Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μία αξιοσημείωτη επιστολή...

Η επιστολή «ποταμός» του πανεπιστημιακού Μάνου Στεφανίδη στη Μπέτυ Μπαζιάνα... 
Η επιστολή «ποταμός» του πανεπιστημιακού Μάνου Στεφανίδη στη Μπέτυ ΜπαζιάναΣτη σύζυγό του πρωθυπουργού, την «αγαπητή παλιά συντρόφισσα», όπως λέει, κ. Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα, απευθύνεται σε ανοιχτό γράμμα του ο πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης. Στο κείμενό του που δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog αναφέρεται στην αναβάθμισή της σε διδάσκουσα σε πανεπιστήμιο, κάνει λόγο για έλλειψη ιστορικής συνείδησης της κυβέρνησης, αλλά και για υποκρισία σε σύγκριση με τα ιδιωτικά σχολεία.

Διαβάστε την επιστολή :

Αγαπητή μου κυρία, αγαπητή συνάδελφέ μου, πλέον, και αγαπητή παλιά συντρόφισσα,

Σου γράφω αυτά τα δυο φιλικά λόγια και ως γονέας και ως πολίτης. Κατ´ αρχάς καλή χρονιά και επιτυχίες στα νέα σου ακαδημαϊκά σου καθήκοντα. Σε καμάρωσα από την τηλεόραση να σε ξεναγούν στο αμφιθέατρο που θα διδάξεις οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντιλαμβάνομαι τη χαρά και την περηφάνειά σου όπως επίσης αντιλαμβάνομαι την πικρία και τον θυμό χιλιάδων άλλων νέων ανθρώπων με τα δικά σου αλλά και με πολύ περισσότερα προσόντα οι οποίοι δεν «χώρεσαν» στο πρόσφατο νόμο που σε προβίβασε από δασκάλα της πληροφορικής στο δημοτικό σε διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι οι πάντες μιλούν, κακόπιστα αν θέλεις, για νόμο «Μπαζιάνα» εφόσον περισσεύουν και η καχυποψία, και ο φόβος για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της «Πρώτης Φοράς Αριστερά». Και ποιος θα τους ψέξει γι’ αυτό μετά από τόσες παλινωδίες, ακυρώσεις, χαριστικούς συμψηφισμούς προς ημετέρους, νεποτισμό, κλπ.;

Επαναλαμβάνω εδώ την άποψη που έχω διατυπώσει και παλιότερα...

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (05.10.16)

Έγγραφες παραιτήσεις από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστών, μετά την αναβολή της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες

Θέματα μείζονος θεσμικής σημασίας θέτουν με τις έγγραφες παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου που επικρίνουν με δριμύτητα τόσο την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που έχει δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ενώσεως τους.
Οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος εγγράφως - μάλιστα ο δεύτερος κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου την επιστολή του- θεωρούν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και κάνουν λόγο, ειδικώς ο κ. Ράμμος περί «μεγάλου ατοπήματος για συνθήκες αρνησιδικίας».
Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με την επιστολή του την οποία...

Κοτζιάς: Τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού λένε ότι συζητάμε το τσάμικο...

Nikos Kotzias
Μιλώντας για το θέμα του τσάμικου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο...
non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς στο ραδιόφωνο του Alpha 989.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» επεσήμανε και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς».
 
Σχετικά με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν, είτε λένε δημοσίως ψέματα και ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο [?] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» είπε καυστικά ο υπουργός...
aixmi.gr

Ο ΚΥΡ, ο Αρκάς κι ο Φυντανίδης...

** Ο Αρκάς είναι πολύ μεγάλος και πολύ καλός στη δουλειά και στη σκέψη του. Μπήκε στον χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας και ίσως ακόμα να μην έχει...
την πείρα για να καταλάβει τί ενοχλεί, αλλά έχει κάνει αριστουργήματα. Πίσω μου έχω μια θαυμάσια συλλογή με όλους τους γελοιογράφους που έχουν κάνει το σκίτσο μου. Εκεί θα δείτε και δύο έργα του Αρκά.
O Aρκάς είναι πολύ καλό παιδί. Δεν τον έχω γνωρίσει βέβαια ποτέ μου, έχει επιλέξει να μην εμφανίζεται.

 ** Ο Φυντανίδης εκτός από διευθυντής μου ήταν και πάρα πολύ φίλος μου. Κάθε Σάββατο πρωί ερχόταν εδώ, καθόταν εκεί που κάθεσαι εσύ τώρα. Κουτσομπολεύαμε τις εφημερίδες και.. μιλούσαμε για όλα. Έχω περάσει πολλά μαζί του και τον αγαπούσα, τον αγαπώ και θα τον αγαπώ πάντοτε γιατί πέραν από αξiολογότατος δημοσιογράφος ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος, αυτός που θα ήθελε κανείς να έχει για φίλο.

** Ο γελοιογράφος είναι ένας παίχτης της δημοσιογραφικής ομάδας. Όπως υπάρχει ο αρθρογράφος, όπως υπάρχει ο χρονογράφος, ο αθλητικογράφος, έτσι υπάρχει και ο γελοιογράφος, ο οποίος με μια εικόνα και πέντε έξι λέξεις, πρέπει να πει τί συμβαίνει. Στην Αμερική οι εκδότες λένε πως το πρώτο που κοιτάζει ο αναγνώστης είναι η γελοιογραφία. Προφανώς γιατί είναι ευανάγνωστη και δεύτερον, γιατί είναι πιθανόν να γελάσει. Το επάγγελμα βέβαια του γελοιογράφου είναι σαν το πένταθλο. Ο δημοσιογράφος που ασχολείται με τη γελοιογραφία πρέπει να έχει χιούμορ, σχέδιο, να είναι γρήγορος, να ασκεί κριτική όχι φανατική και να είναι ενημερωμένος. Ας πούμε πως μέσα στη δημοσιογραφική ομάδα, ο γελοιογράφος είναι ο τερματοφύλακας.

- αποσπάσματα δηλώσεων από συνέντευξη του σκιτσογράφου-γελοιογράφου  Ιωάννη Κυριακόπουλου (ΚΥΡ) στον Χρήστο Δεμέτη στο news247 (ολόκληρη ΕΔΩ)

zoornalistas.blogspot

«Έκλεισε» το ραντεβού Τσίπρα-Ιερώνυμου...

Συμφωνήθηκε η ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Εκτός απροόπτου ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις επτά και μισή το απόγευμα. 

Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε την εξουσιοδότηση της Ιεραρχίας να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Η Εκκλησία κλιμακώνει την ένταση στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, με αφορμή την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών, ζητώντας διαπραγμάτευση στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο. 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εκπρόσωπος της Ιεραρχίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο θα ζητηθεί, τουλάχιστον για φέτος, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών και η έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά. 

Την Ιερά Σύνοδο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος Νικόλαος, Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
real.gr

Σάλος στον χώρο του Τύπου. Κλείνουν γνωστά περιοδικά...


Να καταβάλει στους συντάκτες και τους απασχολούμενους στο διαφημιστικό τμήμα των περιοδικών της εταιρείας τις δεδουλευμένες αποδοχές, που «είχε παραλείψει» να τους καταβάλει η...
«ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ» υποχρεώνεται η «Alpha Editions» σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Η αντίδραση από τον Αντώνη Λυμπέρη ήταν άμεση, καθώς προχώρησε στο κλείσιμο του περιοδικού «Τηλεκοντρόλ» και «Εγώ», ως «απάντηση» στην απόφαση του δικαστηρίου απολύοντας το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.  Προς το παρόν, παραμένουν σε κυκλοφορία το «Hello» και το «7 μέρες TV».

Το δικαστήριο έκρινε πως η «Alpha Editions» συνιστά διάδοχο σχήμα και πως πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους για το διάστημα πριν την αιφνιδιαστική διακοπή της δραστηριότητάς της, δηλαδή από το καλοκαίρι μέχρι και το Νοέμβριο του 2012 μαζί με την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων.

Από την εταιρεία έχει αποχωρήσει από το 2013 ο Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha)
typologies.gr

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τα «Νέα»...


«Η εφημερίδα "Τα Νέα" δείχνει ότι καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια να χάσει την ελάχιστη αξιοπιστία που της έχει απομείνει» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΔΟΛ για τον προϋπολογισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Τα...
μεγέθη του προϋπολογισμού ακολουθούν τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφονται ως δημοσιονομικά έσοδα εκείνα που προκύπτουν από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως πωλήσεις μετοχών, χρεολύσια δοθέντων δανείων, πωλήσεις ομολόγων, κ.λπ. Αυτό που καταγράφεται είναι τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων ή από παραχωρήσεις δικαιωμάτων» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Τα «Νέα» στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν ότι το προσχέδιο του προ    ϋπολογισμού γράφει λάθος ποσά εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις σχολιάζοντας ότι αυτό γίνεται σκόπιμα εξαιτίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου 
«ενημερώνουμε "Τα Νέα" ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού ακολουθούν τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (European System of Accounting- ESA 2010), σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφονται ως δημοσιονομικά έσοδα εκείνα που προκύπτουν από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως πωλήσεις μετοχών, χρεολύσια δοθέντων δανείων, πωλήσεις ομολόγων, κ.λπ. Αυτό που καταγράφεται είναι τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων ή από παραχωρήσεις δικαιωμάτων.
Αυτά τα τελευταία υπολογίζονται σε 437 εκατ. ευρώ και είναι το μέγεθος που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Το ποσό που απομένει μέχρι τα 2,2 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων αφορά πωλήσεις μετοχών που ανήκουν στο δημόσιο και προφανώς δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει ότι «συνιστούμε, λοιπόν, στα "Νέα" να φροντίζουν να ενημερώνονται πρώτα για τη στοιχειώδη λογιστική μεθοδολογία, πριν αρχίσουν τις θεωρίες συνομωσίας και την παραπληροφόρηση του κοινού. Ο συνδυασμός, άλλωστε, ημιμάθειας και πολιτικής σκοπιμότητας βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία».

Στην κουζίνα της Μενεγάκη ο Κοντομηνάς


Δημήτρης Κοντομηνάς

EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη διάλεξε ο Δημήτρης Κοντομηνάς για να βγει στην τηλεόραση και να πει τα δικά του. Από δίπλα, φυσικά, ο Δήμος Βερύκιος που δεν έδειχνε συγκινημένος αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήταν.

«Ο κύριος Παππάς θέλει να βάλει "μαύρο" στα κανάλια αλλά δεν θα
τον αφήσουμε εμείς. Δεν μπορεί να βάλει "μαύρο" στα κανάλια ο Παππάς. Ο
Παππάς σκοτωνότανε μια ζωή, κάτι ψέματα λένε δεν μπορεί... είναι καλό
παιδί. Αυτός σκοτώθηκε τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που
άνοιξε τρία κανάλια, να κλείσει άλλα τρία;»
είπε ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην Ελένη η οποία δεν το πίστευε που ο κ.Κοντομηνάς πήγε έτσι απροειδοποίητα στην εκπομπή της.
 
Βέβαια ο Δήμος-κλαίω για το αφεντικό μου-Βερύκιος το ήξερε από το πρωί και γέλαγε πονηρά
στο πλατό. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου μπορεί δικαίως να είναι χολωμένη
έτσι όπως την έριξαν. Συμπάσχω μαζί της, είμαι με το μέρος της.



Είπε και για τον Καλογρίτσα ο Δημήτρης Κοντομηνάς, χωρίς ωστόσο να τον κατανομάσει. «Ήρθε
και λέει "θα μου δώσετε το 51%", λέω τι άλλο θέλεις; Λέει "θέλω
τέσσερις εκπομπές πολιτικές την εβδομάδα", τις έχω εγώ, καταλαβαίνετε
για ποιον λέω. Αυτόν λέω που δεν είχε δεκάρα».



Και συνέχισε την επίθεση στο Νίκο Παππά: «Και θα
λέμε τις αλήθειες και δεν θα κλείσει κύριε Παππά, που ήσουνα στην
Αμερική κι έφτιαξες και σενάρια ότι σε παρακολουθούσαμε εμείς. Αλλά κάτι
κρύβεις εσύ, για να φωνάζεις, δεν ξέρω».



Ενώ έδωσε και κουράγιο στους εργαζόμενους του καναλιού (αυτό είναι καλό), πως δεν θα μπει λουκέτο στον Alpha. Εκεί κάπου η Μενεγάκη είπε να «πέσουν» διαφημίσεις, ενώ ακούγαμε από το βάθος τις επευφημίες και τα μπράβο του Δήμου. Έχω αρχίσει και τον πάω τον Βερύκιο να ξέρετε.

Δημοσιογραφική εξαχρείωση και εξαθλίωση...

Ο Δ. Κοντομηνάς, ιδιοκτήτης - ευεργέτης του Ομίλου ALPHA και αποτυχών υπερθεματιστής στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών εθνικής εμβέλειας σήμερα μπήκε στο στούντιο μαγειρικής μαζί με τον...
στενό του συνεργάτη Δ. Βερύκιο και... ανέλαβε προσωπικά το δελτίο ειδήσεων και τις πολιτικές αναλύσεις του δημοσιογραφικού και ψυχαγωγικού οργανισμού του.
Ο Δ. Κοντομηνάς έχει ανοίξει προσωπικό μέτωπο στον υπουργό Νίκο Παππά, κάνει ανοιχτή πολιτική προπαγάνδα με κατασκευασμένες «ειδήσεις» και ακατάληπτα νομικά επιχειρήματα, ώστε να διασώσει τους εργαζόμενούς του -όπως λέει- και να ρίξει την κυβέρνηση, ή έστω να πουλήσει σε καλή τιμή τις υποδομές του και να συμπράξει με κάποιον ή κάποιους άλλους βαρόνους και νεοβαρόνους των ΜΜΕ, καθώς παράλληλα όπως όλη η αγορά ξέρει διαπραγματεύεται με όλους. Δεν μας τα λέει, όμως, αλλά αφήνει τις φήμες να κυκλοφορούν για να γίνει μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το επικερδέστερο deal.
Ήταν επομένως λογικό να παρέμβει -αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη... Δημοκρατία μας- ο αμερόληπτος σχολιαστής της επικαιρότητας Δήμος Βερύκιος ώστε να εξηγήσει περαιτέρω τη γραμμή στο πόπολο, προβαίνοντας στην ακόλουθη βαρυσήμαντη τοποθέτηση -πάντοτε στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού, όπως τη διάβασα πριν λίγο στους zoornalistas:
«Ο Κοντομηνάς είναι ένας διεθνής παίκτης, αύριο πάει στο Λονδίνο. Ήρθε να κλείσει το σταθμό ένα παλικαράκι από το πουθενά, που δεν ξέρουμε αν έχει κολλήσει ένα ένσημο, σε αντίθεση με εσένα Ελένη και την Σταματίνα και εμένα που έχουμε δημιουργήσει υπεραξίες με την δουλειά μας» είπε ο Βερύκιος συνεχίζοντας το σόου στην εκπομπή της Μενεγάκη...

Νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουν αναλάβει ουσιαστικά τον ειδησεογραφικό τομέα των καναλιών οι ίδιοι οι βασικοί τους μέτοχοι, η ηλεκτρονική δημοσιογραφία και η εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη δημοκρατική και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών από τους ενοικιαστές των δημοσίων συχνοτήτων, οδεύει προς την εξαχρείωση... Είχε βεβαίως προηγηθεί η εξαθλίωση του κλάδου με τα γνωστα αιματηρά μνημόνια των εκδοτών - καναλαρχών (40% στοχευμένες απολύσεις και μειώσεις αμοιβών συνολικά στα ΜΜΕ) και ακόμα πιο πριν απ΄αυτήν είχε εμπεδωθεί η μεγάλη και η μικρή διαφθορά, η συστηματική παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας και όλων των ασυμβιβάστων του κλάδου της δημοσιογραφίας, καθώς και η προκλητική πολυθεσία και τα αστρονομικά μπόνους των μεγαλοπαπαγάλων της διαπλοκής...


Δημήτρης Τρίμης 

ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια...

dnt_new_114316182611434437636
Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και πως πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό προβλέπει το ΔΝΤ.
Κατώτερες των προβλέψεων της Κυβέρνησης είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού φέτος και το 2017, αλλά και για την πορεία του Δημοσίου Χρέους.
Στην έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (το οποίο αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,6% που προβλέπει η Κυβέρνηση. Για το 2017 το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% έναντι 1,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Το ΔΝΤ όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση εμμένει στη θέση του για τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος (Μνημονίου) για την περίοδο μετά το 2017 τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς.
Έτσι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό έως το 2020.

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές (Ε.Ε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ESM) προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό επί μακρόν. Το ΔΝΤ προβάλλει την απόκλιση αυτή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος...

aixmi.gr

Ο Ούτις στους εκλογικούς καταλόγους


Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Με το δεδομένο ότι ο Οδυσσέας, και ως Ούτις, είναι ένα από πρότυπα με τα οποία ευχαρίστως ταυτιζόμαστε φυλετικά, βέβαιοι πως είμαστε πολυμήχανοι όσο κι εκείνος, δεν ξενίζει η ακμαία παρουσία του Κανενός στην καθαυτό εκλογική διαδικασία, καθώς και στο μεσοδιάστημα από κάλπη σε κάλπη. Ενα μεσοδιάστημα βεβαρημένο πάντα από προεκλογικά χαρακτηριστικά, αφού –άλλο δεδομένο κι αυτό– μόνο έτσι μάθαμε να εννοούμε τον πολιτικό χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχει περάσει δίμηνο από τη λαϊκή ετυμηγορία. Ως προς αυτό, είναι πιθανό τα κόμματα να παρακολουθούν απλώς τα λαϊκά αισθήματα και να μην τα διεγείρουν τα ίδια, εφόσον –τρίτο δεδομένο– οι κοψοχέρηδες αρχίζουν να εμφανίζονται αρκετά πριν κλείσουν οι εκατό πρώτες ημέρες κάθε νέας κυβέρνησης.
Στις εκλογές ο Κανένας (ως «Κανένας απ’ όλους», όχι απλώς ως «Κανένας από τους δύο που διεκδικούν την εξουσία») εμφανίζεται με τρεις μορφές: πολιτική αποχή, πολιτικό άκυρο και λευκό· μια τέταρτη είναι η επιλογή κάποιου περιθωριακού συνδυασμού «για χαβαλέ». Καθεμία από τις μορφές αυτές έχει τη δική της φωνή και...

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                              από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (04.10.16)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έκθεση «Οδύσσειες» γιά τά 150 χρόνια τού μουσείου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγείται στην έκθεση «Οδύσσειες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη Δευτέρα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου.