Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο αφανισμός των μεσαίων...






Του Σωκρατη Τσιχλια
Στάνες, μιτάτα, θερμοκήπια, κυκλαδίτικα κελιά και κτίσματα πτηνοτροφίας είναι η γραφική πλευρά ενός σχεδόν παρανοϊκού νομοσχεδίου που χρησιμοποιεί ως αφορμή τα ακίνητα. Ο στόχος είναι φοροεισπρακτικός, ψάχνουμε περίπου 3 δισ. Κι επειδή η φορολόγηση καταθέσεων θα ήταν ίσως χειρότερη λύση και εφόσον δεν μπορούμε να φορολογήσουμε αυτούς που πρέπει, διαλέξαμε τα κτίρια.
Απόγνωση, όμως, στις μεγάλες μάζες των μεσαίων στρωμάτων που αφανίζονται δεν προκαλεί αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο, αλλά και η στερεοτυπική, φθηνή επικοινωνιακή διαχείρισή του: αγριεμένοι βουλευτές υποδεικνύουν τρελές διατάξεις, οι οποίες προφανώς ετέθησαν για να αποσυρθούν μετά τη θυελλώδη συνάντηση με τον στυφό υπουργό. Ο οποίος, μάλιστα, για να κόψει τη φόρα των αιτημάτων, ζήτησε από τους εμβρόντητους Νεοδημοκράτες βουλευτές επί τόπου ισοδύναμα μέτρα!
Η μητέρα ενός φίλου, 82 ετών σήμερα, υπομειδιά πικρά όταν ακούει τα σχετικά ρεπορτάζ. Περνάει πολύ δύσκολα. Στη ζωή της υπήρξε απολύτως νομοταγής πολίτης, συνεπής φορολογούμενη. Ανέστησε με τον σύζυγό της πέντε παιδιά. Ο πατέρας της, ο παππούς, ο αδελφός και ο άντρας της, έναν αιώνα σχεδόν, όποτε τους το ζήτησε η πατρίδα, ήταν εκεί. Μια οικογένεια από τις χιλιάδες ελληνικές που έγραψαν με τη ζωή τους τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Ζει μόνη εδώ και 40 χρόνια λόγω χηρείας και σήμερα τα εισοδήματά της ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τετρακόσια από σύνταξη και 600 από ενοίκια. Κάποτε την ζήλευαν, καθώς διέθετε ακίνητη περιουσία. Σήμερα, τα τρία διαμερίσματα που κατέχει, ένα για κατοικία και δύο για εκμετάλλευση, έγιναν θηλιά στον λαιμό της. Δεν πουλιούνται για να της εξασφαλίσουν ανέφελα γεράματα, ενώ το εισόδημα που εισφέρουν, των 7.200 ευρώ τον χρόνο, τριπλά φορολογούμενο (χαράτσι, ΦΑΠ και φόρος εισοδήματος) σχεδόν εξανεμίζεται. Κάποτε ανήκε στη μεσαία τάξη. Σήμερα, για να ζήσει ζητάει βοήθεια.
Ο κ. υπουργός Οικονομικών έχει κάποια λύση για την εγκληματική αδικία της ελληνικής πολιτείας προς την κυρία Μαρία; Εχει να προσφέρει κάποια ελπίδα έστω; Εννοείται ότι σε τρισχειρότερη θέση από την πρωταγωνίστρια του σχολίου βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες.                                                     (Καθημερινή 2/10)

Ο Κώστας Μητρόπουλος σχολιάζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                   (από "ΤΑ ΝΕΑ" 2/11)

ΚΕΠΟΜ : Να πιούμε ένα κρασί, να πούμε δυο κουβέντες, να χαρούμε μουσικές…

Λάβαμε από τήν κ.Καμμή -εκ μέρους τής ΚΕΠΟΜ- τήν παρακάτω πρόσκληση τήν οποία ευχαρίστως δημοσιεύουμε :

Να πιούμε ένα κρασί, να πούμε δυο κουβέντες, να χαρούμε μουσικές…

Την Κυριακή στις 3 του Νοέμβρη η ΚΕΠΟΜ διοργανώνει στην Άνω Μερά μουσική συνάντηση με φαΐ και ποτό. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να πιούμε ένα κρασί, να πούμε δυο κουβέντες, να χαρούμε μουσικές από τον Ευριπίδη Μασάκη και τον Γιάννη Μπαρμπαρή.
Φαγητό και γλέντι, μουσική και κουβεντούλα σε μια εκδήλωση που γίνεται για να συνεχίσει η ΚΕΠΟΜ να έχει την ίδια δυναμική φωνή και την ίδια αδέσμευτη παρουσία στα πολιτικά πράγματα του νησιού.
Φαγητό και γλέντι, μουσική και κουβεντούλα σε μια εκδήλωση που γίνεται για να συνεχίσει η ΚΕΠΟΜ να έχει την ίδια δυναμική φωνή και την ίδια αδέσμευτη παρουσία στα πολιτικά πράγματα του νησιού.
Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε όλοι μέλη ή ψηφοφόροι της Κίνησης Ενεργών Πολιτών για να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι. Αρκεί να πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης κινήσεων δημοκρατικών, δυναμικών και ενεργών που αγωνίζονται καθημερινά για τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου. Τέτοιες κινήσεις σαν τη δκή μας χρειάζονται τη συμπαράσταση και τη στήριξη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δρουν χωρίς δεσμεύσεις και υποταγές σε οποιασδήποτε μορφής μηχανισμούς που πάνε το νησί μας χρόνια πίσω!
Ελάτε λοιπόν να διασκεδάσουμε, να απολαύσουμε τα όμορφα που θα ετοιμάσει για μας η οικογένεια του Μιχάλη Φλώρου, στο εστιατόριο Βαρδάρης την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 2 η ώρα το μεσημέρι.