Η Ελλάδα της κρίσης εξακολουθεί να εισάγει φρούτα και... λαχανικά


Σε μια χώρα που διαθέτει τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την παραγωγή πληθώρας φρούτων και λαχανικών, το 2015 δαπανήθηκαν 731,27 εκατ. για την εισαγωγή προϊόντων της κατηγορίας αυτής. Και σίγουρα η δαπάνη αυτή δεν αφορά μόνον εξωτικά φρούτα, όπως ανανάδες και μπανάνες, αλλά και... ντομάτες. Το 2015, την ίδια δηλαδή χρονιά που σημαδεύθηκε από έντονες πολιτικές ανακατατάξεις και οικονομικές αναταράξεις, οι Ελληνες μείωσαν τη δαπάνη κατά 10,5% για την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή βασικών τροφίμων, και πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με το 2014 για την αγορά τηλεφώνων, αυτοκινήτων και... χρυσού!
Τα στοιχεία
Αν μη τι άλλο, για μία ακόμη χρονιά στα στοιχεία για τις εισαγωγές αποτυπώνεται αφενός το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τις μη επαρκείς ακόμη επενδύσεις στον δυναμικό αγροτοδιατροφικό τομέα και αφετέρου τις καταναλωτικές τάσεις που επικράτησαν τη δύσκολη περυσινή χρονιά, καθώς σε πρώτη φάση μοιάζουν τουλάχιστον οξύμωρες, δεδομένων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ειδικά το πρώτο διάστημα μετά την επιβολή τους ήταν εξαιρετικά αυστηροί.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το 2015 η αξία των εισαγωγών αγαθών (εξαιρουμένης της αξίας των πλοίων) στην Ελλάδα ανήλθε σε 40,98 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 8,8%. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να γίνει αυτάρκης σε ορισμένα προϊόντα και έτσι μείωσε τις εισαγωγές. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με συνέπεια τη μείωση της αξίας εισαγωγών των πετρελαιοειδών κατά 31,2%, στα 10,11 δισ. το 2015 από 14,71 δισ. το 2014.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της αξίας εισαγωγών για φρούτα και λαχανικά κατά 10,3% το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Μάλιστα, οι εισαγωγές φρούτων κατατάσσονται ψηλά, στη 16η θέση, κάτι που έχει τρεις πιθανές ερμηνείες: Πρώτη και λιγότερο πιθανή, ότι οι Ελληνες καταναλωτές στράφηκαν στην υγιεινή διατροφή. Δεύτερον, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν σε καλύτερες τιμές εισαγόμενα κηπευτικά.
Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί, αφενός διότι αρκετοί αγρότες τα προηγούμενα χρόνια αντικατέστησαν τις καλλιέργειές τους με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ την ίδια ώρα το κράτος δεν παρέχει κίνητρα για την επέκταση των υδροπονικών καλλιεργειών.
Στην 8η θέση του καταλόγου των κυριότερων προϊόντων που εισάγει η Ελλάδα βρίσκονται τα κρέατα, με την αξία των εισαγωγών της εν λόγω κατηγορίας να διαμορφώνεται το 2015 σε 1,07 δισ. Ο λόγος; Αν και η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια ζωικά κεφάλαια σε αιγοπρόβατα, οι καταναλωτές προτιμούν το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, με τις ανάγκες να καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό περίπου 20%.
Η συρρίκνωση της εγχώριας βιοτεχνίας ενδυμάτων, είτε διότι τη θέση τους πήραν πολυεθνικές αλυσίδες είτε διότι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, έχει ως συνέπεια τα είδη ένδυσης να αποτελούν το τέταρτο κυριότερο προϊόν που εισάγουμε. Το 2015 η αξία των εισαγωγών ενδυμάτων ανήλθε σε 1,41 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από την αξία των εισαγωγών αυτοκινήτων. Τι άλλο επίσης εισάγει η Ελλάδα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να έχει επαρκή εγχώρια παραγωγή; Υφάσματα, με την αξία των εισαγωγών να ανέρχεται το 2015 σε πάνω από μισό δισ., λιπάσματα (266 εκατ.), αλλά και ψάρια (374 εκατ.).
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
Φόβος για «κούρεμα» καταθέσεων ή απλώς επικράτηση της αντίληψης ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση; Τα στοιχεία των εισαγωγών έρχονται πάντως να επιβεβαιώσουν τα όσα συνέβαιναν λίγο πριν και κατά τις πρώτες ημέρες επιβολής των capital controls. Ετσι, το 2015 παρατηρείται αύξηση της αξίας των εισαγωγών αυτοκινήτων κατά 3,8%, των τηλεφωνικών συσκευών κατά 13,2%, των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 14%, των ειδών ταξιδίου κατά 8%, των υποδημάτων κατά 5,4%, αλλά και των αρωμάτων κατά 3,9%. Η αξία εισαγωγών της τελευταίας κατηγορίας διαμορφώθηκε το 2015 σε 702 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση εισαγωγών μη νομισματικού χρυσού (που θεωρείται δηλαδή τιμαλφές και όχι χρηματοοικονομικό στοιχείο). Η αξία των εισαγωγών χρυσού, αν και χαμηλή ως απόλυτη αξία, διαμορφώθηκε το 2015 σε 7,23 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι αυξημένη κατά 84,6% σε σύγκριση με το 2014.
 
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οι πρώτες μετρήσεις στη Βρετανία μετά τη δολοφονία Κοξ...


Σε κατάσταση σοκ παραμένει η βρετανική κοινωνία μετά την δολοφονία της Τζο Κοξ την περασμένη Πέμπτη. Οι εκστρατείες για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ξεκινούν δειλά από σήμερα, ενώ στη δημοσιότητα έρχονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το αιματηρό περιστατικό.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη δολοφονία Κοξ έγινε από την εταιρεία Survation για λογαριασμό του Observer και καταγράφει προβάδισμα 45% για την παραμονή στην ΕΕ έναντι 42% για το Brexit.
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο.
Μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.
Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους Times, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.
Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.
Τέλος, δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Ξεκινούν οι εκστρατείες...

Τό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου

από "ΤΑ ΝΕΑ"

Κρούγκμαν: Θα ψήφιζα Bremain...


... αλλά μην υπερβάλλετε...
Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο, πως, δεν πρέπει να υπερβάλουμε για τις συνέπειες που θα έχει η χώρα αν αποχωρήσει. «Η Βρετανία δεν είναι...
Ελλάδα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό. «Θα ψήφιζα “παραμονή”. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η ΕΕ είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια αποχώρηση της Βρετανίας θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, ο Πολ Κρούγκμαν σημειώνει πως «το Brexit θα έκανε τη Βρετανία πιο φτωχή». «Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη», εκτιμά, ενώ υπογραμμίζει και το ρίσκο της υπονόμευσης του City του Λονδίνου, που αποτελεί μεγάλη πηγή εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς.

Ακόμη τονίζει πως είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, συνεχίζει, είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο ο Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας. «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα» σημειώνει. «Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Προσοχή όταν δηλώνετε αυτό στη φορολογική δήλωση! Προσοχή!

Ένα πάρα πολύ σοβαρό στοιχείο θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι απο φέτος στην ΕΦΟΡΙΑ και πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί μπορεί να τους βγει ...ξινό! 
Δείτε:

 
Στάλθηκε από φίλο συνταξιούχο λογιστή πού επιθυμεί νά διατηρήσει τήν ανωνυμία του 
καθώς 
(εάν καί εφόσον οι κλίμακες καί η κλιμακτήριος τό επιτρέψουν)
καί τή γκόμενα

Σε τροχιά εξόδου το ΔΝΤ

Tvxs Ανάλυση 09:41 | 18 Ιουν. 2016
Στις Βρυξέλλες δεν ξαφνιάστηκαν από τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παρθεί με βάση τη νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διεξαχθεί πριν το τέλος του έτους. Δεν ξαφνιάστηκαν ούτε καν από την ειρωνεία με την οποία η Κ.Λαγκάρντ απάντησε στην ερώτηση για μια πιθανή απομείωση: «ποια ελάφρυνση του χρέους;».

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην ομάδα παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν σε αμηχανία παρακολουθώντας τον διαπληκτισμό του εκπροσώπου της Κομισιόν και εκείνου του ΔΝΤ κεκλεισμένων των θυρών. Ο ένας έλεγε ότι οι ελληνικές επιδόσεις είναι καλές και τα νούμερα “θα βγουν”, ο άλλος αντέτεινε ότι...

Κρίσιμη καμπή...


Η δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης αποδειχθεί τελικά τρελός, φασίστας ή και τα δύο, έχει κάνει ακόμη πιο δραματική την πορεία της Βρετανίας προς την ημέρα - ορόσημο της 23ης Ιουνίου.

Μέχρις ώρας, είναι...
αδύνατον να προβλέψει κανείς εάν το φονικό θα συσπειρώσει την κοινωνία της Γηραιάς Αλβιόνας ή θα τη διχάσει ακόμη περισσότερο. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Μια κάλπη, που, όπως στήθηκε, βρέθηκε να πατάει σε δύο βάσεις. Πατάει στην προϋπάρχουσα και συνεχώς αυξανόμενη δυσφορία πολλών Βρετανών πολιτών για τις υπαγορεύσεις -πραγματικές ή φαντασιακές- των Βρυξελλών, τις οποίες, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, αντιλαμβάνονται ως μια γραφειοκρατία που περίπου δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και πατάει στο κλίμα μίσους που συστηματικά καλλιέργησε ένα μέρος του βρετανικού πολιτικού συστήματος -και όχι μόνο η Ακροδεξιά-, ψαρεύοντας στα θολά νερά του ρατσισμού, αλλά και του φόβου μπροστά στην παγκοσμιοποίηση.

Αυτή η δεύτερη βάση ποτίστηκε προχτές από το αίμα της Κόξ και μένει να φανεί εάν θα λυγίσει ή θα αντέξει. Πάντως, ο σύζυγος της δολοφονημένης ελπίζει "να αγωνιστούν όλοι κατά του μίσους. Το μίσος δεν έχει φυλή ή θρησκεία. Είναι δηλητήριο".

Αυτό το σοκ πρέπει να το επεξεργαστεί η βρετανική κοινωνία. Η υπόλοιπη Ευρώπη απλά παρακολουθεί ακόμη πιο "μαγκωμένη" τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι οι Βρετανοί θα μείνουν. Για λόγους που ελάχιστη σχέση έχουν με την... αγάπη, αλλά επειδή όλοι φοβούνται τις δραματικές καμπές, τα ορόσημα σε μια Ευρώπη που με τα χίλια ζόρια διαχειρίζεται τις πολλαπλές κρίσεις της. Όσα Plan B κι αν κρύβονται στα συρτάρια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου ή του Παρισιού, κανένα δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις άδηλες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από ένα Brexit. Ήδη η οικονομική και η προσφυγική κρίση έχουν διαταράξει βαθιά την ισορροπία εντός της Ε.Ε., με τη Γερμανία να έχει γίνει το κόκκινο πανί τόσο για τον Νότο -στην πρώτη- όσο και για την Ανατολή - στη δεύτερη. Και χρειάζεται μια ειλικρινής τιτάνια προσπάθεια, πρωτίστως από μέρους των ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ, αλλά και από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, ώστε να ανακτήσουν αυτή την ισορροπία, ειδικά εάν δεχτεί και τον βαρύ κλονισμό ενός Brexit. Ισορροπία -θυμάστε το ποδήλατο;- σημαίνει να κινηθεί προς τα εμπρός. Προς μια Ευρώπη που θα θυμηθεί ότι στήθηκε για διασφαλίζει στους πολίτες της ειρήνη, ευημερία και σύγκλιση...

avgi.gr

Ο καύσων αυτός χρειάζεται...

Οι εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού, περίκλειστες σε ελληνικά κείμενα και πεζά, ανθολογούνται με την οξυδερκή ματιά του Χρήστου Χωμενίδη...

 Επιχειρώντας ένα πρόχειρο και συνειρμικό απάνθισμα (μόνο από έργα πεθαμένων ποιητών και πεζογράφων, αφού από τους ζωντανούς ακόμα περιμένω τα καλύτερα), διαπιστώνω ότι οι βαθύτερα χαραγμένες μέσα μου σκηνές που έχουν γραφτεί στα ελληνικά διαδραματίζονται καλοκαίρι. Από το γύρο του θριάμβου του Αχιλλέα έξω από τα τείχη της Τροίας -δεμένος πίσω από το άρμα του ο νεκρός Έκτορας σέρνεται πάνω στις πυρωμένες πέτρες- μέχρι το μνημειώδες ποίημα του Αρχίλοχου, με το οποίο για πρώτη φορά υμνείται ο άνθρωπος όχι ως εξάρτημα πατρίδας ή στρατού αλλά ως αυταξία: «Άμα ρωτάς για εκείνη την ασπίδα που πέταξα δίπλα στους θάμνους» λέει ο Αρχίλοχος από τον 7ο κιόλας π.Χ. αιώνα, «μάλλον κανένας Σάμιος θα τη χαίρεται… Δεν πάει στο διάολο η ασπίδα; Αφού κατάφερα και γλύτωσα, θα αρπάξω αργότερα μιαν ίδια - γιατί όχι και καλύτερη;». Σίγουρα η ζωή είναι γλυκύτατη σε όλα τα πλάτη και τα μήκη. Δεν έχετε όμως έντονη την αίσθηση ότι ο τυχοδιώκτης Παριανός εμπνεύστηκε τους παραπάνω στίχους όχι στεγνώνοντας το κοκαλάκι του πλάι στη θερμάστρα μα πλατσουρίζοντας -απελευθερωμένος από όπλα κι άλλα βάρη περιττά- στα γαλανά νερά του Αιγαίου; Στρέφεις το κεφάλι απ’ την άλλη και χαζεύεις με την υπερρεαλιστική ανθρωπολογία του Μποστ. Τόσο απλό ώστε μοιάζει αυτονόητο.
 

Λάμπει τ' ασημί του σπάρου μες στο μάρμαρο της Πάρου 
Στου μεσημεριού το φως το τραγούδι της Σαπφώς 
Λάμπει λάμπει κι η χαρά μου μες στην άσπρη κάμαρά μου 
Κωπηλάτες του θανάτου να 'χει Ελλάδες κι εκεί κάτου; 
Να με πάτε να με πάτε σαν νησάκι που κοιμάται 
Και βουές γεμίζει μόνον στους αιώνες των αιώνων... 

καθώς το έθεσε ο Οδυσσέας Ελύτης.
                                                                     *
«Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» ομολογεί ο Σεφέρης...
Φωτογραφία του ποιητή στην Κύπρο.
Με τέτοια θανατηφόρα διαύγεια, η οποία οφείλεται και στο αδυσώπητο ελληνικό φώς («Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» ομολογεί ο Σεφέρης), το μόνο που μας σώζει είναι το σκώμμα. 
Από τους σκωπτικότερους και ιδιοφυέστερους Έλληνες του 20ού αιώνα υπήρξε ο Μποστ, ο οποίος περιγράφει παρακάτω μια λαϊκή τοιχογραφία:   

Eις την αριστερήν πλευράν ο ζωγράφος εικόνισε ένα ζεύγος εις την ακροθαλασσιάν. Ένας νέος 18-53 ετών είχε στην αγκαλιά του μίαν νέαν 8-35 ετών, χωρίς πόδια, και την φιλούσε. H νέα εκοίταζε προς τον νέον. O νέος φορούσε ροζ κοστούμι με φαρδιές καφέ ρίγες, κάτι μεταξύ ενδυμασίας ανθρώπου που πάει να κοιμηθή και καταδίκου που εδραπέτευσε και πρώτη σκέψις του μετά την απόδρασιν ήτο να συναντήση την αγαπημένη του στην ακρογιαλιά. Tο αριστερό πόδι του καταδίκου ήτο πάσχον και ολίγον παραμορφωμένον. H νέα όμως, είτε τυφλωμένη από το πάθος, είτε διότι εξετέλει πιστώς την εντολήν "αγάπα τον φίλον σου και με τα ελαττώματά του", παραβλέπουσα το φυσικόν τούτο ελάττωμα, είχε παραδοθή πανευτυχής εις την αγκάλην του χωλού εραστού, αληθής φιλόσοφος της ζωής, γνωρίζουσα ότι τα πολυτελή ενδύματα δεν δίδουν την ευτυχίαν και ότι πολλάκις κάτω από μίαν ασήμαντον και άκομψον περιβολήν κρύπτονται αγνά και ειλικρινή αισθήματα. Tας αυτάς σκέψεις έκανε και ο νέος που την φιλούσε. Tο ότι η κοπέλλα του εστερείτο ποδών τον άφηνε αδιάφορον. Ίσως διότι έκανε και την σκέψιν ότι μια γυναίκα χωρίς πόδια είναι θησαυρός, καθ' όσον, όσο λιγώτερα πόδια έχει, τόσον είναι και πιο οικονομική, δεδομένου ότι και λιγώτερες κάλτσες και παπούτσια χρειάζεται. Kι έτσι χωλός αυτός και κουτσή εκείνη εφιλώντο παθητικά και η περίπτυξίς των ήτο μία κραυγή διαμαρτυρίας κατά της υγιούς κοινωνίας, που, έχοντας τα ποδάρια της σωστά, αποφεύγει να ερωτευθή. Γι' αυτό κι ο κάβουρας είχε ζωγραφισθή σκεπτικός στην ροζ ακτήν. Ήτο ως να εμονολόγει: - Zηλεύω την ευτυχία αυτών των αναπήρων. Kι εγώ που έχω δέκα ποδάρια, μ' άφησε η καβουρίνα και πάει τσάρκα με το σπάρο στη Pαφίνα. Kαι το παράπονό του το ήκουσε ο ροζ γλάρος και το είπεν εις ένα άλλον: - O αδελφός μας ο κάβουρας πονεί. - Nαι, πονεί, είπαν τότε και τα ροζ κύματα. Γι' αυτό, ας πάμε να το πούμε και στ' άλλα κύματα, να φέρουμε το μήνυμα δίπλα, στη Γη της Αιολίδας. Στον διπλανό όμως τοίχο δεν ήταν η Γη της Αιολίδας, αλλά η συνέχεια της ακρογιαλιάς, όπου ένας ροζ τσέλιγκας έψηνε ένα ροζ αρνί σε μια ροζ φωτιά, ενώ δίπλα χόρευε ένας νέος με φουστανέλλα και μια νέα με τοπική ενδυμασία των Mεγάρων. Kι έτσι το μήνυμα φτερούγισε στον απέναντι τοίχο, όπου καθόταν μια αισθαντική βοσκοπούλα με τη ρόκα και τα προβατάκια της, που μελαγχόλησε μονομιάς. Γι' αυτό απέναντί της ακριβώς έκατσε ένας ροζ βοσκός με τρία ροζ πρόβατα, που έπαιζε με μια ροζ φλογέρα, ροζ μελωδίες. O βοσκός ήταν ατίθασος και οπλοφόρος μικρών διαστάσεων, μικρογραφία του Λαζό, εφφέ και του Tσακιτζή, εφφέ του Αϊδινίου. Eπειδή τα κύματα εσκέφθησαν ότι πιθανόν να μην εύρισκαν κατανόησιν από τον σκληρόν αυτόν βοσκόν, το ανήγγειλαν εις την μεσαίαν κόρην της βρύσης, η οποία ακούσασα το φρικτό νέο έμεινε κοιτάζουσα τον ροζ αέρα ως απόπληκτος....
(απόσπασμα από τό άρθρο του Χρήστου Χωμενίδη στό lifo.gr)

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο