Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η Ζωή «απασφάλισε» κατά του Σουλτς...



Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά του Μάρτιν Σούλτς.
Σε επιστολή της προς τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της βουλής τόνισε ότι θα του ζητήσει να...
«απόσχει από περαιτέρω δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση και στην ετυμηγορία μέσα από μια διαδικασία λαϊκής κυριαρχίας, όπως το χθεσινό δημοψήφισμα».

«Η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «δεν είναι αυτή που ανελήφθη από τον κ. Σουλτς κατά τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι η αρμοδιότητα της υποστύλωσης μιας πολιτικής που παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής από τις εκτελεστικές εξουσίες των διατάξεων που εγγυώνται την ευημερία των λαών και ταυτόχρονα θωράκισης όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι κατοχυρωμένες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».
                                                                    ***Στη Θεσμών και Διαφάνειας η κάλυψη του δημοψηφίσματος
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής, σε τοποθέτηση της στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι η Βουλή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, κάλυψαν την διαδικασία του δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχει παραβιαστεί η εκλογική νομοθεσία και σημείωσε ότι για το θέμα θα υπάρξει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας  

Κώστας Μπακογιάννης, ο... "αντι-Τσίπρας"?...



-Τα ονόματα που παίζουν στη Νεα Δημοκρατία
-Χωρίς τύχη οι παλιοί
-Παίζουν με δύναμη οι νέοι (Μπακογιάννης, Τσιτζικώστας , Κεφαλογιάννη)
- Η αντίδραση του Νικήτα...
Το πρόσωπο γύρω από το οποίο συσπειρώνεται μια ομάδα της ΝΔ - με όλα τα αρνητικά του νεποτισμού- είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, ο γιος του Παύλου και της Ντόρας. 
Θέλουν μάλιστα να...
τον παρουσιάσουν σαν τον Τσίπρα της Δεξιάς.
Αντιπαλός του, γόνος πολιτικής οικογένειας επίσης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ μια άλλη, η Ολγα Κεφαλογιάννη πλασάρεται στην τριπλέτα των νέων.
Από τους παλιούς, παίζει δυνατά ξανά ο Αβραμόπουλος. Σήμερα εμφανίστηκε και ενας παλιός γνώριμος του χώρου ο Πέτρος Τατούλης, ενώ παρόντες δήλωσαν οι Δένδιας και Βορίδης.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας απόψε στο δελτίο του MEGA, άφησε αιχμές για κάποιους κύκλους που παίζουν με σκοπιμότητες υπέρ συγκεκριμένων προσώπων. "Θα μας βρουν απεναντι τους", τους προειδοποίησε, χωρίς να τους κατονομάσει.
Στο μεταξύ χαρακτήρισε ατυχή και εκτός καταστατικού τον όρο, "μεταβατικός πρόεδρος" για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη....

Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση η ΕΚΤ

 21:29 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ  
 Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση η ΕΚΤ για την επίτευξη συμφωνίας κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής καθώς με την απόφασή της για την αύξηση της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τις οδηγεί ένα βήμα πριν το αδιέξοδο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών με την αύξηση του haircut το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που μπορεί να αμφισβητηθεί η φερεγγυότητά του και να ενεργοποιηθούν ακόμα και διαδικασίες εκκαθάρισης. Με την αύξηση του haircut οι τράπεζες χάνουν περίπου τα 2/3 των εγγυήσεων με τα οποία μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA, ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύει από αύριο Τετάρτη.
Έτσι και η ΕΚΤ αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής καθώς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι στην διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ και του EFSF να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του haircut οδηγώντας το σύνολο των τραπεζών σε εκκαθάριση ή το EFSF να κατάσχει τις μετοχές των τραπεζών. Η ΕΚΤ πάντως δεν τράβηξε την πρίζα, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο του ELA εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Τετάρτη όπου θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
kathimerini.gr

Το δημοψήφισμα μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες στό διεθνή τύπο


05 Ιουλ. 2015                                         (Χθεσινό δημοσίευμα)
Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα Κυριακή στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και δεν είναι λίγοι οι σκιτσογράφοι που ασχολούνται σήμερα με την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας.
Το tvxs.gr συγκέντρωσε μερικά από τα πλέον ευφάνταστα σκίτσα που κυκλοφορούν στα social media και σας τα παρουσιάζει.









Η λεζάντα της γελοιογραφίας του Ισπανού γελοιογράφου Ferran Martin στα ελληνικά: «Τσίπρας: Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταλήξει κάπως ασφυκτική, κυρία Μέρκελ. Μέρκελ: Σκάσε και πλήρωνε Τσίπρα!»

 
Η λεζάντα της γελοιογραφίας και το αλληγορικό λογοπαίγνιο του Ιταλού γελοιογράφου Pillinini στα ελληνικά: Το άλογο της Τροι(κ)ας (σ.σ. Δούρειος Ίππος) - «Ψηφίστε ναι στο δημοψήφισμα!!!»
                                        τού Βαγγέλη Παυλίδ

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής

Το Σχέδιο
Με βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ βελτιωμένη σε 5 σημεία και με τη συναίνεση των πέντε πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ - θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να δώσει την πιο δύσκολη μάχη της Ελλάδας.
Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει ως βάση μεταρρυθμίσεων την - βελτιωμένη - πρόταση που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας παράλληλα τους εξής 3 στόχους:
  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
  • Την ύπαρξη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος
  • Την δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος
Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει 5 βελτιώσεις επί του σχεδίου Γιούνκερ οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση του ΕΚΑΣ και την υπαγωγή των ξενοδοχείων στον ΦΠΑ του 13%, καθώς επίσης και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις περικοπές των αμυντικών δαπανών.
tvxs.gr

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν ακριβώς αυτά τα 5 «σημεία βελτιώσεων» - κάτι, που όμως που τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την διαχείριση της άμεσης διαπραγμάτευσης.
Αντ' αυτού, μπήκε τελικά στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων το πλαίσιο της πρότασης μεταρρυθμίσεων, με την εξής διατύπωση: «Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή συνοψίζει και το μήνυμα που εξέπεμψαν κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματά τους λένε «ναι στη συνεννόηση και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι στη συνευθύνη».
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στον τόνο των δημόσιων δηλώσεων που έκανε φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι εντός της σύσκεψης ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ επέδειξε ειλικρινή διάθεση συναίνεσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον Σαμαρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.
tvxs.gr

Το μήνυμα Ολάντ στον Προκόπη Παυλόπουλο

Κομβικό ρόλο στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται, φέρεται να έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τις πληροφορίες είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως θα οι ελληνικές θέσεις θα ενισχυθούν εάν έχουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι αύριο θα κομίσει στην σύνοδο ακριβώς αυτή την πρόταση της κοινής αποδοχής. Η γερμανιδα καγκελάριος φέρεται να εξέπεμψε μήνυμα αναμονής χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώνει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Τί ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό άξονα της σύσκεψης την ανάγκη να υπάρξει στήριξη όλων των αρχηγών στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής που δόθηκε με το χθεσινό δημοψήφισμα.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

 tvxs.gr

«Η λύση στο ελληνικό αδιέξοδο απαιτεί βιώσιμο χρέος»...




Aυτό διαμηνύει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος τονίζει οτι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός προκειμένου η Ελλάδα να...
παραμείνει στην ευρωζώνη. 

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Τζος Έρνεστ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή πρόκληση» την ελληνική κρίση χρέους και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ να επιλυθεί. Σημείωσε δε ότι ευθύνη γι' αυτό έχουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της. 

Ο Λευκός Οίκος τονίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και επιστροφή της σταθερότητας».

Τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς...


Τσίπρας σε πολιτικούς αρχηγούς: Βάση συζήτησης η πρόταση Γιούνκερ

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Προεδρικό Μέγαρο, μόνο ένα πράγμα. 
Να...
στηρίξουν την ετυμηγορία του λαού, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους...

Νουαγιέ: Δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί το χρέος προς την ΕΚΤ...


Το ελληνικό χρέος που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με...
χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς μια κυβέρνηση, κάτι που ξεκάθαρα απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το ελληνικό χρέος που διακρατά το Ευρωσύστημα είναι χρέος που δεν μπορεί λόγω της φύσης του να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νουαγιέ, που είναι επίσης και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Τη σύνθεση της κυβέρνησης, δεν την αποφασίζουν οι δανειστές...



Δηλώσεις έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή την παραίτηση Βαρουφάκη. 
Μιλώντας στον...
REAL FM,  Παπαδημούλης είπε: «Προσυπογράφω σε ό,τι αφορά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και προσθέτω το αυτονόητο, ότι τη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης την αποφασίζει ο πρωθυπουργός και κανένας άλλος. Ο Τσίπρας και όχι οι δανειστές».

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Σαμαρά, «είναι μία κίνηση υποχρεωτική που κατά τη γνώμη μου άργησε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στην επισήμανση ότι ορισμένοι συνδέουν την παραίτηση του κ. Σαμαρά στην αποτυχία του σχεδίου της αριστερής παρένθεσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ήταν ολοφάνερο ότι ο κ. Σαμαράς έπαιξε τα ρέστα του μετά από δύο ήττες στην καταστροφή της χώρας, να "ρίξουν" την κυβέρνηση Τσίπρα, να προκύψει χάος και μέσα από αυτό να επωφεληθεί. Ευτυχώς δεν του βγήκε, ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γύρισε την πλάτη σε αυτό το σχέδιο, κατάλαβε ότι ο στόχος δεν ήταν να μείνουμε Ευρώπη και εμείς θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια, με δουλειά, με ανάπτυξη, με σκληρή προσπάθεια να αλλάξουμε πολλά κακώς κείμενα στη χώρα μας. Ο στόχος δεν ήταν αυτός, ήταν να "ρίξουν" την κυβέρνηση Τσίπρα, να μετατρέψουν το δημοψήφισμα σε μοχλό για ανατροπή της κυβέρνησης».

«Αυτήν την στιγμή, αρέσει – δεν αρέσει, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πόλος σταθερότητας και δημοκρατικής ομαλότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος. Ευτυχώς, όπως φαίνεται από τη δήλωσή του τη χθεσινή, έχει μυαλό στο κεφάλι του δεν "μεθύσαμε" από αλαζονεία, ξέρουμε ότι η συμφωνία που θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει δύσκολες πλευρές, αλλά πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της χρεοκοπίας και της δραχμής, γιατί αυτήν την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός»,επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Βαρουφάκης είναι ένα πρόσωπο που θα παίξει μελλοντικά ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ ή ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δική του πολιτική «περπατησιά», ο ίδιος απάντησε:

«Δεν ανησυχώ. Πιστεύω ότι αυτό που είπε στη δήλωσή του το εννοεί, θα βοηθήσει τη συλλογική προσπάθεια από άλλον ρόλο, οποιοσδήποτε τυχόν ήθελε -δεν κατατάσσω σε αυτούς τον Γιάννη Βαρουφάκη- να παίξει ανταγωνιστικά και κατ’ αντιπαλότητα προς τον Τσίπρα στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, του συνιστώ να μην το κάνει, θα "καεί"».

Μέρκελ: Υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά και μεταρρυθμίσεις...




Ολάντ: Περιμένω από τον Τσίπρα να κάνει αξιόπιστες προτάσεις...
«Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές δηλώσεις με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν - θα ακολουθήσει δείπνο.

Ωστόσο...

όπως είπε η κυρια Μέρκελ, «προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα δεν υπάρχουν προς το παρόν».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αυτές τις προτάσεις στο τραπέζι αύριο», δήλωσε η ίδια.


«Από τη μία υπάρχει η αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι μεταρρυθμίσεις. Έχουμε υποβάλλει μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει το καθήκον της», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.


«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και θέλουμε να το κρατήσουμε», υπογράμμισε.


Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε, πως, «λαμβάνουμε υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το σεβόμαστε. Η Ευρώπη είναι Δημοκρατία».
«Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις. Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις», δήλωσε και συνέχισε:

«Τα ελληνικά κόμματα έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, «επιμένω στο γεγονός ότι δεν απομένει πολύς χρόνος», ενώ έκανε λόγο για θέμα αξιοπιστίας.

«Η αλληλεγγύη είναι παντού στην Ευρώπη, και έτσι πρέπει να είναι και στο μέλλον. Αλλά υπάρχει επίσης και η ευθύνη», διαμήνυσε ο Ολάντ.

Αμετάβλητος παραμένει ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες ...



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μηχανισμό στήριξης (ELA) στις...
ελληνικές τράπεζες...

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν τών πολιτικών αρχηγών...


"Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας...
κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας", σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

"Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου", συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία κατόπιν επισημαίνονται τα όσα πρέπει να διασφαλίζονται από τη λύση:

"Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, "κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί-με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην κοινή ανακοίνωση"...
newsbeast.gr

Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη, η τραπεζική αργία...


Συνταξιούχοι ενω βρίσκονται στην ώρα για την έισοδο τους στην τράπεζα
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη  Μάρδα-τραπεζιτών...
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι τραπεζίτες συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Σύμφωνα με ...
πληροφορίες, παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη (08/07) η τραπεζική αργία και παραμένει το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ... 

Το Who is Who του νέου υπουργού Οικονομικών...


Ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, ο Τσακαλώτος...

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Σακελλαρίδη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο Ευ. Τσακαλώτος, ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών με πολιτικό όρκο.
Σε...
λίγο , ο Τσακαλωτος θα μεταβεί στο ΥΠΟΙΚ, για την καθιερωμένη παράδοση-παραλαβή...

Το Who is Who του νέου υπουργού Οικονομικών

Ο… βρετανοθρεμμένος νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπολείπεται σε γνώσεις από τον προκάτοχό του. Η διαφορά τους (πέρα από την προφορά όταν μιλάνε Αγγλικά) είναι στο ενδυματολογικό στυλ και κυρίως στον χαρακτήρα. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν ο κ. Τσακαλώτος είναι το πρόσωπο που πάντα έρχεται για να ισορροπεί την εξίσωση, είναι αυτός που κρατά χαμηλούς τόνους και ενεργοποιείται πίσω από τις κάμερες, πάνω από μελέτες, αναλύσεις, έρευνες και συζητήσεις για την διεθνή οικονομία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία.  Φοίτησε στο  Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στα χρόνια της Οξφόρδης, ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Έλληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τον οποίο, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τότε έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα κύκλο σπουδών καινούριο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Το 1993, σε ηλικία 33 ετών, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν εντατικά μαθήματα ελληνικών, ώστε, να «ξεφορτωθεί» την βαριά βρετανική προφορά. Εδώ, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαζί του ήρθε και η Σκωτσέζα σύζυγός του και σύντροφος από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα, με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Οι ριζοσπαστικές ιδέες ήταν κάτι που χαρακτήριζε τον νέο υπουργό Οικονομικών από παιδί και έτσι δεν άργησε να έρθει και η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιο του οποίο πολιτεύτηκε για πρώτη φορά  στις εκλογές του 2004, ως υποψήφιος βουλευτής στο νομό Πρεβέζης.

Συγχαρητήρια επιστολή στον Αλ. Τσίπρα έστειλε ο Φ. Κάστρο...



Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την «λαμπρή νίκη» του στο δημοψήφισμα, ευχόμενος, παράλληλα, «τη...
μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία».

Ολόκληρη η επιστολή
Εξοχότατε κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργέ της Ελλάδας Σας συγχαίρω θερμά για τη λαμπρή πολιτική σας νίκη, τις λεπτομέρειες της οποίας παρακολούθησα από κοντά μέσω του καναλιού TeleSur. Η Ελλάδα είναι πολύ οικεία για τους Κουβανούς. Αυτή μας δίδαξε φιλοσοφία, τέχνη και επιστήμες της αρχαιότητας όταν σπουδάζαμε στο σχολείο και, μαζί με αυτά, την πιο περίπλοκη από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες: την τέχνη και την επιστήμη της πολιτικής. Η χώρα σου, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, γεννά το θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πώς η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της. Ούτε ξεχνούν ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε το στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους. Η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρισιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να αποφεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική. Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας, όταν η ειρήνη και η επιβίωση του είδους μας κρέμονται από μια κλωστή, κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, με τρόπο που κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την σοβαρότητα με τις οποίες πολλοί από τους πιο υπεύθυνους και σοβαρούς από όσους διοικούν, αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη. Σας ευχόμαστε, εντιμότατε σύντροφε, Αλέξη Τσίπρα τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. ”

Μεϊμαράκης: Η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό...


"Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι...
βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα. Μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, μας ενδιαφέρει οι αδύναμοι να μπορούν να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος", δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως ο ίδιος προσήλθε στη σύσκεψη "με διάθεση συνεννόησης", αν και όπως υπογράμμισε "αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό".

"Χάσαμε χρόνο, εις βάρος της οικονομίας και της χώρας", δήλωσε, εξηγώντας πως "η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν μερικές μέρες". Την ευθύνη γι’ αυτό έριξε στην κυβέρνηση, "η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά μάλλον έχανε χρόνο".

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μιας "διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα", αλλά αντιθέτως οδήγησε "να είμαστε στο και πέντε, η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η διαίρεση να είναι μεγάλη".

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες "να συμβάλουν ώστε να επέλθει ενότητα και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να φέρει συμφωνία, η οποία πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής".

"Εφόσον κρίνουμε σωστή τη συμφωνία, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει ώστε να υποστηριχτεί από όλους", τόνισε.

Ερωτώμενος τέλος, για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι την κύρια ευθύνη για την επιλογή του έχει ο πρωθυπουργός. "Έμας δεν μας είπε τίποτα", εξήγησε...
newsbeast.gr

Λαγκάρντ: Eίμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε...


Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξέδωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: "Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και...
είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε περίπτωση που ζητηθεί. Έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας το
αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος"...

Die Welt: Το «όχι» της Ελλάδας είναι μια ήττα της Μέρκελ...


Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε σημερινό της δημοσίευμα επισημαίνει πως «το “όχι” της Αθήνας είναι μια ήττα και για τη Μέρκελ», τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αποδεικνύει...
πως όλες οι πλευρές έχουν κάνει λάθη και για αυτό θα πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.


«Η Ελλάδα αποφάσισε. Η Ευρώπη έχασε και μαζί έχασε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η δημοτικότητα της οποίας στη Γερμανία είναι μεγάλη καθώς θεωρείται καλή διαχειρίστρια των διεθνών κρίσεων. Όμως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν έχει πετύχει», αναφέρει η Welt και προσθέτει:

«Ακόμη κι αν κάποιοι στη Γερμανία δεν θέλουν να το παραδεχθούν, η αποτυχία αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παράλογη συμπεριφορά του Τσίπρα. Από την αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη, που προκλήθηκε από το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα, η Μέρκελ ξεκαθάριζε πού πηγαίνουν τα πράγματα. Και η πορεία που πρότεινε δεν είχε μόνο οικονομικές αιτίες. Συχνά οφειλόταν σε εσωκομματικά κίνητρα».

«Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει περικοπές. Σωστό. Όμως οι δημοσιονομικοί στόχοι που της έθεταν ήταν τόσο μεγάλοι που δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», γράφει η γερμανική εφημερίδα και τονίζει: «Η τρόικα των διεθνών πιστωτών δεν επικεντρωνόταν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Βασιζόταν σε στόχους λιτότητας και μείωσης του ελλείμματος. Η αιτία για τη στάση αυτή ήταν η Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ήθελε να φανεί ότι δίνει γερμανικά χρήματα χωρίς ανταλλάγματα από την Αθήνα. Θα έπρεπε να φανεί ότι οι Έλληνες τιμωρούνται».

Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται: «Και τι θα συμβεί τώρα; Αν η Αθήνα εμμείνει στις θέσεις της; Η Μέρκελ θεωρεί ότι έχει βρει την απάντηση. Μιλά για μια ισχυρή ευρωζώνη, μια νομισματική ένωση που είναι ανταγωνιστική και δυνατή ακριβώς επειδή το ελληνικό παράδειγμα αποτρέπει τις άλλες χώρες. Μιλά όμως και για μια κοινότητα που δεν θέλει πλέον να ασχολείται με τις αποτυχημένες χώρες που δεν θέλουν να βελτιωθούν. Αυτή είναι η νέα ρητορική της Γερμανίδας καγκελαρίου, όμως είναι πειστική μόνο στο εσωτερικό της χώρας».

Όπως γράφει η Die Welt «ο φόβος είναι πως στον υπόλοιπο κόσμο θα πουν: Κοιτάξτε, οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή η Μέρκελ δεν τα κατάφερε. Και θα αναρωτηθούν: Πώς θέλουν να εντάξουν την Ουκρανία στη Δύση, εκεί που έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν; Και τι θα συμβεί αν τα πράγματα επιδεινωθούν στην Ιταλία; Πώς θα το αντιμετωπίσουν, όταν απέτυχαν με τα πολύ μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας;

Οικειοθελώς δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος ενός Grexit. Αντ’ αυτού έχει έρθει η ώρα οι Γερμανοί επιτέλους να κατανοήσουν ότι δεν θα λάβουν πίσω το σύνολο των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, ακόμη κι αν στείλουν την τρόικα να ελέγχει την Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια. Έχει έρθει η ώρα να γίνουν διαπραγματεύσεις για μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ίσως ακόμη και για μια απομείωση του χρέους. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις»...

Εφυγε με την Δανάη...


Δείτε τις φωτογραφίες...
Με την σύζυγό του, Δανάη Στράτου, αποχώρησε ο  Γιάνης Βαρουφάκης, από το υπουργείο Οικονομικών, με...
τους δημοσιογράφους, να τον κυνηγούν για μια δήλωση...

Χαράματα φάγαν τον Γιάνη...


Γύρω στις 3 τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του Γιανη Βαρουφάκη.Είχε προηγηθεί το προκλητικό "διάγγελμα" του υπουργού Οικονομικών όπου πριν από...
τον πρωθυπουργό σχολίασε δημοσίως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Ο Παππούς στο Mega ανέφερε και τα όσα είχε αναφέρει για τους "εταίρους τρομοκράτες" που είχαν ανάψει τα λαμπάκια των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών και ιδιαιτέρως του Σαπέν.
Γιάνη στο καλό...

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες...


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πραγματοποιεί από τις 18:00 ώρα Φραγκφούρτης (19:00 ώρα Ελλάδας) μια τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η...
χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τραπεζικές πηγές.

Η συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00, σύμφωνα με πηγές στην ΕΚΤ.Ο ELA παραμένει μέχρι στιγμής στο όριο των 89 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου και η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει πώς θα χειριστεί τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές...
newsbeast.gr

Οι Ράν Τάν Πλάν τού δημοψηφίσματος ή "φοβού τούς Δαναούς καί ...ψήφους φέροντας"...

Mόλις είδε ο ψηφοφόρος όλα αυτά τά "ωραία άνθη τής πολιτικής", τούς : Σαμαρά, Σημίτη, Καραμανλή, Μητσοτακέϊκο, Βενιζέλο, Ντάμες, Βαλέδες καί λιμά καθώς καί όλους τούς παρατρεχάμενους τζουτζέδες -από κηπουρό καί σφουγγο....άριο έως ξεσκονιστή καί ομοτράπεζο μηδέ συγγενών εξ αγχιστείας εξαιρουμένων- νά συμφωνούν χορωδιακά, συγκούρβουλοι, μέ ένα στόμα στό "ΝΑΙ"...
...μέ τό μόνο πράγμα πού τού είχε απομείνει ο (καί ψήφον* φέρων) κοσμάκης έντρομος, κάθιδρος καί ανησυχήσας σφόδρα από τέτοιου μεγέθους συμπίπτουσα ...καλιφωνία...
...πήρε αμπάριζα καί βρέθηκε -αβλεπί- στήν άλλη μπάντα γιατί "όποιος καεί απ' τό χυλό φυσάει καί τό γιαούρτι"... καί "τό καλό τό παλικάρι ...μήν τόν είδατε τόν Παναή"!
Μέχρι πού σκέφτομαι, ώρες- ώρες, ότι ενώ ξέρουνε "σέ τί ...εκτίμηση τούς έχει ο κόσμος", αυτοί εκεί, επίτηδες : τό βιολί - βιολάκι τους.
Πού θά πεί : ότι, ενώ είναι γνωστά καί εκτεθειμένα "γατόνια", πότε-πότε,  εκμεταλεύονται ...ανάποδα τήν κατάσταση. Μεγάλης πώρωσης ένεκεν...
Στήν πράξη, δηλαδή, κι αυτοί γιά τό "ΟΧΙ" δουλέψανε...
 Τό λιγότερο πού θά μπορούσε νά τούς πεί, κανείς, είναι ένα μεγάλο "ΕΥΓΕ" ("η πατρίς ευγνωμονούσα..." καί λοιπά πομπώδη)!
Δ.Ν.Α.

*φοβού τούς Δαναούς καί ...ψήφους φέροντας

Το τελικό αποτέλεσμα: Νίκη του ΟΧΙ με 61,31%

Με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια το ΟΧΙ συγκέντρωσε 61,31% και το ΝΑΙ 38,69%. Η συμμετοχή έφθασε στο 62,47% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων, καθώς ψήφισαν 6.161.140 πολίτες.

Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες:

Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Όχι 60,42%, ναι 39,58%
Αττικής: Όχι 59,68%, ναι 40,32%
Βορείου Αιγαίου: Όχι 61,30%, ναι 38,70%
Δυτικής Ελλάδας: Όχι 64,76%, ναι 35,24%
Δυτικής Μακεδονίας: Όχι 60,17%, ναι 39,83%
Ηπείρου: Όχι 59,18%, ναι 40,82%
Θεσσαλίας: Όχι 62,29%, ναι 37,71%
Ιονίων Νήσων: Όχι 67,73%, ναι 32,27%
Κεντρικής Μακεδονίας: Όχι 59,91%, ναι 40,09%
Κρήτης: Όχι 69,87%, ναι 30,13%
Νοτίου Αιγαίου: Όχι 63,95%, ναι 36,05%
Πελοποννήσου: Όχι 57,34%, ναι 42,66%
Στερεάς Ελλάδας: Όχι 64,27%, ναι 35,73%

Τι ψήφισαν τα μεγάλα αστικά κέντρα


Υψηλά ποσοστά έλαβε η επιλογή του ΟΧΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν ο δήμος Αθηναίων, καθώς το ΟΧΙ επέλεξε το 53,20% των εκλογέων, δηλαδή 8% χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με την επικράτεια και ο δήμος Θεσσαλονίκης με το ΟΧΙ στο 53,14%.

Αντίθετα, το ΟΧΙ επέλεξαν οι 7 στους 10 Πατρινούς, καθώς και οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και του Βόλου, οι Πειραιώτες είπαν ΟΧΙ σε ποσοστό 60,14%, οι κάτοικοι του δήμου Λάρισας με 63,26%.

Ταξικότητα


Με έντονη την ταξική συνείδηση φαίνεται πως ψήφισαν οι εκλογείς. Περιοχές του νομού Αττικής, με απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους, εμφανίζουν ποσοστά με τεράστια απόκλιση, ανάλογα με το εισόδημα των κατοίκων της.
Σε λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας το ΟΧΙ λαμβάνει ποσοστά...ολοκληρωτικών καθεστώτων και αντίστοιχα το ΝΑΙ «καταποντίζεται», ενώ στα λεγόμενα ακριβά προάστια η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων είναι μεγάλη αλλά σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, εδώ υπερισχύει το ΝΑΙ.
Ενδεικτκά, το ΟΧΙ έλαβε στο δήμο Ασπροπύργου 79,20%, στη Φυλή 77,22%, στο Πέραμα 76,64%, στις Αχαρνές 75,25%, στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας 72,84%, στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη 72,61%, στην Αγία Βαρβάρα 72,75%, στην Ελευσίνα 71, 88%, στη Λαυρεωτική 71,81%, στον Ταύρο 71, 28, στο Αιγάλεω 70,68% και στο Περιστέρι 70,31%.
Αντιθέτως σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων υψηλά ποσοστά εμφανίζει το ΝΑΙ, όπως στην Εκάλη (84,62%), στο Διόνυσο (69,78%), στη Βουλιαγμένη (66,27%), στην Κηφισιά (64,59%), στη Δροσιά (65,42%) και στη Βούλα (63,88%).

Τα υψηλότερα ποσοστά


Το ΟΧΙ εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά στο νομό Χανίων (73,27%) , στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά (72,34%), στους νομούς Κερκύρας (71,28%), Σάμου (70,14%), Ηρακλείου (69,81%), Ξάνθης (69,04%), Ζακύνθου (67,23%), Ευβοίας (67,10%), Βοιωτίας (66,83%) και Αχαΐας (66,73%).
Το ΝΑΙ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (48,98%), στην Α΄ Αθήνας (47,95%) και στους νομούς Καστοριάς (47,70%), Χίου (47,24%), Σερρών (46,86%), Γρεβενών (45,88%), Έβρου (44,37%), Μεσσηνίας (43,76%), Κιλκίς (43,57%) και Αρκαδίας (43,38%).
nooz.gr

Το δημοψήφισμα μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες στό διεθνή τύπο


05 Ιουλ. 2015
Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα Κυριακή στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και δεν είναι λίγοι οι σκιτσογράφοι που ασχολούνται σήμερα με την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας.
Το tvxs.gr συγκέντρωσε μερικά από τα πλέον ευφάνταστα σκίτσα που κυκλοφορούν στα social media και σας τα παρουσιάζει.









Η λεζάντα της γελοιογραφίας του Ισπανού γελοιογράφου Ferran Martin στα ελληνικά: «Τσίπρας: Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταλήξει κάπως ασφυκτική, κυρία Μέρκελ. Μέρκελ: Σκάσε και πλήρωνε Τσίπρα!»

 
Η λεζάντα της γελοιογραφίας και το αλληγορικό λογοπαίγνιο του Ιταλού γελοιογράφου Pillinini στα ελληνικά: Το άλογο της Τροι(κ)ας (σ.σ. Δούρειος Ίππος) - «Ψηφίστε ναι στο δημοψήφισμα!!!»
                                        τού Βαγγέλη Παυλίδη

Στα υπόψη της Κομισιόν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

undefined

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, μετά την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι θεσμοί στην Ελλάδα.
 tvxs.gr

Το πραξικόπημα απέτυχε, προσωρινά. Του Στέλιου Κούλογλου

undefined


02:20 | 06 Ιουλ. 2015
Στέλιος Κούλογλου
Η απόπειρα ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κορυφώθηκε με το απαράδεκτο τελεσίγραφο προς τον Α. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ακυρώθηκε από την ψήφο του ελληνικού λαού. 
Ένας από αυτούς που συνωμοτούσαν στο εσωτερικό της χώρας κατά της κυβέρνησης, ήδη από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αλλά το σχέδιο του πραξικοπήματος δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος, έχοντας πάρει στις πλάτες του και την εκστρατεία του ΟΧΙ, ο Α. Τσίπρας ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια επανασχεδιασμού της διαπραγματευτικής του στρατηγικής με την σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Με όποια μορφή και αν πάρει, η εθνική συνεννόηση γύρω από την διαπραγμάτευση ασφαλώς δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τις δύσκολες μέρες που ανοίγονται μπροστά. Πολύ περισσότερο αφού, στα μάτια των δανειστών, θα δοθεί αξία στους υποτακτικούς τους, που τους άκουγαν τόσες μέρες να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας, χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά...
Όμως το αξιοθαύμαστο, συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντίδραση στην χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική εκστρατεία της ΕΚΤ και των ΜΜΕ, στις ωμές αποικιοκρατικού τύπου ξένες παρεμβάσεις και στην επανεμφάνιση των πολιτικών ζόμπι που έφεραν την χώρα ως εδώ, ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα: το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να παρασύρει τις διεθνείς αγορές αλλά και να προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Για το πρώτο, ίσως θα έχουμε δείγματα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Το δεύτερο, ιδιαίτερα η διαφαινόμενη διάσταση ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευθεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιτύχει μια αξιοπρεπή, εφαρμόσιμη συμφωνία. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει, καθώς είναι γνωστή - και από παλιότερες ιστορικές καταστάσεις - η γερμανική κουλτούρα των αντιποίνων.
Πιθανώς δηλαδή η Γερμανία να επιμείνει στον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να τιμωρήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους για την επιλογή τους ώστε να καθίσουν φρόνιμα και οι άλλοι νότιοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιωχθεί, με τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες, να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι το σιωπηλό πραξικόπημα σε εξέλιξη δεν στρέφεται μόνον εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά και εναντίον της δημοκρατίας και όλων των ευρωπαϊκών αξιών, τις οποίες το Βερολίνο με τους δορυφόρους του έχει από καιρό γραμμένες στα παλιά του τα παπούτσια.
tvxs.gr