Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ο Αρκάς ξαναχτυπά...

Δεν έχασε ευκαιρία. Λίγο μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο γνωστός γελοιογράφος σχολίασε με...
σκίτσο, που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, τον ανασχηματισμό.
Ιδου...

undefined

Στοιχήματα...



Τέσσερα είναι τα στοιχήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες, το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οπως...
μετέδωσε ο Γ. Φασουλας στην ΕΡΤ, αυτά είναι τα εξής:
Πρώτον, η απορρόφηση την κραδασμών της σκληρής συμφωνίας με τους δανειστές. 
Δεύτερον, να μην υπάρξουν κι άλλες απώλειες από το νέο crash test της ψηφοφορίας την Τετάρτη. 
 Τρίτον, η ομαλοποίηση της αγοράς, που περνά μέσα από την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 
Και τέταρτον, η πάταξη της φοροδιαφυγής... 

Financial Times : Το σοκ Γαλλίας και Ιταλίας όταν είδαν το σχέδιο Grexit ...


FT: Το σοκ Γαλλίας και Ιταλίας όταν είδαν το σχέδιο Grexit – Οι κυφές συνομιλίες Ολάντ με Ρέντσι - Media
Οι κρυφές συνομιλίες Ολάντ με Ρέντσι...
Για γαλλο-ιταλικό σοκ κάνουν λόγο οι "Financial Times" μόλις οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών πήραν στα χέρια τους τη γερμανική πρόταση για περιορισμένης διάρκειας Grexit.

"Γνωρίζαμε ότι...

η Γερμανία μπορούσε να το τραβήξει πολύ για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο πολύ. Η εμπιστοσύνη μου κλονίστηκε", είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν στους FΤ, για τη στιγμή εκείνη.


Ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο αιφνιδιασμός των Γάλλων όταν συνειδητοποίησαν πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν σύμφωνη με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας ότι έτσι θα συσπείρωνε την ευρωζώνη.


"Η Ευρωζώνη περνάει ένα θρησκευτικό πόλεμο, με τη Βόρεια Ευρώπη που είναι Καλβινιστές και δεν θέλουν να συγχωρέσουν τους αμαρτωλούς και τη Νότια Ευρώπη που είναι Καθολική και θέλει να γυρίσει σελίδα. Οι Έλληνες ενίσχυσαν τους σκληροπυρηνικούς Καλβινιστές. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε", είπε στους Financial Times ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Μακρόν.


Το σχέδιο αποτράπηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα, μετά από ένα σύντομο τετ-α-τετ του Γάλλου Προέδρου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τα ξημερώματα της Δευτέρας με έναν Ιταλό αξιωματούχο να αναφέρει για το θέμα αυτό:


"Ο Ολάντ είπε: "αγαπητέ Ματέο, τι θα κάνουμε τώρα;. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα συνασπιστούν και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί το Grexit. Εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να ενωθούν και θα μπορούσε να υπερισχύσει η λιγότερο ριζοσπαστική θέση".

Στην πρώτη γραμμή έξι αποκρατικοποιήσεις

Το πιο ώριμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία περιλαμβάνεται και ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης (φωτ.). Ο επενδυτής έχει υποσχεθεί έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάθος 40ετίας, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ προκαταβολικά.
Τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κόμματος αναμένει η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου «να βγάλει από την κατάψυξη» τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις. Η χώρα, όπως έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της, θα προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις όλες τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις.

Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, των ΟΛΠ/ΟΛΘ, Τραινοσέ/ΕΕΣΤΥ, αλλά και άλλων μικρότερων. Ειδικότερα στο ΤΑΙΠΕΔ, φέρουν βαρέως το γεγονός ότι επί σχεδόν έξι μήνες δεν έγινε ούτε ένα βήμα εμπρός για όλες τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις. Αποδίδουν δε ευθύνες στα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία δεν άφησαν να εκδηλωθεί το βήμα, έστω και ως δείγμα καλής ένδειξης της χώρας προς τους δανειστές. Η μόνη αποκρατικοποίηση που προχώρησε ήταν αυτή του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος. Ωστόσο και αυτό συνέβη περισσότερο επειδή απειλούνταν με «λουκέτο» ο Ιππόδρομος.

Για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, έξι αποκρατικοποιήσεις έχουν πρωτεύουσα σημασία. Πρωτίστως η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, που θα αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΕΕΣΣΤΥ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Περιφερειακά αεροδρόμια: Eίναι η πιο ώριμη και πιο μεγάλη σε αξία αποκρατικοποίηση. Ο επενδυτής έχει υποσχεθεί έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάθος 40ετίας, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί προκαταβολικά. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση μπορεί να καλύψει το 80% του στόχου των εσόδων που έχει θέσει το ΔΝΤ, ή το 50% του στόχου που έχει θέσει η Κομισιόν για την περίοδο 2015-2018. Εκκρεμεί η έγκριση των Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) για τα αεροδρόμια και η έγκριση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης από την Ελληνική Βουλή. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Ελληνικό: Κυβέρνηση και επενδυτές πλέον έχουν κάτι περισσότερο από 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ο χρόνος που απομένει έως τον Νοέμβριο του 2016 δεν είναι πολύς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας να εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ. Η πιο «μισητή» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αποκρατικοποίηση θα απαιτήσει την έγκριση από τη Βουλή. Βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, ο προτιμητέος επενδυτής θα καταβάλει 915 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο σε βάθος 10ετίας. Εξ αυτών τα 300 εκατ. ευρώ θα τα προκαταβάλει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης.

ΟΛΠ/ΟΛΘ: Σε αντίθεση με ό,τι σχεδιαζόταν, η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) θα κινηθεί σχεδόν παράλληλα με εκείνη του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ). Η ζήτηση παραμένει υψηλή και τουλάχιστον δύο στρατηγικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και άλλοι οκτώ για τον ΟΛΘ. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ αρχικά είχε σχεδιαστεί για τα μέσα Σεπτέμβρη. Καθώς όμως οι μέρες κυλούν αντίστροφα, αυτό το περιθώριο στενεύει.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ: Και οι δύο διαγωνισμοί, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν. Για κάθε μία προς αποκρατικοποίηση επιχείρηση, υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι. Ετσι δεν τίθεται καν θέμα ανταγωνισμού. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μπορεί οι Γάλλοι (SNCF) να έχουν αποχωρήσει, αλλά έχουν ενδιαφερθεί μέσω των Ρουμάνων οι Αμερικανοί επενδυτές (Watco).
Εντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα - τι προβλέπει η ΠΝΠ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ Σωρευτική ανάληψη μετρητών έως και 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ για όσους το επιθυμούν, θα μπορούν από τη Δευτέρα να κάνουν όλοι οι πολίτες μέσα από τα ATM αλλά και το δίκτυο των 2.500  καταστημάτων που ανοίγουν σε όλη τη χώρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας. Το άνοιγμα του τραπεζικού δικτύου, που προβλέπεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σήμερα, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση και στις θυρίδες που διατηρούν εντός των καταστημάτων και οι οποίες υπολογίζονται στις 200.000 περίπου συνολικά.

Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται πλέον και οι επιχειρήσεις για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εξόφληση επιταγών, η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, αλλά μόνο με πίστωση λογαριασμού, αφού στόχος είναι η αποτροπή της εκροής χρημάτων από τις τράπεζες. Εκτός από τις παραπάνω εργασίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να κάνουν και μια σειρά άλλων συναλλαγών όπως το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένους όμως σκοπούς π.χ. η μισθοδοσία ή η εξυπηρέτηση νεοφυών επιχειρήσεων και οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ΠΝΠ.

Η Πράξη επιτρέπει επίσης το “σπάσιμο” προθεσμιακής κατάθεσης για επίσης όμως συγκεκριμένους σκοπούς που πρέπει να βεβαιώνονται με παραστατικά, όπως η πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή προς ασφαλιστικούς φορείς, η πληρωμή νοσηλίων ή διδάκτρων η πληρωμή μισθοδοσίας ή η πληρωμή ληξιπρόθεσμων δόσεων προς τις τράπεζες. Αντίθετα απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση δανείων, μια τάση που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αρκετοί επεδίωξαν να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους, εξοφλώντας άλλες οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Επιτρέπεται επίσης η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων και διδάκτρων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου διενεργείται η συναλλαγή και με την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό για την πίστωση τους και
όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό. Επιτρέπεται επίσης μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
Επισυνάπτεται το ΦΕΚ για την άρση της τραπεζικής αργίας.
kathimerini.gr

Πυρκαγιά στον Υμηττό

Straight Out Of Camera          από thepressprotject.gr
Nikos Libertas / SOOC