Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Δεν γράφουμε όλοι με τα πόδια...

Όχι ρε! Δεν ασχημονούμε όλοι, δεν σκυλεύουμε όλοι, δεν γράφουμε με τα πόδια όλοι. Υπάρχουμε και όλοι οι υπόλοιποι, που το παλεύουμε όπως μπορούμε. Και συγκρατούμε και την οργή και τον φόβο γιατί ο,τι γράφεται δεν παίρνεται πίσω. Γιατί μένει και μας στοιχειώνει. Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά πήρε και τον ανεξέλεγκτο εγκέφαλό μας και βγάλαμε ο,τι πιο μικρό και κακό είχαμε μέσα μας.
Κι έγιναν και επιθέσεις προσωπικές και..
έβγαλαν και συκώτια και ξέχασαν κάτι βασικό. Πως ακόμα και οι πιο πρωτόγονες κοινωνίες σέβονταν τους νεκρούς τους. Και οι μαλάκες* που δημοσιοποίησαν καμένους ανθρώπους δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Ήταν οι ίδιοι μαλάκες της δημοσιογραφίας που τους ξέραμε και τους αποστρεφόμασταν πάντα. Ή τώρα πια και οι γνωστοί μαλάκες του Διαδικτύου που βρήκαν πόρτα και μπήκαν και δεν συμμαζεύονται.

Στο σινάφι μας την αυτορρύθμιση την κάνουμε πάντα. Και τους απομακρύνουμε. Εσείς όμως όλοι οι υπόλοιποι να επιλέγετε που διαβάζετε οτιδήποτε και να προσέχετε τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορείτε μεταξύ σας γιατί τις είδατε σε κάποιο σάιτ. Πίσω από κάθε ψευδή δημοσίευση υπάρχει και μία σκοπιμότητα. Δεν κάνω τη δασκάλα. Απλώς μία μικρή εμπειρία την έχω.

Η ζωή συνεχίζεται. Και έχω μείνει με τις φωνές μιας έφηβης στο Μάτι που φώναζε με τη σκούπα στο χέρι " Δεν θέλουμε εμείς οι νέοι, να αποκαλείτε νεκροταφείο το μέρος μας! Θα το ξαναφτιάξουμε από την αρχή και καλύτερο!"

Όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή και καλύτερα. Τα μάτια σας τώρα στα υπόλοιπα " Μάτια" της χώρας. Και πάω να μαζέψω τώρα τις πευκοβελόνες από την αυλή μου γιατί εδώ νυχτώνει αργά. Γεια και χαρά σας.

*Η λέξη "μαλάκας" στο κείμενο έχει την αρχαιοελληνική της σημασία και ειδικότερα κατά τον Ηρόδοτο σημαίνει τον "διεφθαρμένο άνθρωπο".


- από το fb  της Δώρας Μακρή 

zoornalistas 

«...η προσπάθεια καταστροφής του δασικού πλούτου ήταν συστηματική και συνεχής για 40 χρόνια...»

Τα 40 χρόνια της νομοθετικής καταστροφής των δασών...
Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα μετά από κάθε τραγωδία να αναζητούνται ευθύνες επιδερμικά στον χειρισμό και όχι στις αιτίες εκδήλωσης των φαινομένων. Έτσι και μετά τις δασικές πυρκαγιές, η συζήτηση επικεντρώνεται στην αντίδραση αλλά όχι στην ανύπαρκτη νομοθετική προστασία των δασών που ανατροφοδοτεί τόσο την οικοδόμηση όσο και την περαιτέρω καταστροφή τους, προκειμένου να συνεχίσει η δράση των κυκλωμάτων.

Η καταστροφή ξεκινά με ένα νομοθέτημα της χούντας, η οποία εκτός από το αστικό τοπίο, επιχείρησε να καταστρέψει και τα δάση, για χάρη κάποιων «ημετέρων». Τα σχέδια απέτρεψε το Σύνταγμα του 1975 που σε επίπεδο καταστατικό προστατεύει ολοκληρωμένα τις δασικές εκτάσεις, πλην όμως σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης σωρεία «δασοκτόνων» νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων και ρυθμίσεων, το υπονόμευσαν συστηματικά και οδήγησαν τελικά στην άλωση και την άναρχη οικοδόμηση των δασών, που είχαν «οραματιστεί» οι Απριλιανοί.

Το 1979 τίθενται νομοθετικά οι βάσεις για τη δράση των «οικοδομικών συνεταιρισμών», τους «δασωθέντες αγρούς», την οικοπεδοποίηση «ιδιόκτητων δασών». Το '84 και το '87 η πρακτική παίρνει τον χαρακτήρα λαϊκιστικής πλειοδοσίας των κομμάτων, όταν αρχίζουν να αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρεμμάτων. Η καταστροφή συνεχίζεται με νόμους του...

Δείχνουν την πόρτα εξόδου στον Ψινάκη...

Την πόρτα εξόδου δείχνουν στον Ηλία Ψινάκη οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μαραθώνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του notioanatolika.gr, την άμεση παραίτηση Ψινάκη ζητάνε μέχρι τώρα τα 20 από τα 33 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα συλλέγονται υπογραφές των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Στην έκτακτη συνεδρίαση θα ζητηθεί από τν δήμαρχο-celebrity να παραιτηθεί. Το πράγμα βέβαια μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκο αφού ο νόμος δεν προβλέπει διαδικασία αποπομπής, σε περίπτωση που ο κ. Ψνάκης δεν είναι σε mood παραίτησης,

Ο κ. Ψινάκης έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικά της κοινής γνώμης λόγω της προκλητικής αδιαφορίας με την οποία αντιμετώπισε την τραγωδία στον δήμο του. Τις προηγούμενες μέρες είχαν παραιτηθεί δύο αντιδήμαρχοί του...

Οι ευθύνες του Τσίπρα

Οι ευθύνες του Τσίπρα - MediaΓράφτηκαν χιλιάδες λέξεις για την τραγωδία στο Μάτι.
Λέξεις που περιέγραψαν τον ανείπωτο πόνο για τον χαμό τόσων ανθρώπων.
Λέξεις και λόγια που περιέγραψαν τις απεγνωσμένες προσπάθειες ανθρώπων να σωθούν από τον πύρινο όλεθρο.
Λέξεις που αποτυπώνουν το δράμα συγγενών που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.
Λέξεις που προσπαθούν να φωτίσουν τι συνέβη, τι έφταιξε, τι δεν έγινε εγκαίρως, ποιες είναι οι ευθύνες, οι σημερινές, οι χθεσινές, των περασμένων χρόνων και δεκαετιών.
Λέξεις, που ξεχειλίζουν από φανατισμό, υπερβολή και πολιτική καπηλεία πάνω σε καμένους συμπολίτες, καμένα σπίτια και όνειρα.
Δεν θα ασχοληθώ με αυτά, αλλά με τις ευθύνες που έχει ή δεν έχει - κατά την δική μου υποκειμενική άποψη- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...

«...ποιοί σέβονται ειλικρινά, και εμπράκτως, τη μνήμη των θυμάτων και ποιοι όχι…»

Οι τρεις πολιτικές προκλήσεις μετά την τραγωδία...

Tρεις, δύσκολες και καθοριστικές, προκλήσεις ανοίγουν για την κυβέρνηση μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι - μια τραγωδία που αφήνει πίσω της ανοιχτά επώδυνα ερωτήματα κι ένα βαριά τοξικό πολιτικό κλίμα.

Η πρώτη πρόκληση είναι εκείνη των μεγάλων συγκρούσεων με το «κράτος εν κράτει» και τα συμφέροντα της διαχρονικής αυθαιρεσίας και οικιστικής αναρχίας. Είναι η προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης κι από την υλοποίησή της ή μη θα κριθεί εάν η καταστροφή στον οικισμό - παγίδα στο Μάτι μπορεί όντως να γίνει η αφετηρία ανατροπής ενός στρεβλού καθεστώτος δεκαετιών. Εδώ ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Ο χωροταξικός ανασχεδιασμός και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως και οι παράλληλες ρήξεις με τα παγιωμένα τοπικά συμφέροντα, απαιτούν μακρές διαδικασίες κι η επιτάχυνσή τους προϋποθέτει συνολική αναθεώρηση της λειτουργίας του ίδιου του κράτους.

Η δεύτερη, κι εξίσου κρίσιμη, πρόκληση είναι εκείνη...

«...τα δακτυλικά αποτυπώματα της αλλαγής του κλίματος...»

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον ανώδυνες»...
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον ανώδυνες»
Οι ακραίες καταιγίδες και οι πυρκαγιές που προκαλούν καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι «το πρόσωπο της αλλαγής του κλίματος», επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Μαν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι πλέον οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη τώρα «παίζουν σε πραγματικό χρόνο».

Η κλιματική αλλαγή προβλεπόταν από καιρό ότι θα αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι αυτές οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συμβάλει στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη για εβδομάδες.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει όλη την Ευρώπη, από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την Ελλάδα και από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. «Αυτό είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει στον «Guardian» ο καθηγητής Μαικλ Μαν του Penn State University και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο. «Κυριολεκτικά δεν θα είχαμε δει αυτά τα ακραία φαινόμενα χωρίς την αλλαγή του κλίματος» τονίζει...

Πολλά είδη είναι πτωματοφάγα... Αλλά -τουλάχιστον- δεν "δημοσιογραφούν"...

Χωρίς κανένα φραγμό για τα νούμερα και τα κλικ...

Τώρα δυστυχώς αρχίζει για κάποιους ο καθαρός κανιβαλισμός, τον οποίο αρέσκονται να αποκαλούν "ενήμερωση". Ένα μενού που μπορεί να περιλαμβάνει αποτρόπαιες εικόνες, πιασάρικες ιστορίες από τη ζωή των νεκρών, που δεν προσφέρουν τίποτα στο γιατί και πώς της τραγωδίας, fake news πασπαλισμένα με "συγκίνηση", ένα σαφάρι χωρίς όρια και χωρίς κανένα φραγμό για τα νούμερα και τα κλικ. 

Είναι γεγονός ότι στη φύση υπάρχουν πολλά είδη που είναι πτωματοφάγα, αλλά αυτά τουλάχιστον δεν "δημοσιογραφούν".

- από το fb του Δημήτρη Σούλτα

zoornalistas

Ο Αντώναρος υποσημειώνει απορώντας...

Απορία Aντώναρου...
...για το «θάψιμο» πολλών ΜΜΕ στις δορυφορικές εικόνες με τις πολλές εστίες φωτιάς...
Την απορία του γιατί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν και δε δημοσίευσαν τις δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν ότι υπήρξαν πολλές "οργανωμένες" εστίες και τεκμηριώνουν το συμπέρασμα του εμπρησμού, διατύπωσε μέσω της τελευταίας του ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Ευάγγελος Αντώναρος.

«Μου κάνει εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης -- ηλεκτρονικά και μη -- δεν δημοσιεύουν τις δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν ότι τόσο στην περιοχή της Κινέττας όσο και στη Πεντέλη υπήρξαν ξαφνικά πολλές "οργανωμένες" εστίες που οδηγούν στο συμπέρασμα του εμπρησμού.

Γιατί άραγε?»


"ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"

"Ο ΣΚΑΪ σε ρόλο Αμβρόσιου...

Ο πάτος αυτού του καναλιού δεν...
έχει τελειωμό"..
{SPY}

jungle-report

Επίσημα στοιχεία: Τρεις Εβδομάδες Πριν... Συζητούσαν για 3.000 Σπίτια... Μέσα στο Δάσος...!

Τρεις Εβδομάδες Πριν την Πυρκαγιά, στον Δήμο Μαραθώνα Συζητούσαν για 3.000 Σπίτια Μέσα στο Δάσος

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσε την ανάκληση των παλαιών δασικών χαρτών και την εξαίρεση από τους νέους χάρτες περίπου 3.000 κατοικιών.

Η καταστροφή στον Μάτι, όπως αποτυπώνεται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping.

Το απόγευμα της 3ης Ιουλίου 2018, ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι το Μάτι, ο οικισμός όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι το βράδυ της Δευτέρας, ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του διοικητικά στον Μαραθώνα. Το πρώτο θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο παραπέμπει σήμερα σε μια φοβερή ειρωνεία. Επρόκειτο για την τύχη των σπιτιών που είναι χτισμένα εντός δασικής έκτασης, πολλά από τα οποία κάηκαν τα τελευταία 24ωρα. Ο Δήμος Μαραθώνα, όπως διαβάζουμε στην καθαρογραμμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που βρίσκεται στη διάθεση του VICE, ζητούσε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την ανάκληση των παλαιών δασικών χαρτών και την εξαίρεση από τους νέους χάρτες περίπου 3.000 κατοικιών, που έχουν χτιστεί μέσα στο δάσος.
Ο Δήμος Μαραθώνα είναι ένα μικρό μέρος της μεγάλης εικόνας. Οι περισσότεροι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα πιέζουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες και το Υπουργείο τούς κλείνει το μάτι. Η Ελλάδα πρέπει ως το καλοκαίρι του 2021 να έχει καταγράψει και οριοθετήσει τις δασικές της εκτάσεις -η διαδικασία έχει φτάσει περίπου στο 35%. Μέσα σε αυτές υπάρχουν σπίτια, τα περισσότερα αυθαίρετα. Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις με ενστάσεις ιδιοκτητών τέτοιων κτισμάτων, υπήρξε ένα νομικό παραθυράκι στον τελευταίο Νόμο του 2016 για τους δασικούς χάρτες. Το παραθυράκι ήταν οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή ομάδες τουλάχιστον 50 σπιτιών, νόμιμων ή αυθαίρετων, χτισμένων σε έκταση έως 25 στρέμματα μέσα στο δάσος. Γι' αυτά, αποφασίστηκε να εξεταστούν συνολικά αργότερα, ώστε να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία. Την οριοθέτηση και καταγραφή τους πρέπει να κάνει ο τοπικός Δήμος, υποβάλλοντας στη συνέχεια αίτημα προς το Υπουργείο, ώστε να εξαιρεθούν από την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ, μόνο στον Δήμο Μαραθώνα οι «οικιστικές πυκνώσεις» καλύπτουν περίπου 12.000 στρέμματα...

Αντιμετωπίζεται η κατάσταση μέ πολιτική κομμωτηρίου;...

Φώφη Γεννηματά: Το Μάτι και η πολιτική του κομμωτηρίου


Δεν χρειάζεται κουίζ για την αναγνώριση του κειμένου που ακολουθεί:
 «Για ποιες παραιτήσεις μιλάμε, δεν έχουν ούτε τσίπα ούτε ντροπή. Είναι απανθρωπιά να πηγαίνεις στον μαρτυρικό αυτό τόπο που κάποτε ήταν παράδεισος και στην γη που καπνίζει ακόμη, να ρίχνεις τις ευθύνες στους ανθρώπους που ζουν εκεί. Κανένα πολεοδομικό ζήτημα που υπάρχει από την εποχή του ’60 δεν είναι άλλοθι για την ολιγωρία τους».
Είναι   κείμενο αναγνωρίσιμο με την πρώτη ανάγνωση: Φώφη Γεννηματά. Υποτίθεται ότι είναι αρχηγός κόμματος. Αλλά ποιου κόμματος ακριβώς με ποιον τίτλο και με ποια ιδεολογία κανείς δεν μπορεί πει με βεβαιότητα. Αλλά αυτή η ιδιότητα την κατατάσσει στους πολιτικούς. Μόνο η προαναφερόμενη δήλωση δεν μπορεί να ανήκει σε πολιτικό.
Δεν είναι πολιτική δήλωση γιατί δεν έχει κανένα πολιτικό στοιχείο. Είναι κουβέντες που γίνονται στα κομμωτήρια. «Δεν ντρέπονται» « Άντε να χαθούν». «Με τι μούτρα μιλάνε» και άλλα που δεν χρειάζεται να γραφούν. Είναι κατηγορίες αλλά πολιτική δεν είναι.
Είναι ευτελής και ιδιοτελής προσπάθεια άγρας ψήφων από τα αποκαΐδια και τα απανθρακωμένα πτώματα. Από τη τελευταία πολιτικό που δικαιούνται να μιλάει: το κόμμα της ευθύνεται για την κατάσταση στο Μάτι και σε ολόκληρη την επικράτεια και η ίδια υπήρξε περιφερειάρχης -ένας ακόμη κρίκος στην αποτυχημένη διαδρομή της.
Στο Μάτι η Φώφη Γεννηματά συμπεριφέρεται σαν τον Βορίδη και τον Άδωνι γιατί η πολιτική της επάρκεια   εξαντλείται στον Βορίδη και τον Άδωνι. Στη συγκεκριμένη τραγωδία λειτουργεί συμπληρωματικά με τα πιο ακραία στοιχεία της Δεξιάς. Μόνο ο Θ. Πάγκαλος με τη χυδαιότητα που εκλύει την ξεπερνάει. Και το κάνει με τον τρόπο της. Φτηνές ατάκες, αναθεματισμοί, κατάρες, συνοικιακές  αποδοκιμασίες. Δεν φταίει. Αυτή είναι...

-A, ρέ ψηφοφόρε! Ήθελε πολλή σοφία...;

Ηλία, πες μας...
Ενα βίντεο απο δελτίο του Αλφα την βραδυά των δημοτικών εκλογών του 2014, δείχνει την παρουσιάστρια Ελλη Στάη χαρούμενη και ικανοποιημένη που εχει καλεσμένο στο ‘’παράθυρο’’ τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα Ηλια Ψινάκη. Και δείχνει μεγάλη οικειότητα μαζί του ‘’Ηλια πες μας…’’. Ο Ηλίας ειχε σαρώσει απο την πρώτη Κυριακή. Και σ' αυτό βοήθησαν και δημοσιογράφοι που ‘‘νομιμοποίησαν’’ στην..
πολιτική πρόσωπα σαν τον Ψινάκη. Οχι μόνο αυτοί. Χιλιάδες πολίτες είδαν στο πρόσωπο του πλούσιου μάνατζερ που έλεγε χαριτωμένες ατάκες στην τηλεόραση αυτό που θα τους λύσει τα προβλήματα.
Πολλοί θεώρησαν πως την χρεωκοπία των επαγγελματιών της πολιτικής ως τότε (κλασσικών βλαχοδήμαρχων) επρεπε να την διαχειριστούν και διαδεχτούν πρόσωπα στυλ Ψινάκη. Δεν ειχαν καν αποχέτευση στον Μαραθώνα, αλλα εβρισκαν ελκυστικές τις υποσχέσεις του οτι θα τους φέρει πλούσιους πελάτες απ ολο τον κόσμο.
Η περίπτωση Ψινάκη που εξαφανίστηκε τις πρωτες ημερες της τραγωδίας (γιατί κάπου ηταν), που δηλωσε πως καηκε το σπιτι του (που ομως δεν κάηκε) και που ακόμα και να ηθελε, ειναι εντελώς ανίκανος να διαχειριστεί ενα τέτοιο πρόβλημα (γιατί δεν εχει τις γνώσεις και την εμπειρία), αποτελεί ενα μικρό κομμάτι απο το παζλ ενός μεγάλου προβλήματος αυτής της χώρας…

- από το fb του Γιάννη Παντελάκη