Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr 21:00 | 01 Ιουλ. 2016
1. Όλη η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο - Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο - μια πρόταση, που όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προβλέπει απλή αναλογική και ψήφο στα 17 έτη.

2. Με ευρύτατη πλειοψηφία κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Δείτε τι έγινε στην ψηφοφορία. 
3. Πίστωση χρόνου στην προσπάθεια να βρεθεί λύση κέρδισε ο όμιλος Μαρινόπουλου. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτές τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας ως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα εξεταστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
4. Οριστικά και αμετάκλητα, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, καλείται να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ καθώς αυτό «αποτελεί παράνομο περιουσιακό όφελος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από νόμιμες πηγές εσόδων».
5. Το αυστριακό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, τις οποίες έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ από τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Ξανά στις κάλπες λοιπόν.
6. «Περισσότερη Ευρώπη», αλλά και περισσότερο «γερμανική Ευρώπη» προβλέπουν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την μετά το Brexit εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Der Spiegel.
7. Έλληνας φωτορεπόρτερ δέχτηκε ρατσιστική φραστική επίθεση από τον πρώην υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Πέτερ Ραμσάουερ, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
8. Ιστορική απόφαση: Μπορείς να αλλάξεις φύλο στα χαρτιά χωρίς επέμβαση. Διαβάστε την απόφαση και τις λεπτομέρειες. 
9. Αναστάτωση έχει προκληθεί στον εκπαιδευτικό χώρο, ύστερα από το γεγονός ότι τα απολυτήρια που εκδόθηκαν για τους αποφοίτους των λυκείων σε πολλές σχολικές μονάδες της Αρκαδίας, αλλά και στον Πειραιά και όχι μόνο, δεν είναι τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με την νέα «φόρμα» απολυτηρίου τίτλου. Κοινώς θα πρέπει να εκδοθούν καινούργια. 
10. Η πρόταση για τέλεση των ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στην Αθήνα τέθηκε στο τραπέζι του «Φεστιβάλ Ιδεών», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Άσπεν. Η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου το πρότεινε και η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε. 
* Γελοιογραφία του Κώστα Κουφογιώργου 

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητά 5 εκατ. ευρώ από τον Θέμο Αναστασιάδη...


Σύμφωνα με πληροφορίες του Τribune, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του προχώρησε σε τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Θέμος Αναστασιάδης καλείται να πληρώσει το ποσό των...
σχεδόν 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αναμένεται να εισπραχθεί με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως οι όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν αφορούσαν σε επιμέρους ζητήματα της υπόθεσης και όχι στην ουσία της.

Υπήρξε μία μικρή μειοψηφία που έλεγε ότι για το 1,5 εκατ. ευρώ υπήρχε δικαιολόγηση των καταθέσεων και άλλη μία που έλεγε να του αναγνωριστεί (να αφαιρεθεί) το ποσό της φορολογίας που πλήρωσε. Ωστόσο η Ολομέλεια δεν υιοθέτησε τις εν λόγω προτάσεις.

Η απόφαση ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει πριν από έναν χρόνο ο Θέμος Αναστασιάδης κατάφερε να μπλοκάρει τον καταλογισμό του ποσού που φέρεται ως παράνομο περιουσιακό όφελος και συνεπώς την επιστροφή του στα δημόσια ταμεία.

Με την αίτησή του ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία ο εκδότης παρουσίασε αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος, ύψους 4.973.500 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό προέκυψε κατόπιν έρευνας στις καταθέσεις που έγιναν από τον εκδότη και τη σύζυγό του στην τράπεζα BNP Paribas στις 20 Ιουλίου 2007 ύψους 2.486.000 ευρώ, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό που ανοίχτηκε αυθημερόν στην ίδια τράπεζα στις 23 Ιουλίου 2007, στον οποίο κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο και αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013, τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων και ως εκ τούτου καταλογίστηκαν σε βάρος του κ. Αναστασιάδη.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Θέμος Αναστασιάδης έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα εντός Ελλάδος, ενώ άγνωστο παραμένει το κατά πόσο θα επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές υπογραμμίζουν στο Tribune πως ακόμα και σε περίπτωση προσφυγής, δεν αλλάζει κάτι με τον καταλογισμό των 4.973.500...
thepressproject.gr

ΣτΕ: Αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις η αποχή των δικηγόρων




Αντισυνταγματική, παράνομη, αλλά και αντίθετη σε  διεθνείς συμβάσεις,  έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε από 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζει εν μέρει έως σήμερα.
Η Ολομέλεια του έκρινε ότι οι επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές αποχές που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους έχουν λάβει τον χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συβάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση του έργου τους δεν αντίκεινται μεν, καταρχήν,  σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, υπόκεινται όμως σε περιορισμούς που επιβάλλουν το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα καθενός για δικαστική προστασία, το άρθρο 6 της Συνθήκης της Ρώμης, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, η οποία εξυπονοεί το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους, καθώς και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Παράλληλα, έκριναν  ότι οι περιορισμοί αυτοί  ανάγονται στο χρόνο που μπορεί να διαρκέσει η αποχή και που πρέπει, ενόψει των διακυβευομένων συμφερόντων, να είναι βραχύς και ο   χρόνος της διαρκείας της αποχής πρέπει να ορίζεται στην ίδια την απόφαση που κηρύσσει την αποχή.

Κατά το ΣτΕ, οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για  Πανελλαδική απόχη προσδιόριζαν μεν τον χρόνο αποχής, αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες χωρίς διακοπή και εν τέλει είχαν λάβει το χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βραχύ χρονικό διάστημα.


από kathimerini.gr

«Μαρινόπουλος»: Δεκτές οι αιτήσεις για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.
Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.
Πολιτικό και οικονομικό θρίλερ
Η υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο κτίριο 13 της πρώην σχολής Ευελπίδων, είχε αποκτήσει διαστάσεις οικονομικού και πολιτικού θρίλερ, καθώς την εξέλιξή τους παρακολουθούσε στενά και το Μαξίμου. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση, κάτι που τελικά δεν συνέβη, θα οδηγούσε στον «ξαφνικό θάνατο» της επιχείρησης, θα έφερνε το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο όχι μόνον με έναν μεγάλο αριθμό ανέργων αλλά και με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Μάλιστα, όταν νωρίτερα έγινε γνωστή η αρνητική εισήγηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, φέρεται να επικράτησε αναστάτωση.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Σε αντίθεση με το ελληνικό δημόσιο που τοποθετήθηκε κατά του αιτήματος του ομίλου «Μαρινόπουλος», υπέρ της χορήγησης προσωρινής διαταγής τάχθηκαν πιστωτές που εκπροσωπούν το 42,16% των οφειλών.
Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

από kathimerini.gr

Προσωπικό "Βατερλώ" γιά τόν Κάμερον τό δημοψήφισμα πού οδήγησε στό BREXIT...