Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το γεφύρι της κάρτας...

Πουθενά ίσως δεν εφαρμόζεται τόσο καλά η ρήση «Ο χρόνος είναι χρήμα», όσο στην περίπτωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην Ελλάδα που μαστίζεται...
παραδοσιακά από τη φοροδιαφυγή –από τη φοροκλοπή καλύτερα, μιας και πρόκειται για κλοπή εσόδων του κράτους– οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποκτούν σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα για όλους. Οσο καθυστερούν τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός της υπερφορολόγησης για τους συνεπείς φορολογουμένους. Αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας, μέσα στα έξι και πλέον χρόνια της κρίσης, να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο κανόνων και κινήτρων για την επέκτασή τους.

Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες οικονομίες στον τομέα αυτό είναι τεράστια. Στη Σουηδία το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται ακόμη και στις εκκλησίες, ενώ σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής πολλοί πλανόδιοι πωλητές πληρώνονται μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Οι τεχνικές λύσεις, λοιπόν, υπάρχουν. Προφανώς αλλού σκοντάφτουμε. Στην πραγματική πολιτική βούληση να εφαρμοστούν αυτές οι λύσεις.

Γιατί όμως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι τόσο σημαντικές; Διότι δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό δίχτυ που ελέγχει τη φοροκλοπή και μπορεί να έχει θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα, εκεί όπου όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει. Και όταν λέμε ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν εννοούμε μόνον το πλαστικό χρήμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα που περιλαμβάνει επίσης την ηλεκτρονική τραπεζική και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Είναι σαφές ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι πανάκεια, γιατί απαιτούν αποτελεσματικό φοροελεγκτικό μηχανισμό. Ομως οπλίζουν αυτόν τον μηχανισμό με ένα πολύ ισχυρό όπλο. Αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση, η καθιέρωσή τους θα μπορούσε μέσα σε δύο έτη να μειώσει την παραοικονομία από το 25% που είναι σήμερα στο 15%, το οποίο σημαίνει «άσπρισμα» της οικονομίας κατά 5 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, ενδεικτικά, να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ για όλους περίπου κατά το ένα τρίτο.

Ομως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι ωφέλιμες μόνον για την αντιμετώπιση της φοροκλοπής. Ωφελούν σημαντικά και την ανάπτυξη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δημοσίου τομέα αλλά και των επιχειρήσεων. Και τα οφέλη είναι σημαντικά. Οι ηλεκτρονικές προμήθειες μπορούν να εξασφαλίσουν στο Δημόσιο εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις ετησίως, κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς σε μία παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή οικονομία. Αν όμως τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι τόσο σημαντικά και τόσο άμεσα γιατί δεν εφαρμόζονται; Γιατί η πολιτεία δεν θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα και κίνητρα αλλά και τις οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται;

Πρώτον, γιατί υπάρχουν αντιστάσεις τόσο εντός του στενού πυρήνα του κράτους όσο και εκτός. Χρειάζονται λοιπόν αποφασιστικότητα, σταθερή πολιτική βούληση και διαρκής στήριξη της προσπάθειας από τις υψηλότερες βαθμίδες της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό η προσπάθεια αυτή να λάβει τον χαρακτήρα εθνικής εκστρατείας που θα ωφελήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι μόνη. Εχει τη στήριξη των σημαντικότερων φορέων της αγοράς και επιβάλλεται να αξιοποιήσει το κοινό πλαίσιο θέσεων και δράσεων που έχουν καταθέσει ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και η ΕΣΕΕ.

Δεύτερος λόγος της καθυστέρησης είναι η αναποτελεσματικότητα της προετοιμασίας και της προώθησης των μέτρων. Χρειάζονται αναλυτική επεξεργασία, εκτίμηση των επιπτώσεων, προσεκτικό ζύγισμα της πολιτικής και συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων. Εκεί διαπιστώνεται σημαντική ανεπάρκεια και είναι φανερό ότι χρειάζεται άμεσα κεντρικός συντονισμός από την κορυφή της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πολυσχιδές έργο. Οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι να συνδράμουν με πόρους και τεχνογνωσία σε αυτό το εγχείρημα.

Τρίτος λόγος είναι οι σειρήνες του λαϊκισμού. Εκείνοι που μιλούν για τον «Μεγάλο Αδελφό», για τις τράπεζες που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και για τους περιπτεράδες που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα χρησιμοποιούν επιχειρήματα της περασμένης δεκαετίας και προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στη Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι φόβοι απαντώνται με προηγμένες τεχνολογικές λύσεις και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους μικροεπιχειρηματίες, όπως η επιστροφή φόρου για την ούτως ή άλλως ήδη χαμηλή προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες.

Τα capital controls δυσκόλεψαν τη ζωή των πολιτών και κόντεψαν να προκαλέσουν ασφυξία στις επιχειρήσεις. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο όφελος: αύξησαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και συνέτειναν στην αλλαγή νοοτροπίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη καθιέρωσή τους. Για να δώσουμε ώθηση στην ψηφιακή οικονομία, να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τη φοροκλοπή και να πετύχουμε την τόσο αναγκαία μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς και επιχειρήσεις...

Ακης Σκέρτσος

Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook...

Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook  
«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμε...»: η παραπάνω φράση προέρχεται από ομιλία που εκφώνησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης...
τον Οκτώβριο του 1838, στην Πνύκα ενώπιον μιας ομάδας μαθητών του Βασιλικού Γυμνασίου της Αθήνας.
Η συγκλονιστική αυτή ομιλία του Γέρου του Μοριά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος δημιούργησε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση βασισμένη σε αυτό το κείμενο, που θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Τον απαιτητικό ρόλο της αφηγήτριας έχει αναλάβει η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου, την οποία ο συνθέτης θα συνοδεύσει στο πιάνο.

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να στηρίξετε μια ολόκληρη μουσική παράσταση στον ιστορικό λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τα Ελληνόπουλα;

Ηταν ένα κείμενο που είχα στο μυαλό μου εδώ και κάποια χρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διδακτικό κείμενο που ευτυχώς διασώθηκε χάρη σ' έναν δημοσιογράφο. Φέτος δεν είχα σκοπό να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Οταν όμως έπεσε η ιδέα να κάνω κάτι με την Ελένη Ουζουνίδου, το μυαλό μου πήγε αμέσως σ' αυτόν τον λόγο. Ηθελα πολύ να δουλέψω μαζί της, γιατί είναι μια ηθοποιός με βάθος και ικανότητες και παράλληλα υπάρχει ένας εξαιρετικός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσά μας.

Γιατί επιλέξατε μια γυναίκα ηθοποιό γι' αυτόν το ρόλο;

Δεν πρόκειται για ενσάρκωση του ίδιου του Κολοκοτρώνη, δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για μένα κάτι τέτοιο, αλλά για μία ιδιαίτερη αφήγηση της γεμάτης συμβολισμούς ομιλίας του, η οποία θα αντηχήσει στον ιδιαίτερο χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. Ολοι εμείς που δουλέψαμε πάνω σ' αυτό νιώθουμε πως το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ποια είναι τα βαθύτερα μηνύματα που περνάνε μέσα από αυτό το κείμενο; Θεωρείτε ότι είναι ένας λόγος διαχρονικός που περιλαμβάνει σημαντικούς σύγχρονους συμβολισμούς;

Βεβαίως και περιλαμβάνει μηνύματα που έχουν σχέση με τη σύγχρονη εποχή. Αναφέρεται πρώτα απ' όλα στη διχόνοια, μια έννοια που έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική Ιστορία και ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της, ενώ, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζεται η δύναμη της ομόνοιας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να φέρει.

Και το σημαντικότερο ίσως όλων των μηνυμάτων που περνάει αυτό το κείμενο είναι η τεράστια αξία της μόρφωσης, στην οποία ωθεί τα νέα παιδιά ο Κολοκοτρώνης, ένας άνθρωπος αγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλύτερα να κοπιάσετε ολίγον, δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους - πέντε χρόνους τη νεότητά σας, και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματά σας...».

Τι είδους μουσική θα μπορούσε να συνοδεύσει ένα τέτοιο περιεχόμενο; Δυσκολευτήκατε μέχρι να αποφασίσετε σε ποιους μουσικούς δρόμους θα κινηθείτε;

Οχι, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τη γράψω. Εγώ δεν τα παιδεύω τα έργα, απλά γεννιούνται. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση γεννήθηκε μια μουσική ελληνική και πολυφωνική που νομίζω πως «ντύνει» το κείμενο με εξαιρετικό τρόπο.

Η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να γεννήσει σπουδαίες προσωπικότητες, ικανές να πρωτοστατήσουν σε σημαντικούς αγώνες;

Βεβαίως και μπορεί. Εγώ έχω στο μυαλό μου πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook. Επανάσταση από το Facebook δεν γίνεται! Κι ίσως σκόπιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν αυτόν τον κατασταλτικό ρόλο.

Οι σύγχρονοι «ρήτορες» της πολιτικής είναι πολλοί. Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον αυθεντικό, εκείνον που λέει την αλήθεια;

Αυτός που λέει την αλήθεια, επειδή ακριβώς έχει καλές προθέσεις, θα κάνει και λάθη. Ο ψεύτης, που το έχει όλο προετοιμασμένο, δεν θα παρεκκλίνει της πορείας του, θα βαδίσει μέσω σχεδίου.

Και οι καλλιτέχνες πώς μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση του αυθεντικού και της αλήθειας;

Τουλάχιστον εγώ αυτό που κάνω είναι να λέω την αλήθεια που πιστεύω. Και αυτό μπορεί να ενοχλεί κάποιους που έχουν θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο κόσμος όμως μου δείχνει ξεκάθαρα ότι το εκτιμά.

Κι αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Από κει και πέρα φροντίζω να βουτάω πάντα τη γλώσσα στο μυαλό μου πριν μιλήσω, λογοκρισία όμως στο συναίσθημα δεν κάνω.

Πώς θα περάσετε το υπόλοιπο του καλοκαιριού σας;

Θα συνεχίσω την καλοκαιρινή μου περιοδεία στην Ελλάδα με την παράσταση «Ολοι ένα. Φίλα με», που το κοινό έχει αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη, ενώ παράλληλα δουλεύω πάνω σε ένα κείμενο που θα παρουσιάσουμε τον χειμώνα σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ


Ο «συνωστισμός» στη Βουλή που άφησε… άναυδη την Ντόρα...


Ντόρα ΜπακογιάννηΜπορεί για μερικούς να μην έχει σημασία, αλλά λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα πολλά είναι τα πρόσωπα που περνούν μια βόλτα...
από το γραφείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βουλή. Μάλιστα πρόσφατα ο… συνωστισμός από «γαλάζια» στελέχη ήταν τόσο μεγάλος που προκάλεσε εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, που περνούσε από το σημείο, αστειεύτηκε με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας του «Βαγγέλη, διαπιστώνω ότι έχεις μέγα πλήθος μαζί σου»…
paraskhnio.gr

Ούτε μπλοκ επιταγών δεν του δίνουν οι τράπεζες


Φίλιππος Βρυώνης
Κάντο όπως ο Βρυώνης…
Την καλύτερη δουλειά έκανε ο Φίλιππος Βρυώνης του «Ε TV» και δήλωσε κάτοικος Αλβανίας, σε λίγο θα πάρει και την υπηκοότητα και καθάρισε το θέμα με τις εφορίες και τα Δικαστήρια… Εντάξει κάτι μικρό (λέμε τώρα), εξαψήφιες αγωγούλες που έχουν επιδικαστεί τον κυνηγάνε από πίσω, αλλά… Ο άλλος ο συνάδελφός του – εξ αγχιστείας, μιντιάρχης δεν μπορεί να βγάλει ούτε μπλοκ επιταγών! Τα έχει βάψει μαύρα! Για την ακρίβεια γκρι, διότι έχει ακόμη κάτι καβάτζες και ψιλο-κινείται… Αλλά με τον τρόπο που οδηγεί είναι βέβαιο ότι θα τρακάρει, αν δεν πέσει σε τοίχο!
«Σκάνε» η μία επιταγή μετά την άλλη… Και οι τράπεζες που έδιναν τα δάνεια με τη σέσουλα και χωρίς εγγυήσεις τα προηγούμενα χρόνια στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ, δεν του δίνουν πια ούτε μπλοκ επιταγών!
Έχει – μεταξύ άλλων δηλαδή, και ένα καραμπινάτο χρέος σε εκτυπωτική εταιρία (θα πείτε και ποιος δεν έχει μέρες που είναι)… Και η θηλιά σφίγγει ολοένα και πιο πολύ γύρω από το λαιμό του!
Για αυτό λέμε η καλύτερη λύση είναι η μετακόμιση σε καμιά γειτονική χώρα… Ο Φίλιππος Βρυώνης κορόιδο είναι; Άλλωστε στα Βαλκάνια πήγε ο άνθρωπος, δεν πήγε στην Αυστραλία!
enimerosi24.gr

Το Μανιφέστο Russell - Einstein



tvxs.gr 13:22 | 09 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:24 | 09 Ιουλ. 2016
Στις 9 Ιουλίου του 1955, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Μανιφέστο Russell- Einstein, από τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell. Το Μανιφέστο προέβαλλε την επικινδυνότητα των πυρηνικών όπλων και καλούσε τους ηγέτες του κόσμου να επιδιώξουν ειρηνικά ψηφίσματα για να ανακόψουν τη διεθνή διαμάχη.

Το κέιμενο υπέγραφαν έντεκα αναγνωρισμένοι διανοούμενοι και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein. Το Μανιφέστο υπήρξε η αφορμή για την πραγματοποίηση της πρώτης από τις «διασκέψεις Pugwash», στο σκοτσέζικο χωριό Pugwash, το 1957, ύστερα από πρωτοβουλία του Καναδού φιλάνθρωπου Cyrus S. Eaton. Θέμα της, όπως και όλων των επόμενων, η Επιστήμη και οι Παγκόσμιες Υποθέσεις.
Με επικεφαλής τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell και τον μεγάλο φυσικό και ανθρωπιστή Albert Einstein, οι Max Born, Perry Bridgman, Leopold Infeld, Frederic Joliot-Curie, Herman Muller, Linus Pauling, Cecil Powell, Joseph Rotblat, και τον Hideki Yukawa ζήτησαν με το Μανιφέστο από τους επιστήμονες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων να συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την απειλή, η οποία απειλούσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της, λόγω της εμφάνισης των θερμοπυρηνικών όπλων.
Την πρώτη συνεδρίαση του 1957 την παρακολούθησαν 7 διαπρεπείς επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 3 από την Σοβιετική Ένωση, 3 από την Ιαπωνία, 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και 1 από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Κίνα, τη Γαλλία, και την Πολωνία, συνολικά δηλαδή 22 επιστήμονες.
Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα είχαν γίνει πάνω από 250 διασκέψεις Pugwash, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Τις ετήσιες διασκέψεις παρακολουθούν 150 έως 250 άτομα ενώ βασικός κανόνας τους είναι η προσωπική συμμετοχή των επιστημόνων και όχι η συμμετοχή αντιπροσώπων κυβερνήσεων ή οργανώσεων.

Τα 13 σημεία που συμφώνησαν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Η διακήρυξη

tvxs.gr 20:05 | 09 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:12 | 09 Ιουλ. 2016
Στην σταθερή κοινή θέση και στην κοινή δράση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση της υπεράσπισης των εδαφών, πληθυσμών και κοινών αξιών τους, αναφέρεται η αποτελούμενη από 13 σημεία, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία. Σημειώνεται ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ενέκρινε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου.
Στην διακήρυξη τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ορίζουν την κοινή στάση τους τόσο ως μέλη της Συμμαχίας αλλά και λόγω της δέσμευσή τους στις αρχές της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων Δικαίου, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ειρήνη την ασφάλεια και στην σταθερότητα στο σύνολο της ευρωατλαντικής περιοχής σε συμφωνία με της αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τις απειλές κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, στην Διακήρυξη εγκαλείται η Ρωσία «για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία» τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί ως υπονομευτικές της βασισμένης σε κανόνες τάξης στην Ευρώπη. Επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που αναδύονται από την αστάθεια στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική.
Τονίζεται ότι η συλλογική άμυνα παραμένει η θεμελιώδης ευθύνη του ΝΑΤΟ, με την αναχαίτιση και την άμυνα της Συμμαχίας να εδράζεται σε ένα σύστημα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών μέσων. Σημειώνεται επίσης ότι η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί, ενώ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έλαβε η Συμμαχία στην Ουαλία. 
Το ΝΑΤΟ αναφέρει στην Διακήρυξη ότι θα λάβει μέτρα αναχαίτισης και άμυνας από απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται αυτές, ενώ θα ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεών του στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.
Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι αμυντικού χαρακτήρα.
Τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα, δηλώνεται η ετοιμότητα της Συμμαχίας για διάλογο με την Ρωσία και η προσδοκία οικοδόμησης δημιουργικής σχέσης με την Ρωσία «όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το επιτρέψουν». 
Στην Διακήρυξη αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία με τους εταίρους του στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, θα συνδράμει στην εκπαίδευση στο Ιράκ, ενώ αεροσκάφη Awacs θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την Συμμαχία κατά του ISIS.
Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, η Συμμαχία αναφέρεται στην συμβολή της στην διαχείρισή τους και δηλώνει την ετοιμότητά της για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες στην Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ.
Επίσης θα διατηρήσει την υποστήριξη της στο Αφγανιστάν.
Το ΝΑΤΟ επιπλέον θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και την Γεωργία ενώ θα συνεχίσει να συνδράμει την Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Το ΝΑΤΟ θα εμβαθύνει τις σχέσεις του με τους εταίρους του στην Βαλτική, την Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα διατηρήσει την επιχείρησή του στο Κόσοβο.
Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται η αυξανόμενη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου.
Στο κείμενο διακηρύσσεται η πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ και η προσδοκία εισόδου στην Συμμαχία του Μαυροβουνίου.

Διπλωματικός, αλλά όχι και τόσο...

Με διπλωματικό τρόπο τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα σενάρια περί συνεργασίας του με τη Ν.Δ...
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος επί κυβέρνησης Σαμαρά, μάλλον ενοχλημένος, αν και είπε ότι δεν τον εκνευρίζει η ερώτηση «αλλά να είναι αυτονόητα κάποια πράγματα στον δημόσιο βίο», υποστήριξε ότι διετέλεσε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει τον μεσαίο χώρο.

«Επί τη βάσει των ιδεών αυτών και της δικής μας στρατηγικής», πρόσθεσε, «πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση σοβαρή η οποία θα είναι κυβέρνηση ευρωπαϊκής στρατηγικής ανασυγκρότησης» (Real fm).

Σίγουρα πάντως δεν εννοεί κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε επόμενη απάντησή του σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την εθνική ενότητα και παράγει μετωπικές συγκρούσεις.

Αρα μπορεί να μην προσχωρεί ο ίδιος στη Ν.Δ., αλλά επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον Κ. Μητσοτάκη...


Συντάκτης Δ.Κ
efsyn.gr

Χρέος μου και καμάρι μου...

Αν, εκτός από το φημισμένο αντιστασιακό μας φρόνημα, διαθέταμε και φορολογική συνείδηση, έστω ημικαθεύδουσα· αν οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούσαν μεθοδικά...
συντονισμένες και με σαφείς εντολές της πολιτικής ηγεσίας, μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση ή νόθευση· αν ο εν Ελλάδι καπιταλισμός, μεγάλος και μικρομεσαίος, δεν ήταν, όπως σχεδόν όλοι παραδέχονται, παρασιτικός και αεριτζίδικος, όχι (μόνο) επειδή έτσι θέλησε να είναι, αλλά και επειδή έτσι του επέτρεψαν να πορεύεται όσοι όφειλαν να ελέγχουν αν τηρούνται οι νόμοι και οι γραφές· αν λοιπόν ίσχυαν όλα αυτά, δεν θα χρειαζόταν να κρεμάμε στα μανταλάκια (να αναρτούμε στο Διαδίκτυο δηλαδή) τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Γιατί και τώρα αλλά και το 2011, οπότε και πάλι δημοσιεύθηκε κατάλογος μεγαλοοφειλετών, είναι σαν η πολιτεία να κρεμάει στα μανταλάκια την ομολογία της αδυναμίας της, της αποτυχίας της. Αυτό το σήμα δίνεται πρωτίστως. Το άλλο σήμα, το άλλο μήνυμα, απλώς ελπίζεται ότι θα δοθεί, θα ληφθεί και θα ερμηνευθεί. Απλώς ελπίζεται ότι όσοι χρωστούν θηριώδη ποσά, θα ντραπούν και θα θελήσουν να ανακόψουν τη διαπόμπευσή τους, πληρώνοντας αμέσως ή προχωρώντας σε διακανονισμό.

Μα ποιος να ντραπεί. Αν βγάλουμε έξω από τον λογαριασμό τις εταιρείες που έχουν ήδη κλείσει, για ποικίλους λόγους, και μολαταύτα ο τίτλος τους παραμένει στον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών (λ.χ. η Πειραϊκή Πατραϊκή ή το ΑΛΤΕΡ), από τους υπόλοιπους, πόσοι είναι πιθανό να δεχθούν την επίσκεψη της αιδημοσύνης, της φιλοτιμίας ή -βαριές κουβέντες- της φιλοπατρίας; Η κουλτούρα μας, αταξική ή διαταξική εν προκειμένω, επί χρεών στο Δημόσιο δηλαδή, μάλλον με την καύχηση έχει αγαθές σχέσεις παρά με την ντροπή. Πριν γίνει κίνημα ή κόμμα, το «Δεν πληρώνω» ήταν μια πρακτική με πολλούς πιστούς. Εύκολα εφεύρισκε ο καθένας την πρόφασή του, δίχως συνειδησιακά προβλήματα. «Γιατί; Εγώ είμαι το κορόιδο;» εξηγούσε ο ένας. «Τι μου δίνει εμένα το κράτος για να του δώσω κι εγώ;» επέμενε ο άλλος. «Ας πληρώσουν όσοι έχουν» φώναζε ο τρίτος, δίνοντας αντικαπιταλιστικό νόημα στο βόλεμά του. Οι γύρω τους, δικοί και ξένοι, συνήθως τους καμάρωναν ή τους ζήλευαν. Οι λίγοι που τους μέμφονταν είναι οι ίδιοι με όσους συνηθίζουν να πληρώνουν. Τα κορόιδα που λέγαμε...


Παντελής Μπουκάλας

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι η νέα «βασίλισσα» των ευρωπαϊκών αιθέρων. Με άλμα στα 4,81 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (το 8ο για τη χώρα στην ιστορία του θεσμού και το πρώτο σε αυτή τη διοργάνωση) στο επί κοντώ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στο Αμστερνταμ. Ένα μετάλλιο έχει τη δυνατότητα –και τις επιδόσεις-  να διεκδικήσει αύριο (10/7)  και η Βούλα Παπαχρήστου, στο τριπλούν.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμστερνταμ, η Κατερίνα Στεφανίδη έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είχε σκοπό να κατακτήσει την πρωτιά στο αγώνισμά της. Ξεκίνησε από τα 4,55 (εκεί που άλλες συναθλήτριες της σταμάτησαν) και αφού πέρασε με την πρώτη τα 4,65 και τα 4,70, επιχείρησε στα 4,81 προκειμένου να πάρει το ρεκόρ αγώνων από την Γελένα Ισινμπάγιεβα (από το 2006 στο Γκέτεμποργκ), κάτι που το κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια.
Στη συνέχεια, τοποθέτησε τον πήχη στα 4,94, ύψος που μπορεί να μην πέρασε αλλά έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γερμανίδα Ράιζιχ ήρθε δεύτερη με 4,70 και 3η η Μπρίνγκστον από τη Σουηδία με 4,65 ενώ η Νικόλ Κυριακοπούλου πλασαρίστηκε στην 4η θέση με 4,55.
Ιστορία έγραψαν και οι Ελληνες και Κύπριοι αθλητές στον προκριματικό του ύψους. Για πρώτη φορά, σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα βρεθούν δύο γεννημένοι στην Ελλάδα αθλητές και δύο Κύπριοι.
Βέβαια, με τα γαλανόλευκα θα αγωνιστεί μόνο ο Κώστας Μπανιώτης καθώς ο Δημήτρης Χονδροκούκης τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για την Κύπρο. Με τα χρώματα της Κύπρου αύριο (10/7), θα πάρουν μέρος οι Ιωάννου και Κωνσταντίνου.
Στον κυριακάτικο τελικό της σφαιροβολίας θα βρεθεί και ο Νίκος Σκαρβέλης, ο οποίος προκρίθηκε με βολή στα 20.11. Στα 4Χ400, οι Δελακά, Αννα Βασιλείου, Μουρτά και Ειρήνη Βασιλείου, παρόλο που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά μαζί, ήρθαν 10ες με 3.31.66.
Στα 4Χ100 γυναικών, η εθνική είχε κακές αλλαγές και με 44.58 περιορίστηκε στην 14η θέση. Στους ημιτελικούς των 110 μ. εμπ., ο Κώστας Δουβαλίδης βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό και τερμάτισε 4ος στη σειρά του με 13.50. Στο έπταθλο, η Σοφία Υφαντίδη με 6.025 βαθμούς ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο έπταθλο με την 7η θέση. Η Αλεξία Παππά στα 5.000 μ. ήρθε 11η θέση με 15:56.75.
Στους ημιμαραθώνιους ανδρών – γυναικών θα αγωνιστούν αύριο ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος και η Ουρανία Ρεμπούλη, αντίστοιχα.
kathimerini.gr