Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νύχτα με την γάτα

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
 Αυτή θα ήταν η παρθενική μου νύχτα στο κτήμα μόνος. Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα, καθώς λέει το ποίημα, ελάχιστη παρηγοριά όμως ήταν αυτή, έτσι όπως σουρούπωνε και οι σκιές ζύγωναν από παντού, κάτω από τις θεόρατες λεύκες και τα πληθωρικά πλατάνια, ψιθυρίζοντάς μου την αίσθηση της μόνωσης. Οκτώβριος μήνας και η ημέρα λιγόστευε επικίνδυνα. Μόνος με φαντάσματα, αυτό σκεφτόμουν με μια ισχυρή δόση δραματοποίησης, κάπως έτσι ήταν όμως, με όλους τους πρόσφατους, νωπούς νεκρούς της οικογένειας συγκεντρωμένους γύρω μου, αόρατους μα θορυβώδεις μέσα μου, απόντες μα παρόντες με έναν συντριπτικό τρόπο. Δεν το ήξερα τότε, αλλά θα ήταν μια νύχτα μύησης, γεμάτη δάκρυα, άφθονο οινόπνευμα, ξέφρενες μουσικές και σπασμωδικά νυχτερινά τηλεφωνήματα σε φίλους και ψυχοθεραπευτή, μια νύχτα που θα περνούσα δίχως συντροφιά - παρεκτός τις δυο μου γάτες.

Συνεπώς, δεν ήμουν εντελώς μόνος. Αλλά αυτό δεν...

Ψάχνει για νέο «τσάρο», ο Τσίπρας;..

Όσο στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη συζητούν για το "κόψιμο" νέων ευρώ στην Αθήνα, σύμφωνα με την ελληνική συνήθεια, το οικονομικό επιτελείο επιμένει να...
κοιτά το δάχτυλο. Για την ακρίβεια το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να κοιτά στις τσέπες των πολιτών, ρίχνοντας κάθε μέρα και από μία ιδέα για νέο φόρο. Για λεφτά που πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τομέα των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τον Γιώργο Σταθάκη (επενδύσεις) και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη (που αντί να πιάσει τη φοροδιαφυγή έχει φορολογήσει τα πάντα από τρεις- τέσσερις φορές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ψάχνει νέο "τσάρο" για τις επενδύσεις και άνθρωπο ειδικών αποστολών για τα φορολογικά. Έχει ήδη στα χέρια του εισηγήσεις για τα πρόσωπα, όπως και τις πρώτες προτάσεις για αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, τη μεταφορά στην Ελλάδα του αμερικανικού μοντέλου της στρατηγικής πτώχευσης, για τα ενυπόθηκα δάνεια: ο δανειολήπτης θα παραχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα και θα ξεχρεώνει. Τόσο απλά. Χωρίς δικαστικούς αγώνες, χωρίς ατέρμονες διαδικασίες.

Το μέτρο δεν είναι μόνο του. Θα συνδυαστεί με μείωση των φόρων στα ακίνητα, ώστε να ανοίξει ξανά η αγορά και οι τράπεζες να μπορέσουν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους πίσω. Πριν όμως ανακοινωθούν τα μέτρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει το ποιος θα τα ανακοινώσει. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός είναι πλέον κοντά...
 

Κατάργηση Σένγκεν… Γιατί η Μέρκελ θέλει την Σένγκεν ζωντανή...

...η ζημιά και τα ποσά που χάνονται με κλειστά σύνορα...  
Η Συνθήκη Σένγκεν έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Που σημαίνει ότι μια επαναφορά συνοριακών ελέγχων θα βλάψει σοβαρά το εμπόριο σε όλη την Ευρώπη.
Η Συνθήκη, που καταργεί τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ 26 ευρωπαϊκών χωρών, επιτρέπει, εκτός των άλλων, και την απρόσκοπτη κυκλοφορία αγαθών.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 1.3 δισ. διαβάσεις των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανθρώπους. Επίσης, μετακινήσεις από 57 εκατομμύρια φορτηγά που μεταφέρουν αγαθά αξίας 2.8 τρισεκατομμυρίων ευρώ!
Η μετακίνηση χωρίς σύνορα επιτρέπει να περνούν οι ελιές από την Ελλάδα, τα μηχανήματα από την Γερμανία, στα ξενοδοχεία στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας να καθαρίζουν τα σεντόνια τους στην Πολωνία που οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, σε εργάτες από την Ιταλία να μετακινούνται για δουλειά στην Ελβετία που οι μισθοί είναι υψηλότεροι. Η Ελβετία είναι επίσης στην Σένγκεν, αν και όχι στην ΕΕ.
Εν ολίγοις, η ελεύθερη διακίνηση κάνει εφικτή σε καθημερινή βάση τις ροές ανθρώπων για τουρισμό, εργαζομένων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών που όλα μαζί δημιουργούν τεράστια χρηματική αξία.
Όμως, μπροστά στην ροή των προσφύγων, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία επανέφεραν, προσωρινά, συνοριακούς ελέγχους.
Η επαναφορά ελέγχων όπως αυτός των διαβατηρίων και η επιθεώρηση των φορτηγών σημαίνει επιπλέον κόστη που ήδη συσσωρεύονται. Η γαλλική κυβέρνηση υπολόγισε ότι...

Το Συγκρότημα εκπέμπει μονοφωνικά...

Ο ΔΟΛ «διαμαρτυρήθηκε» ανώνυμα σε ένα από τα μέσα που διαθέτει για την φιλοκυβερνητική γραμμή εφημερίδων. Μάλιστα με τον όρο «τα...
καλά ΜΜΕ» προσπαθεί να σκιαγραφήσει εφημερίδες ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστολόγια που, σύμφωνα με το ΔΟΛ, ακολουθούν φιλοαριστερή ή και φιλοκυβερνητική γραμμή. Στο τσουβάλιασμα αυτό μάλιστα περιλαμβάνουν ακόμα και τα Μέσα των Χατζηνικολάου – Κουρή ως «αριστερά»!

Το συγκρότημα που όχι απλά υιοθετούσε αλλά κυρίως έδινε συστηματικά γραμμή στις κυβερνήσεις από τον καιρό της αποστασίας μέχρι και το 2014, αισθάνθηκε την ανάγκη σήμερα να κουνήσει το δάχτυλο στην αδέσμευτη και στην αριστερή πληροφόρηση.

Για την ιστορία θυμίζουμε εδώ ότι ειδικά στα μέσα του ΔΟΛ δεν υπάρχει όχι αποτύπωμα αλλά ούτε καν ίχνος δημοσιογραφικής παρουσίας που να ασπάζεται την αριστερά. Οι μόνοι αριστεροί που ακούγονται είναι μέλη της κυβέρνησης που καλούνται να πούνε την άποψή τους ενώ προτιμώνται στελέχη που εμφανίζονται να διαφοροποιούνται σε κάποιες κυβερνητικές επιλογές. Συχνά δε μόλις ολοκληρωθεί μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο ακολουθούν δεικτικά έως και περιφρονητικά σχόλια των δημοσιογράφων.

Ακόμα κι αν έχει ξεμείνει κάποιος δημοσιογράφος στο συγκρότημα που να διατηρεί αριστερή άποψη είναι απολύτως απίθανο να μπορέσει να την διατυπώσει είτε στο ραδιόφωνο είτε στις εφημερίδες του ΔΟΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής του ΒΗΜΑ FM λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου αισθάνθηκε την ανάγκη ενώ ανήκει απολύτως στη δεξιά, να χαριτολογεί ότι τάχα θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ μήπως και ανεβάσει λίγο την ακροαματικότητα δίνοντας μια ψευδαίσθηση αντικειμενικής πληροφόρησης.

Την ώρα που τα στελέχη του ΔΟΛ κατηγορούν ως «δικτατορική» την προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έχουν επιβάλλει την απόλυτη μονοφωνία (τύπου Β. Κορέας) στα δικά τους μέσα και στους απλήρωτους εργαζόμενους που απασχολούν...

Άντα Ψαρρά

Σουλτς: «Πάρκινγκ» προσφύγων η Ελλάδα...


...αν κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ...

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και η «βαλκανική οδός», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας την...
ανάγκη εφαρμογής της ποσόστωσης και κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η βαλκανική οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Όλα αυτά, επισήμανε, δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από...

Ασφυξία στην Ειδομένη...


Η ΠΓΔΜ αποφάσισε την Κυριακή να μην επιτρέπει την διέλευση σε όσους πρόσφυγες δεν διαθέτουν διαβατήριο ή ταυτότητα, ενώ απαγόρευσε τελείως την...
διέλευση στους Αφγανούς. Έτσι, πλέον μόνο Σύροι και Ιρακινού μπορούν να περνούν τα σύνορα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή πλέον γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς δεν περνούν πάνω από 100 άτομα την ώρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυξία στην Ειδομένη. Εκεί, βρίσκονται περίπου 4.500 πρόσφυγες που περιμένουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του βενζινάδικου, στο ύψος του Πολυκάστρου, έφτασαν την Κυριακή περίπου 80 λεωφορεία, με ορισμένους πρόσφυγες να αποφασίζουν να περπατήσουν ως και 20 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην ουδέτερη ζώνη.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, επικαλούμενες ανάλογη τακτική της Σερβίας, η οποία επίσης απαγόρευσε την διέλευση στους Αφγανούς, ενώ το πρόβλημα ξεκινάει από την Αυστρία η οποία δέχεται πλέον στα εδάφη της μόλις 80 πρόσφυγες την ημέρα.

thepressproject.gr

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...


Σε μεγάλη δοκιμασία αναμένεται να εισέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στις...
6 Μαρτίου.

Η Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, θεωρεί βέβαιο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας, καθώς και το κλείσιμο άλλων συνόρων χωρών-μελών της Ένωσης, σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές δεν μειωθούν έως τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Μαξίμου, δηλαδή, εκτιμά ότι το «κλειδί» για το κλείσιμο ή όχι των συνόρων μας το κρατά η Άγκυρα, η οποία, όπως φάνηκε και από τη μη επίσκεψη Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας εβδομάδας, εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως για τη μη δημιουργία αυτόνομου ή ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στα σύνορά της με την Συρία.

Στη Σμύρνη
Οι εξελίξεις, πάντως, περιπλέκονται ιδιαίτερα, καθώς αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύουν οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, στη Σμύρνη, ενώ στις 4 Μαρτίου επισκέπτεται την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση σε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, εάν η Σύνοδος Κορυφής αποτύχει και κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, ούτε για την Άγκυρα, ούτε κυρίως για την Αθήνα.

Αποφασίζονται πρωτοβουλίες
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σταθμίζει όλα τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και σε συνεργασία με συγκεκριμένους κορυφαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαμορφώσει τη στρατηγική της, ενώ θα αποφασίσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός.
real.gr

"Έφυγε" ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης...

Πέθανε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ με το...
δικό του, μοναδικό στυλ.

Ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, θρύλος της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.

Με τη μηχανή του γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο για να αποτυπώσει στιγμές της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας. Με τον αείμνηστο Δημήτρη Γουσίδη ταξίδεψε μέχρι το Ισραήλ για να καλύψει τον πόλεμο Ισραήλ - Αιγύπτου, αλλά και για να παρουσιάσει τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που ζούσαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Κάλυψε τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, της Ατλάντας, της Βαρκελόνης και της Αθήνας, ενώ ατελείωτη είναι η λίστα με τις φωτογραφίες των διαφόρων καλλιτεχνών που έχει τραβήξει. Παρά τα χρόνια και τα προβλήματα υγείας που τον τυραννούν, είναι εκπληκτική η προσπάθεια που κάνει για να μην ξεχάσει κανέναν.

Από τους ποιητές μας, τον Ελύτη και τον Ρίτσο και τους Θεσσαλονικείς Μανόλη Αναγνωστάκη και Κωστή Μοσκώφ, τους μουσικοσυνθέτες Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Νικολόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο και Σταύρο Ξαρχάκο, τους τραγουδιστές Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μανόλη Μητσιά, Χαρούλα Αλεξίου, Ρίτα Σακελαρίου, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Πουλόπουλο, Νίκο Παπάζογλου, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρη Μητροπάνο, Νάνα Μούσχουρη, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου και Μαρινέλλα.

Ατελείωτη είναι και η λίστα των ανθρώπων του θεάτρου, της τέχνης και της επιστήμης που έχουν φωτογραφηθεί από τον Γιάννη Κυριακίδη: ο Δημήτρης Χορν, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Μάνος Κατράκης, η «θεά της Ελλάδας», όπως αποκαλούσε τη Μελίνα Μερκούρη, η Μαρία Κάλλας (και ο Αριστοτέλης Ωνάσης), ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μανόλης Ανδρόνικος.

Πολλοί και οι άνθρωποι της Εκκλησίας που φωτογραφήθηκαν από τον φακό του: οι μακαριστοί Χριστόδουλος και Παντελεήμων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο μητροπολίτης Ανθιμος.
 

Αρχείο...

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος

Το τεράστιο αρχείο του δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου (πιάνει δωμάτια ολόκληρα), που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είναι στα χέρια του...
βιογράφου του, Τζέιμς Μπάρον, ο οποίος ολοκληρώνει βιβλίο για τον ίδιο με τίτλο «For the life and times of Elias Dimitrakopoulos».

Θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά και εμπεριέχει και αποχαρακτηρισμένα, πλέον, έγγραφα της CIA, η οποία τον ήθελε νεκρό εξαιτίας της έντονης αντιδικτατορικής δράσης του και των αποκαλύψεων εις βάρος του Κίσινγκερ.

Από την στήλη "Παρασκήνια"
efsyn.gr

12 απλά βήματα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης σε 15 λεπτά

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Ο εύκολος τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής για όσους δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 08:01


FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
gpal@naftemporiki.gr
Το αργότερο μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας και χωρίς καμία βοήθεια από λογιστή είναι δυνατό να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, από τη στιγμή που θα εισέλθουν στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet.
Τα βήματα είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα 12 απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε, εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, προκειμένου να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη φετινή φορολογική δήλωση σε χρόνο-ρεκόρ, 15 λεπτών το πολύ. Τα βήματα που θα απαιτηθεί να ακολουθήσετε από τη στιγμή που θα εισέλθετε στην εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι τα ακόλουθα:
Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε.
2 Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος), εφόσον ο αριθμός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος από τη ΓΓΔΕ (με βάση τα στοιχεία της περσινής σας δήλωσης).