Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο των καταπιεσμένων γυναικών

Κη-δαιμονία
tvxs.gr | 10 Δεκ. 2016
Ιφιγένεια Κοντού
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα βασίλειο μακριά από τον πολιτισμό, μια πυκνή μαυρίλα είχε πέσει πάνω στις γυναίκες και τις είχε σκεπάσει από την κορυφή ως τα νύχια...

Το βασίλειο λεγόταν Σαουδική Αραβία...
Όσο για το «μια φορά κι ένα καιρό» είναι... το 2016.
Στο βασίλειο του αναχρονισμού, της καταπίεσης και της μαυρίλας , οι νόμοι δεν αστειεύονται.
Κάθε χρόνο δεκάδες εκτελέσεις λαμβάνουν χώρα, οι περισσότερες  με δημόσιο αποκεφαλισμό.
Η θρησκευτική αστυνομία γυρνάει, τσεκάρει και χτυπάει με τον βούρδουλα για το παραμικρό.
Ιδιαίτερα όμως οι γυναίκες έχουν να παλέψουν με τους δικούς τους δαίμονες...
Μερικοί από αυτούς συνδέονται με ένα καθεστώς παράλογων απαγορεύσεων  που τις κρατά δέσμιες του κηδεμόνα τους.
Η λίστα της καταπίεσης...
Στη Σαουδική Αραβία , αυτά που απαγορεύονται στις γυναίκες είναι σίγουρα  περισσότερα από αυτά που επιτρέπονται.  
Δεν επιτρέπεται  για παράδειγμα: 
1. Να οδηγούν αυτοκίνητο - Προφανώς οι γυναίκες στη χώρα...
 συνέχεια
...αυτή δεν επιτρέπεται να έχουν τον έλεγχο ούτε ενός οχήματος.
Οι ίδιες το διεκδικούν... Ολόκληρος ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα πιέζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ...
Ακόμη και ο πρίγκιπας της χώρας Alwaleed bin Talal [δικηγόρος ] ανεβάζει tweets με σύνθημα: time for women to drive.
Ο επίσημος νόμος της Σαουδικής Αραβίας δεν το απαγορεύει - το απαγορεύουν όμως η παράδοση και τα έθιμα. Πρόσφατα η πρόταση έφτασε στο ανώτατο όργανο, τη Shura αλλά απορρίφθηκε.
Μερικές γενναίες ακτιβίστριες τολμούν να φωτογραφηθούν στο τιμόνι και το πληρώνουν.
Όπως η 28χρονη ακτιβίστρια  Loujain al-Hathloul που συνελήφθη επειδή οδηγούσε, έμεινε για 73 μέρες στη φυλακή κι αποφυλακίστηκε χωρίς να γίνει δίκη.
Ελεύθερη για την ώρα, συνεχίζει να κάθεται στο τιμόνι διεκδικώντας θαρραλέα το δικαίωμά της να οδηγεί  το αυτοκίνητο όπως άλλωστε και τη ζωή της.

  2. Να μιλούν ή να έχουν επαφή με άντρες - Παρόλο που δεν έχει θρησκευτική βάση, η συνύπαρξη αντρών και γυνακών σε δημόσιο χώρο [ikhtilat]απαγορεύεται αυστηρά.  
Τα πανεπιστήμια, οι τράπεζες και τα μέσα μεταφοράς είναι χωρισμένα σε δύο μέρη.
Όποιος μπαίνει στον χώρο του άλλου φύλου, τιμωρείται με δημόσιο μαστίγωμα. [Οι γυναίκες  -εννοείται- πιο αυστηρά].
3. Να πάνε οπουδήποτε δίχως τον άντρα συνοδό τους. – Ο άντρας αυτός, συνήθως μέλος της οικογένειας , λέγεται:  ‘mahram’.
Είναι μια επινόηση της  Sharia για να κάνει τη ζωή των γυναικών πιο δύσκολη και να τις κρατά φυλακισμένες στο σπίτι.
Αν μια γυναίνα βγει χωρίς άντρα-συνοδό και δεχθεί σεξουαλική επίθεση, τιμωρείται πιο αυστηρά από τους άντρες που της επιτέθηκαν.
[Πρόσφατο περιστατικό: γυναίκα που βιάστηκε από συμμορία, δέχθηκε περισσότερα μαστιγώματα από τους βιαστές της γιατί είχε βγει μόνη της].
Τι πιο λογικό!
 
4. Να παντρευτούν χωρίς να πάρουν άδεια από την οικογένειά τους. – Επόμενο είναι. Αφού δεν επιτρέπεται να μιλούν  σε άντρες , θα επιτρέπεται να γνωριστούν και να αποφασίσουν αν θα τους παντρευτούν; 5. Να μπουν σε κοιμητήριο. – Αυτό πάλι; Δεν έχουν δικαίωμα ούτε στον θρήνο.
6. Να  κληρονομήσουν την περιουσία των γονιών τους – Οι νόμοι περί κληρονομιάς δεν δίνουν ίδια δικαιώματα στους απογόνους, εννοείται ότι η γυναίκα δεν δικαιούται όσα ο άντρας κληρονόμος.
7. Να ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα [δίχως τον άντρα συνοδό τους].
8. Να βγουν στον δρόμο και να περπατήσουν ακάλυπτες. – Όχι πως θα τολμούσαν εύκολα να το κάνουν...
Tρέμουν τους άντρες τους αν το μάθουν αλλά ακόμη περισσότερο τους άντρες στoν δρόμο που αν τις δουν ακάλυπτες τις θεωρούν πρόστυχες και δηλώνουν απερίφραστα ότι θα τους κάνουν σεξουαλική επίθεση.

9. Να δοκιμάσουν ρούχα σε δοκιμαστήριο καταστήματος. – Η σκέψη και μόνο ότι μια γυναίκα είναι γυμνή μέσα στο δοκιμαστήριο παρα-είναι προκλητική για τους άντρες.  
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ντυμένη στα μαύρα, φορούν την abaya ενώ το κεφάλι τους είναι καλύπτεται  με την μαύρη tarha, ένα niqāb που τυλίγεται γύρω από το πηγούνι.  
Ένα άλλο αξεσουάρ που συνηθίζουν στο Βασίλειο της μαυρίλας είναι και η boushiya , ένα λεπτό -μαύρο πάντα- βέλο που καλύπτει το πρόσωπο κάτω από τα μάτια.
Στην προοδευτική Jeddah κυκλοφορούν γυναίκες με χρωματιστή abaya αλλά στις άλλες πόλεις, οι γυναίκες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις πενήντα αποχρώσεις του μαύρου.
10. Να χρησιμοποιούν make up – Και αν μακιγιαριστούν άλλωστε, ποιος θα τις δει ; Μόνο ο σύζυγος και οι φίλες  επιτρέπεται να  δουν μια γυναίκα με μακιγιάζ.
11. Να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις/αγώνες – Οι αθλήτριες από τη Σαουδική Αραβία που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς του 2012, θεωρήθηκαν πόρνες στη χώρα τους, γιατί τόλμησαν να δείξουν τόσα πολλά...
[ Οι αθλήτριες έλαβαν μέρος στα αθλήματά τους καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια με φόρμα καλύπτοντας προπαντός τα μαλλιά τους].
Παρόλα αυτά...
12. Να κολυμπήσουν στη θάλασσα – [Το μπουρκίνι είναι πάρα πολύ προχωρημένο για  τη Σαουδική Αραβία].
Το κολύμπι επιτρέπεται μόνο σε πισίνα, όχι βέβαια μαζί με άντρες αλλά μπορούν ελεύθερα να κολυμπήσουν στην πισίνα του σπιτιού τους.
 
13. Να ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα μαζί με τους άντρες – Δεν φτάνει που τους δόθηκε το δικαιώμα ψήφου το 2015, ώρα είναι να θέλουν να στηθούν στην ίδια ουρά με τους άντρες...
14. Να διαβάσουν δυτικά περιοδικά – όπου οι γυναίκες εμφανίζονται ακάλυπτες και πολύ προκλητικά ντυμένες. – Τα περιοδικά μόδας περνούν χοντρή λογοκρισία, οι celebrities στις φωτογραφίες πρέπει να είναι σεμνά ντυμένες και καλυμμένες έτσι ώστε να μην φαίνεται σάρκα...
15. Να αγοράσουν μια κούκλα Barbie!  –Με τόσο προκλητικά ρούχα, μακιγιάζ και εντελώς ακάλυπτο σώμα, η Barbie απαγορεύεται δια ροπάλου [κι ας βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων].
  Σχολείο: Η μόνη ελευθερία...
Το μόνο που επιτρέπεται να κάνουν είναι να πηγαίνουν στο σχολείο. Για έναν ανεξήγητο λόγο, οι σπουδές δεν απαγορεύονται.
Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία αξιοποιούν τη μόνη ελευθερία που τους έχει  παραχωρηθεί: το δικαίωμά τους στη μόρφωση.
Μορφώνονται όσο περισσότερο μπορούν αν και - συνήθως - το μόνο που μπορούν  να κάνουν με τη μόρφωση αυτή είναι να την μεταδώσουν σε άλλα κορίτσια.
Η Αιγύπτια ρεπόρτερ και ακτιβίστρια Mona El Nagar που γύρισε ένα ντοκυμαντέρ  με τίτλο: “Ladies First,”  για τις πρώτες γυναίκες υποψήφιες στις εκλογές και γενικά για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, στήθηκε έξω από ένα σχολείο την ώρα που οι μαθήτριες σχολούσαν. Δεν είχαν καν το δικαίωμα να βγουν όλες μαζί.
Ο σχολικός φύλακας φώναζε  το όνομα της μαθήτριας, η μαθήτρια έβγαινε καλυμμένη ολόκληρη με τα μαύρα φαρδιά της ρούχα, κι έμπαινε γρήγορα-γρήγορα στο αυτοκίνητο που την περίμενε με οδηγό τον Mahram της [αλλιώς πώς θα κυκλοφορούσε έξω από το σπίτι;].
Είναι λες και η χώρα, οι νόμοι, η κοινωνία συνωμοτούν ώστε γενιές ολόκληρες γυναικών να καταπίνονται από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα ρούχα που φορούν.

Δικαίωμα στη ζωή χωρίς κηδεμονία
Κι όμως, μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα, υπάρχει μια νέα γενιά γυναικών που σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν.
Η Loujain al-Hathloul  δεν είναι η μόνη που τολμά να οδηγεί, να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, να κυκλοφορεί χωρίς συνοδό...
Η ακτιβίστρια Aziza Al-Yousef επέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις αρχές της χώρας της διαμαρτυρία [petition] με 15.000 υπογραφές , η οποία αξιώνει να καταργηθεί το έθιμο του άνδρα- συνοδού.  
Το παλεύει εδώ και πέντε χρόνια.
Η εικαστικός και street artist MsSaffaa παλεύει -από το Σύδνεϋ όπου ζει- με τα δικά της όπλα: τα σχέδιά της.
Με αυτά κάνει και την καμπάνια στο διαδίκτυο με τον τίτλο: I am my own guardian, χρησιμοποιώντας ένα σύμβολο ανδρισμού [το μαντίλι ] σε γυναικείο κεφάλι.

Για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να κερδίσουν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα  μόνες τους  χωρίς άντρα  συνοδό - κηδεμόνα - δεσμοφύλακα.
Είναι θέμα στοιχειώδους ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το δίκαιο αίτημά τους υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [human rights watch] το οποίο έχει δημιουργήσει και μια σειρά από σποτάκια που περιγράφουν με λίγες εικόνες την κατάσταση ομηρίας/δουλείας/φυλακής  την οποία βιώνουν εξαιτίας αυτού του καθεστώτος.
Οι γυναίκες με τα μαύρα σε αυτό το μακρινό, κλειστό βασίλειο του αναχρονισμού και της καταπίεσης , θέλουν και αξίζουν υποστήριξη για να ζήσουν κι αυτές [λίγο] καλά και εμείς [πολύ] καλύτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.