Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Οι πρώτες μετρήσεις στη Βρετανία μετά τη δολοφονία Κοξ...


Σε κατάσταση σοκ παραμένει η βρετανική κοινωνία μετά την δολοφονία της Τζο Κοξ την περασμένη Πέμπτη. Οι εκστρατείες για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ξεκινούν δειλά από σήμερα, ενώ στη δημοσιότητα έρχονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το αιματηρό περιστατικό.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη δολοφονία Κοξ έγινε από την εταιρεία Survation για λογαριασμό του Observer και καταγράφει προβάδισμα 45% για την παραμονή στην ΕΕ έναντι 42% για το Brexit.
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο.
Μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.
Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους Times, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.
Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.
Τέλος, δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Ξεκινούν οι εκστρατείες...

συνέχεια Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρεμβαίνουν σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Όσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC το βράδυ.
Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία, η οποία αναστάληκε μετά τη δολοφονία στη μέση του δρόμου της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, δεν αναμένεται ουσιαστικά να επαναληφθεί πριν από την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με ένα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας, η οποία είχε έντονη εμπλοκή στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, η συγκίνηση είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή.

Χαμηλώνουν οι τόνοι;
Μια ακόμη συνέπεια του θανάτου της Κοξ αναμένεται να είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν μέχρι στιγμής οι προεκλογικές εκστρατείες.
Οι καμπάνιες, τους τελευταίους δύο μήνες, σημαδεύτηκαν από έντονη επιθετικότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρωί πριν τη δολοφονία Κοξ ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip, είχε αποκαλύψει μια αφίσα όπου εμφανίζονται πλήθη προσφύγων και πλάι το σύνθημα «Breaking Point» (Σημείο κατάρρευσης). Κρίθηκε αηδιαστικό ακόμη και από το στρατόπεδο του Brexit.
Ο τόνος αναμένεται να αλλάξει στο εξής, εκτίμησαν αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως κανείς από αυτούς δεν επιχείρησε να προβλέψει τις συνέπειες αυτού του δράματος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν πριν από τη δολοφονία, δίνουν το προβάδισμα τους υποστηρικτές του Brexit.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.