Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Tρεις λόγοι που κάνουν «καυτό» το τετραήμερο για την ΕΛ.ΑΣ.



tvxs.gr | 01 Δεκ. 2015
Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τετραήμερο ξεκινά από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου για την Ελληνική Αστυνομία, κυρίως στην Αττική -αλλά όχι μόνο- για τρεις διαφορετικούς λόγους.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα συγκεντρωθούν τα συνδικάτα.

Σταθάκης: Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου

Σταθάκης: Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματός της έως το τέλος του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, στο τέλος αυτού του μήνα» ήταν η αναφορά του κ. Σταθάκη.
Πρόκειται για μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση, δεδομένων των αγκαθιών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με βασικότερο αυτό του ασφαλιστικού.
Τη Δευτέρα, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο επικεφαλής των εκπροσώπων της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, Αθήνα και θεσμοί θα ανοίξουν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
tanea.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


Από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (01.12.15)

Ολη η φύση σ’ ένα εργοστάσιο τσιμέντου


ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Τι δουλειά έχουν γλάροι, λίμνες, δέντρα και ένα ζευγάρι που «απολαμβάνει» το μπάνιο του στους τοίχους της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ; Πρόκειται για το εικαστικό έργο-γκράφιτι που εδώ και λίγο καιρό τραβάει ευχάριστα τα βλέμματα των διερχόμενων οδηγών και των εργαζομένων του εργοστασίου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Οι Θεσσαλονικείς Βασίλης και Χρήστος Γαλαζούλας, της εταιρείας graffiti and design MWCOE, χρησιμοποίησαν χιλιάδες κουτάκια σπρέι δημιουργώντας δεκάδες διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις στο τελικό έργο. «Δεν θέλαμε να δώσουμε τη γνώριμη εικόνα του γκράφιτι που βλέπουμε στους δρόμους», μας λέει ο Χρήστος κατά την επίσκεψή μας στον χώρο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Open House Thessaloniki.


Γι’ αυτό και το έργο μοιάζει περισσότερο με ιμπρεσιονιστικό πίνακα, όπως εξηγούν οι δημιουργοί, χωρίς να του λείπουν τα στοιχεία εικονογράφησης και η fantasy art. Στο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, πραγματοποιείται η ενσάκιση, δηλαδή η τοποθέτηση του τσιμέντου, σε μορφή σκόνης, σε σάκους πριν πάει για διανομή. «Στα ψηλότερα σημεία του κτιρίου δώσαμε πιο πολύ αέρα και λίγα στοιχεία για να διακρίνονται από μακριά, ενώ όσο προχωράμε πιο κάτω, εμφανίζονται περισσότερες λεπτομέρειες», σημειώνει ο Βασίλης Γαλαζούλας. Θεματικά το έργο αποτυπώνει τη ροή του νερού, το οποίο ξεκινάει από ψηλά, από τις πηγές των βουνών, διατρέχει ρυάκια, ποτάμια και χαράδρες μέχρι να φτάσει σε μια λίμνη, ενώ παράλληλα συντελούνται και οι αλλαγές των εποχών.

Για την υλοποίηση του «μαραθώνιου» πρότζεκτ, εκτός από τις καλλιτεχνικές απαιτήσεις, το κτίριο έπρεπε να διαμορφωθεί κατάλληλα πριν αρχίσει ο σχεδιασμός με τα σπρέι και τα χρώματα. Οι τοίχοι σοβατίστηκαν και πέρασε πλαστικό χρώμα για να ετοιμαστεί κατάλληλα η επιφάνεια. Το κτίριο «ντύθηκε» με σκαλωσιές, και οι καλλιτέχνες, με ειδικά συστήματα ασφαλείας και μάσκες, έπιασαν δουλειά.

Η σχεδίαση, όπως εξηγούν, έγινε «παραδοσιακά», με ελεύθερο χέρι, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας. «Το έργο έγινε σε δέκα στάδια. Κάθε τόσο σταματούσαμε είτε για να στεγνώσουν οι σοβάδες και τα πλαστικά ή λόγω των καιρικών συνθηκών», σημειώνουν. Συνολικά, το καλλιτεχνικό έργο πήρε περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί, 120 κιλά ακρυλικού χρώματος, 5.000 κουτιά σπρέι και κάλυψε συνολικά 2.000 τετραγωνικά μέτρα βιομηχανικής επιφάνειας.
kathimerini.gr

Στίγκλιτς: Η Ελλάδα που στραγγαλίζεται από τη λιτότητα πρέπει να σηκώσει και το βάρος του προσφυγικού


«Οι φτωχοί μπορεί μεν να εργάζονται, αλλά το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό, ενώ σε εκείνους με χαμηλή κατάρτιση το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται στο μεταξύ σε πτώση», τόνισε ο Αμερικανός νομπελίστας, ο οποίος αναμένει μια παρόμοια εξέλιξη και στην Ευρώπη  
(φωτ. αρχείου) EPA/IAN LANGSDON.


Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 30 Νοε. 2015                                                                         Τό σκίτσο είναι του Αρκά
1. Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και στην ΕΥΠ, καθώς Ρώσοι χάκερς απειλούν την Τράπεζα της Ελλάδος και δυο ακόμη συστημικές τράπεζες, από την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τους Armada Collective, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων πριν χτυπήσουν την Ελλάδα.
2. Μετά το προαναγγελθέν – και, κατά ορισμένες πηγές, προσχεδιασμένο – ναυάγιο της σύσκεψης των αρχηγών, στο Μαξίμου θεωρούν ότι έως το ορόσημο της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τρεις μεγάλες προκλήσεις: Τις ισχνές πλέον κοινωνικές αντοχές, την συμπιεσμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αναζωπύρωση των σχεδίων για «οικουμενικά» σχήματα και «εθνικές ομάδες σωτηρίας». Ενώπιον μιας απρόβλεπτης μάχης για το ασφαλιστικό κι ενός βαθιά κουρασμένου εκλογικού σώματος, ο πρωθυπουργός πετά ταυτόχρονα το γάντι στη διαπλοκή και το παλιό πολιτικό σύστημα, ποντάρει στην συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι επιχειρεί να κάψει τα σενάρια της… δεύτερης αριστερής παρένθεσης.
3. Την ελπίδα «να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Σύνοδο για το περιβάλλον στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως «η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα,  βιώσιμη κοινωνία». Δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να αμφισβητηθούν οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα, οι ηγέτες του πλανήτη συναντιόνται στο Παρίσι, για την 21η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP21). Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απειλή που μπορεί να γεννήσει ακόμη και νέες μορφές πολέμου.
4. «Μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls», τόνισε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κλιμάκιο του κουαρτέτου, Ντεκλάν Κοστέλο. «Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
5. Σενάρια μετάθεσης της προεδρικής εκλογής της ΝΔ στις αρχές Γενάρη έχουν μπει τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες εταιρίες εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν είναι τεχνικά εφικτό να στηθούν οι κάλπες την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
6. Αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μιλώντας στο Reuters, σημείωσε πως τα Tweets για τους Τούρκους πιλότους αναρτήθηκαν από λάθος - ενός εκ των εργαζομένων - στον λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα.
7. Βαριά καμπάνα στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια που έγιναν η αφορμή να μην ξεκινήσει ποτέ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη λεωφόρο. Η πειθαρχική επιτροπή της Super League αποφάσισε ότι ο ΠΑΟ χάνει «στα χαρτιά» με σκορ 3 - 0 το παιχνίδι (άρα συν τρεις βαθμοί για τον Ολυμπιακό), τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών και αποκλεισμό της έδρας του για τέσσερις αγωνιστικές. Επίσης του επιβάλλεται πρόστιμο 190.000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της ποινής.
8. Σημαντικό προβάδισμα, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει κυβερνητική πλειοψηφία, φέρεται να διατηρεί το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανία, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα El Mundo εν όψει της πρώτης τηλεμαχίας των βασικών υποψηφίων. Σε δεύτερη πολιτική δύναμη αναδεικνύονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, τρίτη οι Σοσιαλιστές και τέταρτη οι Podemos.
9. Δεν το περίμεναν, όσοι συνέλαβαν και άρχισαν εν κρυπτώ να διαπραγματεύονται την διαβόητη ΤΤΙΡ: οι αντιδράσεις των πολιτών για το σχέδιο συμφωνίας της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων» (η επίσημη ονομασία της ΤΤΙΡ) ήταν χωρίς προηγούμενο. Ο Στέλιος Κούλογλου γράφει για την TTIP. Δημοψήφισμα;
10. Τις ποικιλίες κρασιών που έπινε ο Ιησούς αλλά και ο κόσμος που έζησε κατά την εποχή του, αναδημιούργησε με τη βοήθεια ερευνητών, μια ισραηλινή οινοποιία.

Πούτιν: «Νέα στοιχεία αποδεικνύουν τη διακίνηση πετρελαίου του ΙΚ μέσω τουρκικών εδαφών»


REUTERS
Τεράστιο λάθος χαρακτηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, ο ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως έχει νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη διακίνηση πετρελαίου από το ΙΚ μέσω του τουρκικού εδάφους.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πως κατά την άποψή του την κατάρριψη υπαγόρευσε η επιθυμία της τουρκικής ηγεσίας να προστατεύσει αυτά τα αποθέματα πετρελαίου.
Ακόμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι.
Τέλος εξέφρασε τη δέσμευσή του η Ρωσία να καταβάλει κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό ευρύτατης παγκόσμιας συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.
από kathimerini.gr

«'Εφυγε» ο σπουδαίος ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας...

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν, ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας.

Ο γνωστός 67χρονος ηθοποιός, που...
είχε βεβαρημένο ιστορικό με καρδιολογικά προβλήματα, νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού από την περασμένη Δευτέρα, έχοντας υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στις 20:29. Κοντά του βρίσκονταν φίλοι, συγγενείς του και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Μηνάς Χατζησάββας, γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1969 και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό Μέλος του Ελεύθερου θεάτρου ενώ από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και από το 1984 ως το 1998 με το Ανοιχτό Θέατρο.

Ο Μηνάς Χατζησάββας, έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων με τους τίτλους, «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Έκτοτε συνεργάστηκε σε σενάρια με το ίδιο ψευδώνυμο και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φ. Σισκοπούλου. Στο θέατρο έχει στο ενεργητικό του πολλούς και σημαντικούς ρόλους από το διεθνές και το εγχώριο ρεπερτόριο. Είχε παίξει στην Επίδαυρο αρκετές φορές και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Εκτός από την μεγάλη του αγάπη το Θέατρο, ο Μηνάς Χατζησάββας είχε παίξει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές που τον είχαν κάνει αγαπητό στο ευρύ κοινό ενώ δεκάδες ήταν και οι ρόλοι του στον κινηματογράφο. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την τεράστια επιτυχία της «Αναστασίας» ή τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σειρά «Ανατομία ενός εγκλήματος». Η τελευταία του δουλειά στον κινηματογράφο είναι ο ρόλος του στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Ένας άλλος κόσμος», στην οποία υποδύεται έναν ακροδεξιό, που μισεί τους πρόσφυγες, δίνοντας - όπως λένε οι λίγοι που έχουν δει την ταινία μέχρι στιγμής- ακόμη ένα ρεσιτάλ ερμηνείας...