Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Άπολύτως ενδεικτική τού επιπέδου τής πολιτικής ζωής τού τόπου η χθεσινή συνεδρίαση τής βουλής...*

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εισήλθαν από χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κατέδειξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας, και ενώ εκρηκτικά προβλήματα όπως το δημοσιονομικό και το προσφυγικό συγκλονίζουν τη χώρα. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέδωσαν στη σύγκρουση και έντονους προσωπικούς τόνους, με το σκηνικό να συμπληρώνεται από το άνοιγμα συζήτησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε ευθέως από τον πρωθυπουργό και τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία να παραιτηθούν, τονίζοντας ότι το κόστος της παραμονής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής τους και μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης τόσο σύντομα από την τελευταία αναμέτρηση.
«Οποιος βιάζεται σκοντάφτει. Θέλετε να...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

                                                                                                                                     από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην πολιτική ατζέντα πλέον η συζήτηση περί διαπλοκής

Ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους τις πρώτες πρωινές ώρες η συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη. Με θεσμικό τρόπο έφερε στην επικαιρότητα την υπόθεση της διαπλοκής ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και το προσφυγικό. Με «μπηχτές» για σχέσεις με Μέσα Ενημέρωσης η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών


Η συζήτηση περί διαπλοκής θα βρεθεί σίγουρα το επόμενο –κρίσιμο- διάστημα στην κεντρική ατζέντα της πολιτικής ζωής. Αυτή είναι η είδηση που προκύπτει από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, δεν αρκέστηκε σε διακηρύξεις περί διαπλοκής αλλά ανακοίνωσε 3 συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες που, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα διατηρούν το θέμα αυτό στην επικαιρότητα: Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την δανειοδότηση των κομμάτων, την δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και πολιτικής εκπροσώπησης για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την SIEMENS και την εξέταση όλων των δικογραφιών που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Βουλή.

Στο επίπεδο της πολιτικής κόντρας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εστιάσει την προσοχή στο πρόσφατο παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καταγγέλλοντας 13 συγκεκριμένες περιπτώσεις παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη. Ειδικά δε για την υπόθεση του Δ.Παπαγγελόπουλου και των φερόμενων ως παρεμβάσεών στην εισαγγελέα Γ.Τσατσάνη πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πώς πρέπει να εξεταστεί το γιατί οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Α.Βγενόπουλο έφτασαν στα χέρια της από την αρμόδια εισαγγελία διαφθοράς.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει τα φώτα στην σημερινή διακυβέρνηση και στην κατάσταση της οικονομίας καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για «παρακράτος» και ανάλογες πρακτικές τόσο στον χώρο της δικαιοσύνης όσο και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ήταν εμφανής η προσπάθειά του να διατηρήσει αποστάσεις από την διακυβέρνηση Σαμαρά και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί στελέχη αυτής της κυβέρνησης όπως τον...

Όπλο κατά της φοροδιαφυγής...

Όπλο κατά της φοροδιαφυγής η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών

...η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών...

Ενέκρινε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου που αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών της ΕΕ. Για σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, που θα συμβάλλει στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, μιλά το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημερώση από το υπουργείο, ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις».
Οι διατάξεις για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλουν στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, αναφέρει το υπουργείο.
Επιπλέον, προσθέτει, η συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση αναφορικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής της με τις διεθνείς εξελίξεις, θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους και του διοικητικού βάρους για τις φορολογικές διοικήσεις και τους οικονομικούς φορείς.
Με τη νέα Οδηγία, εξηγεί το ΥΠΟΙΚ, επεκτείνεται το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αφού τα κράτη μέλη εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με Δηλωτέο Λογαριασμό, για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής. Η μέγιστη περίοδος διατήρησης των πληροφοριών από τους υπεύθυνους επεξεργασίας των πληροφοριών ταυτίζεται με τις διατάξεις περί παραγραφής, όπως αυτές ορίζονται στην εθνική φορολογική νομοθεσία.
Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατατέθηκαν και οι τροπολογίες:
- Για την επίλυση θεμάτων σχετικά με το leasing αυτοκινήτων,
- Για την παράταση προθεσμιών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Τις διατάξεις, αλλά και τις τροπολογίες, του σχεδίου νόμου ψήφισαν θετικά εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων). 

Στα μανταλάκια η Δημόσια περιουσία από το ΒΗΜΑ

Στη γνωστή ρήση «μνημόσυνο με ξένα κόλυβα» δείχνει να παραπέμπει η ιστορία κάποιας «προσφοράς» που ξεκίνησε νακάνει προ ολίγων εβδομάδων το «Βήμα της Κυριακής» καθώς αφορά μια έκδοση που έγινε κατά 76% με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου και για την οποία, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η ίδια η Διεύθυνση της κατά άλλα «έγκριτης» εφημερίδας δεν έχει δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το πώς ακριβώς αυτή η δημόσια περιουσία περιήλθε στην όποια (συγ)κυριότητά της ώστε να μετατραπεί σε προωθητικό υλικό για τις πωλήσεις ενός προϊόντος μιας ιδιωτικής εταιρίας 

 

Παύλος Κιρκασίδης
Αντικείμενο «προσφοράς» του ΒΗΜΑτος το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», έργο της Ακαδημίας Αθηνών το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 και κόστισε συνολικά 1 εκατ. ευρώ, οι 760 χιλιάδες εκ των οποίων προήλθαν από χρήματα του Υπουργείου Οικονομικών. 
Το ίδιο το ΒΗΜΑ με δημοσίευμά του τεχνηέντως αλλά και σαφώς εμφανίζει τη συγκεκριμένη «προσφορά» να βρίσκεται υπό την έγκριση της ίδιας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έχει τα πλήρη πνευματικά αλλά και εμπορικά δικαιώματα του έργου, και μάλιστα να επιτρέπει, όχι μόνο τη «βελτίωσή» του αλλά και το σπάσιμό του σε επτά τόμους αντί του κανονικού ενός, ώστε να εξυπηρετηθούν (προφανέστατα) έτσι καλύτερα οι εμπορικές ανάγκες του ιδιώτη που, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ για έξι περισσότερες εκδόσεις. 
Την αρκετά «περίεργη» αυτή υπόθεση ανέδειξε πρώτη η Εφημερίδα των Συντακτών και η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη, που με δημοσίευμά της έθεσε τα αντικειμενικά δεδομένα, ζητώντας ταυτόχρονα «απαντήσεις» για όλα τα «ερωτήματα» που δείχνουν να ανακύπτουν και τα οποία μοιάζουν κάτι περισσότερο από... εύλογα: ...

Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ για την Ακροδεξιά της Δραχμής;


Ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και διάφοροι άλλοι γραφικοί ακροδεξιοί αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα κόμμα για να μας σώσουν και για κάποιο λόγο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ.

Την τελευταία φορά που τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τους δυο συγκεκριμένους κυρίους, τα ονόματα τους αφορούσαν, για διαφορετικούς λόγους, το δικαστικό ρεπορτάζ και όχι τόσο το πολιτικό, κάτι που φαίνεται ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ξεχνούν.

Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της νέας κίνησης μιλούν ανοιχτά για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ανοίγοντας ξανά μια συζήτηση που υποτίθεται ότι έχει κλείσει. Γιατί τα κανάλια που (ορθώς) στήριξαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, προσφέρουν ξαφνικά άφθονο τηλεοπτικό χρόνο στους συγκεκριμένους κυρίους;

Τι άλλο πρέπει να πάθει η χώρα για να μάθει να αυτοπροστατεύεται από το νοσηρό λαϊκισμό;

parapolitiki.com

Απολύτως ενδεικτική τού επιπέδου τής πολιτικής ζωής τού τόπου η χθεσινή συνεδρίαση τής βουλής...*

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εισήλθαν από χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κατέδειξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας, και ενώ εκρηκτικά προβλήματα όπως το δημοσιονομικό και το προσφυγικό συγκλονίζουν τη χώρα. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέδωσαν στη σύγκρουση και έντονους προσωπικούς τόνους, με το σκηνικό να συμπληρώνεται από το άνοιγμα συζήτησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε ευθέως από τον πρωθυπουργό και τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία να παραιτηθούν, τονίζοντας ότι το κόστος της παραμονής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής τους και μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης τόσο σύντομα από την τελευταία αναμέτρηση.
«Οποιος βιάζεται σκοντάφτει. Θέλετε να ηττηθεί το κόμμα σας για τέταρτη φορά;», απάντησε αρχικώς ο κ. Αλ. Τσίπρας, για να σπεύσει να συμπληρώσει πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές: «Είναι ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης. Ο δράκος όμως έγινε κατοικίδιο. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Τότε θα κριθούμε όλοι, και με την Ελλάδα να έχει βγει από την κρίση. Και τότε θα είστε ο νεότερος αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα από κάθε άλλον».
Σε εκείνο που δεν απάντησε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ήταν στην ανοιχτή πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να συμφωνήσει η πλειοψηφία σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη διερεύνηση του πώς επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls). Ηταν η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. στην πρόταση του κ. Τσίπρα να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε πρόταση που θα καταθέσει το προσεχές διάστημα η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. «Προτείνω μια έντιμη συμφωνία: θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Εσείς με τη σειρά σας θα ψηφίσετε πρόταση για επιτροπή εξέτασης επιβολής μέτρων ελέγχου τραπεζικών κεφαλαίων. Να μάθουμε για όλα την αλήθεια. Να έρθει να μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης για plan Β». Είχε προηγηθεί μια μακράς διάρκειας κόντρα των δύο αρχηγών για την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν με επίκεντρο υποθέσεις του παρελθόντος, όπως οι λίστες με καταθέτες εξωτερικού που τελούν υπό φορολογικό έλεγχο.
«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
«Είστε κατηγορούμενος για τα αμέτρητα ψεύδη σας και για το ότι έχετε παραλάβει κράτος και το μετατρέψατε σε χώρα περιορισμένης εθνικής ευθύνης», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συζήτηση, που άρχισε περίπου στις 7.30 το βράδυ, διακόπηκε αρκετές φορές από φωνές βουλευτών που εξέφραζαν δυσφορία για τα όσα λέγονταν από του βήματος της Βουλής, αναλόγως του ποιος αρχηγός μιλούσε. Ωστόσο, η ένταση άγγιξε το «κόκκινο» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών: ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε έναν εκ των κατηγορουμένων για εκβιασμό δημοσιογράφο, του οποίου άρθρο αναδημοσιεύθηκε από ιστοσελίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι είναι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού.
«Λέτε ανακρίβειες. Να ανακαλέσετε», αντέδρασε όρθιος από το πρωθυπουργικό έδρανο ο κ. Τσίπρας. «Δεν ανακαλώ τίποτα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό, ότι ήταν στενός συνεργάτης δικός μου ο εκβιαστής. Θα είναι κοινός συκοφάντης αν δεν ανακαλέσει», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

* ο υπέρτιτλος : "Απολύτως ενδεικτική τού επιπέδου τής πολιτικής ζωής τού τόπου η χθεσινή συνεδρίαση τής βουλής..." είναι τής "Ν.Μ."