Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Tό επίκαιρο πολιτικό σκίτσο τού...

                                                               ...Δημήτρη Χαντζόπουλου 
                                                             (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.06.18)

Οι "αξιοσημείωτες παραλήψεις" ενός κεντρικού τραπεζίτη...



Προφανώς η γραβάτα που φόρεσε ο Πρωθυπουργός ήταν μεν ένα ασυνήθιστο γεγονός αλλά επρόκειτο για «στοίχημα» που τήρησε για τη ρύθμιση του χρέους. Αν και από όσα (δεν) συνέβησαν είναι το λιγότερο σημαντικό απασχόλησε ιδιαίτερα ορισμένα ΜΜΕ, που προφανώς δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την ουσία των σημαντικών εξελίξεων. 
Αυτή τη μέρα λοιπόν, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας που μόλις βγήκε από τα μνημόνια, δεν βρήκε το λόγο (;) ή το θάρρος να κάνει έστω μια δήλωση, αν και έχει κάνει δεκάδες για να υποστηρίξει ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει «καθαρή έξοδος» και να δημοσιοποιήσει τη θέση του υπέρ της «προληπτικής γραμμής»... 
Τη μέρα που η χώρα πέτυχε την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τα κανάλια που για χρόνια κατέγραψαν χιλιάδες ώρες καταστροφολογίας για...

Η έννοια τών αποφάσεων τού Eurogroup, γιά τό χρέος, μέ κατανοητά λόγια...

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις για το χρέος...
...σε απλά ελληνικά...
Οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος κατά κανόνα περιβάλλονται με δυσνόητους τεχνικούς όρους και περίπλοκες έννοιες, με αποτέλεσμα ο μέσος πολίτης να μην μπορεί να κατανοήσει το περιεχόμενό τους.

Το Money-money.gr δίνει απαντήσεις, με απλή γλώσα, σε 12 βασικά ερωτήματα.

Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο χρέος;

Τερέζα Μέι : «Ισχυροί ιστορικοί δεσμοί» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας...

Αποθεώνει την Ελλάδα η Τερέζα Μέι...
Για «ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας κάνει λόγο η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενόψει της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα, την προσεχή Τρίτη, στο Λονδίνο.

«Η φιλία μας άρχισε πριν από πολλούς αιώνες και σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ», τονίζει η κ. Μέι σε δήλωσή της . Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσθέτει ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ντάουνινγκ Στριτ «αναδεικνύει τους ισχυρούς ιστορικούς μεταξύ των χωρών μας και τη βαθιά συνεργασία που έχουμε σήμερα» και σημειώνει ότι η σχέση αυτή «όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο δυνατή».

Η ίδια κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ελληνικό τουρισμό, λέγοντας ότι «εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν την ξεχωριστή φιλοξενία και τον πολιτισμό του λαού σας, αλλά και τις πόλεις και τις ακτές σας».

Αναφέρεται επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας και καταλήγοντας, εκφράζει την πεποίθησή της ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε όλους αυτούς τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών μας».

documendonews

«...Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτό που εμφανίζει ο Γεωργιάδης και οργανώνει ο Σαμαράς, χειραγωγώντας τον άπειρο και ασταθή Κυριάκο»...


Παιχνίδι με τη φωτιά: Πού το πάει ο Μητσοτάκης -και πού τον πάνε


Του Ανδρέα Δεληγιάννη
 Δεν υπάρχει έγκυρος πολιτικός παρατηρητής που να μην το  λέει: αν υπάρχουν στη συντηρητική παράταξη σοβαροί άνθρωποι πρέπει να επέμβουν τώρα. Να σταματήσουν τον κατήφορο στον οποίο έβαλε τον πολιτικό φορέα της  ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και τον πήρε και ο ίδιος.
Δεν στηλιτεύει τα λάθη και τις αδυναμίες τα κυβέρνησης ως αντιπολίτευση.  Μηδενίζει τα πάντα, υπονομεύει τη δημοκρατική ομαλότητα, χτυπάει πισώπλατα την οικονομία, χωρίς μέτρο, χωρίς ευθύνη,  χωρίς λογική.
Ο σημερινός επικεφαλής της ΝΔ αλλοιώνει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της -αλλά και το προφίλ με το οποίο αναδείχθηκε και ο ίδιος- και εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή ενός επικίνδυνου παιχνιδιού με τη φωτιά που μπορεί να φέρει συμφορές τη χώρα. Γίνεται εθελουσίως κήρυκας της μισαλλοδοξίας και της απομόνωσης-  και οι  Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της ΝΔ το έχουν επισημάνει.
Ο Κυριάκος, σχεδόν σαν υπνοβάτης, οδηγεί το πιο αντιδραστικό τμήμα του πληθυσμού-  ακροδεξιούς, εθνικιστές, παραεκκλησιαστικούς κύκλους,  επαγγελματίες πατριώτες- σε μια τυφλή σύγκρουση στην  οποία αργά ή γρήγορα θα υπάρξει θύμα. Και τότε θα απελευθερωθούν οι κακοί δαίμονες της χώρας- όπως τους ξέρουμε από το παρελθόν. Εκτός αν δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πού μπορεί να οδηγήσει  υποθάλποντας κραυγές για «προδότες», «κρεμάλες» και «εκδίκηση». Αυτά δεν ακούγονται πλέον στις παρυφές της ΝΔ , αλλά από το εσωτερικό της...

Operation Compass. Στρατηγός Richard O’ Connor : «The fox killed in the open»...

Η αλεπού εξοντώθηκε στο ξέφωτο
Η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ κινητοποίησε όλα τα εθνικά στερεότυπά μας: «εθνική συγκίνηση», αδυναμία ορθολογικής σκέψης, απουσία συνεννόησης του πολιτικού συστήματος, πολιτικό οπορτουνισμό και λαϊκιστική δημοκοπία.
Μια διαπραγμάτευση, για να μπορεί στα σοβαρά να θεωρηθεί τέτοια, πρέπει να διεξάγεται σε πλαίσιο αλληλοκατανόησης των εμπλεκόμενων μερών και των ορίων των εκατέρωθεν υποχωρήσεών τους. Με άλλα λόγια, μόνο μια βαθιά ενσυναίσθηση (empathy) της θέσεως και των ορίων της άλλης πλευράς μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα βιώσιμο με αντοχή στον χρόνο.
Με αυτές τις σκέψεις καλούμεθα να κρίνουμε τη συμφωνία, η οποία έρχεται να εκπληρώσει τα διαλαμβανόμενα στην Ενδιάμεση Συμφωνία (Interim Agreement) μεταξύ Ελλάδος-ΠΓΔΜ (1995) η οποία υπεγράφη επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου και υπ.Εξ. Κάρολου Παπούλια. Αυτή δε έκτοτε αποτέλεσε και την ελληνική εθνική γραμμή. Με την παρούσα συμφωνία έχουμε: