Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Το πολιτικό πόκερ του εκλογικού νόμου

Tvxs Ρεπορτάζ 09:26 | 19 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:05 | 19 Ιουν. 2016
Ο Αλέξης Τσιπρας αναζητά 47 βουλευτές πέραν των τειχών της συγκυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει για 26, και ο νέος εκλογικός νόμος γίνεται πεδίο θερινού crash test για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αλλα και για την επικυριαρχία στον μετεκλογικό - όποτε κι εάν στηθούν οι κάλπες - χάρτη.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει πρόταση απλής αναλογικής και, κυρίως, η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θέτει αναγκαστικά μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση σε τροχιά στρατηγικού επανασχεδιασμού.
Η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί μετα και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο, μετά όμως και την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της απλής αναλογικής με διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έχει άμεσα επαφές για το θέμα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, συοχεύοντας στην διασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Βουλή - 200 βουλευτών - που θα επιτρέψει να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.
Στην πράξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά 47 βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153, προσβλέποντας κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, το Πουάμι και την Ένωση Κεντρώων και γνωρίζοντας οτι το «κλειδί» βρίσκεται μάλλον στα χέρια του ΚΚΕ.
Η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι να πιέσει τις κεντρογενείς και κεντροαριστερές δυνάμεις, και βεβαίως, το ΚΚΕ να τοποθετηθούν επί ενός κατ´ εξοχήν δημοκρατικού εκλογικού μοντέλου και, ταυτόχρονα, να οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση τη ΝΔ.
Η απάντηση από την πλευρά Μητσοτάκη είναι, σε πρώτο χρόνο, η άμυνα δια της αντεπίθεσης. Η Συγγρού εχει ξεκαθαρίσει οτι δεν θα αποδεχθεί "εκλογικό σύστημα που δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμόυητα" και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μπλοκάρει τς σχέδια Τσίπρα για πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Δηλαδή, η ΝΔ που εχει δύναμη 75 βουλευτών αναζητά τουλάχιστον 26 βουλευτές ακόμη που θα που «όχι» στην απλή αναλογική. Σ' αυτόν τον σχεδιασμό έχει ενδιαφέροντος γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει επίσης σε ένα «όχι» του ΚΚΕ ενώ θα επιχειρήσει να εκθέσει την τακτική της κυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτική και η δήλωσης του ότι για την άμεση αλλαγή του νόμου απαιτείται και η σύμπραξη της Χρυσής Αυγής.
Εκτίμηση, δε, του επιτελείου της ΝΔ είναι πως ούτε το Ποτάμι πρόκειται τελικά να πει «ναι» στην απλή αναλογική.
Επ αυτού, ωστόσο πολλά θα κριθούν και από τις ζυμώσεις συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που, μέχρι στιγμής μεν δεν έχουν αποδώσει αλλά θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Στην τρέχουσα φάση, παντως, η θέση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιεί το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Υποστηρίζουμε τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια».
Στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώςει ότι θέλει εκλογικό νόμο στη βάση της απλής αναλογικής αλλά και με πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%, καθώς και την παροχή bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων.
Ο Βασίλης Λεβέντης απο την πλευρά του λεει ότι η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει "μόνον απλή αναλογική" με διατήρηση του ορίου του 3%.
Το εάν, που και στη βάση ποιας τακτικής και στόχευσης μπορούν να συναντηθούν όλες αυτές οι θέσεις θα αποτελέσει το αντικείμενο του μεγάλου πολιτικού πόκερ αυτού του καλοκαιριού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.