Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Λεπτομερείς διάλογοι από τή δίκη Τσοχατζόπουλου...


Β. Παπανδρέου: Φρικιαστικά τα όσα διέπραξε ο Τσοχατζόπουλος


Φρικιαστικά χαρακτήρισε στην κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου η πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου τα όσα διέπραξε, κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατσόπουλος.
Η κυρία Παπανδρέου, που κατέθεσε για δύο περίπου ώρες, αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα στις δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, δηλώνοντας πως η «υπόθεση Τσοχατζόπουλου έβλαψε πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ», ενώ με έντονο ύφος απευθύνθηκε στον δικαζόμενο υπουργό λέγοντάς του «εδώ δεν δικάζεσαι για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ούτε για τη νομιμότητα των συμβάσεων. Δικάζεσαι για δωροδοκία».
Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών, τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αλλά όχι για τις λεπτομέρειες των συμβάσεων, ούτε ήλεγχε την υλοποίησή τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην κατάθεσή του και ο Γιάννος Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Υπάρχει, είπε, μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν και εσείς την επιβεβαιώσετε...».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις δικές του ενέργειες για να περιοριστούν φαινόμενα μη νόμιμα, που υπήρχαν σε εκτέλεση συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά και πρόσθεσε ότι, όταν παρέλαβε το υπουργείο, οι δαπάνες είχαν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι τρίτη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στους εξοπλισμούς.
Στη συνέχεια ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη υπέβαλε εκ νέου αίτημα για αποφυλάκισή της.
Η κατάθεση της Βάσως Παπανδρέου
Απαντώντας η κυρία Παπανδρέου σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και πρόσθεσε:
«Οταν ήμουν εγώ υπουργός, αν γίνονταν πράγματα διάφορα από κάτω, εγώ είχα την ευθύνη».
Συνήγορος Τσοχατζόπουλου (Παγορόπουλος): Το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό.
Βάσω Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται σε κάθε υπουργείο. Ο κάθε υπουργός έχει την ευθύνη για το τι γίνεται στο υπουργείο του και  ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη γι’ αυτούς που επιλέγει
Συνήγορος Τσοχατζόπουλου (Κοτσάλης): Εχετε ακούσει ότι την περίοδο 1998-1999  γίνονταν διάφορες περίεργες κινήσεις;
Β. Παπανδρέου: Τότε όχι. Μετά το 2000 υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικά περί διαφθοράς, χωρίς όμως να έχουμε συγκεκριμένα στοιχειά. Μερικά πράγματα όμως αποδεικνύονταν και  έχουν αποδειχθεί. Το 2007 σε κομματική συγκέντρωση το είπα και έπεσαν να με φάνε. Εβλεπα ότι ορισμένοι, χωρίς να έχω πει ονόματα και να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι ο τρόπος ζωής τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα εισοδήματά τους. Και δεν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος.
Κοτσαλης: Αιφνιδιαστήκατε από την υπόθεση περι δωροδοκίας;
Παπανδρέου: Αιφνιδιάστηκα. Γίνομαι έξω φρενών. Γιατί εγώ έδωσα όλη μου τη ζωή για το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ελληνικός λαός το να βλέπεις ότι καταρρέει όλη σου η ζωή είναι πολύ σημαντικό. Αν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά. Ολη η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχτηκε όμως. Εκτός κι αν έχουμε όλη τη Δικαιοσύνη για πέταμα. 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσή της ανέφερε ότι «δωροδοκία χωράει και στα αντισταθμιστικά και όταν ρωτήθηκε από την υπεράσπιση "πως", απάντησε: «Ρωτήστε αυτούς που το έχουν κάνει».
Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου (Παγορόπουλος): Οσοι πέρασαν από εδώ ή δεν ήξεραν ή δεν...

Βάσω: Και οι διαγωνισμοί στήνονται...



 Δεν θυμάμαι τον Τσοχατζόπουλο να επέμενε για τα γερμανικά υποβρύχια...crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Μπορούσε κάλλιστα να γίνει δωροδοκία σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με το ΚΥΣΕΑ, είπε στο δικαστήριο η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου καταθέτοντας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά.


Και συνέχισε:

-Μετα τα Ίμια έγινε η μεγάλη...

παραγγελία για τα εξοπλιστικά ύψους πολλών δις. Ήταν τελείως τυπικές οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τις τιμές, ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τις επιτροπές από το υπουργείο Άμυνας.
Πετάχθηκε από το εδώλιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όταν η Πολιτική Αγωγή ρώτησε τη Βάσω Παπανδρέου αν τριγυρνούσαν στο υπουργείο Εθν. Άμυνας μεσάζοντες.

-Και πράκτορες και μεσάζοντες τριγυρνούν, φώναξε πρώτη φορά το ακούτε;

Βάσω: Μεσάζοντες τριγυρνούν σε διάφορα υπουργεία περνούν και με το νόμο, αυτό το προβλέπουν και δικαστικές αποφάσεις και διεθνείς κανονισμοί.

Δεν ξέρω αν έγινε διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά και οι διαγωνισμοί πολλές φορές είναι στημένοι.

Δεν θυμάμαι τον Τσοχατζόπουλο να επέμενε για τα γερμανικά μόνο μια φορά που είπε ότι λίγο πιο ακριβά είναι αλλά έχουν αντισταθμιστικά.

Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε ότι δεν είχε φιλικές σχέσεις με τον Τσοχατζόπουλο και θύμισε μάλιστα ότι η ίδια το ’95 μετείχε στην κίνηση των 4 που στάθηκε απέναντι στον Τσοχατζόπουλο.

Διάγγελμα για την Ελλάδα βλέπει η Μέρκελ ...



...σύμφωνα με το Bloomberg...
Διάγγελμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης προς την Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους «θεσμούς», ετοιμάζει η Άνγκελα Μέρκελ.
Η...
Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg, διεξάγει συναντήσεις με μικρές ομάδες κοινοβουλευτικών του κόμματός της στην καγκελαρία για να τους πείσει να παραμερίσουν τις αμφιβολίες τους και να εγκρίνουν την παροχή νέων πόρων που θα αποτρέψουν μία ελληνική χρεοκοπία. Ο γεωπολιτικός παράγοντας παίζει κρίσιμο ρόλο στο σκεπτικό της: θεωρεί ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για την ενότητα και τη διεθνή επιρροή της Ευρώπης.

Η Καγκελάριος θα απευθύνει το διάγγελμα αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, με όρους που εκείνη πιστεύει πως της δίνουν τα επιχειρήματα να την «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι βουλευτές της Μέρκελ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα υπολογίζεται πως είναι 100, από τους 311 συνολικά.
thepressproject.gr

Κάποιοι θέλουν να γελοιοποιήσουν τον Κοτζιά, αλλά...



Διαβάζω και ακούω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να κάνει πρέσβη εκ των προσωπικοτήτων τον Άρη Σπηλιωτόπουλο! Ναι, ναι καλά διαβάσατε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο!!!
 Επειδή θεωρώ τον Κοτζιά σοβαρό άνθρωπο τείνω να πιστέψω ότι αυτά τα δημοσιεύματα και οι φήμες έχουν ως στόχο να προβοκάρουν και να γελοιοποιήσουν τον υπουργό Εξωτερικών.
 Εκτός και αν...
ισχύουν αυτά που λέγονται και γράφονται περί στρατηγικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική δεξιά που ξεκίνησε με την προεδροποίηση του Προκόπη Παυλόπουλου συνεχίστηκε με την εξαίρεση Καραμανλή από την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια και την υπουργοποίηση Παπαγγελόπουλου και τώρα έρχεται ο Άρης για να… δέσει το γλυκό.

Πάντως σμπίρος μου στη Βασιλίσσης Σοφίας που γνωρίζει καλά τον υπουργό Εξωτερικών μου είπε ότι «ακόμη και αν ο Τσίπρας ρίχνει γέφυρες στον Καραμανλή αποκλείεται ο Νίκος (Κοτζιάς) να δεχθεί να γίνει ρεντίκολο εκτός κι αν αποφάσισε και αυτός να παίξει… μακριά γαϊδούρα κάτι που δεν το πιστεύω». Κατόπιν τούτου στοιχηματίζω ότι ο Αρης θα μείνει ένας απλός σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων Καμίνη και δεν πρόκειται να μπει στο κλαμπ των διπλωματών.
 
matrix24.gr

Οι Κάννες υποκλίθηκαν (ξανά) στο «Ζ»

Προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά, 46 χρόνια μετά τη βράβευσή του στον ίδιο χώροundefined
Οι προβολείς του Φεστιβάλ Καννών στράφηκαν στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης

 
Ο Κώστας Γαβράς έχει τρία χρόνια να κάνει ταινία και η τελευταία του, το «Κεφάλαιο», δέχτηκε μάλλον εχθρικές κριτικές. Κι όμως, η παρουσία του στο γαλλικό σινεμά είναι μονίμως αισθητή. Πρώτον, παραμένει ο πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης - για τη Γαλλία, αυτό είναι κάτι λιγότερο από πρωθυπουργός! Και δεύτερον, όλες οι σπουδαίες ταινίες του αποτέλεσαν γαλλικές παραγωγές. Ανάμεσά τους και το «Ζ» (συμπαραγωγή με Αλγερία) που προβλήθηκε χθες στις Κάννες σε μια υπέροχη νέα έκδοση, με εικόνα «ξυράφι». Σαράντα έξι χρόνια μετά τη διάκρισή του με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Δίπλα στον σκηνοθέτη, που ήταν φυσικά παρών στην προβολή, και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης - ο οποίος μάλιστα πρόλαβε να ανεβάσει και φωτογραφία στο twitter.
tanea.gr 
**********************************************************************
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γαβράς: «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία»
**********************************************************************  

Η Θεία Δίκη στην υπόθεση Λαμπράκη


undefined  
Οι δράστες της δολοφονίας Λαμπράκη θα είχαν φύγει ανενόχλητοι και ένα πέπλο σιωπής και αποπροσανατολισμού θα είχε σκεπάσει και αυτήν την ιστορία., εάν δεν υπήρχαν απρόβλετποι παράγοντες
Θα ξεκινήσω με ένα ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει Θεία Δίκη; Mέχρι πρόσφατα, ήμουν από αυτούς που δεν πίστευαν σ’ αυτόν τον φιλοσοφικό και θρησκευτικό όρο, θεωρώντας ότι απλά όσοι αναφέρονται σ’ αυτήν, μεγεθύνουν κάποιες συμπτώσεις, όσο κραυγαλέες και ανεξήγητες τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι αυτές.
Αρχισα όμως να προβληματίζομαι με το ζήτημα, όταν τελευταία καταπιάστηκα με τη διερεύνηση κάποιων στοιχείων, προετοιμάζοντας ένα βιβλίο μου με θέμα τις επτά πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.
Καθώς από εκείνη την έρευνα διαπίστωσα έκπληκτος ότι σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις εκείνες υπήρξε ένα πλήθος απίθανων συμπτώσεων και απίστευτων περιστατικών, που αυτά τελικά, και όχι η επιδεξιότητα των αστυνομικών αρχών, είναι που οδήγησαν στον εντοπισμό των δολοφόνων.
Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δίχως εκείνες τις συμπτώσεις ίσως να μη γινόταν ποτέ γνωστή η ταυτότητα των δραστών.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:
● Ισως ακόμη μέχρι σήμερα να μην ξέραμε ποιος δολοφόνησε τον πρώην υπουργό Γεωργίας και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Γιάννη Ζεύγο, στις 20 Μαρτίου 1947 στην οδό Αγίας Σοφίας, αν εκείνη την ώρα δεν χάζευε τις βιτρίνες των γειτονικών καταστημάτων ο ναυτικός Γιώργος Μπέζας. Ο οποίος, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε ένα άτομο να απομακρύνεται τρέχοντας από την οδό Γεωργίου Σταύρου, χωρίς να...

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

                                                                                                                                από τήν
                                                                                                                                     ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Νέα ψευδή στοιχεία εκθέτουν τον Γ. Βρούτση


Γιάννης Βρούτσης Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ο κ. Βρούτσης εμφάνιζε ότι ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων ήταν λίγο πάνω από 1.100 ευρώ όταν ο πραγματικός μέσος όρος κυμαινόταν στα 664,8 ευρώ | 

Θέμα ύψιστης σημασίας που ενδεχομένως ακουμπά και σε ποινικές ευθύνες υπουργών καθίστανται τα ψευδή στοιχεία με τα οποία τροφοδοτούνταν οι εκπρόσωποι της τρόικας για το ασφαλιστικό σύστημα.
Τις αποκαλύψεις λοιπόν της «Εφ.Συν.» επακολούθησε η βαριά καταγγελία του αν. υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλη, ο οποίος ανέφερε ότι τα μεγέθη των συνταξιοδοτικών δαπανών που δίνονταν στην τρόικα των δανειστών μας ήταν παραποιημένα, αφού δεν είχαν συμπεριληφθεί οι περικοπές των μνημονίων!
«Με κατεύθυνση του υπουργείου Εργασίας υπολογίζονταν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες χωρίς να αφαιρούνται οι μειώσεις οι οποίες έγιναν μέσα στα πέντε μνημονιακά χρόνια», ανέφερε σχετικά ο κ. Στρατούλης ανάβοντας φωτιά στα μπατζάκια του τέως υπουργού Γ. Βρούτση, ο οποίος ουσιαστικά καταδικάζεται ως παραχαράκτης στοιχείων.
Με αυτόν τον απλό αλλά ανοίκειο συνάμα τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ο κ. Βρούτσης εμφάνιζε ότι ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων ήταν λίγο πάνω από 1.100 ευρώ όταν ο πραγματικός μέσος όρος κυμαινόταν στα 664,8 ευρώ. Ομως η κατηφόρα των πεπραγμένων Βρούτση δεν σταματά εδώ αφού, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερο εύρος στις συνταξιοδοτικές δαπάνες (ώστε να πετύχει άραγε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις;) συμπεριελάμβανε στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και τα προνοιακά επιδόματα (που αφορούσαν βέβαια την ασκούμενη κοινωνική πολιτική του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας που δεν είχε γκρεμίσει η μνημονιακή λαίλαπα).
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε τα προνοιακά επιδόματα με τις συντάξεις και να μην προστίθενται όταν δίνουμε στοιχεία, στον μέσο όρο των συντάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης θέτοντας προ των τεράστιων ευθυνών του τον κ. Βρούτση.
Το τι έχουν προκαλέσει αυτές οι πρακτικές Βρούτση εμφαίνεται από το κλίμα που επικρατούσε στο γερμανικό Κοινοβούλιο μεταξύ των εκπροσώπων των Γερμανών πολιτών. «Το κλίμα που υπήρχε μέχρι πριν από 20 μέρες, ήταν ότι στην Ελλάδα είναι προνομιακά μεγάλες οι συντάξεις», είπε ο κ. Στρατούλης αναφερόμενος στο θέμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, που ωστόσο λύθηκε με την επιστολή με τα στοιχεία που αποκατέστησαν την αλήθεια των αριθμών την οποία με τόσο βάναυσο τρόπο είχε προσβάλει η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.
efsyn.gr

Ο εξεταστικός μαραθώνιος ξεκίνησε με... χαμόγελα


undefined  
Η επιλογή του θέματος της Εκθεσης χαρακτηρίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων επιτυχής και επίκαιρη λόγω του εορτασμού χθες, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Επίκαιρο, από τα αναμενόμενα θέματα Εκθεσης και εντός ύλης, όπως και εντός των δυνατοτήτων των υποψηφίων, είναι το ωραίο κείμενο του καθηγητή Βασ. Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά, που σηματοδότησε την έναρξη των πανελλαδικών χθες, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
«Η επιλογή είναι επιτυχής», αναφέρει η χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων για το θέμα που αποτελεί διασκευή του κειμένου «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης» του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «Διάζωμα-Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων» (εκδόσεις Διάζωμα, 2009). Η επιλογή χαρακτηρίζεται, επίσης, από την Ενωση επίκαιρη λόγω του εορτασμού χθες, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ -όπως επισημαίνεται- «συμβάλλει στη συνειδητοποίηση, εκ μέρους των μαθητών, της σημασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Σαφή ερωτήματα
Κατά τ’ άλλα, αρκετοί υποψήφιοι αλλά και οι καθηγητές τους έκριναν το κείμενο αρκετά απαιτητικό ως προς τη σύνταξη της περίληψης, ενώ οι ασκήσεις κατανόησης ήταν πρωτότυπα διαμορφωμένες. Εξ ου και η παρατήρηση της ΠΕΦ ότι «οι υποψήφιοι καλούνται να διατυπώσουν τις σκέψεις τους σε μορφή εκφωνημένου λόγου, δηλαδή απαιτείται η δήλωση συγκεκριμένου επικοινωνιακού πλαισίου. Η ανάπτυξη του θέματος υποστηρίζεται επαρκώς από τις απόψεις του κειμένου. Τα ερωτήματα είναι σαφή, καλύπτουν το εύρος της ζητούμενης ανάπτυξης και ανταποκρίνονται στις γνωστικές και βιωματικές δυνατότητες των εξεταζομένων». Εξάλλου, όπως σημειώνει η ΠΕΦ, «το θέμα εντάσσεται στους Θεματικούς Κύκλους που αποτελούν διδακτέα ύλη του μαθήματος Εκθεση-Εκφραση της Γ’ Λυκείου».
● Πάντως, την εικόνα της χθεσινής πρώτης ημέρας των Πανελλαδικών συνέθεσαν τα χαμόγελα των υποψηφίων και η ικανοποίηση των καθηγητών τους. Αύριο, Τετάρτη, συνεχίζουν με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία.
efsyn.gr