Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα, λέει ο Παππάς...



«Πηγαδάκι» στη Βουλή...
Πηγαδάκι στη βουλή είχε νωρίτερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
«Τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα» φέρεται να είπε στους...
συνομιλητές του ο Παππάς. 
Και πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό να μας καλέσουν να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά το δημοψήφισμα θα γίνει».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει μονομερής ενέργεια, «όπως μονομερής ενέργεια θα είναι αν σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του ΕLA». Επιπλέον, επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει σοβαρές προσπάθειες, ενώ για το κλίμα των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι δεν βλέπει καμία πλευρά διατεθειμένη να το τραβήξει μέχρι τα άκρα.

Ο Νίκος Παππάς για το ενδεχόμενο να επικρατήσει το "Ναι" στο δημοψήφισμα, είπε πως «την επόμενη μέρα υπάρχει μόνο το κακό σενάριο και η βεβαιότητα της καταστροφής, ενώ με το "όχι" θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά και να βρεθούμε στη μέση του δρόμου. «Στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους στο τέλος».

Ο Νίκος Παππάς γιά τούς δανειστές...

Ο Παππάς αναφέρθηκε και στη στάση των δανειστών: «Ήταν τόσο σκληροί απέναντί μας που συμπόνεσα και τους προηγούμενους, γιατί σε αυτούς υποθέτω θα κάνανε τα ίδια...».

LARRY ELLIOT / THE GUARDIAN : Το μπαλάκι είναι μάλλον στο γήπεδο των πιστωτών

LARRY ELLIOT / THE GUARDIAN
 Η Ελλάδα το γνωρίζει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το γνωρίζει. Κάθε υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης το γνωρίζει. Επειτα από την αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Λουξεμβούργου, η κρίση κλιμακώνεται.

Υπάρχουν ορισμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Χάνουν το 0,5% των καταθέσεών τους κάθε ημέρα και δεν μπορούν να αναχαιτίσουν απώλειες κεφαλαίων σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Εξαιρετικά άσχημη είναι, επίσης, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα. Τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 24% χαμηλότερα του στόχου στο διάστημα του Μαΐου. Παρά την έκτακτη σύνοδο κορυφής αυτή τη Δευτέρα, φαίνεται πως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είναι αναπόφευκτοι διότι μόνον έτσι μπορεί να αναχαιτιστεί η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διαθέτει τους πόρους για να πληρώσει το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως αυτό θα σημάνει χρεοκοπία έναντι του Ταμείου. Επειτα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, απάντησε πως «εάν αναγκαστούμε να πούμε ένα μεγάλο όχι, τότε οι συνέπειες θα είναι μικρότερες για την Ελλάδα από ό,τι για τους δανειστές».

Αυτό είναι ένα επιχείρημα που ευσταθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύονται από μια θέση ισχύος, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται ως πιστωτές. Αυτή τη φορά, όμως, όχι.

Τέσσερις παράγοντες έχουν επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να ανατρέψει το σκηνικό για την Αγκελα Μέρκελ. Κατ’ αρχάς, το να είναι κανείς χρεοκοπημένος μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα. Οταν μια χώρα έχει υποφέρει όσο η Ελλάδα την τελευταία πενταετία δεν εκλαμβάνει ως κίνδυνο να βγει εκτός Ευρωζώνης.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του κ. Τσίπρα είναι ότι μια χρεοκοπία και κατ’ επέκταση αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει σοβαρές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το τελευταίο εξάμηνο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση για να διαχειριστεί ένα Grexit σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια πριν.
Αυτή η θέση, ωστόσο, είναι υπεραισιόδοξη. Εάν ένα ακόμη κράτος-μέλος της Ευρωζώνης αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα τότε θα χαρακτηριστεί ως «η επόμενη Ελλάδα». Υπάρχουν υποψήφιες χώρες γι’ αυτόν τον ρόλο. Μια από αυτές είναι η Ιταλία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν είναι υψηλότερο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το χρέος είναι τεράστιο. Ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι με δεξιότητα. Εχουν πει στην τρόικα ότι μπορείτε να μας κόψετε κάθε χρηματοδότηση, αλλά έτσι θα προκαλέσετε ζημιά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το 2015 ό,τι ήταν η Lehman Brothers το 2008. Είσαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο;

Ο τρόπος διαπραγμάτευσης της Ελλάδας είναι ο τρίτος παράγοντας υπέρ της κυβέρνησης. Η Ευρώπη λειτουργεί πάντα σε συναινετικούς τόνους, με την κεντροαριστερά και κεντροδεξιά να συνεργάζονται για να καταλήξουν σε κοινό τόπο. Οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης παίζουν με διαφορετικούς κανόνες. Προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και έχουν υποστηρίξει σθεναρά το επιχείρημα πως η Ελλάδα υπέφερε αρκετά.

Το τέταρτο πλεονέκτημα υπέρ του κ. Τσίπρα είναι πως αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη διστακτικότητα της κ. Μέρκελ να προχωρήσει σε κινήσεις ισάξιες μιας «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν επιθυμεί να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Είναι ακόμη πιθανή η σύναψη μιας συμφωνίας, αν και οι πιθανότητες να επέλθει το χάος αυξάνονται με το λεπτό. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, είπε στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ότι είναι σειρά της Ελλάδας να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, αλλά το μπαλάκι είναι μάλλον στο γήπεδο των πιστωτών. Οπως είχε πει κάποτε ο Μπομπ Ντίλαν: «Εάν δεν έχεις τίποτα, δεν έχεις τίποτα να χάσεις».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Μέ αφορμή το περιστατικό τού κλεισίματος τού αεροδρομίου της Μυκόνου...


Αποκαρδιωτική η εικόνα περιφερειακών αεροδρομίων



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
 Την απαξίωση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας έφερε στην επιφάνεια το περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και οδήγησε σε κλείσιμο το αεροδρόμιο της Μυκόνου για τέσσερις ώρες, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Με την αποκρατικοποίησή τους –η οποία περιλαμβάνει και αναπτυξιακά έργα σε όσα παραχωρηθούν– να παραμένει «στον πάγο» από τη νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, οι επενδύσεις του Δημοσίου (στο οποίο ακόμη ανήκουν) είναι περιορισμένες. Λίγο έλειψε να γίνει το κακό το περασμένο Σάββατο όταν κατά τη διάρκεια απογείωσης αεροσκάφους της EasyJet, αποκολλήθηκε τμήμα της ασφάλτου που καλύπτει τον διάδρομο απο-προσγειώσεων του αεροδρομίου της Μυκόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα στον διάδρομο της Μυκόνου παρατηρείται εδώ και καιρό, καθώς θα έπρεπε να έχει συντηρηθεί εδώ και δύο χρόνια. Ελλείψει κονδυλίων, όμως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν μπορούσε να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Οι επισκευές αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα με «μπαλώματα», όπως ακριβώς συνέβη και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο διάδρομος παρέμεινε κλειστός για τέσσερις ώρες, επισκευάστηκε η βλάβη, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις, στο απόγειο, μάλιστα, της τουριστικής περιόδου. Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, εκτός από τα προβλήματα της ασφάλτου στον διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης παρατηρείται συνωστισμός στον χώρο ελέγχου διαβατηρίων και στο check-in.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση των περιφερειακών αεροδρομίων τη χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε προχωρήσει εδώ και πέντε μήνες στην αντικατάσταση της διοίκησης της Υπηρεσίας. Μόλις την περασμένη Τρίτη (και αμέσως μετά το περιστατικό στη Μύκονο) ανακοίνωσε την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΥΠΑ (Κωνσταντίνος Λιτζεράκος), παρά το γεγονός ότι επέρριψε δριμύτατες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υπηρεσία.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που υποδέχονται...

Αυτή θα είναι η ερώτηση του δημοψηφίσματος...



Tι αναφέρει η απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή...
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει....
με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Διαβάστε το ΕΔΩ, όπως αναρτήθηκε στο site της βουλής...

Λύση, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης...


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν
Η υπόθεση του χρέους εξαρτάται από την Ελλάδα...
Δηλώσεις εκανε στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας ο καγκελάριος της χωρας, Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Όταν ρωτήθηκε εάν...

συμφωνεί με αναδιάρθρωση του χρέους, απάντησε : «Ο διάβολος είναι στη λεπτομέρεια, γι αυτό ζητώ και από τους Ελληνες να μετακινηθούν από τις θέσεις τους»

Η Bundestag θα πει ΟΧΙ...


 Αλέξης Τσίπρας «τράβηξε μόνος του την πρίζα»...
Αυτό ισχυρίστηκε βετεράνος του κόμματος της Μέρκελ.
Δεν υπάρχει... περίπτωση η Βουλή να εγκρίνει παράταση για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, ο οποίος δεν βλέπει να υπάρχει η απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας «τράβηξε μόνος του την πρίζα» υποστήριξε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής . 
efsyn.gr

Νίκος Ξυδάκης : «Η χώρα έχει 100 δρόμους να συνεχίσει το δρόμο της αν επικρατήσει το "Οχι"»....



Για την επόμενη μέρα και το δημοψήφισμα μίλησε το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

«Σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου επικρατήσει το «Ναι», όλα είναι...
ανοιχτά, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.Και συνέχισε:

«Θα είναι αποδοκιμασία της κυβέρνησης και η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να το σεβαστεί. Θα πάμε στη Βουλή και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι ανοιχτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού «η χώρα έχει 100 δρόμους να συνεχίσει το δρόμο της αν επικρατήσει το "όχι"».

Παράλληλα, απευθύνθηκε στους δανειστές λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να θυμηθούν ότι υπάρχει μια Ευρώπη με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, να θυμηθούν ότι υπάρχει ένας λαός και όχι ένα πρόσωπο απέναντί τους».
Straight Out Of Camera
                                                                  στο Μαξίμου
thepressproject.gr

Ο άνθρωπος που δυσκόλεψε την διαπραγμάτευση

Το βράδυ της Δευτέρας η αίσθηση που υπήρχε σε όλους -και στην ελληνική αντιπροσωπεία- ήταν ότι βρισκόμασταν κοντά σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές. Η πρόταση της Ελλάδας είχε γίνει αποδεκτή για πρώτη φορά ως βάση συζήτησης και όλοι είχαμε πιστέψει ότι βρισκόμασταν λίγα βήματα μακριά από μια συμφωνία. Άλλοι χαίρονταν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Τι συνέβη όμως στις επόμενες 48 ώρες και πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο η συμμετοχή ενός ανθρώπου στην κατάρρευση των συνομιλιών;
Όπως ξέρουμε ήδη η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ για την Ελλάδα εξαιτίας της εμπλοκής της Τρίτης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο Eurogroup στην αρχή της εβδομάδας και είχε δώσει και αυτή το πράσινο φως για να εκληφθεί η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Τότε όμως δεν ήταν μαζί της ο Πόλ Τόμσεν, γνωστός στην Ελλάδα και μη εξαιρετέος, ο οποίος έφτασε αμέσως μετά στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή στη συμφωνία έγινε την επόμενη του Eurogroup, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα και να προσθέσει προαπαιτούμενα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στον συμβιβασμό. Αποκαλύψαμε επίσης χθες ότι ο υπάλληλος του ΔΝΤ ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες εδώ και μέρες δεν εμφανίζεται σε καμία συνάντηση, πέραν της τελικής χθες. Γνωρίζουμε τέλος ότι ο Τόμσεν είναι από τους λίγους που είχε πρόσβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ το κρίσιμο 48ωρο που «έστριψε» το ΔΝΤ.

Οι θέσεις του Πόλ Τόμσεν για την Ελλάδα είναι γνωστές. Κοιτάζοντας τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του μπορούμε να αναγνωρίσουμε εύκολα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα που υπόσχεται και επιπλέον όλα τα επιχειρήματα που μαθαίνουμε ότι χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ στις τελευταίες συναντήσεις.

Έτσι η ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τον Σόιμπλε που φαίνεται να επιθυμούσε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης τώρα πιθανώς να έχει και έναν ακόμη «εχθρό» (η σύμμαχο, αναλόγως αν επιθυμεί ή όχι μια επαχθή συμφωνία)

           K.Π.
 thepressproject.gr

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα (βίντεο)...


Ελληνικέ λαέ δημοψήφισμα…
Θέλουν να μας ταπεινώσουν (βίντεο)...

Απαντάμε στον ωμό εκβιασμό με δημοψήφισμα, είπε με σαφώς δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός. 

Σας καλώ να...
πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίξουν, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει τις αιτίες που τον έφεραν μπροστά σε αυτήν την απόφαση.
«Μετά από πέντε μήνες οι εταίροι κατέληξαν σε τελεσίγραφο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή τη στιγμή είναι ιστορική η ευθύνη απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του λαού», πρόσθεσε ανακοινώνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.

«Οι προτάσεις των θεσμών αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων ίσως να είναι και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού» είπε και πρόσθεσε:

Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο μιας αυστηρής λιτότητας σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και υπερήφανα.

Ερώτημα θα είναι η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης των θεσμών.


Δημοψήφισμα-πίεση για αποδοχή της ελληνικής πρότασης

Ολόκληρο το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού

Καλώντας εμμέσως τους πολίτες να καταψηφίσουν την πρόταση των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου. Ωστόσο, την ώρα που τα σενάρια «χάους» και «ρήξης» πληθαίνουν, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει τους δανειστές να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του matrix24.gr. καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το δημοψήφισμα δε θα έχει λόγο διεξαγωγής.
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Η κυβέρνηση ήδη από αύριο θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην διασφάλιση της «ομαλότητας» ως την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες, θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου να πληρούνται οι όροι για να αντλούν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, ενώ αύριο επίσης θα συναντηθούν με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πίεση προς τους δανειστές
Σημειωτέον πως η κυβέρνηση ήδη απορρίπτει σενάρια μετατροπής του ερωτήματος σε ερώτημα για... νόμισμα και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το δημοψήφισμα θα έχει ως θέμα την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών. Μ' άλλα λόγια, το Μαξίμου προσδοκά πως οι δανειστές θα αποδεχθούν την κατατεθείσα ελληνική πρόταση και, άρα, δε θα χρειαστεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα αυτό.
Εντωμεταξύ, εν μέσω φημών πως το Βερολίνο θα επαναλάβει ό,τι είχε πει, εκβιαστικά, στην κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011 (δηλαδή ότι το ερώτημα πρέπει να είναι «ευρώ ή δραχμή»), ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ξεκαθάρισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου πως «όποιος ταυτίζει το κοινό νόμισμα με την φτώχεια, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ευρώπη».

                                                                                                     ***
Ολόκληρο το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
 «Ελληνίδες Έλληνες,
Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.
Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.
Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.
Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.
Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.
Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.
Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ελληνίδες και Έλληνες,
Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.
Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.
Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.
Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.
Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Ελληνιδες, Έλληνες
Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.
Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.

Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.
Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν.
Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων.
Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας»

matrix24.gr

Πιάστηκε στον ύπνο η Ευρώπη...


Έξαλλος ο Γιούνκερ...

No comment από ΔΝΤ...

Έκπληκτοι δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι της Ευρώπης και των Θεσμών από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Αυτή την στιγμή υπάρχει κινητοποίηση στην...
ΕΚΤ για να διερευνηθούν οι συνέπειες της ενέργειας αυτής στο τραπεζικό σύστημα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».

Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Κυριολεκτικά, στον ύπνο...

Μίλησε ο πρωθυπουργός με τον Ντράγκι…


και εισέπραξε κατανόηση…
Το δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο πρωθυπουργός πριν από το διάγγελμα μίλησε στο τηλέφωνο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον ενημέρωσε για το δημοψήφισμα.
Ο κ. Ντράγκι έδειξε κατανόηση. Και αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο για την λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χωρίς προβλήματα…

Έκανε, αυτό που έπρεπε να κάνει ο Γιώργος…


Και όπως δήλωσε ο Φίλης «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε Βενιζέλο».

Πότε αποφασίστηκε το δημοψήφισμα…

Αν το είχε κάνει ο Γιώργος στις Κάννες, ενδεχομένως να είχε εξαντλήσει την τετραετία ή τουλάχιστον να ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λέγεται, ότι το δημοψήφισμα ετέθη ως πρόταση την Τετάρτη και μάλιστα, πως σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο…
Βαρουφάκης.

Στο δημοψήφισμα αντιδρά, ήδη, λυσσαλέα η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το «πρόθυμο» «Ποτάμι»…

Ενα «Oχι» σημαίνει ότι ιστορικά έχει σημάνει το «Oχι» του λαού μας...


Ζωή Κωνσταντοπούλου με δάκρυα: Οι Ελληνες δικαιούνται να αντιστέκονται
Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η πρόεδρος της βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πριν περάσει το κατώφλι του κτηρίου και ξεκινήσει την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έκανε δηλώσεις υπό βροχή.
 «Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποταθεί στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό αποτελεί...
απόφαση που δικαιώνει την δημοκρατική εντολή. Το «1-1-4» προβλέπει ότι η διατήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Οι μνημονιακοί εκβιασμοί αποτελούν βία κατά του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Την απάντηση αντίστασης θα δώσει ο λαός. Η κυβέρνηση ανέλαβε μία ιστορική πρωτοβουλία. Ένα όχι σημαίνει ό,τι ιστορικά σημαίνει ένα όχι του λαού. Η απόφαση της κυβέρνησης δικαιώνει τη δημοκρατική επιταγή και τη λαϊκή εντολή. Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που δεν υποκύπτει. Η απόφαση θα είναι όχι και ένα «όχι» σημαίνει, ότι ιστορικά έχει σημάνει το «όχι» στην ιστορία του λαού μας», δήλωσε μεταξυ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου...

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για το δημοψήφισμα

 
Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».
Επίσης με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής «1. H πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.
2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.
3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.
4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.
5. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες».
kathimerini.gr

Με αφορμή τον Αρκά - Σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου, σχόλιο του Ανδ. Πετρουλάκη και Ηλ. Μακρή


Γράφει ο Ανδρέας Πετρουλάκης
Δεν είναι τυχαίο ότι τα παλιά κόμματα εξουσίας πολύ σπάνια αντιδρούσαν  αρνητικά στη σάτιρα που τους γινόταν - το αντίθετο, συχνά έδειχναν, πιθανώς υποκριτικά, ότι την απολάμβαναν. Γιατί, ασχέτως όλων των άλλων παθογενών στοιχείων που επεσώρρευσε η φθορά της εξουσίας, είχαν την ωριμότητα, δηλαδή την εμπειρία, να αντιλαμβάνονται τη σάτιρα ως απαραίτητο συστατικό του παιχνιδιού της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε βίαια και δεν πρόλαβε να μεταβολίσει τους όρους της εξουσίας. Από κόμμα, στελέχη και οπαδούς διαμαρτυρίας, που σκορπούσαν δηλαδή αφειδώς κριτική στους πάντες, ξαφνικά έγιναν αποδέκτες αυτής της κριτικής χωρίς να έχουν αναπτύξει προηγουμένως την κουλτούρα της ανοχής.
Σάτιρα και κριτική νοείτο μόνο εναντίον των άλλων για αυτό και οι σατιρικοί που παραδέχονται είναι μόνο οι φιλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους υπόλοιπους δεν τους θεωρούν κακούς σατιρικούς (δεν τους απασχολούν τέτοια θέματα ποιότητας, χιούμορ και αξίας της σάτιρας),  τους θεωρούν απλώς όργανα κάποιων σκοτεινών κύκλων, μνημονιακών κέντρων, εκδοτικών συμφερόντων κλπ.  Στο ζαλισμένο, από την αλματώδη εκτόξευσή του κόμματός τους  στην εξουσία, μυαλό τους δεν υπάρχουν οι εννοιες της απλής δημοκρατικής διαφωνίας, της αντίθετης άποψης, της αυταξίας του γέλιου και του χιούμορ. Στον ανώνυμο χώρο του διαδικτύου, όπου άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα μετρούσαν περισσότερο τα λόγια τους πριν μιλήσουν δημοσίως ή δεν θα το έκαναν ποτέ, η έλλειψη αυτής της ανοχής παίρνει διαστάσεις βρώμικης πολεμικής. Πολλοί άνθρωποι του Τύπου και του δημόσιου λόγου στοχοποιούνται και συκοφαντούνται αναλέητα, θύματα του στερεότυπου “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους”.
Ελπίζω να είναι θέμα χρόνου η απόκτηση της ευρυχωρίας στη σάτιρα από τους φίλους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά έχουμε κακά μαντάτα για τις αντιλήψεις τους περί Δημοκρατίας, άρα και για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε απευθείνω έκκληση στον Αρκά να επιστρέψει. Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέψει να προσδιορίσει τον βαθμό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσής του.
Γράφει ο Ηλίας Μακρής
Οταν ιδεολογική σημαία ενός κόμματος γίνεται η άρνηση της πραγματικότητας, αυτοί που στοιχίζονται πίσω από αυτήν τη σημαία γίνονται υπερασπιστές φαντασμάτων και σταυροφόροι για την απελευθέρωση των... Αγρίων Τόπων.
 kathimerini.gr