Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια...

dnt_new_114316182611434437636
Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και πως πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό προβλέπει το ΔΝΤ.
Κατώτερες των προβλέψεων της Κυβέρνησης είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού φέτος και το 2017, αλλά και για την πορεία του Δημοσίου Χρέους.
Στην έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (το οποίο αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,6% που προβλέπει η Κυβέρνηση. Για το 2017 το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% έναντι 1,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Το ΔΝΤ όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση εμμένει στη θέση του για τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος (Μνημονίου) για την περίοδο μετά το 2017 τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς.
Έτσι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό έως το 2020.

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές (Ε.Ε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ESM) προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό επί μακρόν. Το ΔΝΤ προβάλλει την απόκλιση αυτή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος...

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.