Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Μπορείς να κολλήσεις γρίπη κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης;

Ώρα να ξεδιαλύνουμε τα στερεότυπα και τους μύθους Μπορείς να κολλήσεις γρίπη κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης;
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αποτρέπει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να νοσήσουν, κι όμως τα νούμερα του εμβολιασμού παραμένουν σχετικά χαμηλά.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ μας λέει πως πέρυσι εμβολιάστηκε το 45% των ενήλικων Αμερικανών, πολύ πίσω από τον εθνικό στόχο του 70% δηλαδή.
Ο αμερικανικός θεσμός υγείας ισχυρίζεται πως ένας από τους λόγους που αποτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν είναι οι μύθοι και η ρητορεία του αντιεμβολιαστικού κινήματος πως το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί… γρίπη.

Κι ενώ είναι αλήθεια πως μπορεί να βιώσεις τα αποτελέσματα του ανοσοποιητικού συστήματος όσο αυτό θωρακίζεται κατά του ανενεργού ιού, γρίπη μια φορά δεν κόλλησε ποτέ και κανείς από το εμβόλιο.
Η εποχή της γρίπης είναι διαφορετική κάθε χρόνο και το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ μας λέει πως ένα καλό 8% του πληθυσμού κολλάει ετησίως τη γρίπη. Και εξηγεί πως όπως ακριβώς το εμβόλιο κατά της ιλαράς δεν σε κάνει να νοσείς από ιλαρά, με τον ίδιο τρόπο το αντιγριπικό δεν καταλήγει σε ασθένεια του χορηγούμενου.

Ο ιός είναι άλλωστε αδρανής, καθώς σκοπός είναι να αναπτύξει άμυνες ο οργανισμός απέναντί του και όχι να αντιπαρατεθεί ενεργά μαζί του. Όλες οι αντενδείξεις του εμβολίου είναι φυσιολογικές και τα συμπτώματα αυτά δεν κατατάσσονται ως διάγνωση της γρίπης. Λιγότερο από το 2% εξάλλου όσων κάνουν το αντιγριπικό εμφανίζουν χαμηλό πυρετό.
Μύθος λοιπόν πως το αντιγριπικό επιφέρει τη γρίπη ή, σωστότερα, εσκεμμένη προπαγάνδα ενός κινήματος που αντιστρατεύεται όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και το γενικό καλό της κοινότητας…

 03/11/2019
από :  Newsbeast 

«Τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό»

Ενημερωτική εκστρατεία υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων«Τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό»

Ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία, αλλά υπάρχουν εμβόλια και για τους ενήλικες που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου.
Τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό βρίσκονται στο επίκεντρο εκστρατείας ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - ΕΔΔΥΠΠΥ, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αφορά 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα., με 11 από αυτούς να βρίσκονται στην Αττική, δύο στην Θεσσαλονίκη, δύο στην Θεσσαλία, ενώ θα γίνουν ενημερώσεις και στους Δήμους Δράμας, Σερρών, Χαλκίδας, Κορίνθου και Ναυπλίου.
Ειδικότερα η εκστρατεία που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων θα αφορά την ενημέρωση για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα, για τον ενήλικα πληθυσμό.
Την έναρξη της εκστρατείας. κήρυξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ενήλικα πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού συμβάλουμε στην ανοσία της κοινότητας. Στη χώρα μας διαθέτουμε σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα και για τον ενήλικα και για τον παιδικό πληθυσμό. Καταδεικνύουμε την ανάγκη για εμβολιασμό ως πράξη ατομικής ευθύνης. Η ιατρική κοινότητα και οι εμπλεκόμενοι φορείς τάσσονται υπέρ της εμβολιαστικής κάλυψης ως βασικής αρχής υγείας», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Οφέλη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, 'Αγγελος Πεφάνης, εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών μεταδοτικών (λοιμωδών) νοσημάτων στην Ευρώπη οφείλεται στη γρίπη. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι, στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, (Ευρωπαϊκός Οικονομικό Χώρος) έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από συμπτωματική γρίπη. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 15.000 - 70.000 άτομα στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 290.000 - 646.000 θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα σχετίζονται με τη γρίπη.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2018 - 2019, αναφέρθηκαν 374 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία ΜΕΘ και 154 θάνατοι. Από τα 374 αυτά κρούσματα, μόνο τα 56 (15%) ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 287 αφορούσαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τέλος, μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων και κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.Η σοβαρή γρίπη μπορεί να επιπλακεί με πνευμονιοκοκκική πνευμονία, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη μόλυνση και νόσηση από πνευμονιόκοκκο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όπως ανέφερε ο κ. Πεφάνης, είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να εμβολιαστούν τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και την εποχική γρίπη.
Στις ειδικές ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν με προτεραιότητα, ανήκουν και οι έγκυες γυναίκες οι οποίες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, ενώ η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της ίδιας της κύησης και το έμβρυο. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα προστατεύσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογέννητο βρέφος στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, διάστημα στο οποίο δεν μπορούμε να το εμβολιάσουμε με κανένα εμβόλιο κατά της γρίπης, ανέφερε ο κ. Πεφάνης.
Σε ό,τι αφορά στον έρπη ζωστήρα, αναφέρεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπη ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας. Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν, και προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά.

30/10/2019 
από :  Newsbeast

Τό "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" σέ ...πισίνα Ξενοδοχείου!!! (εξαιρετικό VIDEO)

                          (Δείτε τό VIDEO σέ πλήρη οθόνη γιά καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα)
Έχω δει πολλών ειδών μινιατούρες μέχρι σήμερα. Από τις μινιατούρες των κινητήρων του εκπληκτικού Μιχάλη Φωκά και τα ξύλινα καραβάκια του Κώστα Βιντιάδη, μέχρι τα ξύλινα αυτοκίνητα του Ανδρέα Παιδαράκη και τα πολεμικά αριστουργήματα του Στέλιου Φαλιέρου στο Ναυτικό Μουσείο των Χανίων. Τηλεκατευθυνόμενες όμως μικρογραφίες πλοίων της ακτοπλοίας πρώτη φορά είδα χθες το βράδυ στο εργαστήριο του Μάκη Γεράκη. Παρά λίγο μάλιστα να με ξεγελάσει μια φωτογραφία του "Νήσος Χίος" της "Hellenic Seaways" που είδα τις προάλλες σε μια πισίνα ξενοδοχείου και στάθηκε η αιτία να ζητήσω μια συνάντηση με τον... ναυπηγό του.