Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Χωρίς πλοία την 1η Μαΐου

Πλοία δεμένα στο λιμάνι
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει η ΠΝΟ στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια της χώρας την Πρωτομαγιά, μετά την απόφαση που πήρε χθες η διοίκηση της ΠΝΟ να συμμετάσχει με 24ωρη πανελλαδική απεργία στον εορτασμό.
«Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την αποφράδα ημέρα που η χώρα μας οδηγήθηκε στα δεσμά της δουλείας και εξάρτησης των διεθνών πιστωτών, οδηγώντας αλυσοδέσμια την εργατική τάξη της χώρας, εν ενεργεία και συνταξιούχους κυριολεκτικά στην απόγνωση», τονίζει η ΠΝΟ και προσθέτει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι ένιωσαν στο «πετσί τους τις συνέπειες της καθολικής υποτέλειας της χώρας μας στους ξένους δανειστές».
Το διεκδικητικό πλαίσιο της πρωτομαγιάτικης απεργίας της ΠΝΟ περιλαμβάνει 13 αιτήματα και κάποια από αυτά είναι:
■ Αμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Ελληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.
■ Αναστολή του άρθρου 29 του νόμου 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.
■ Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2017.
■ Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών.
■ Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης.
■ Αμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων και γενικότερα των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών.

25.04.2017
efsyn.gr

Πρόσφατη μελέτη έδειξε κι άλλες ωφέλειες του ελαιόλαδου

Άλλο ένα σημαντικό όφελος του ελαιολάδου

Έχει κι αυτό τα λιπαρά του, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών, που κάνουν καλό στην καρδιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ελαιόλαδο έχει κι άλλο όφελος, αφού μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που μας προκαλεί η κατανάλωση των πολλών λιπαρών στη διατροφή.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή φαίνεται πως έχει άλλο ένα καλό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφού έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη που περιέχει, μπορεί να αντιστρέψει στα ζώα πρόδρομες καταστάσεις διαβήτη, όπως και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο.
 

Η υδροξυτυροσόλη ανήκει στις πολυφαινόλες που έχουν ισχυρές...

Έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στίς προκλητικές δηλώσεις τού Τούρκου υπουργού...

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για το Αγαθονήσι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.
Ο Τσελίκ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet ότι το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία, είναι τουρκικό έδαφος», αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί το Πάσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ακόμη, επιτέθηκε στον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχει ένας πολιτικός και πως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.
Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, προχωρήσε σε κατηγορηματική καταδίκη της συνεχιζόμενης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας «που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα».
«Καταγγέλλουμε στη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 
naftemporiki.gr  

Πρόεδρος της Δημοκρατίας : Δεν νοείται Ευρώπη χωρίς κοινωνικό κράτος...

τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος...
Προκόπης Παυλόπουλος
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημονιακό καθεστώς και τίθενται υπό αμφισβήτηση θεσμοθετημένα εργασιακά, κοινωνικά ή άλλα δικαιώματα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «δεν νοείται Ε.Ε. και Ευρώπη χωρίς κοινωνικό κράτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάβρωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου που αποτελεί πυλώνα του δυτικού πολιτισμού, της Ε.Ε. και της Ευρώπης, αναφέροντας πως «το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης ή ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνική συνοχή, αλλά και ζήτημα πραγματικής Δημοκρατίας». Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς το κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπλήρωσε ο ΠτΔ. 

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τους τέσσερις κινδύνους...

Το διπλό μήνυμα Τσίπρα



Mε ένα διπλό μήνυμα, προς Βερολίνο και Ουάσιγκτον αλλά και προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαράσσει την τακτική του στην τελική μάχη για τη συμφωνία με τους δανειστές και, ταυτόχρονα, δείχνει και την πολιτική του στρατηγική για τους 15 μήνες που έπονται έως την – επιδιωκόμενη τουλάχιστον – έξοδο από το Μνημόνιο:«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος.  Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στον AΝΤ1, για να προσθέσει με νόημα: «Αλήθεια, μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;... ΄Η θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;»
Προειδοποίηση και άλλοθι
Στην πράξη, το μήνυμα Τσίπρα είναι μια πιο ευέλικτη μεν, αλλά και πιο προωθημένη εκδοχή του «δόγματος» Τσακαλώτου ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα». Και έχει διπλή χρησιμότητα και αποστολή: Αφ’ ενός...

Γιούνκερ: Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο...

«...για τις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι...»
Γιούνκερ: Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο - MediaΣαρωτικός για άλλη μια φορά ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας αποκλειστικά στο Euro2day.gr και την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δήλωσε ότι οι θέσεις που παρουσίασε στην Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ήταν ότι δεν πρέπει πλέον «κάποιοι» θεσμοί να επιζητούν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περίγραμμα των μελλοντικών μέτρων για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε και ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι όλες οι «σοσιαλδημοκρατίες» έχουν όρια στο τι μέτρα μπορούν να λάβουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, και ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς για τις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι στις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Έτσι πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα» λέει ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δίνει μια αινιγματική απάντηση, όταν ερωτάται τι του απάντησε η κυρία Λαγκάρντ για τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι η αίσθηση που αποκόμισε δεν ήταν εντελώς αντίθετη με τη δική του θέση. Σημειώνει ότι ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στο χρέος.

Υποστηρίζει πως τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και «κάποιοι άλλοι», ενώ δέχονται ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάιο, θεωρούν ότι κάποια «προβλήματα» θα μετατεθούν για αργότερα.

Οσο για τον κ. Τσίπρα, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην εκτίμησή του καθώς τον συμπαθεί ως άνθρωπο. Σημειώνει ότι πλέον έχει χτιστεί καλή σχέση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Ο «χρησμός» Τραμπ για το ΔΝΤ και την Ελλάδα...

Τι ετοιμάζει ο Αμερικανός πρόεδρος...

Την πολιτική των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της Ελλάδας προανήγγειλε ότι θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα 24ωρο μετά το πέρας της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας τη Δευτέρα σε μια συνάντηση με συντηρητικούς δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αποκάλυψε ότι για την Ελλάδα «θα έχουμε κάτι στο ΔΝΤ σε λίγες ημέρες». Σε σχετική ερώτηση του Newsmax για την ελληνική κρίση, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι σε τρομερή κατάσταση εκεί, είναι απαίσιο. Είσαι Έλληνας;» ρώτησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο. Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνομιλία που είχαν, κατέστησε σαφές ότι ήταν συμπαθής για τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας, ύστερα από 8 χρόνια κρίσης, και άφησε να εννοηθεί ότι θα υποστήριζε να διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να το ακυρώσει.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1...
real.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεχνάει...

...ότι η «καταραμένη» αξιολόγηση του 2014 δεν είχε κλείσει ποτέ...
Ντόρα ΜπακογιάννηΆντα Ψαρρά
Η ασθενής μνήμη της Ντόρας Μπακογιάννη την έκανε να ξεχάσει ότι η «καταραμένη» αξιολόγηση του 2014 (σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της «Καθημερινής») δεν είχε κλείσει ποτέ. Ότι η τότε κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη συζήτηση για την αξιολόγηση από την άνοιξη του 2014 και δεν την ολοκλήρωσε μέχρι τη στιγμή που επέλεξε να καταφύγει σε εκλογές.

Στην πρωινή της συνέντευξη στο ραδιόφωνο του REAL FM ξέχασε ότι τα ίδια μέτρα ζητούσαν οι θεσμοί και μάλιστα η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει σε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ξέχασε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε με τη βοήθεια των ΜΜΕ θριαμβευτική έξοδο στις αγορές το 2014 και κόντεψε τότε να τιναχτεί η οικονομία στον αέρα με το σφυροκόπημα που έγινε αμέσως στα ελληνικά ομόλογα.

Ξέχασε ότι η απάντηση της κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στις απαιτήσεις τις τρόικας ήταν μόνο απολύσεις και περικοπή δημοσίων δαπανών στην υγεία και στην παιδεία εν μέσω μάλιστα των «πάρτι» εκατομμυρίων που συνεχίζονταν απρόσκοπτα την ώρα που άδειαζαν από προσωπικό τα νοσοκομεία ενώ ο κάθε πολίτης με το καλημέρα έπρεπε να δώσει κι ένα πεντάευρο. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αυξήθηκαν λόγω καθυστέρησης, είναι εντελώς γελοίο να θεωρεί κανείς ότι οι θεσμοί τιμωρούν τον ελληνικό λαό με πρόσθετα μέτρα επειδή καθυστέρησε η αξιολόγηση. Μπορεί η καθυστέρηση λόγω των διαπραγματεύσεων να έφερε (και έφερε) μεγαλύτερη αστάθεια στην οικονομία και στην αγορά αλλά τα σκληρά μέτρα υπήρχαν στο τραπέζι από την αρχή της αξιολόγησης.

Ο στόχος ήταν να υπάρξουν αντίμετρα και ρυθμίσεις για το χρέος. Το αν και σε πιο βαθμό αυτό έγινε θα φανεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα της ούτε τα αντίμετρα, αν και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εφόσον δεν έχει δει και δεν έχει διαβάσει ακόμα ούτε ποια θα είναι τα μέτρα ούτε ποια θα είναι τα αντίμετρα...
efsyn.gr

Το σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη...

                                                                     ...από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

O Κώστας Γαβράς μιλάει γιά τίς Γαλλικές προεδρικές εκλογές...

Το jamais στη Λεπέν τα λέει όλα

Με το πρωτοσέλιδο της γαλλικής αριστερής εφημερίδας Humanité συμφωνεί ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης που κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία

"Το πρωτοσέλιδο της Humanité, αυτό το «jamais» (ποτέ) στη Μαρίν Λεπέν, τα λέει όλα. Το ίδιο και η πρώτη δήλωση του Μπενουά Αμόν, υποψηφίου των Σοσιαλιστών, με την οποία, παρά την πίκρα από την ήττα του, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν στον β’ γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και συγχρόνως με συγκίνησαν η ειλικρίνεια αλλά και η άμεση αντίδρασή του. Επιπλέον, ο Αμόν, που τον γνωρίζω λίγο προσωπικά, νομίζω ότι έχει ιδέες πολύ καινούργιες, που είναι δύσκολο να περάσουν αμέσως. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι το μέλλον, παρά εκείνος που θα έχουμε τελικά πρόεδρο τα επόμενα χρόνια.
Δεν είμαι, όμως, απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Ο Μακρόν είναι η καλύτερη λύση από όλες τις άλλες - εκτός από τον Αμόν, φυσικά. Πρέπει να γίνει συσπείρωση εναντίον της Λεπέν, πρέπει να δείξουν οι Γάλλοι και όλοι μας ότι η Λεπέν είναι τελείως απαράδεκτη. Το πρόγραμμά της είναι τρομερά επικίνδυνο, κυρίως όταν απευθύνεται στους «πατριώτες» και μιλά στο όνομα του λαού.
Το πρόβλημα είναι, βλέπετε, ότι έχουμε στη Γαλλία ένα είδος «τραμπισμού», αρχίζει να δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα για τους διανοούμενους, που ο απλός λαός αυτόματα το αγκαλιάζει, χωρίς να σκεφτεί ότι οι διανοούμενοι δεν είναι ελίτ, ούτε έχουν σχέση με τους πλούσιους και την άρχουσα τάξη, είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, έχουν μελετήσει τα θέματα, έχουν προχωρήσει τη σκέψη τους.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυπηρό από το να βλέπεις τον γαλλικό λαό, που υπέφερε πολύ από τη γερμανική κατοχή και τη γαλλική άκρα Δεξιά εκείνης της εποχής, να ψηφίζει το Εθνικό Μέτωπο. Είναι πρόβλημα παιδείας, οι άνθρωποι στη Γαλλία δεν έχουν μάθει ότι υπάρχουν μερικές ιδεολογίες που είναι απαράδεκτες. Ακόμα και ο Φιγιόν να ήταν στον β’ γύρο, θα έπρεπε να τον ψηφίσουμε, όπως κάναμε το 2002 με τον Ζακ Σιράκ".

25.04.2017
efsyn.gr

Προανακριτική Επιτροπή: Ανοίγουν οι λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου

Το έργο της συλλογής στοιχείων για λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, θα αποτελέσει προτεραιότητα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τους Εξοπλισμούς της περιόδου 2001 - 2004, με στόχο να καθορίσει στη βάση αυτών, τις αρμοδιότητές της.
Η Προανακριτική Επιτροπή, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίασή της, σε ομοφωνία διαπίστωσε ότι παραγράφηκαν τα αδικήματα περί της απιστίας κατά του Δημοσίου, που βάρυναν τον Γιάννο Παπαντωνίου και αποφάσισε ότι θα πρέπει να ανατρέξει σε στοιχεία για το πιθανό αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για το οποίο δεν υφίσταται παραγραφή.

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αναρμοδιότητας της Επιτροπής και για το αδίκημα του μαύρου χρήματος για τον πρώην υπουργό, καθώς αυτό είναι διαρκές και εξετάζεται από την Δικαιοσύνη χωρίς να προσκρούει σε ασυλία υπουργού, και πρότειναν να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, από την οποία ήδη διεξάγεται έρευνα.
Η Προανακριτική Επιτροπή, θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη το απόγευμα, για την οριοθέτησή των αρμοδιοτήτων της σχετικώς με το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δεδομένου ότι αυτό έγινε αποδεκτό και εκ μέρους του προέδρου, Ν. Παρασκευόπουλου και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τέλος οι Πανελλαδικές: Στο Πανεπιστημίο με το βαθμό λυκείου


Στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στη ρύθμιση των μεταπτυχιακών, με το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο, αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, με αφορμή σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν την Παιδεία», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου και υπογραμμίζει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που θα ανακοινώσουμε στο τέλος Ιουνίου για το λύκειο. Μιλάμε για ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, που είναι εξαιρετικά προβληματικές. Θέλουμε σε τρία χρόνια να μπαίνει κανείς με το βαθμό του απολυτηρίου, δίχως άγχος, έχοντας αποκτήσει σοβαρές γνώσεις από το λύκειο. Προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση».
Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει, αναφορικά με...

Τι λες ρε... κουμπάρε!...

Γνωστός για την προϊστορία του (αρχηγός της ΕΠΕΝ, Νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου και κουμπάρος του Λεπέν) ο Βορίδης βγαίνει από το πρωί στα κανάλια για να σχολιάσει τις γαλλικές εκλογές, κατά τις οποίες η θυγάτηρ του κουμπάρου του κατέφερε -κατά τας γραφάς και τις προβλέψεις- να μπει στο β' γύρο.

Οι διαπρεπείς δημοσιογράφοι Παυλόπουλος και Χουδαλάκης ούτε που διανοήθηκαν να...
του θυμίσουν την προϊστορία του. 

Έχει σημασία; Μάλλον...

Αθώος για την "Παγία", ο Β. Παπαγεωργόπουλος...

Αποτέλεσμα εικόνας για Β. Παπαγεωργόπουλος
Αθώος κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την «τρύπα» που αποκαλύφθηκε στην «Παγία Προκαταβολή» του δήμου.

Το δικαστήριο αθώωσε, επίσης, τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, όπως επίσης τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη.

Την ίδια τύχη είχαν οι κατηγορούμενοι δημοτικοί υπάλληλοι, παρότι για κάποιους εξ αυτών -ανώτερους υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου- το δικαστήριο τούς απέδωσε ευθύνες επειδή παρέλειψαν να διενεργήσουν -ως όφειλαν- ελέγχους, που όμως είναι σε βαθμό πλημμελήματος και παραγράφηκαν.

Αντίθετα, ένοχη για απιστία στην υπηρεσία κρίθηκε η επί σειρά ετών διαχειρίστρια της «Παγίας», πρώην δημοτική υπάλληλος, ενώ η ζημιά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης προσδιορίστηκε από το δικαστήριο σε 295.460 ευρώ. Η διαδικασία συνεχίζεται και σε λίγο αναμένεται να γίνει γνωστή η ποινή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Καζάνι που βράζει η Αλβανία...

Ζητούν παραίτηση του Ράμα εδώ και τώρα...
Σχετική εικόνα
Καζάνι που βράζει η γειτονική Αλβανία. Οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης διογκώνονται, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε...
αναβρασμό και ζητά την παραίτηση του Έντι Ράμα, ενώ εκείνος συνεχίζει να προκαλεί σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό με την επιμονή του στη «Μεγάλη Αλβανία». 

Η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με ωριαίο αποκλεισμό όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας με αίτημα την παραίτηση του Ράμα, και τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.


Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του μιλά για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και καλεί τον λαό να μην ακολουθεί τις εκκλήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει στόχο τις εκλογές αλλά την υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη. 

Στο μεταξύ από το μέτωπο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται επί 65 ημέρες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία, τονίζοντας ότι όλοι οι Αλβανοί πρέπει να ενωθούν για να γίνουν «ελεύθερες εκλογές στη χώρα». 

Παράλληλα η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η δε αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να ακουμπήσει διαδηλωτές. 

Ο Έντι Ράμα εκτός από τη σκληρή αντιπαράθεσή του με την αντιπολίτευση, άνοιξε και μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών, απειλώντας με νέο «εφιάλτη στα Δυτικά Βαλκάνια» σε περίπτωση, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Politico, που «ξεθωριάσουν» οι προοπτικές για ένταξη χωρών της περιοχής στην EE.

Επιπλέον ανατροφοδότησε τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς δεν απέκλεισε, σε περίπτωση «αναστολής» της διαδικασίας διεύρυνσης της EE με χώρες της περιοχής, μια μικρή ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

tvxs.gr

H Κoμισιόν θα καταργήσει τη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος»...

... για την Ελλάδα...

Η Koμισιόν σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της...
Agence Europe (έντυπο κοινοτικής ενημέρωσης), προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος Moscovici προτίθεται να κάνει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη. 

Μία τέτοια πρωτοβουλία, σημειώνει η Agence Europe, η οποία θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κάποιες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, όχι όμως και του αρμόδιου Επιτρόπου για το ευρώ Valdis Dombrovskis. 

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2015, όταν και είχε συμφωνηθεί το τρίτο σχέδιο διάσωσης, το Συμβούλιο υιοθέτησε μία απόφαση (2015/1410), ζητώντας από την Αθήνα να μειώσει το υπερβολικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, ενώ αναφορά γίνεται και στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα που σημείωσε η Ελλάδα το 2016, ξεπερνώντας κατά πολύ τους προκαθορισμένους στόχους.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat η Ελλάδα εμφάνισε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2016 με κανονικό πλεόνασμα 0.7% του ΑΕΠ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για δεκαετίες. Στη συνέχεια η Κομισιόν υπολογίσε το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους προγράμματος) στο 4,2%.

real.gr

Τέσσερις εικονικές αερομαχίες και 71 τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο...

Σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν επτά τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και τρία μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες...

naftemporiki.gr

Πετρούνιας: Καλώ τον πρωθυπουργό στην επόμενη προπόνησή μου...

«Πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο σε έναν αθλητή για να “χτυπιέται” όλη ημέρα»
Αποκαλυπτικός ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος, πλέον, για τρίτη διαδοχική χρονιά του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Λευτέρης Πετρούνιας σχετικά με...
τον τρόπο που προετοιμάζονται οι Ελληνες πρωταθλητές.

Σε συνέντευξή του κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί μία από τις επόμενες προπονήσεις του προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες.

«Καταρχάς είμαι ένας άνθρωπος με σεβασμό. Δεν έχω έλλειψη σεβασμού προς κανέναν άλλον. Αυτό που έγραψα στον πρωθυπουργό, αυτό θα έλεγα σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Τον παρακάλεσα να έρθει στην προπόνησή μας. Θα είναι μεγάλη μας τιμή, αλλά και ταυτόχρονα θέλουμε να δει που προπονούμαστε, με τι συνθήκες και από που βγαίνουν αυτοί οι αθλητές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι αν δεν είχε τους χορηγούς του ίσως και να είχε σταματήσει τον πρωταθλητισμό το χρυσό παιδί των κρίκων είπε: «Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να κάνεις τόσο υψηλό αθλητισμό, τόσες πολλές ώρες την ημέρα, τόσες πολλές ημέρες την εβδομάδα και να μην έχεις 1 ευρώ στην τσέπη σου. Δεν είμαι 13 χρονών. Εχω υποχρεώσεις. Εχω σπίτι, έχω την οικογένειά μου, που την έχω στηρίξει από όταν “έφυγε” ο πατέρας μου. Εχω αρκετές υποχρεώσεις και δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου».

Και σημείωσε: «Εγώ έχω τον μισθό μου από τους χορηγούς μου».

Στο ερώτημα σχετικά με το τι του προσφέρει η πολιτεία ο κ. Πετρούνιας απάντησε: «Η πολιτεία δεν γνωρίζω ακριβώς τι σχέδιο έχει. Τι θέλω να πω με αυτό; Κάθε χρόνο μαθαίνουμε ότι υπάρχουν καινούργιες αποφάσεις για τις πριμοδοτήσεις των αθλητών για τις επιτυχίες. Τα προνόμια δεν υπάρχουν πια, διορισμοί και όλα αυτά που υπήρχαν παλιά. Κατά ένα τρόπο με πολλά από αυτά συμφωνώ, αλλά κάποιο κίνητρο πρέπει να μένει πάντα. Προνόμια είχαν οι Ολυμπιονίκες από την αρχαία Ελλάδα. Δεν γίνεται να τα καταργήσεις 100%. Πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο σε έναν αθλητή για να “χτυπιέται” όλη ημέρα»...
 

Στο ίδιο έργο θεατές...

Έχει κουράσει αυτό το έργο και δεν θα έχει καλή κατάληξη
Στην Γαλλία παίζεται αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά το πανευρωπαϊκό έργο «ψηφίστε τους νεοφιλελεύθερους φασίστες, για να μην έρθουν στην εξουσία οι αυθεντικοί φασίστες».

Έχει κουράσει αυτό το έργο και δεν θα έχει καλή κατάληξη.

Αρχικά, μεγάλα κομμάτια των πληθυσμών των ευρωπαϊκών χωρών οδηγούνται στην ανεργία, στο περιθώριο, στην απελπισία.

Στη συνέχεια, αφού αυτά τα κομμάτια αντιληφθούν πως οι διάφοροι «σοσιαλιστές» -τύπου Ολάντ- είναι κι αυτοί νεοφιλελεύθεροι, στρέφονται προς την Ακροδεξιά.

Ουσιαστικά, δεν στρέφονται στην Ακροδεξιά. Οδηγούνται στην Ακροδεξιά.

Τους οδηγούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Και γιατί δεν στρέφονται στην Αριστερά;

Γιατί δεν υπάρχει Αριστερά.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες στράφηκαν στην Αριστερά. Και εισέπραξαν το πιο άγριο Μνημόνιο.

Τι μένει;

Η Ακροδεξιά.

Η Αριστερά έχει μια ελιτίστικη διάθεση, δεν την αφορά η πλέμπα και μας λέει πως δεν είναι σωστό να μιλάμε για την γυναίκα του Μακρόν που τον περνάει 24 χρόνια.

Μα δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πεις για τον Μακρόν.

Ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης που θα γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας -είναι ένα πολιτικό τίποτα- και το μόνο «ενδιαφέρον» που έχει είναι πως έχει παντρευτεί μια γυναίκα 24 χρόνια πιο μεγάλη από αυτόν.

Η Αριστερά αρνείται πια οποιαδήποτε ταξική αναφορά και ασχολείται με την πολιτική των ταυτοτήτων, λες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, μετανάστες, πρόσφυγες κλπ ανήκουν όλοι στην ίδια τάξη.

Η Αριστερά έχει τεράστια ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα.

Η Αριστερά επιτίθεται στους πολίτες επειδή δεν την …καταλαβαίνουν.

Όταν στην Γαλλία, μια εμβληματική χώρα για όλο τον πλανήτη, είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας ένας τραπεζίτης και μια ακροδεξιά, η Αριστερά δεν πρέπει να σκεφτεί πως κάνει κάποιο λάθος;

Όχι, η Αριστερά δεν κάνει λάθος. Ποτέ.

Η Αριστερά θα κατηγορεί τους πολίτες κάθε χώρας που γίνονται φασίστες.

Δηλαδή, οι πολίτες της Ευρώπης κοιμούνται δημοκράτες και ξυπνούν το πρωί φασίστες.

Δεν υπάρχουν αιτίες που συμβαίνει αυτό. Γίνεται από μόνο του.

Ωραία ανάλυση. Αριστερή ανάλυση.

Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στην Ευρώπη, οι οποίοι βάλλονται από παντού και δεν έχουν ζωή και μέλλον.

Όταν δημιουργείς με τις πολιτικές σου απελπισμένους, μην τους κατηγορείς μετά πως στράφηκαν στην ακροδεξιά.

Εσύ τους οδήγησες στην ακροδεξιά.

(Η κατάρα της Αριστεράς είναι οι ακτιβιστές. Μακριά.)...

pitsirikos.net

Ο λαϊκισμός του απόλυτου τίποτα...

Η Δημοκρατία είναι ζήτημα θετικής επιλογής. Όχι απόρριψης… και μόνο...
Περί λαϊκισμού λοιπόν. Της Λεπέν και πολλών άλλων… Η έννοια άλλωστε έχει πολυφορεθεί τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να απονευρωθεί η ουσία του προβλήματος.

Και η ουσία αφορά στη δραματοποίηση της ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να περνούν χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο που, αυτή ακριβώς η πραγματικότητα συνιστά την επί της ουσίας κατάργηση της προόδου, που ιστορικά λειτουργεί ως το θεμελιώδες εφαλτήριο για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Η συζήτηση περί λαϊκισμού, αν εκκινούσε από την αφετηρία της ειλικρίνειας, θα έπρεπε να έφτανε σε “δια ταύτα”. Και να άγγιζε την παράμετρο του λαϊκισμού του… δήθεν, πολύ περισσότερο του απόλυτου τίποτα, έστω και με το φωτογενές χαμόγελο του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ένας πολιτικός κενός περιεχομένου, που απέτυχε παταγωδώς ως υπουργός του… ακόμη πιο αποτυχημένου Φρανσουά Ολάντ, και αξιοποιήθηκε από το “σύστημα”, την κατάλληλη στιγμή, όταν χρειαζόταν κάποιος με ευλυγισία συνείδησης και ηθικής, για να εκφράσει το “αναγκαίο κακό” απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι το απόλυτα λάθος μέσο-μήνυμα για την Ευρώπη του μέλλοντος. Την Ευρώπη της βαθιάς κρίσης. Οι κοινωνίες της οποίας δεν θα βρουν σε χαριτωμένες ελίτ τη φυσική ηγεσία που στερούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, η ανάγκη να ηττηθεί το “τέρας του φασισμού”, καλύπτει όλες τις παραπάνω… λεπτομέρειες. Αγγίζει ωστόσο τα όρια της φαιδρότητας να πανηγυρίζει κάποιος για το… λούτρινο που θα εγκατασταθεί στα Ηλύσια Πεδία, απλά και μόνο εξ αντανακλάσεως του τρόμου που κομίζει η Λεπέν.

Η Δημοκρατία είναι ζήτημα θετικής επιλογής. Όχι απόρριψης… και μόνο...

ysterografa.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ γιά Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                                              
                                                                                                                             
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
                                                               
                                                                         Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Ο Δήμος Μυκόνου και η Sea Medical Health Clinic στα πλαίσια της πρόληψης, προσφέρουν δωρεάν ιατρικό έλεγχο αρτηριακής πίεσης και σακχαρώδη διαβήτη σε όλους τους κατοίκους της Μυκόνου.

Ο ιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή ειδικού παθολόγου της κλινικής και την επίβλεψη εξειδικευμένης Ιατρικής ομάδας.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 07 Μαΐου 2017, έμπροσθεν του Δημαρχείου από τις 09:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ

                                                                                                                 Μύκονος, 25-04-2017 
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
                       

Το σκίτσο του Ηλία Μακρή... (25.04.17)

                                                                     ...στήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (25.04.17)

Στενόχωρα διλήμματα...


Και τώρα; Τι Λεπέν, τι Μακρόν, κατά το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» ή επί το λαϊκότερον «τι λάχανα, τι μπρόκολα»;

Το αιώνιο δίλημμα της Αριστεράς όταν καλείται να πάρει θέση σε μια διαμάχη που από πρώτη ματιά φαίνεται πως δεν την αφορά. Δυστυχώς όμως στη Γαλλία την αφορά, όπως την αφορούσε και τότε στην Ελλάδα -με λιγότερο δραματικό τρόπο γιατί ήταν βουλευτικές εκλογές- όταν αντίπαλοι ήταν ο στρατάρχης της μισαλλόδοξης Δεξιάς, Παπάγος, και ο εκπρόσωπος του Κέντρου, Πλαστήρας, ο οποίος μιλούσε για εθνική συμφιλίωση την περίοδο που οι αριστεροί ήταν στις φυλακές, στα ξερονήσια και στην εξορία.

Ούτε ο Πλαστήρας ήταν Παπάγος ούτε ο Μακρόν είναι Λεπέν. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη κι όταν η αναμέτρηση δεν παίρνει χαρακτηριστικά ακραίου διμέτωπου, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν ανάμεσα σε πολιτικές προτάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν.

Σε αυτή την άβολη θέση βρέθηκαν αρκετές φορές πολλοί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ψήφιζαν πότε Ν.Δ. και πότε ΠΑΣΟΚ με μοναδικό κριτήριο τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης. Και το έκαναν χωρίς ενθουσιασμό, χωρίς προσδοκίες, με βαριά καρδιά, για να αποτρέψουν την επικράτηση του κόμματος που θεωρούσαν ότι εκείνη τη στιγμή αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο κακό.

Υπήρχε και η σχετική θεωρία που νομιμοποιούσε αυτή τη λογική: η θεωρία «της χρήσιμης ψήφου» ή, στην πιο κινδυνολογική εκδοχή, «της χαμένης ψήφου». Δράστες, ο συναινετικός δικομματισμός και τα συστημικά ΜΜΕ, θύματα τα κόμματα της Αριστεράς.

Οταν όμως το μεγάλο κακό συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως τώρα στη Γαλλία, δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη σκέψη. Με μανταλάκι στη μύτη ψηφίζεις το μικρότερο κακό.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία (με απύλωτο θράσος) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (πιο σεμνά) έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την πρωτιά Μακρόν. Εκαναν γαργάρα το γεγονός ότι οι πολιτικοί συγγενείς τους στη Γαλλία καταποντίστηκαν. Πρώτη φορά δεν θα εκπροσωπούνται στον δεύτερο γύρο. Αλλά αυτό δεν τους πτόησε.

Ετρεξαν να «τρουπώσουν» στη σκηνή του νικητή. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας έναντι του αριστεροδεξιού λαϊκισμού.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο αντιπρόεδρός της Αδ. Γεωργιάδης, όταν είχε αναδειχτεί ως υποψήφιος της Δεξιάς ο Φρ. Φιγιόν, είχαν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους και προκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «εμείς έχουμε Φιγιόν, εσείς έχετε Μαδούρο».

Αναρωτιέμαι πάντως ποια στάση θα κρατούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν στον δεύτερο γύρο ήταν η εκπρόσωπος του δεξιού λαϊκισμού Λεπέν και ο εκπρόσωπος του αριστερού λαϊκισμού Μελανσόν (Στάλιν, Τσάβες, αριστεριστής σύμφωνα με τα δεξιά ΜΜΕ της Γαλλίας); Ψήφο κατά συνείδηση; Αποχή; Δεν θα το μάθουμε. Για τη σημερινή Δεξιά, παντού στην Ευρώπη, ο αριστερός λαϊκισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή...

Τάσος Παππάς