Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η απόφαση τού Δικαστηρίου : Είκοσι χρόνια κάθειρξη για Άκη

Την ανώτερη δυνατή ποινή, 20 χρόνια κάθειρξη, επέβαλε στον Άκη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της ροής «μαύρου» χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα αφότου δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό.

Όσον αφορά τους άλλους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, επιβλήθηκαν 16 χρόνια κάθειρξης για τον Γιάννη Σμπώκο, 13 χρόνια για τον Γιώργο Σαπχατζίδη και την Ευφροσύνη Λαμπορούλου, και 12 χρόνια για τη Βίκυ Σταμάτη και τον Αστέριο Οικονομίδη.

Δώδεκα χρόνια έλαβε και η Αρετή Τσοχατζοπουλου, η μοναδική περίπτωση όπου το δικαστήριο δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις των εισαγγελέων, που είχαν προτείνει 10 χρόνια κάθειρξης.

Από 10 χρόνια κάθειρξη έλαβαν η Ταλίτα Τσεκούρα, ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο Οράτιος Μελάς, ο Γιώργος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.

Τέλος, 6 χρόνια κάθειρξης επιδικάστηκαν στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκουντρούν Τσοχατοπούλου, τον Νίκο Καρατζά και τον Φώτη Αρβανίτη.

Πηγή:  ΣΚΑΪ

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Της Ιωάννας Μάνδρου (Καθημερινή 7/10/13)                                                                                                       Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όπως ανακοίνωσε στην ετυμηγορία του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από διαδικασία πέντε μηνών και περισσότερες από 60 συνεδριάσεις. Αύριο οι ποινές.
Ένοχοι κρίθηκαν όλοι όσοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πλην του φερόμενου ως εκπροσώπου της Torcaso, Παντελή Ζαχαριάδη και του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου.
Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο 'Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.
Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.
Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.
Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ' επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.
Τέλος, με την απόφασή του το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.
Η αγόρευση της Eισαγγελέως της έδρας, Γεωργίας Αδειλίνη πριν από μερικές ημέρες υπήρξε καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού.
Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι από το 1996 ως το 2001, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος «δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση».
Η κα. Αδειλίνη παρέθεσε στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες, μαρτυρίες, ανοίγματα λογαριασμών και ελέγχους του ΣΔΟΕ και αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός υπήρξε αποδέκτης δωροδοκίας συνολικού ύψους εκατομμυρίων ευρών, από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ρωσικών πυραύλων TORM1 και των υποβρυχίων.
Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του το 1996, ο κ. Τσοχατζόπουλος «είχε συλλάβει το σχέδιο της δωροδοκίας του», το οποίο οργάνωσε και υλοποίησε χρησιμοποιώντας στενούς συνεργάτες του και ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Η κα. Αδειλίνη αναφέρθηκε στη ζημιά του Δημοσίου, την οποία χαρακτήρισε τεράστια και πρόσθεσε ότι οι μίζες μετακυλήθηκαν στις πλάτες του κατάχρεου ελληνικού λαού, «ο οποίος ψήφισε και εμπιστεύτηκε» τον κ. Τσοχατζόπουλο. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι μίζες ενσωματώθηκαν στις επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κυρίως σε εκείνες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τις οποίες χαρακτήρισε «συμβάσεις-φυτώρια διαφθοράς».
Εκτενή αναφορά έκανε και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των εκπροσώπων της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate». Αναφερόμενη, μάλιστα, στον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα ότι πήγαινε συνοδεία αστυνομικού από τη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου στα γραφεία της εταιρείας ΜΟΡΕΛΙΑ για να πάρει χρήματα, η εισαγγελέας είπε ειρωνικά «η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού».







Οι Αγγελοι τής θάλασσας