Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

Γιούνκερ: Παραμένω ανήσυχος για την Ελλάδα


giounker-paramenw-anisuxos

Δεν βλέπει πρόοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας «ανασύνταξη» από όλους.


Μάλιστα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνέλθουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

thetoc.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                       από "ΤΑ ΝΕΑ"

Σταθάκης: Μικροδάνεια και ανοιχτά καταστήματα επτά Κυριακές

Σταθάκης: Μικροδάνεια και ανοιχτά καταστήματα επτά Κυριακές

Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω μικροδανείων που δεν θα ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου που θα τα παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ παράλληλα θα επαναφέρει καθεστώς των ανοιχτών καταστημάτων μόνο επτά Κυριακές τον χρόνο. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


Ο υπουργός αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των ιδιωτών και θα ακολουθήσει αυτή για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλαδή τις επτά Κυριακές τον χρόνο. 
Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
tanea.gr

Πολιτική τετελεσμένων

 Το δίκαιο της ειρήνης μπορεί να μην πατάει γερά στα πόδια του, έτσι όπως εξευτελίζεται από ψυχρούς μικροπολέμους και από εισβολές που βαφτίζονται ανθρωπιστικές επεμβάσεις, το δίκαιο του πολέμου, όμως, έχει ακλόνητους κανόνες. Ενας εξ αυτών, σαδιστικών προδιαγραφών, προβλέπει ότι κάθε κατεχόμενη χώρα οφείλει να συντηρεί με έξοδά της τους κατακτητές της. Μπαίνω στο σπίτι σου με τον τσαμπουκά μου, δίχως καν μια φτηνή δικαιολογία, φυλακίζω δύο παιδιά σου, εκτελώ άλλα δύο, βιάζω τη γυναίκα σου, αρπάζω ό,τι έχεις σε ρευστό και κοσμήματα κι αποπάνω απαιτώ να κόψεις το κεφάλι σου για να με ταΐσεις. Με όλα τα ελέη του Θεού, τον οποίο παρεμπιπτόντως προσκυνούμε και οι δύο. Αν δεν τα καταφέρεις, εκτελώ κι εσένα και μπουκάρω στο σπίτι του γείτονά σου.

Με βάση το δίκαιο του πολέμου στην ωμότερη εκδοχή του, οι Γερμανοί κατακτητές, τον Μάρτιο του 1942, υπεξαίρεσαν από την Ελλάδα 45 εκατομμύρια χρυσές λίρες, υπό μορφήν αναγκαστικού δανείου. Για να συντηρήσουν τα στρατεύματά τους (αλλά και τα ιταλικά και τα βουλγαρικά) τόσο στη χώρα μας όσο και στη Βόρεια Αφρική. Με βάση το δίκαιο της ειρήνης, γραπτό και άγραφο, η Ελλάδα δεν έπαψε να διεκδικεί, αν όχι πολεμικές επανορθώσεις, τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο, που άλλωστε είχε αρχίσει να το αποπληρώνει η ίδια η χιτλερική Γερμανία. Εστω κι αν το διεκδικούσε με φωνή πολύ χαμηλότερη από την απαιτούμενη, λόγω πολιτικών δοσοληψιών και ενδοευρωπαϊκών εξαρτήσεων, ουδέποτε συνομολόγησε στην παραγραφή του.

Δεν είναι, λοιπόν, κεραυνός εν αιθρία οι τωρινές αξιώσεις. Κι εμείς γνωρίζαμε (ανάμεσά μας και όσοι υποκρίνονται τώρα τους κεραυνόπληκτους) και οι Γερμανοί (που διά της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε κήρυξαν το θέμα προ πολλού λήξαν) ήταν πληροφορημένοι και προϊδεασμένοι. Οχι μόνο οι ειδικευμένοι ιστορικοί αλλά και οι πολιτικοί. Αλλά και η ίδια η γερμανική Βουλή, η νομική υπηρεσία της οποίας εκφράζει αμφιβολίες, όπως γράφει το «Spiegel», για το κατά πόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει επ’ άπειρον την τωρινή της αρνητική θέση. Μάλιστα, ο ειδικός του διεθνούς δικαίου, κ. Andreas Fischer-Lescano, χαρακτηρίζει στη «Handelsblatt» επαίσχυντη τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις και συνοψίζει με λίγες λέξεις την πολιτική του Βερολίνου: «Με αμείλικτη σκληρότητα, ασκούμε μια απόλυτη πολιτική τετελεσμένων, ώστε να δημιουργηθούν δεδικασμένα».

Το κατοχικό δάνειο δεν έχει καμιά σχέση με τα μνημόνια. Και το μείζον δεν είναι να υπολογιστεί εδώ και τώρα σε ποιο ποσόν αντιστοιχούν σήμερα οι κλεμμένες λίρες της Τράπεζας της Ελλάδος, στα 54 δισ. ευρώ κατά το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα 11 κατά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή στα 60 κατά τον -Πρόεδρο πλέον- κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο προσδιορισμός θα γίνει όταν η γερμανική πλευρά, υπέρμαχος της «συνέχειας του κράτους», αποδεχτεί ότι αυτό ισχύει και για την ίδια.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τό σκίτσο τού ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ


Ντόρα, βγάλε το χέρι απ’ την τσέπη…

Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην Ντόρα Μπακογιάννη…

«Φαντάστηκα ότι όταν πήρατε το λόγο επί προσωπικού, θέλατε να απαντήσετε σε κάποια προσωπική προσβολή, δεν φαντάστηκα ότι…
θα θέλατε να απευθύνετε προσωπικές προσβολές», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας στις καταγγελίες της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο αποπροσανατολισμός έχει τα όριά του, είπε η πρόεδρος της βουλής και εξήγησε από την πλευρά της τι συνέβη σχετικά με την άδεια που ζήτησε για να μεταβεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε να ανταπαντήσει όμως η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν της το επέτρεψε και έδωσε το λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Τόσο πολύ φοβάστε την απάντηση;» ακούστηκε να λέει από τα έδρανα η βουλευτής της ΝΔ, ζητώντας επίμονα να μιλήσει.
«Με το χέρι στην τσέπη μέσα στη μέση του βουλευτηρίου, την ώρα που μιλάει ο υπουργός; Αν θέλετε τόσο πολύ το λόγο, θα σας δώσουμε το λόγο μετά. Καθίστε στη θέση σας και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και να μη δίνετε αυτή την εικόνα», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου…

Μ. Σαπέν (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Nα προσέχουν τι λένε όσοι μιλούν για Grexit...

Μ. Σαπέν (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Nα προσέχουντι λένε όσοι μιλούν για GrexitΣαφή θέση κατά των όσων μιλούν για Grexit, πήρε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα, ότι ...
όλοι θα πρέπει να προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν, όταν μιλούν για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Σαπέν τέτοιου είδους «ατυχήματα» μπορούν να συμβούν μόνο και μόνο λόγω κακής επιλογής λέξεων.

Παράλληλα ο Μισέλ Σαπέν τόνισε πως η Γαλλία θα κάνει «οτιδήποτε μπορεί» για να αποφευχθεί ένα ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας όμως πως οι επικοινωνιακές αστοχίες τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από την πλευρά της Αθήνας συντηρούν τον κίνδυνο.

«Πιστεύω πως με αυτά που θα κάνουμε θα αποφύγουμε [κάποιο ατύχημα], όμως κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός σε αυτό, γιατί, και στις δυο πλευρές, θα πρέπει να ελέγχουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε.

Σε αυτά τα ζητήματα, τα ατυχήματα οφείλονται συχνά σε κακή επιλογή λέξεων παρά σε κακή συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν, μιλώντας σε γάλλους βουλευτές...
enikonomia.gr

Μηλιός: Αποχαιρετισμός στα «όπλα»…

Με ένα ξαφνικό tweet, ο εκ των βασικών στελεχών της οικονομικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Μηλιός, προανήγγειλε την αποχώρηση του από το οικονομικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να…
δίνει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μηλιός έγραψε: «Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνη για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη».

Το όνομα του κ. Μηλιού είχε ακουστεί για μια από τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν στο σενάριο που ήθελε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να γίνεται ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας…
 

Τά τρία σενάρια τής Deutsche Bank...


Deutsche Bank: Πιθανό το δημοψήφισμα – Τα τρία εναλλακτικά σενάρια των διαπραγματεύσεων


Ως πιθανό αποτέλεσμα των έντονων διαπραγματεύσεων και πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θεωρεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για την κρίση στην Ελλάδα. Στο report του γερμανικού επενδυτικού οίκου – υπό τον τίτλο «Greece update – few good options ahead» - τονίζεται ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κάτι παραπάνω από έντονες σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπογραμμίζεται πως «το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είναι ιδιαίτερα πιθανό», προσθέτοντας, πάντως, ότι το δικό της βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα οίκος εξετάζει το τι έχει συμβεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έως και σήμερα – συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όσο και την κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας για τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – καταλήγοντας σε τρία εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να υπάρξουν.
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο είναι αυτό κατά το οποίο δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει και άρση της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΚΤ. Το μεγαλύτερο πλήγμα, εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα το δεχθεί το τραπεζικό σύστημα, με την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ύπαρξη πλήρους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα σενάριο που μοιάζει το πλέον επιθυμητό αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το τρίτο σενάρια αφορά την ύπαρξη ενός συμβιβασμού από ελληνικής πλευράς και διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει εάν θα δεχθεί αυτά τα οποία ζητούν οι πιστωτές από τη χώρα.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα τρία παραπάνω σενάρια έχουν ίδιες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, κλείνοντας την έκθεσή της με την πρόβλεψη ότι «το ταξίδι που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο».
newmoney.gr




Επισημοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση...

Επισημοποιήθηκε η πενταμερής συνάντησηΠαρών θα είναι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ...


Επισημοποιήθηκε η συνάντηση σχετικά με την Ελλάδα που θα έχουν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και...
πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ», ανέφερε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «θα είναι επίσης παρών» στη συνάντηση...
newsbeast.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε τον πόλεμο στους φτωχούς...

Μια τρομακτική αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος Paul Mason στο channel 4.  Αποκάλυψε πως η...
Κομισιόν δια στόματος του Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων και μέλος της «πάλαι ποτέ» τρόικα, έστειλε επιστολή στο Ελληνικό Υπ. Οικονομικών και απαιτεί να μην ψηφιστούν  από την Ελληνική Βουλή τα νομοσχέδια  για την ανθρωπιστική κρίση και για τις εκατό δόσεις σε εφορία και ταμεία. Αναφέρει ουσιαστικά ότι εάν δεν ελεγχθούν και υποδειχθούν από τους χαρτογιακάδες της Ε.Ε. τα νομοσχέδια, θα θεωρηθεί ότι, η νόμιμα εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση, προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, απειλώντας ουσιαστικά ότι αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και θα έχει συνέπειες.

Με αυτό το βέτο - εντολή – εκβιασμό η Ε.Ε. παραδομένη πλήρως στο σκληρό Γερμανικό επεκτατισμό κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στους φτωχούς και σε όσες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τολμήσουν να δώσουν οποιασδήποτε μορφής ανακούφιση στους  «άθλιους» και κατατρεγμένους.

Παρόλο που σχεδόν το 20% των Ευρωπαίων πολιτών και σχεδόν το 35% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθεί να απαγορεύσει να δοθεί οποιασδήποτε μορφής ανακούφιση στους κατατρεγμένους. Και βέβαια απαγορεύει το δικαίωμα μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης να στηρίξει τα φτωχά στρώματα του Λαού.

Νωρίτερα ο πτυχιούχος αγροτικής οικονομίας Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup, κος Ντάισελμπλούμ είχε απείλησε την Ελλάδα με σενάριο Κύπρου. Είχε πάρει τη σκυτάλη από τον κο Σόιμπλε ο οποίος δε δίστασε να μιλήσει απαξιωτικά και προσβλητικά για την Ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.  Δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Ελληνικός Λαός έκανε στην άκρη τους ανθρώπους του,  Σαμαρά, Βενιζέλο και Χαρδούβελη και ψήφισε αντίθετα από ότι ο ίδιος απαιτούσε.
Πρώτος το χορό σέρνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κος Σουλτς που με κάθε ευκαιρία απαιτεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διώξει τον κο Καμμένο από την κυβέρνηση και να συγκυβερνήσει με τον εκλεκτό του, κο Θεοδωράκη, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στα εσωτερικά της χώρας.

Η σημερινή εξέλιξη δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο πώς το όραμα της Ευρώπης των Λαών έχει γίνει εφιάλτης αλλά και ο πολιορκητικός κριός του Γερμανικού επεκτατισμού και της επιβολής μια «δημοκρατικής μοναρχίας» με μονάρχη την Γερμανική ελίτ.

Η προσπάθεια διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη είναι στρατηγική επιλογή της Γερμανικής ελίτ και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο για να το πετύχει.  Για αυτό οι Ευρωπαϊκοί Λαοί με πρώτο τον Ελληνικό που δέχεται αήθη επίθεση αυτή τη στιγμή,  πρέπει να αντισταθούν και να παλέψουν για Δημοκρατία και αξιοπρέπεια καθώς ο ολοκληρωτισμός πλέον είναι προ των πυλών…
Στάθης Διομήδης
 tsak-giorgis.blogspot.gr

Παρέμβαση Ομπάμα…

Φοβάται, πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, διεθνώς.

Το μήνυμα Ομπάμα προς τη Μέρκελ, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, είναι, να εντείνει τις προσπάθειές της, για μια έντιμη συμφωνία.

Μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα, να επιστρέψει στην Ανάπτυξη. Και τις αγορές…

Σε αγορά για λίγους και ισχυρούς μετατρέπεται ο κλάδος σούπερ μάρκετ

Μόνο μέσα στο 2014 επτά λιανεμπορικές αλυσίδες και 241 καταστήματα στην κατηγορία των σούπερ μάρκετ και ευρέως των καταναλωτικών ειδών άλλαξαν χέρια.
Μόνο μέσα στο 2014 επτά λιανεμπορικές αλυσίδες και 241 καταστήματα στην κατηγορία των σούπερ μάρκετ και ευρέως των καταναλωτικών ειδών άλλαξαν χέρια.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ 
 Ενταση του φαινομένου της συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μέσα στους επόμενους μήνες προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς. Ηδη τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, μετά και τις πρόσφατες εξαγορές που έκανε η «Σκλαβενίτης» και που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι οι τελευταίες, θα συγκεντρώνουν συνολικό τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ετησίως, εξέλιξη πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

«Η αγορά είναι ζούγκλα και φυσικά δεν χωράει όλα αυτά τα καταστήματα σούπερ μάρκετ που υπάρχουν. Αυτά θα μειωθούν είτε μέσω εξαγορών είτε διότι ολόκληρες αλυσίδες μπορεί να αποσυρθούν από την αγορά», υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μetro AEBE, μιλώντας στο CEO Forum ’15 που διοργάνωσε το κλαδικό περιοδικό «Σελφ Σέρβις». «Αυτοί που θα μείνουν είναι υποχρεωμένοι να επενδύσουν περισσότερα, αλλά και να επενδύσουν έξυπνα. Οσοι έχουν επιλέξει αμυντική στάση είναι δύσκολο να υπάρξουν την επομένη ημέρα», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, από το χθεσινό συνέδριο έλαμψαν διά της απουσίας τους τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κάτι που ερμηνεύεται ως απροθυμία να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» ενόψει των ανακατατάξεων που επίκεινται στον κλάδο.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, καθώς...

Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη, 350 συλλήψεις

«Βομβαρδισμένη πόλη» θύμιζε από το πρωί της Τετάρτης η Φρανκφούρτη, καθώς έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ διαδηλωτές και αστυνομία επιδόθηκαν σε αλλεπάλληλες «μάχες».
Με μήνυμά της στο Twitter η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 350 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σημειώνοντας πως άλλοι 80 αντιμετώπισαν πρόβλημα στα μάτια λόγω των δακρυγόνων. Η οργάνωση Blockupy, η οποία κάλεσε στη διαδήλωση εναντίον των πολιτικών λιτότητας για την οποία χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΚΤ, έκανε λόγο στο Twitter για 21 τραυματίες, ιδίως από χτυπήματα αστυνομικών με ρόπαλα, καθώς και τουλάχιστον 107 ανθρώπους που υπέστησαν ερεθισμούς στα μάτια από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.
Σημαντικές ήταν όμως και οι καταστροφές. Επτά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, δρόμοι αποκλείστηκαν από λάστιχα και κάδους απορριμμάτων που είχαν πυρποληθεί, ενώ αρκετά καταστήματα υπέστησαν φθορές στο κέντρο της γερμανικής πόλης.
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των διαδηλωτών εκπρόσωπος της οργάνωσης Blockupy έκανε λόγο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για περίπου 6.000 διαδηλωτές, νούμερο αρκετά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις περί 10.000 που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.
Η αστυνομία της Φρανκφούρτης από την πλευρά της εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 3.500 άνθρωποι.
Τα οδοφράγματα στήθηκαν στην πόλη από το βράδυ της Τρίτης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την λιτότητα στην Ευρώπη. Το κίνημα Blockupy πρωτοστάτησε στην οργάνωση της διαδήλωσης, ενώ χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η οργάνωση εστίασε τη διαμαρτυρία γύρω από την πολιτική λιτότητας της «τρόικας» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και κατά της διασπάθισης κεφαλαίων για την οικοδόμηση του γιγάντιου νέου κτιρίου της ΕΚΤ. Ο ουρανοξύστης της τράπεζας στα ανατολικά προάστια της Φρανκφούρτης κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.
Η αστυνομία είχε προβλέψει την ανάπτυξη...

Κάηκε η Φρανκφούρτη...

Στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ.  Οδοφράγματα, τραυματισμοί, συλλήψεις, καμμένα ΙΧ, σπασμένες βιτρίνες, δακρυγόνα και βόμβες κρότου λάμψης, συνθέτουν το σκηνικό.
Οι...
εικόνες από τα επεισόδια στην Φρανκφούρτη...
Κάηκε η Φρανκφούρτη στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

undefined

undefined

undefined

undefined

 από nonews-NEWS

Εν τω μεταξύ στή Φρανκφούρτη...

τά αγάλματα μέ κατάλληλη στάση (ηλιοθεραπίας) παρακολουθούν μέ πολύ ενδιαφέρον τά διαδραματιζόμενα...

Κάηκε η Φρανκφούρτη ... (συνέχεια)


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...

















 από nonews-NEWS

Η κυβέρνηση «παίζει» το γεωπολιτικό χαρτί

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
undefined


Το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας είναι αποφασισμένη να παίξει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει, ακόμη και εντός της εβδομάδας, την ασάφεια των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και να έρθει σε μια συμφωνία με εταίρους και δανειστές που θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΚΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, εξέφρασε την πίστη του ότι «θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας». 
Το πρωί πηγές του Μαξίμου επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, στις 8 Απριλίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Β. Πούτιν στο Κρεμλίνο, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης τα ταξιδέψει στην Κίνα, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.      
Ήδη ο κ. Δραγασάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με την σύμβουλο του Μπάρακ Ομπάμα για θέματα οικονομίας, Καρολίν Άτκινσον, ενώ σήμερα ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα συναντηθεί και με τους κ.κ. Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο. 
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αναμένει απάντηση στο αίτημα του Πρωθυπουργού για πενταμερή συνάντηση μεθαύριο Πέμπτη του κ. Τσίπρα με Μέρκελ, Ντράγκι, Ολάντ και Γιούνκερ. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας νωρίτερα σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής».
Στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών για το ελληνικό πρόβλημα θα λάβει χώρα σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group προκειμένου να αξιολογηθούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Το αίτημα του κ. Τσίπρα για πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι έχει ως βασικό στόχο να προλάβει μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, τέσσερις ημέρες πριν τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Μάλιστα η κατάθεση σήμερα του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γίνεται ώστε οι ρυθμίσεις που περιέχει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς να αποτελέσουν ένα από τα διαπραγματευτικά ατού του κ. Τσίπρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.      
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki.gr

Financial Times «Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα»

«Θέλουμε ίση μεταχείριση» λέει ο Γ. Δραγασάκης | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Άρθρο-παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υπό τον τίτλο, «Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα», φιλοξενεί η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Στη συγγραφή του άρθρου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (17/3), όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ολόκληρο το άρθρο:
«Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλα οικονομικά πιεσμένα μέλη της ευρωζώνης.
Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε ίση μεταχείριση.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση, η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί κατά 26%. Η ανεργία έχει αυξηθεί από το 8% στο 26%. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει 33%. Οι επιπτώσεις αυτές είναι χειρότερες από αυτές που βίωσε οποιαδήποτε χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και πολύ χειρότερες από αυτές που προέβλεπαν τα δύο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ασκήσει κριτική στα προγράμματα αυτά.
Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Από το 2009, έχουν εφαρμοστεί περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που αντιστοιχούν σε πάνω από το 45% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Στην Πορτογαλία ήταν 20%. Στην Ιταλία και στην Ιρλανδία 15%.
Όχι μόνο ήταν μεγαλύτερα τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά για κάθε ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο. Αυτό συνέβη γιατί η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο ανοιχτή όσο άλλες. Οποιαδήποτε πτώση στη ζήτηση επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στα εγχώρια προϊόντα από ό,τι στις εισαγωγές. Διαδοχικοί γύροι λιτότητας διόγκωσαν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Και με αυτό αυξήθηκε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους μη διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα δανείζεται ακόμη περισσότερο για να πληρώσει παλιότερα χρέη.
Μπήκαμε στην κρίση με ένα μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Με τον πληθωρισμό κοντά στο μηδέν, οι περικοπές στις τιμές που ήταν απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έγιναν με μεγάλο κόστος για τις οικονομικά πιεσμένες χώρες της ευρωζώνης. Η παραγωγή έπρεπε να συρρικνωθεί, δημιουργώντας αποπληθωρισμό και επιδεινώνοντας τη δυναμική του χρέους. Τα μεγάλα χρέη είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν όταν ο αποπληθωρισμός αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους. Στη δεκαετία του 1920, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά ο αποπληθωρισμός αύξησε το λόγο του χρέους του προς το ΑΕΠ.
Αν και η κρίση έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα για την Ελλάδα και άλλες χώρες, είχε αθέλητες αλλά θετικές επιδράσεις για τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν ευνοηθεί από συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια που είναι χαμηλότερα από αυτά που θα αντιμετώπιζαν αν είχαν τα δικά τους νομίσματα.
Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε ως στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού των οικονομικά πιεσμένων χωρών μέσω της αγοράς του κρατικού τους χρέους. Επίσης εξάλειψε ουσιαστικά το ελληνικό χρέος που είχαν στην κατοχή τους οι τράπεζες του πυρήνα. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο, συνέχισαν να κατέχουν μεγάλη ποσότητα αυτού του χρέους και το κόστος της αναδιάρθρωσης του έπρεπε να καταβληθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Οι κεφαλαιακές ροές από τις οικονομικά πιεσμένες χώρες έχουν στερέψει τη ρευστότητα από τα τραπεζικά τους συστήματα, ενώ έχουν αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών του πυρήνα. Η έξοδος ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης έχει περιορίσει την παραγωγική δυνατότητα των οικονομικά πιεσμένων χωρών. Θα χρειαστεί πάνω από μια γενιά για να αντιστραφούν οι επιπτώσεις αυτές.
Οι γεννήτορες του ευρώ οραματίζονταν μια νομισματική ένωση στα πρότυπα του κλασικού κανόνα του χρυσού, κάτω από τον οποίο η προσαρμογή μεταξύ χωρών με εξωτερικά πλεονάσματα και αυτών με εξωτερικά ελλείμματα θα ήταν συμμετρική. Με το ευρώ, το κόστος της προσαρμογής επιβαρύνει τις ελλειμματικές χώρες. Από το 2008 ως το 2014, τα εξωτερικά ισοζυγία των οικονομικά πιεσμένων χωρών έχουν μετακινηθεί από τεράστια ελλείμματα σε πλεονάσματα. Τα εξωτερικά πλεονάσματα του πυρήνα παραμένουν σταθερά.
Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα βρίσκεται σε μια θέση σαν και αυτήν του Σίσυφου, ενός ανθρώπου που είναι καταδικασμένος να κουβαλάει μια πέτρα στην κορυφή ενός λόφου μόνο και μόνο για να τη δει να κατρακυλάει και πάλι προς τα κάτω. Οι Έλληνες εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας και έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Πολλοί από το 60% των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας θα κατηγοριοποιηθούν μια μέρα ως μακροχρόνια άνεργοι. Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μια ολόκληρη γενιά σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα. Για να το αποφύγουμε αυτό, αυτό που ζητάμε από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη είναι να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος και να μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτό το μαρτύριο του Σίσυφου».
από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ