Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

"Άμα η λαλά μου είχε καρούλια, θά ήτανε ...τρόλεϊ!..

Η ...λαλά μου κατά μία εκδοχή!..

Τό λυμένο πρό αιώνων -από τήν επιστήμη τής Ιστορίας καί τούς εχέφρονες ανθρώπους- ζήτημα   τού "ανιστόρητου εάν απασχολεί, εμμέσως πλήν σαφώς στό παρακάτω άρθρο, τήν έγκυρη "Παραπολιτική"  μέ αφορμή τά όσα -εκ τού πονηρού- λένε ή γράφουν, κλαψουρίζοντας, διάφοροι  ...σπεκουλαρίζοντες "εραστές" τής κάλπης καί τής πολιτικής κονίστρας.

Ένα ζήτημα, λοιπόν, λυμένο εδώ καί χρόνια 
(ακόμα καί από τούς απανταχού μαχαλόμαγκες μέ  τήν περιπαιχτική, γι' αυτές τίς λογικές καί γι' αυτά "τά μυαλά",  φράση-απάντηση : "Άν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θά ήτανε ...τρόλεϊ!..)
...καί κατά μία άλλη...
εξακολουθεί, τελικά, νά συντηρείται καί νά υφίσταται χωρίς -εν έτει 2015- νά πτοείται η κακομοιριά τής σκέψης μιάς συγκεκριμένης καί θλιβερής μερίδας τού (εγ-κατεστημένου) πολιτικού προσωπικού αυτής τής έρημης χώρας. Τού πολιτικού προσωπικού πού "λυσσάει" καί διαρρηγνύει τά ιμάτια του γιά τήν επερχόμενη έλευση τού "θείου Τσίπρα". Τού προσωπικού πού  έχει ως μοναδικό του μέλημα νά αποκρύβει, τεχνηέντως, τίς πελώριες ευθύνες του γιά τό υπάρχον τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα πού εξακόντισε στή στρατόσφαιρα τό δημόσιο χρέος. Ένα πρόβλημα πού γεννήθηκε, μεγάλωσε καί γιγαντώθηκε επειδή :
 Αυτοί, οι ίδιοι, δέν έκαναν σωστά τή δουλειά τους.

...Ωστόσο, σέ μερικές γειτονιές τής Αθήνας καί τού Πειραιά πού δέν είχανε τρόλεϊ λέγανε : "αν η γιαγιά μου ...κτλ, ...κτλ, θά ήτανε...πατίνι!
Δ.Ν.Α.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η γελοία λογική...

undefined...του "αν δεν κατέβαινε το Χ κόμμα στις εκλογές, το Ψ κόμμα θα πήγαινε καλύτερα"...

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, συνεχίζουμε να ακούμε απίστευτες ανοησίες από...
δήθεν σοβαρούς ανθρώπους οι οποίοι μπροστά στην εκλογική τους επιβίωση, είναι διατεθειμένοι να επικαλεστούν το οτιδήποτε.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά η νέα μόδα είναι να κατηγορείς τον πολιτικό σου αντίπαλο επειδή...υπάρχει, επειδή τολμά να κατέβει στις εκλογές και δεν σε αφήνει ήσυχο, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό.

Φυσικά, η θεωρία αυτή ξεκίνησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον άνθρωπο που ιστορικά έχει εισάγει στον δημόσιο διάλογο τους περισσότερους βαρύγδουπους όρους που στην πραγματικότητα δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Τι είπε λοιπόν ο εθνικός μας Αντιπρόεδρος; Ότι αν δεν υπήρχε το κόμμα ΓΑΠ, το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τη 3η θέση, αν και μέχρι τότε δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι το 3ο κόμμα.

Εδώ και λίγες μέρες, τα ίδια λένε και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία λένε δημόσια ότι αν δεν υπήρχαν(!) το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το Κίνημα, τότε η διαφορά του κόμματος του με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι πολύ μικρή καθώς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα συσπειρώνονταν γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.

Προσπαθώ πραγματικά να καταλάβω το νόημα τέτοιων τοποθετήσεων. Είναι δυνατόν σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία να συζητάμε αν καλώς υπάρχουν διάφορα κόμματα; Πόσο προσβλητικό είναι αυτό για τους ψηφοφόρους; Πόσο ζώα τους θεωρούν ορισμένοι;...
parapolitiki.com

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                           από "ΤΑ ΝΕΑ"

Το παράδειγμα της κρουαζιέρας...

Οι απόψεις τού Στάθη Λεουτσάκου γιά τουρισμό-κρουαζιέρα (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Τμήματος Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ)

undefined"Μπήκαμε στην ανάπτυξη", "η ανάπτυξη έρχεται", "έχω παρκαρισμένες επενδύσεις". Αυτές είναι διάφορες από τις...
φράσεις που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός για να πείσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει και ένας θετικός λόγος για τον οποίο ζητάει την ψήφο τους. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιεί τον τουρισμό και δη την κρουαζιέρα, για να δείξει ότι έχει ήδη καταφέρει κάποια αποτελέσματα.

Πώς έχουν όμως τα πράγματα;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα το 2013 δέχτηκε 4,6 εκατομμύρια επισκέπτες κρουαζιέρας (3η στην Ευρώπη) και ο Πειραιάς 1,3 εκατομμύρια (5ο λιμάνι στην Ευρώπη).

Ωστόσο, παρότι η Ελλάδα απορροφά μερίδιο περίπου 15-20% των επισκέψεων κρουαζιέρας στην Ευρώπη, έχει μόλις το 3-5% των εσόδων από αυτή. Αντίστοιχα, η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ελληνική τουριστική ζήτηση καταγράφεται μεν στο 10%, αλλά μόλις το 4-5% των τουριστικών εσόδων και το 0,3% του ΑΕΠ οφείλεται στην κρουαζιέρα.

Η εξήγηση δεν είναι προφανώς «μεταφυσική», ούτε μυστήριο. Εκτός από τις διεθνείς τάσεις της αγοράς (στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παγκόσμιος τουρισμός τείνει να κινείται προς την Νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα χρόνια), κρίσιμο ρόλο έχουν:

Η έλλειψη υποδομών, που να μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή βασικών ποιοτικών υπηρεσιών για ντόπιους και επισκέπτες (ομαλή μετακίνηση από το λιμάνι του Πειραιά, ενέργεια, περίθαλψη)

Οι πολιτικές, που εφάρμοσαν οι μέχρι τώρα...

Ξεσπάθωσε η Ασπα Παπαηλιού...


«O κ. Βορίδης ανέβασε πάλι τα τσεκούρια πάνω στο τραπέζι. Καί τι δεν είπε! Ανέσυρε το "Πατρίς,Θρησκεία,Οικογένεια" από την...
εποχή της χούντας. Θυμήθηκε ότι οι παππούδες του "με τα όπλα κατατρόπωσαν τους κομμουνιστές" από την εποχή του εμφυλίου.
Ματαίως οι σώφρονες νεοδημοκράτες απαίτησαν από τον κ.Σαμαρά να τον μαζέψει. Ο ίδιος χθες δήλωσε: "Δεν θα περάσουν τα Σοβιέτ και ο κομμουνισμός". Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πλέον.Το πρόβλημα δεν είναι οι Βορίδηδες.Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κ.Σαμαράς και η ακροδεξιά νοοτροπία του!».

Αυτό ήταν το εύστοχο σχόλιο της ιατρού Ασπας Παπαηλιού, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και σημερινής υποψήφιας στην Α' Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου για τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις Βορίδη και Σαμαρά. Ομως η κα. Παπαηλιού δεν χαρίζεται ούτε στους πρώην συντρόφους της όπως ο Κ. Σκανδαλίδης.

«O σ. Σκανδαλίδης καλεί μέσω μηνύματος τούς ψηφοφόρους του να παραβρεθούν στην κεντρική ομιλία του κ Βενιζέλου.Τούς λέει λοιπόν: Ελάτε στο δικό μας ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται.Να υποθέσω ότι ξαφνικά το κληρονόμησαν;»...
matrix24.gr

Ο Βενιζέλος δεν μπόρεσε να γεμίσει ούτε την αίθουσα της Θεσσαλονίκης...

2015-01-20_6.51.37_.png
ΦΩΤΟ...
H φωτογραφία που βλέπετε είναι από την ομιλία του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, εκεί όπου είναι η έδρα του και υποστηρίζεται από κάθε λογής μηχανισμό. 
Προσέξτε την...
φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα και συγκρίνετε την με την πάνω φωτογραφία που τράβηξε το epikairo από το βίντεο: 
1907938_10152557598406283_3714992184074771981_n.jpgΠοια η πραγματικότητα; Όπως εύκολα διαπιστώνετε από την πρώτη φωτογραφία (κάνοντας κλικ μπορείτε να δείτε το βίντεο), η μισή μπροστά αίθουσα δεν έχει καρέκλες! Αν δε, μετρήσετε τις ζώνες και τις καρέκλες, θα διαπιστώσετε ότι στην αίθουσα υπάρχουν λιγότερες από 500 καρέκλες, στημένες κυκλικά για να δημιουργήσουν την οφθαλμαπάτη της κοσμοσυρροής. Ο δε παλμός και ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του σε υποχρεωτικά χειροκροτήματα ενός «παγωμένου» ακροατηρίου.   Δυστυχώς για τον Βενιζέλο, περισσότερο κόσμο μάζεψε το δικό μας blog στην εκδήλωση του Βελλιδείου από ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην προεκλογική του συγκέντρωση, κινητοποιώντας ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία.   Σημείωστε κάτι: Ο Βενιζέλος έχει τελειώσει. Με αναπνευστήρα τον κρατούν στη ζωή στημένες δημοσκοπήσεις και ψευτοδιλήμματα τρίτων, τέταρτων και πέμπτων θέσεων.    Κυριακή, κοντή γιορτή. Εκεί θα δούμε ποιοι θα είναι στη βουλή και ποιοι όχι.
10942447_10205930536048627_656731573_n.jpg
epikairo.gr

Επίδομα παπαγάλου από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ...


Τηλεοπτικοί δέκτες
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να ζητάει από τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους να προπληρώσουν μεγάλο μέρος των φόρων τους για την επόμενη χρονιά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την...
αντιμετώπιση που έχουν οι καναλάρχες από την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, αν και θα έπρεπε να αποδώσουν ανά μήνα, αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, τους φόρους επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση στο κράτος, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων  Αικατερίνη Σαββαΐδου σκοπεύει να τους μεταθέσει έναν χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαθέτει τη σχετική εγκύκλιο - με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου. Ήδη αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα τυπωθεί λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

Αν ισχύσει αυτή η απόφαση, το κράτος θα δώσει ένα «άτοκο δάνειο» στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους, μια και θα εισπράττουν κανονικά αλλά δεν θα αποδίδουν και θα προκληθεί εσκεμμένη μείωση των εσόδων του κράτους από φορολογικές πηγές. 

efsyn.gr

Σε αυτές τις εκλογές κράταμε ως τώρα, τα εξής...


undefined Το νέο “πόλεμο φόβου” με την ακύρωση των λέξεων. Οι πρωταθλητές του ψεύδους, κουνάνε...
τη σημαία της δήθεν αλήθειας.

-Ο μαύρος επικοινωνιακός πόλεμος της ΝΔ, με τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου, είναι ταυτόσημος  με το λόγο των δανειστών.

-Την ανοιχτή υποστήριξη των ΜΜΕ, προς το Ποτάμι, το οποίο αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ολόκληρη τη Δράση, ένας πρώην συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα, αποτυχημένους πολιτευτές της ΝΔ και έναν, δύο που είναι υπέρ της κατάργησης άρθρων του Συντάγματος, και της διενέργειας πραξικοπήματος.

Μια και μιλήσαμε για πραξικόπημα, “πνίγηκε” η δήλωση Βορίδη, που παρέμπε στον Εμφύλιο και τα όπλα. Όπως και η αντίδραση Αντώναρου.

πηγη typologies.gr

Guardian: Επιστολή 35 οικονομολόγων...

Guardian: Επιστολή 35 οικονομολόγων...

undefined... που ζητούν κούρεμα χρέους και ανάπτυξη για την Ελλάδα...
Για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και τις επιπτώσεις τους στα φτωχότερα νοικοκυριά προειδοποιούν 35 οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα «Guardian».
Μεταξύ άλλων  καλούν την Τρόικα να ...

διαπραγματευτεί με την Ελλάδα ζητώντας ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους αλλά και νέους όρους πληρωμής που να υποστηρίζουν την ανοικοδόμητης της ελληνικής οικονομίας. 

Επιπλέον καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας και να ξεκινήσει μια έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία των ελληνικών δημόσιων διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης που οδήγησαν σε συσσώρευση χρέους. Αλλά και να εξετάσει την δημιουργία ενός δικαστικού οργάνου ή μηχανισμού που θα ερευνήσει τη διαφθορά από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης. 

Τέλος καλούν άλλες εθνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου στα επίσημα όργανα χρηματοοικονομικού τομέα και να επιδιώξουν άλλες διπλωματικές δραστηριότητες που θα υποστηρίξουν τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέος με στόχο την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης εθνικής οικονομίας.
 theguardian

Νέα χρήση για το κτίριο του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης

Το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης
Νέα χρήση για το κτίριο του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης
Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πρόταση για την επανάχρηση του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, που παραμένει κενό από το 2009.

Το σχέδιο προβλέπει να ανανεώσει το εσωτερικό του κτιρίου σε ένα μοντέρνο επισκέψιμο χώρο, όπου στις αποθήκες του θα φυλάσσονται οι επιγραφές που καταστρέφονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων, όπως επίσης και εργαστήριο συντήρησης, ορατό στους επισκέπτες. Ακόμα, θα εκτίθεται υλικό από το ιστορικό των αναστηλώσεων.

Το κέλυφος του κτιρίου που βρίσκεται στον Ιερό Βράχο από το 1874, και με τη σημερινή του μορφή από το 1964 σε σχέδιο Πάτροκλου Καραντινού, θα παραμείνει ως έχει.

Ο νέος κύκλος ζωής του παλαιού Μουσείου, σύμφωνα με την προτεινόμενη χρήση, θα περιορίσει τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις και τα κοντέινερ αποθήκευσης, που αντικρίζουμε στην Ακρόπολη σε ποσοστό πάνω από 40%.

Όσο για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δεν είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης του Μουσείου ως διατηρητέο, η γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε τη βασική πρόταση για την αξιοποίηση των κενών εγκαταστάσεων του κτιρίου, παρατήρησε σήμερα ότι «για να προστατεύσεις ένα κτίριο δεν χρειάζεται να το κηρύξεις διατηρητέο, πόσο μάλλον όταν έχει την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου όπως η Ακρόπολη».

από tanea.gr

La Repubblica: Σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Ελληνες

La Repubblica: Σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Ελληνες

 Το πρόγραμμα διάσωσης δημιουργήθηκε για να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μεταθέτοντας το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της

 «Αθήνα, οι κατηγορίες στην τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Ελληνες», τιτλοφορείται άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, το οποίο δημοσιεύει στη διαδικτυακή της πύλη, με αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign.

«Το πρόγραμμα διάσωσης, - αναφέρει σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ετορε Λιβίνι ο μη κυβερνητικός οργανισμός - δημιουργήθηκε για να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μεταθέτοντας το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Λιγότερο από το 10% των διακοσίων σαράντα δισ. ευρώ που δόθηκαν υπό τη μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

Ο βρετανικός μη κυβερνητικός οργανισμός, γράφει η La Repubblica, αναφέρει παράλληλα ότι «αν η Διάσκεψη για το Χρέος αποτύχει δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι η Αθήνα θα μπορούσε να κηρύξει χρεοκοπία, μένοντας όμως εντός του ευρώ, με ευνοϊκές επιπτώσεις για το ΑΕΠ».

Παράλληλα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι θύμα των λαθών της» και ότι «χωρίς τα χρήματα της τρόικας (που απαίτησαν δώδεκα δέσμες αιματηρών έκτακτων οικονομικών μέτρων) θα είχε χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια».

Σε συνέντευξή του, τέλος, σε δημοσιογραφική εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7, η οποία μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί. Διάβασα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες περιέχονται σε πρόσφατο βιβλίο-συνέντευξη».

από tanea.gr

Από τό συνέδριο του Economist στην Αθήνα...

Οι «συμβουλές» του Γκίκα…

undefined
Χαλαρή κουβέντα είχαν ο Γκίκας Χαδούβελης και ο Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, σε δείπνο του Economist.

Ο – για λίγες ημέρες ακόμη – υπουργός Οικονομικών δεν έχασε την ευκαιρία να…
δώσει και μερικές συμβουλές στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να αναλάβει την δύσκολη δουλειά του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό που, όπως φανταζόμαστε, του είπε ο Γκίκας είναι να μην κάνει τα δικά του λάθη και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του την είχαν φέρει…

Η γελοιογραφία τού Δημήτρη Χαντζόπουλου

undefined
                                                                                                                                                            από "ΤΑ ΝΕΑ"

Στό συνέδριο του Economist στην Αθήνα...

Δραγασάκης: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα»


Δραγασάκης: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα»

Ο Γκίκας Χαρδούβελης (αριστερά) με τον Γιάννη Δραγασάκη στο συνέδριο του Economist

Μήνυμα για τη συνέχεια του κράτους έστειλε στη διεθνή κοινότητα το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα την Τρίτη το βράδυ.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο λέγοντας ότι τη δανειακή σύμβαση την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί, ενώ το μνημόνιο δεν το αποδέχεται και γι' αυτό θα ετοιμάσει το δικό του πρόγραμμα.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, ακόμα και αν θέλουμε να τις επανεξετάσουμε» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης στη συζήτηση με τον τον υπουργό Οικονομικών  Γκίκα Χαρδούβελη σε συνέδριο του Economist το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη δημοκρατία κάτι που ενδιαφέρει και τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν επαφές με τη Γερμανία απάντησε ότι «δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στο καβούκι μας. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, τέσσερις μήνες, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».
από tanea.gr

Financial Tiimes : Καλύτερη λύση για τον Τσίπρα να μην πάρει αυτοδυναμία...


ΑΠΕ-ΜΠΕ, FT
«O αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα κάνουν σωστές επιλογές όταν ένα μέρος της ψυχής, η λογική, υπερτερεί του άλλου μέρους, της άλογης επιθυμίας. Μετά τις εκλογές της Κυριακής η τύχη της σύγχρονης Ελλάδας μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από τη μονομαχία μεταξύ λογικής και παραλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς, που αναμένεται να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης» επισημαίνουν οι Financial Times, σε ανταπόκριση από την Αθήνα που υπογράφει ο Τόνι Μπάρμπερ (Tony Barber).

Όπως διερωτάται ο κ. Μπάρμπερ, «θα επικρατήσει η λογική; "Το ελπίζω αλλά δεν είμαι βέβαιος" δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός που παλεύει στις εκλογές με το μικρό, νέο κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αν πρόκειται να θριαμβεύσει η λογική, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγνωρίσει ότι το κόμμα του- το οποίο λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη- δεν θα είναι ελεύθερο να εφαρμόσει ορισμένες κεντρικές πολιτικές με βάση τις οποίες θα έχει μόλις κερδίσει τις εκλογές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι επερχόμενες πληρωμές χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές και η ανάγκη να κρατήσει "ευχαριστημένη'' την ΕΚΤ, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους, θα αφήσουν λίγες επιλογές στον κ. Τσίπρα. Θα είναι δύσκολο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να διαπραγματευτεί μείωση του χρέους με τους πιστωτές. Αλλά θα είναι αδύνατο αν, την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων για αύξηση της κρατικής δαπάνης, επέκταση των πληρωμών στον δημόσιο τομέα, εγκατάλειψη ιδιωτικοποιήσεων και αποτίναξη των δεσμών της ξένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «Ένας "λογικός'' κ. Τσίπρας, θα ξαναρχίσει ταχέως τις συνομιλίες με τους πιστωτές της Ελλάδας για νέες μορφές βοήθειας. Θα εξασφαλίσει προληπτική γραμμή πιστώσεων και βοήθεια από την ΕΚΤ -περιλαμβανομένων των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων-, δίνοντας σε αντάλλαγμα αδιάρρηκτη δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τις "απαραίτητες'' σπασμωδικές κινήσεις που είχαν από το 2010 οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εάν όμως κυριαρχήσει ο μετεκλογικός παραλογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη