Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Επιστολή Γιούνκερ στους βρετανούς υπαλλήλους της Κομισιόν...

Επιστολή Γιούνκερ στους βρετανούς υπαλλήλους της Κομισιόν
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σήμερα για το μέλλον των1.1164  Βρετανών εργαζομένων στους θεσμούς της Ε.Ε και σε επιστολή την οποία...
απέστειλε σημειώνει την πρόθεσή του να παρέχει στήριξη. 

"Είστε «υπάλληλοι της Ένωσης» (...) Αφήσατε τα εθνικά «καπέλα» σας στην πόρτα όταν μπήκατε σε αυτόν τον θεσμό. Σήμερα, αυτή η πόρτα δεν κλείνει πίσω σας", αναφέρει ο Γιούνκερ σε επιστολή που τους απηύθυνε, στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

"Ήσασταν ανέκαθεν Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, πιστοί στην Ένωσή μας και συμβάλλατε τα μέγιστα στο ευρωπαϊκό σχέδιο", προσθέτει το κείμενο αυτό. "Υπό αυτό το πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα εργαστώ τώρα με τους προέδρους των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να 

επωφελούμαστε από τα αξιοσημείωτα ταλέντα και την εμπειρία σας", συνεχίζει ο Γιούνκερ. "Να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητές μου,ως προέδρου της Επιτροής, για να σας στηρίξω και να σας βοηθήσω σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία", υπόσχεται  στους Βρετανούς εργαζομένους. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.164 Βρετανοί εργάζονται σήμερα σε διάφορες  υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν δηλαδή το 3,5% των συνολικά 32.966 υπαλλήλων της. Ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός, σε σύγκριση με τους Βέλγους υπαλλήλους (5.400) ή τους Ιταλούς (3.858)...

ethnos.gr

To Βrexit οδήγησε στο -7% τις ευρωαγορές ...



Ισχυρότατες απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά άγγιξαν και το -10%, εμφάνισαν σήμερα τα χρηματιστήρια σ' όλη την Ευρώπη, καθώς η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα οδήγησε σε...
περιδίνηση τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,15% στις 6.138 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 6,82% στις 9.557 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 8,04% στις 4.106 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 διολίσθησε κατά 12,35% στις 7.787 μονάδες, ενώ στην Ιταλία, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες κατά 12,48% στις 15.723 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 7,03% στις 321,98 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίστηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Royal Bank of Scotland εμφάνισε πτώση κατά 18,04%, η Lloyds κατά 21% και Barclays κατά 17,68%.

Οι Βρετανοί πολίτες, στο χθεσινό δημοψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε., καθώς το στρατόπεδο του Brexit κέρδισε με 51,9% έναντι 48,1% του στρατοπέδου του Remain. Το αποτέλεσμα της κάλπης «έστειλε» τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985, «βουλιάζοντας» - έστω και πρόσκαιρα - κατά 10% στα 1.3324 δολάρια. Αυτή την ώρα, το βρετανικό νόμιμα κινείται πτωτικά κατά 8,68% στα 1,3585 δολάρια.

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 2,30% στα 1,1127 δολάρια, ενώ προηγουμένως το κοινό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών (1,0990 δολάρια). «Αυτό που παρακολουθούμε είναι η αντίδραση των αγορών σε ένα αναπάντεχο σοκ» σχολιάζει ο αναλυτής Τρέιβορ Τσάρσλεϊ (AFEX). «Θα πρέπει να αναμένουμε πολύ έντονες διακυμάνσεις» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 4,37% στα 47,92 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,52% στα 48,61 δολάρια. Στον αντίποδα, τα συμβόλαια χρυσού, ως ασφαλή καταφύγια, ενισχύονται κατά 4,69% στα 1.322 δολάρια ανά ουγγιά.

Στη Wall Street, ο Dow​ Jones υποχωρεί κατά 2,74% (493 μονάδες) στις 17.518 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει πτώση κατά 2,85% στις 2.052 μονάδες και ο Nasdaq κατά 3,38% στις 4.743 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατακρημνίστηκε κατά 7,92% στις 14.952 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε απώλειες κατά 3,25% στις 1.922 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 3,25% στις 5.109 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.870 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,32% στις 499 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 4,61% στις 19.906 μονάδες.

Στα των αντιδράσεων, έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις αγορές συναλλάγματος, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. «Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις χρηματαγορές και βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

«Είμαστε έτοιμoι να παράσχουμε πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειαστεί, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ξένο συνάλλαγμα» προσθέτει η ΕΚΤ. Στη συνέχεια, διευκρινίζει ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προετοιμαστεί σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τράπεζες», ενώ εκτιμά ότι «το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι συμπαγές, σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας».

Από την πλευρά της, πρόσθετη χρηματοδότηση, 250 δισ. στερλινών, δεσμεύτηκε να παράσχει ο διοικητής της Bank of England, Μαρκ Κάρνεϊ, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τη στήριξη των χρηματαγορών. «Το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα έχουν καταστρώσει έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών κινδύνων» σημείωσε ο Κάρνεϊ, σε σημερινό του μήνυμα προς τον βρετανικό λαό.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η ΒοΕ δεν θα διστάσει να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν καταστεί αναγκαίο». Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή οι βρετανικές τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα 600 δισ. στερλινών. «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να συμβουλεύει όλες τις εγχώριες και διεθνείς αρχές» πρόσθεσε ο Βρετανός τραπεζίτης.

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η οικονομία θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες εμπορικές σχέσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα. «Έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να προετοιμαστούμε καταλλήλως» κατέληξε...

naftemporiki.gr

Αρχή του τέλους. Αλλά για ποιον;..

Το ερώτημα έθεσε ο Ντερμπεντέρης, παραφράζοντας το σαιξπηρικό δίλλημα (to be or not to be - στην Ευρώπη).

Ακούω πολλούς, από το πρωί, να αναρωτιούνται αν…
με την αποχώρηση της Βρετανίας, ήρθε η αρχή του τέλους της Ευρώπης. «Εγώ θα αντιστρέψω το ερώτημα», είπε. «Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς Σκωτία και Β. Ιρλανδία ψήφισαν Bremain, αντίθετα με κάποιους ηλικιωμένους Άγγλους, στα προάστια του Λονδίνου».

Στη συνέχεια τα έριξε και στον Κάμερον λέγοντας, πως δεν πρέπει να χρονοτριβεί, περιμένοντας 3 – 4 μήνες, μέχρι να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός. Πρέπει να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες. Πράγμα που θα το κάνουν και μόνοι τους οι Ευρωπαίοι, καθώς αν το πρόβλημα της αποχώρησης της Βρετανίας σέρνεται για δύο χρόνια, τα χρηματιστήρια και οι αγορές θα βυθιστούν στο χάος…

Βάλτε μπροστά το διαζύγιο…

Αφού αποφασίσατε να φύγετε, να ενεργοποιήσετε αμέσως το σχετικό άρθρο, για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της σύνδεσής σας με την Ευρώπη.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στη Μεγάλη Βρετανία, οι Βρυξέλλες.

Φοβούνται, πως…
αν χρειαστεί χρόνος δύο ετών για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αποχώρησης, τότε η οικονομική ζημία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ μεγάλη.

Γι’ αυτό και επιδιώκουν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Μανώλης Σπινθουράκης, ένα γρήγορο διαζύγιο.

Τα προβλήματα του Brexit, αρχίζουν από την επόμενη μέρα να γίνονται όλο και πιο πιεστικά…
 

Brexit: Σκληρή γραμμή από E.E. - Λονδίνο: δεν υπάρχει λόγος βιασύνης

Καθώς ο αντίκτυπος από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος παραμένει βαρύς στην υφήλιο, Βρυξέλλες και Λονδίνο μοιάζουν να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους.
Για την ακρίβεια, αυτό το πράττουν οι Βρυξέλλες καθώς στο Λονδίνο το αποτέλεσμα υπήρξε συντριπτικό για τα δύο κραταιά κόμματα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του και την παράδοση της Downing Street στο διάδοχο που θα επιλέξουν οι Συντηρητικοί μέχρι τον Οκτώβριο, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι φωνές για αποχώρηση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στην πλευρά των ηττημένων του δημοψηφίσματος.
Οι Βρυξέλλες, πάλι, ήδη από νωρίς το πρωί έδειξαν τη βούλησή τους να κρατήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα ότι δεν είναι η Ένωση που πλήττεται από το αποτέλεσμα. Και το έπραξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς στην κοινή ανακοίνωση των κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ, Μ. Σουλτς και του Ολλανδού Μ. Ρούτε δηλώνεται η πρόθεση της Ε.Ε. να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαζυγίου από τη Βρετανία το ταχύτερο δυνατό.
«Αναμένουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα» σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν και προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης προστίθεται: «Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα, δηλώνεται ότι η ειδική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο «δεν ισχύει πλέον και δεν θα υπάρξει νέα σχετική διαπραγμάτευση» ενώ υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου, η Βρετανία θα αποτελεί... «τρίτη χώρα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ καθώς είναι σαφές ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θέλει να κλείσει, το ταχύτερο, τη σχετική συζήτηση και, κυρίως, να δείξει ότι θα διαχειριστεί το διαζύγιο από θέση ισχύος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο Λονδίνο μοιάζουν να μην βιάζονται ή, όπως σημειώνουν διεθνή μέσα, να μην πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε... brexit. Το αποτέλεσμα έχει θέσει σε περιδίνηση το βρετανικό πολιτικό σύστημα και, προφανώς, θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου το Λονδίνο να χαρτογραφήσει τα νερά στα οποία μπήκε και να χαράξει τη νέα του πορεία.
Ο Ντ. Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 αλλά θα αφήσει την ευθύνη στο διάδοχό του στην πρωθυπουργία. Κι αν όσα είπε ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός μοιάζουν πολιτικά συνεπή, διότι παρά τις μοιραίες επιλογές του επέμεινε στο remain, οι τόνοι που χρησιμοποίησε η ηγετική μορφή της καμπάνιας εξόδου, ο Μπόρις Τζόνσον, προκάλεσαν αίσθηση.
«Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» ανέφερε και επικαλούμενος τον Ντ. Κάμερον προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50». Ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος του Λονδίνου και εκ των βασικών υποψηφίων για τη διαδοχή του Ντ. Κάμερον επεδίωξε επίσης να πείσει ότι η, όπως είπε, «έξοδος της Βρετανίας από αυτό τον υπερεθνικό οργανισμό» δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και δεν θα βυθιστεί στον απομονωτισμό.
Θα έχει ενδιαφέρον εάν, τελικά, ο Μπ. Τζόνσον διαδεχτεί τον Ντ. Κάμερον και εάν θα είναι αυτός που θα κληθεί, τελικά, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. 
kathimerini.gr

Αλλαγή διοίκησης στην Hellenic Seaways

Σε αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Seaways προχώρησε η πλειοψηφία των μετόχων που συγκροτήθηκε γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί τη διασφάλιση ελέγχου της διοίκησης της ακτοπλοϊκής από το μπλοκ των μετόχων που έχει συγκροτηθεί περί την Τράπεζα Πειραιώς και αντιπαρατέθηκε με την μεγαλομέτοχο (47,4%) Μινωϊκές Γραμμές, συμφερόντων του ομίλου Grimaldi.
Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Αντώνης Αγαπητός ενώ τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει ο Κ. Κληρονόμος αντικαθιστώντας τον μέχρι τώρα πρόεδρο Γ. Στρίντζη, ο οποίος απολάμβανε της εμπιστοσύνης του ομίλου Grimaldi.
Εκτός διοικητικού συμβουλίου βρέθηκαν και άλλα δύο μέλη που εκπροσωπούσαν τον ιταλικό όμιλο.
Αμέσως μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της HELLENIC SEAWAYS, στην οποία παρευρέθησαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 96,22% του μετοχικού κεφαλαίου, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Παράλληλα, η ετήσια γενική συνέλευση της HELLENIC SEAWAYS εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος: Κληρονόμος Κωνσταντίνος
Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Αγαπητός Αντώνιος
Β’ Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Γεώργιος
Μέλη: Αγγελιδάκης Σταύρος, Βασιλοκωνσταντάκης Γεώργιος, Κληρίδης Τάκης, Κορρές Αλκιβιάδης-Ιωάννης, Λιακόπουλος Γεώργιος, Λοϊζίδης Κωνσταντίνος, Σαρλής Μιχαήλ, Στεριώτη – Καλλίτση Θεανώ
Ο κ. Αντώνης Αγαπητός, Διευθύνων Σύμβουλος, μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους τους μετόχους που παρέστησαν στη Γενική Συνέλευση και επιβεβαίωσαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην Εταιρεία και τη διοίκηση. Συγχαίρω και καλωσορίζω τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του τραπεζικού και ναυτιλιακού χώρου. Μαζί θα συνεχίσουμε την ανοδική πλέον πορεία της HELLENIC SEAWAYS».
από kathimerini.gr

Τελικό: 51,9% υπέρ του Brexit - πανικός στις αγορές (VIDEO)


Πανικός στις αγορές.
Ενημέρωση
είδος από :
  Κάμερον: Δεν είναι σωστό να παραμείνω στο τιμόνι της χώρας. Νέος πρωθυπουργός μέχρι το Συνέδριο των Tories τον Οκτώβριο
  Σε πανικό οι διεθνείς αγορές
Η λίρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών, καθώς κυμαίνεται στα 1,36 δολάρια, με πτώση 8,3%.

Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Λονδίνο υποχωρεί κατά 8,1%, η Φρανκφούρτη κατά 9,1% και το Παρίσι κατά 6,78%.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 4,7%, ενώ ο χρυσός κερδίζει 6%, στα 1339 δολάρια η ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ομόλογα της περιφέρειας, με την απόδοση του ελληνικού διετούς να ξεπερνά το 11%, ενώ αντίθετα, μεγάλα κέρδη σημειώνουν τα ομόλογα Γερμανίας και ΗΠΑ.

Μια βροχή τους σώζει (?)...

Ψήφισε το 80% 
Το "Sky News" μεταδίδει την πρώτη πρόβλεψη: 52%  BREMAIN, 48 ΒREXIT...
Η κακοκαιρία δημιουργήσε προβλήματα στην μετακίνηση των ψηφοφόρων, μετέδωσε η Μαρία Δεναξα από το Λονδίνο. Παρα ταύτα, οι οπαδοί του BREXIT, αλλά και του BREMAIN, δεν...
πτοήθηκαν από την βροχή και προσήλθαν ομαδικά στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το προτοφανές ποσοστό του 80...
Πριν από λίγο το SKY NEWS μετέδωσε την πρώτη πρόβλεψη, όπου δίνει τη νίκη στο BREMAIN  με 52% (ΒREXIT 48%)...

Στα κάρβουνα κάθονται οι Βρυξέλλες...


Για την ώρα στις Βρυξέλλες, υπάρχει αγωνία. Και δεν ξέρουμε αν θα γίνει ανησυχία,  μετέδωσε ο Γ. Συριόπουλος (ΕΡΤ). Και...
πρόσθεσε, πως, "σημερα μιλάει ο Βρετανικός λαός", και κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν κάνει δηλώσεις. 
Πάντως, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, "οι Βρυξέλλες εργάζονται αθόρυβα" (με τον Γιούνκερ να έχει από αύριο, ραντεβού με στελέχη, όπως τον Τουσκ)...

Ώρα 23:43 : Σε 20 λεπτά κλείνουν οι κάλπες...



νωρίς το πρωί τα επίσημα αποτελέσματα...

η Wall Street μίλησε...

Καμιά πρόβλεψη, 20 λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες δεν είναι ασφαλής. Η διαφορά σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές θα είναι οριακή. Τα επίσημα αποτελέσματα τώρα, θα...
δοθούν νωρίς το πρωί μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Αντώνης Αλαφογιώργος. 

Πριν από λίγο η Wall Street μίλησε: Brimain, Μένουμε Ευρώπη...

Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση

Πληθαίνουν οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ως απόμακρους γραφειοκράτες, μια ελίτ που εξασφαλίζει προνόμια 
 | (Joerg Carstensen/dpa via AP)

Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό μέλλον για όλους τους λαούς της ηπείρου βρίσκεται σε ιστορική κρίση.
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, τα ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνουν επιτακτικά και αδυσώπητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλο μέρος του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού έχει τις ρίζες του σε πολύ συγκεκριμένες αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι μία από αυτές.
Πολλοί νεαροί Βρετανοί, ερωτώμενοι για τους λόγους που στέκονται κριτικά-αρνητικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απαντούν ότι η διαπόμπευση και η τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα τούς προκαλεί αποστροφή και δεν συνάδει με τις αρχές της Ενωσης.
Προχωρώντας στα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης βλέπουν την Ευρώπη να έχει διαιρεθεί σε περιφέρειες με μεγάλες διαφορές: σε μια ένωση δανειστών και χρεωμένων ή Βόρειων και Νότιων, σε μια ένωση αγοραστικής δύναμης από τη μία και αγοραστικής αδυναμίας από την άλλη ή αλλιώς Δυτικών και Ανατολικών.
Η γερμανικής έμπνευσης οικονομική πολιτική των Βρυξελλών κόστισε στην υπερχρεωμένη νότια Ευρώπη μια ολόκληρη δεκαετία ύφεσης.
Το μεταναστευτικό είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που αναφέρουν οι οπαδοί του Brexit. Αισθάνονται εισβολή και έλλειψη σχεδίου, νιώθουν απροστάτευτοι και οι πολυπολιτισμικές θεωρίες δεν αρκούν. Εξάλλου η Βρετανία υπήρξε πολυπολιτισμική και ανεκτική, δεν χρειάζεται ευρω-νουθεσίες.
Είναι περίπου μία δεκαετία που η ηγεσία της Ε.Ε. διαχειρίζεται τις κρίσεις περιπτωσιολογικά, με επιδιορθώσεις και αποφάσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα –ίσα για να διώξει προσωρινά τον πονοκέφαλο– εφαρμόζοντας αλλού με αυστηρότητα τους κανόνες και αλλού με εντυπωσιακή ελαστικότητα.
Αυτές οι λύσεις-τσιρότα, που δεν θεραπεύουν τίποτα αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, είναι που θρέψανε τον θυμό και τους κατά τόπους εθνικισμούς.
Πληθαίνουν οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ως απόμακρους γραφειοκράτες, μια ελίτ που εξασφαλίζει προνόμια την ώρα που αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και να εξασφαλίσει ένα μέλλον ευημερίας για τους λαούς.
Και πράγματι, φαίνεται ότι δεν υπάρχει επιστημονική επάρκεια αλλά και επαρκής πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η οικονομική στασιμότητα, η δομική ανεργία και το μεταναστευτικό.
Δεν είναι λοιπόν μόνο η Βρετανία και η πιθανότητα ενός Brexit, είναι και η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία με την άνοδο των ακροδεξιών, είναι και οι ανατολικές χώρες των Βαλκανίων, που αρχίζουν να αναπολούν το κομμουνιστικό καθεστώς. «Τουλάχιστον τότε είχαμε όλοι δουλειά και ασφάλεια» λένε χαρακτηριστικά πολλοί απογοητευμένοι πολίτες στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κ.λπ.
Μια απογοήτευση πλανάται πάνω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και απειλεί να καταστρέψει το –ακόμη και σήμερα– προπύργιο της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Γιατί όσα και αν καταμαρτυρούμε στην κακή διοίκηση της Ενωσης, ένα είναι σίγουρο: αυτά που κατέκτησε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες σε βιοτικό επίπεδο, θεσμούς και κουλτούρα, ελάχιστα κράτη –σε παγκόσμια κλίμακα– τα απολαμβάνουν.
Η ανάγκη λοιπόν για βαθιές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη-μέλη είναι όρος επιβίωσης σήμερα. Τώρα πρέπει να δράσουμε, να γίνει το βρετανικό δημοψήφισμα η αφυπνιστική κραυγή για αλλαγή πλεύσης στο Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο.
Να ξεκινήσουν αλλαγές συθέμελες, με όραμα και δημιουργικές ανατροπές. Αλλαγές που να στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κρατών-μελών, στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών, στη σύμπηξη ενός νέου οράματος που δεν θα περιορίζεται σε δείκτες δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα εκτείνεται σε πολιτικές ανόρθωσης της μεσαίας τάξης.
Εν τέλει, σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της οποίας το ωφέλιμο αποτέλεσμα θα διαχέεται και θα γίνεται αντιληπτό στους πολλούς.
Αλλιώς η κερκόπορτα έχει ήδη ανοίξει και δεν θα φταίνε οι «λαϊκιστές, δημαγωγοί πολιτικοί που παρασύρουν τους πολίτες» αλλά οι φύλακες που δεν είχαν γνώση τελικά…

* Οικονομολόγος, πρώην περιφερειάρχης
efsyn.gr