Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Τι αφορά η υπόθεση Novartis

Τα δεδομένα, τα πολιτικά κίνητρα και η χρονική συγκυρία
REUTERS/ARND WIEGMANN
Το ενδεχόμενο παράνομων πληρωμών κρατικών και άλλων λειτουργών, για την αθέμιτη προώθηση προϊόντων με στόχο την επικράτηση της εταιρείας στην αγορά, τίθεται στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας για την υπόθεση Novartis. Πώς «ακουμπά» την Ελλάδα και ποιος ο πολιτικός αντίκτυπος.
Με διεθνή διάσταση
Η Novartis, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Πρόκειται για ελβετική πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: φάρμακα - φροντίδα ματιών - γενόσημα φάρμακα.
Οι πρακτικές της ελβετικής εταιρείας έχουν απασχολήσει διεθνώς. Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν τη Novartis εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δίκαιο επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει και να μηνύσει την εταιρεία για τυχόν παράνομες πρακτικές που έχει εφαρμόσει στη χώρα.
Τι συνέβη στην Ελλάδα
Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα φέρονται να έχουν παράσχει στην αμερικανική κυβέρνηση έγγραφα που υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 4.000 γιατροί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωροδοκήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis με ευνοϊκές αποφάσεις και συνταγογράφηση των φαρμάκων της - πληροφορίες κάνουν λόγο για καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.
Την έρευνα των ελληνικών αρχών έχουν συνδράμει παράγοντες του FBI. Τον περασμένο Ιανουάριο οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία...

"...το θέμα θα είναι η τυχόν παραγραφή των αδικημάτων;"

Αλλο παραγραφή και άλλο υπογραφή
Novartis
Πάνω από διακόσιες χιλιάδες σελίδες αριθμεί μέχρι σήμερα η δικογραφία της δυσώδους υπόθεσης του μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Η εισαγγελέας διαφθοράς με τους συνεργάτες της συνεχίζουν ακόμα την έρευνα, ενώ σημαντικά στοιχεία προσκομίστηκαν και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των ΗΠΑ. Η ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση ήταν άκρως σημαντική ως προς τη διαμόρφωση υψηλών τιμών σε φάρμακα που κυκλοφορούσαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τα κέρδη ακόμα και σε βάρος του ισχνού Δημοσίου, ενώ άγνωστα είναι τα ποσά που μπήκαν στις τσέπες όσων έκαναν τα στραβά μάτια ή συνταγογραφούσαν με σκοπό το κέρδος.
Μέρος της δικογραφίας που αγγίζει υπουργούς, αλλά και πρωθυπουργούς διαβιβάζεται στη Βουλή, με ενδείξεις για αδικήματα όπως της απιστίας και της δωροδοκίας. Προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος...

Novartis: Αναμενόμενο μέν, ...όμως πολύ μεγάλο σκάνδαλο γιά τόσο μικρή χώρα...!

Σκάνδαλο Novartis... πολιτική βόμβα μεγατόνων 

Βόμβα μεγατόνων πυροδοτείται στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, καθώς από τη σχετική δικογραφία, η οποία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στη Βουλή, φαίνεται πως εμπλέκονται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Πάνου Πικραμμένου, αλλά και οκτώ πρώην υπουργών Υγείας και Οικονομίας της περιόδου 2006-2015.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ήδη πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται για απιστία και δωροδοκία περιλαμβάνονται και τα ονόματα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά οι οκτώ πρώην υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι:

Τα ΄παιξε ο Αδωνις...

Θα κάνει μήνυση στον Παπαγγελόπουλο...
Εκτός εαυτού (δεν το 'παιζε. Εχει τις ανησυχίες του για το σκάνδαλο Novartis), βγήκε στην εκπομπή του Ακη Παυλόπουλου "Παρεμβάσεις" ("Blue Sky") κι άρχισε να ωρύεται.
Παραβιάζει το Σύνταγμα ο Παπαγγελόπουλος. Δεν
εχει δικαίωμα ενημέρωσης. Αύριο θα καταθέσω μήνυση εναντίον του!
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, είχε πει νωρίτερα έξω από το Μαξίμου, πως, είχε ενημερωθεί εν μέρει επί της δικογραφίας που εστάλη από τον Αρειο Πάγο στο υπουργείο για να διαβιβαστεί στην βουλή.
Αυτό το "εν μέρει", κατά τον Γεωργιάδη, συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, γιατί ο υπουργός μόλις παραλάβει την δικογραφία από τον Άρειο Πάγο οφείλει να την στείλει απευθείας στην βουλή.
Χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά. Γίνονται αυτά τα πράγματα?

Στην ερώτηση του Ακη Παυλόπουλου, αν θεωρεί σκάνδαλο την υπόθεση Novartis (το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, είπε ο Παπαγγελόπουλος), άρχισε να τα μασάει χωρίς να δώσει σαφή απάντηση...

''Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων η υπόθεση Novartis''...

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον
τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tό "Μακεδονικό" φεύγει... Η Novartis έρχεται...! (το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους;!)

Καταιγίδα Novartis στα ΜΜΕ...
...για κλάματα το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ που ζούσε σε ρυθμούς Μακεδονικού...

Μπορεί να μην είναι γνωστό ακόμη αν το σκάνδαλο της  είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως ελληνικού κράτους, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος… 

Είναι σίγουρο όμως ότι τα ΜΜΕ πιάστηκαν στον ύπνο και άφησαν πίσω κακήν κακώς τις γαλανόλευκες και τους μακεδονομάχους και τη θέση τους πήραν οι καταιγιστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των σκανδάλων! Αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ενδείξεις για κακουργήματα από 10 πρώην υπουργούς!

Η καταιγίδα Novartis όμως, δεν έπιασε στον ύπνο μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και τα πολιτικά κόμματα προεξάρχουσας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τρέχει και δεν φθάνει… αποδεικνύοντας ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ είναι για κλάματα! Κι αυτό διότι οι πληροφορίες ήταν ήδη γνωστές από την περασμένη εβδομάδα στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι έρχεται η υπόθεση Novartis και εμπλέκονται πρώην υπουργοί πρώτης γραμμής!...


enimerosi24.gr

ΟΙ Μύλοι τό 1885...

Aλευκάντρα 1885. 
Χωρίς τά πέτρινα σκαλιά...