Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Mήπως "το Δικαστήριο του Στρασβούργου" είναι η ορθότερη λύση;

Η σπαζοκεφαλιά με τους 8 Τούρκους και μια πιθανή λύση

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου θα μπορούσε να δώσει λύση στο δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την έκδοση ή όχι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. «Η διαδικασία μπορεί να βασιστεί στο γεγονός ότι οι οκτώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία», είπε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, που είχε προτείνει με άλλους νομικούς στην κυβέρνηση τη λύση αυτή. Και ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, που υπερασπίζεται κάποιους από τους οκτώ, έχει κάνει λόγο για παρέμβαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.
Μια σειρά κυβερνητικών στελεχών επιχειρηματολογεί προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι στις υποθέσεις αυτές, εκτός των άλλων, «κρίνονται και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας». Aπό την άλλη, μια σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες παραδέχεται –έστω εξωδίκως– ότι υπάρχει ζήτημα με το...

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                                 ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10.12.16)

Αυξάνονται oi νεκροί (29) από τή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη...


Τρόμος στην καρδιά της Πόλης με 29 νεκρούς και 166 τραυματίες
Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί και σε 166 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού.
tromos-stin-kardia-tis-polis-me-29-nekrous-kai-166-traumaties


Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και 166 ακόμη τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
************************************************************************************************ 
 Τελευταίες πληροφορίες
Ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται πλέον σε 38 νεκρούς και 155 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου. **************************************************************************************************************************** 
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.
Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου...

Η Βιένη τάσσεται υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.


i-austria-zita-na-mpei-freno-stin-eurwpaiki-poreia-tis-tourkias

Η Αυστρία ζητά να μπει «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας
Η Αυστρία θα αντιταχθεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα που θα βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες Σάββατο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε στην παρούσα μορφή το προσχέδιο συμπερασμάτων (της συνόδου), το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία», σχολίασε ο Κουρτς σε συνέντευξή το στο αυστριακό πρακτορείο APA.
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης, το οποίο αφορά πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Ο Κουρτς επιθυμεί να αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου «το πάγωμα των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία. «Έχουμε ήδη πει στους εταίρους μας ότι η Αυστρία δε μπορεί να υιοθετήσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην παρούσα μορφή», διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος κατήγγειλε τα πλήγματα που έχει επιφέρει η τουρκική κυβέρνηση «στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Αυστρία ανήκει στο κλαμπ των σκληρών σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, το οποίο ακολούθησε μαζική καταστολή και δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις.
Στα τέλη Νοεμβρίου το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την κατ’ αρχάς αναστολή των διαπραγματεύσεων, ένα ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό.
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005.
11 Δεκ. 2016
thetoc.gr

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα και αποκτά υπερεξουσίες

Ο «Σουλτάνος»

tvxs.gr | 10 Δεκ. 2016
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας κατέθεσε το απόγευμα του Σαββάτου στην Εθνοσυνέλευση πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από πέντε μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του. 

Παράλληλα, συζητείται ότι η μεταρρύθμιση θα τύχει της έγκρισης του λαού μέσω δημοψηφίσματος. 
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 20 άρθρα προβλέπει ουσιαστικά μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.
Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν για απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Όμως οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς...

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Το κόστος που αφήνετε πίσω σας είναι τεράστιο

Στη Βουλή
tvxs.gr| 10 Δεκ. 2016
Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε:

«Προδομένοι από το ΔΝΤ»...

Σκληρή κριτική Τσακαλώτου για τις επιταγές του Ταμείου...
«Το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για...
τον προϋπολογισμό του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται προδομένη από το Ταμείο διευκρινίζοντας ότι αντι να πει «δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάει από εμάς περισσότερα μέτρα».

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Η ανάλυση του Ταμείου λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018.

Μάλιστα, σε μια επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα το φτάσει η Ελλάδα το 2018 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Κι αντί να πάει και να πει στους Ευρωπαίους ότι με καλέσατε σε ένα πάρτι για να βοηθήσω τη δική σας Ευρωζώνη κι έρχομαι με τα πιστεύω μου και τις αναλύσεις μου και δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πλεονάσματα, ζητάει από μας περισσότερα μέτρα. Τέτοιο διμέτωπο αγώνα σπανίως έχω δει να είναι μπαταρισμένος σε μια μεριά».

Πρόσθεσε ότι η η κυβέρνηση θεωρεί πως «η πρόταση της Ελλάδας...

Τουλάχιστον 13 νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη...

Απαγορεύτηκε η μετάδοση ειδήσεων...
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το γήπεδο της...
Μπεσίκτας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Αμέσως μετά την έκρηξη ακολούθησαν πυροβολισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως το CNN κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις, όμως οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημη εικόνα για το αν πράγματι υπήρξε και δεύτερη επίθεση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η...

Ο θυμός της κ. Γεννηματά...


Πολύ θυμωμένη είναι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα της...
κυριακάτικης εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο το όνομα «Γεννηματάς» εμφανίζεται στη λίστα Μπόργιανς.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε οργισμένη δήλωση διάψευσης και κατέθεσε αγωγή εναντίον της εφημερίδας. Ως εδώ καλά. Πρόκειται για μια συνηθισμένη κόντρα ανάμεσα σε έναν πολιτικό αξιωματούχο και σε ένα μέσο ενημέρωσης. Τέτοιες έχουμε δει πολλές και είναι βέβαιο ότι θα δούμε κι άλλες στο μέλλον.

Αυτό που ξενίζει είναι η επιμονή της κ. Γεννηματά να συνδέσει το επίμαχο δημοσίευμα με την κυβέρνηση ή για να ακριβολογούμε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενη ότι η διευθύνουσα ομάδα της εφημερίδας (εκδότης, διευθυντής, χρηματοδότης) έχει στενές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου και παίρνει εντολές για να δυσφημήσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει για να αποκατασταθεί η τιμή της και η τιμή της πολιτικής, ενώ στη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου άφησε αιχμές για εμπλοκή δικαστικών λειτουργών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευ. Βενιζέλος -προς στιγμήν απώθησε τη δυσφορία του για τις επιλογές της κ. Γεννηματά σε άλλα θέματα- ο οποίος ζήτησε να κληθεί σε επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να δώσει εξηγήσεις (για ποιο πράγμα άραγε;).

Οι αποκαλύψεις ή οι «αποκαλύψεις» ενός μέσου ενημέρωσης είναι προϊόν ή ενδελεχούς έρευνας ή διαρροής από κάποια κέντρα ή κατασκευής (αν πρόκειται για δόλια μεθόδευση).

Στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση ο δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του και δεν είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τις πηγές του. Η αξιοπιστία και η σοβαρότητά του θα κριθούν από τα στοιχεία που θα προσκομίσει.

Στην τρίτη περίπτωση, αν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με στημένο θέμα, η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη στην οποία έχει προσφύγει η κ. Γεννηματά. Αν αποδείξει ότι ισχύουν οι καταγγελίες της περί σκευωρίας, τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα το μέσο ενημέρωσης, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι επικεφαλής του και θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα για τους ηθικούς αυτουργούς.

Ωστόσο, η ευαισθησία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κραυγαλέα επιλεκτική. Δεν θυμόμαστε καμία ανακοίνωση του κόμματος όταν άλλα μέσα ενημέρωσης με πλούσια παράδοση στο άθλημα του κιτρινισμού και της συκοφαντίας δημοσίευαν φοβερές και τρομερές ιστορίες εις βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών ακόμη και του πρωθυπουργού, με βάση φήμες ή πληροφορίες έγκυρων κύκλων (βάλτε μπόλικα εισαγωγικά και στις πληροφορίες και στους έγκυρους κύκλους).

Και τότε είχαμε οργισμένες αντιδράσεις από τα θύματα με δηλώσεις, αγωγές και μηνύσεις. Οι δράστες υποχρεώθηκαν να ανασκευάσουν για να μην υποστούν κυρώσεις (χρηματικές και άλλες), ταπεινώθηκαν ζητώντας συγγνώμη, όμως -όπως συμβαίνει σε αυτές τις υποθέσεις- η ρετσινιά έμεινε και αναπαράχθηκε από τους θαμώνες των χιλιάδων καφενέδων της επικράτειας και από τους χρήστες του διαδικτύου (το μεγάλο καφενείο 24ωρης λειτουργίας)...

Τάσος Παππάς (efsyn)

Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο των καταπιεσμένων γυναικών

Κη-δαιμονία
tvxs.gr | 10 Δεκ. 2016
Ιφιγένεια Κοντού
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα βασίλειο μακριά από τον πολιτισμό, μια πυκνή μαυρίλα είχε πέσει πάνω στις γυναίκες και τις είχε σκεπάσει από την κορυφή ως τα νύχια...

Το βασίλειο λεγόταν Σαουδική Αραβία...
Όσο για το «μια φορά κι ένα καιρό» είναι... το 2016.
Στο βασίλειο του αναχρονισμού, της καταπίεσης και της μαυρίλας , οι νόμοι δεν αστειεύονται.
Κάθε χρόνο δεκάδες εκτελέσεις λαμβάνουν χώρα, οι περισσότερες  με δημόσιο αποκεφαλισμό.
Η θρησκευτική αστυνομία γυρνάει, τσεκάρει και χτυπάει με τον βούρδουλα για το παραμικρό.
Ιδιαίτερα όμως οι γυναίκες έχουν να παλέψουν με τους δικούς τους δαίμονες...
Μερικοί από αυτούς συνδέονται με ένα καθεστώς παράλογων απαγορεύσεων  που τις κρατά δέσμιες του κηδεμόνα τους.
Η λίστα της καταπίεσης...
Στη Σαουδική Αραβία , αυτά που απαγορεύονται στις γυναίκες είναι σίγουρα  περισσότερα από αυτά που επιτρέπονται.  
Δεν επιτρέπεται  για παράδειγμα: 
1. Να οδηγούν αυτοκίνητο - Προφανώς οι γυναίκες στη χώρα...

Με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά, σε σύνολο 298, «πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2017

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - «Εκλογές το 2019» λέει ο πρωθυπουργός
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2017 με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες ώστε να ανακοπεί η «καταστροφική πορεία» της χώρας, και τον κ. Αλ. Τσίπρα να απαντά αρνητικά.
Με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά, σε σύνολο 298, «πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2017 με τους βουλευτές Ανδρέα Μιχαηλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), να εκφράζουν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, χωρίς αυτές οι ψήφοι να καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.
«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της συνεννόησης, που συγκροτούν ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει τις τύχες του τόπου, είναι κοντά» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει – αφού επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για όλες τις επιλογές και τους χειρισμούς την τελευταία διετία: «Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που θα ανατάξουν τη χώρα. Σας κοιτάζω ευθέως κ. Τσίπρα και σας λέω: «Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Οσο συντομότερα φύγετε, τόσο καλύτερα για την πατρίδα. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου».
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε άμεσα και σε υψηλούς τόνους: «Εξακολουθείτε να μιλάτε για καταστροφή, για τέταρτο μνημόνιο και να ζητάτε εκλογές: Αν συνεχίσετε έτσι, να ζητάτε εκλογές και να «προβλέπετε» καταστροφές που δεν έρχονται, θα γίνετε γραφικός. Ο λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2019. Ο ελληνικός λαός στο τέλος της 4ετίας θα συγκρίνει και θα κρίνει» είπε ο κ. Τσίπρας – ο οποίος, νωρίτερα, πάντως, άκουγε και άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τονίζουν πως είναι αναγκαία η χωρίς καθυστέρηση πολιτική αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας: η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωτεινή Γεννηματά, ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, και ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης μίλησαν σχετικά. Οι περισσότεροι μίλησαν για συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος από δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Απαντες επέκριναν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για επιλογές και χειρισμούς της.
Για το ΔΝΤ
Η προηγηθείσα των αρχηγικών ομιλιών συζήτηση, πάντως, χαρακτηρίστηκε από πολλές αναφορές στην εξέλιξη των...