Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αναλύοντας κάποιες βλακείες...

Dimitris Tsirkas
Μην ψάχνετε να βρείτε κάποια ύπουλη και ευφυή στόχευση πίσω από τη μνημειώδη μπαρούφα της Δόμνας Μηχαληλίδου, για τα «όπλα που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ και στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας». Η συγκεκριμένη υπουργός μας έχει χαρίσει πολλά ανάλογα «διαμάντια», με κορυφαίο το μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου και τον εθελοντισμό ή το άλλο για την «ψυχοπαθή γενιά του Πολυτεχνείου».
Όλες αυτές οι ανοησίες δεν ειπώθηκαν στο πλαίσιο μιας μελετημένης στρατηγικής να μπουκώσει τον δημόσιο λόγο με ακροδεξιά fake news. Αυτό το κάνει συστηματικά ο Μπογδάνος, που έχει ξεσηκώσει όλη την εργαλειοθήκη της alt-right. Η Μιχαηλίδου αντίθετα πιστεύει όσα λέει, τα ξεφουρνίζει αυθόρμητα και χαρούμενα, χάρη στην ιδεοληψία και τη βλακεία που τη διακρίνουν.
Η ιδεοληψία φυσικά, δεν είναι ατομικό της γνώρισμα, αλλά του πολιτικού της χώρου (ακραίο κέντρο) ο οποίος αντιλαμβάνεται κάθε αντίδραση στη νεοφιλελεύθερη ΤΙΝΑ*, είτε ως ψυχοπαθολογική άρνηση της πραγματικότητας, είτε ως καταστροφική μανία και λατρεία της βίας. Έτσι, όσοι από τη γενιά του Πολυτεχνείου αναφέρονται ακόμη στην εξέγερση είναι αναμφίβολα ψυχοπαθείς, ενώ οι φοιτητές που αντιδρούν στο καπιταλιστικό πανεπιστήμιο, δεν μπορούν παρά να είναι δυνάμει τρομοκράτες που κρύβουν Καλάσνικοφ και ρουκέτες στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ.
Η δε βλακεία της είναι παράγωγο τόσο της ιδεοληψίας που την αποτρέπει να δει πέρα από τα ακροκεντρώα ιδεολογήματα, όσο και της αριστείας της. Ή μάλλον της συγκεκριμένης αντίληψης για την αριστεία που ιεραρχεί την προσωπική αξία με βάση τους τίτλους σπουδών από τα φημισμένα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια και την υψηλόβαθμη θέση σε κάποια πολυεθνική, ενώ απαξιώνει τη γενική παιδεία, την εμπειρική μόρφωση και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Ένα σύστημα, με άλλα λόγια, που παράγει υπερειδικευμένους αμόρφωτους, των οποίων οι γνώσεις για οτιδήποτε εκτός της πειθαρχίας τους, είναι αυτές ενός εξάχρονου, αλαζόνες τεχνοκράτες που νομίζουν ότι η κοινωνία λειτουργεί με βάση το νεοφιλελεύθερο εγχειρίδιο που διδάχτηκαν στην ακριβοπληρωμένη σχολή τους και ξιπασμένους ανόητους που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα και ούτε ενδιαφερονται να αποκτήσουν, αφού θελουν να την αναμορφώσουν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν τους.
Εν ολίγοις, η Μιχαηλίδου δεν είναι μια πανούργα ακροδεξιά, αλλά μια θλιβερή αστοιχείωτη, γνήσιο τέκνο της αριστείας και της ακροκεντρώας ιδεοληψίας.

*Σημείωση "Ν.Μ." : ΤΙΝΑ είναι τά αρχικά "εμβλήματος" τών νεοφιλελευθέρων "There Is No Alternative"...