Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

«...όλοι χρωστούν σε όλους...» ...«...και φυσικά όλοι μαζί στο Δημόσιο» !

Στο «κόκκινο» οφειλές 200 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και το Δημόσιο

Δύο εκατομμύρια Ελληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ύψους 15 δισ. ευρώ. Αλλοι 420.000 έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ και 305.000 επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 15 δισ. ευρώ.
Η ακτινογραφία του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους της χώρας αποκαλύπτει ότι όλοι χρωστούν σε όλους και φυσικά όλοι μαζί στο Δημόσιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το οποίο αθροίζουν πρόσθετα χρέη 90 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθεί και ο δανεισμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αθροίζει «κόκκινα» δάνεια ύψους 45 δισ. ευρώ, τότε οι οφειλές του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνουν το ΑΕΠ της χώρας και φθάνουν τα 200 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που δεν θα μπορούσε να αποπληρωθεί στο ορατό μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ»:

Μαριέττα Γιαννάκου : "...αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της"

 Η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει σκληρά, θα αργήσει η ρύθμιση για το χρέος

9.10.16


Σημαντικό ρόλο σε μια πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να έχει η Μαριέττα Γιαννάκου κι ως εκ τούτου οι πάντα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μιλώντας στο Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπήρξε ιδιαίτερα ειλικρινής ως προς τις προοπτικές ελάφρυνσης του χρέους:

Ακούστε, πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος, το οποίο είχαν υποσχεθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012. Δεν βλέπω, όμως, να είναι οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως, τόσο ένθερμοι οπαδοί. Διότι θεωρούν, και κυρίως οι βουλευτές όλων των πλευρών σε πολλές χώρες, ότι έχουν ήδη δοθεί πολλά στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα. Επίσης, ακούω ορισμένους να υπαινίσσονται να γίνει κάτι για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Βέβαια, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της. Νομίζω ότι θα αργήσει αυτό για το χρέος. Μακάρι να γίνει νωρίτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα αργήσει και δεν θα είναι κάτι πολύ ισχυρό. Θα είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη χαμηλά και θα είναι και μια επιμήκυνση των αποδόσεων. 'Αρα, η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει, διότι πρέπει τεράστια ποσά να μπορεί να εκταμιεύει για τους τόκους, για την αποπληρωμή δηλαδή.
Νομίζω ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα κι ελπίζω η Ν.Δ να μην μπει αργότερα στον πειρασμό να υποσχεθεί κάτι μεγαλύτερο. 
parapolitiki.com

Μήπως να μιλήσουμε για το άριστο δημόσιο σχολείο; ...αντί να μιλάμε για τον άριστο μαθητή;

Τον τελευταίο καιρό, οι επικείμενες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν επαναφέρει την έννοια της αριστείας στο δημόσια διάλογο, με άλλους πολιτικούς να την απαξιώνουν και με άλλους να προσπαθούν να την οικειοποιηθούν. Στα 18 χρόνια φοίητησής μου στο δημόσιο σχολείο, έζησα τρεις ή τέσσερις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, έξι-εφτά μεταρρυθμίσεις μετά, φοβάμαι ότι παραμένουμε εκεί ακριβώς από όπου ξεκινήσαμε.

Γίνεται λοιπόν λόγος για αριστεία. Όχι για ποιότητα, όχι για ίσες ευκαιρίες, όχι για ουσιαστική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, όχι για επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων στον ετήσιο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, όχι για διαδικασίες απόδοσης και ανάληψης ευθυνών. Αλλά για αριστεία. Μια έννοια, που όταν αφορά στην ατομική επίδοση του κάθε μαθητή, αφορά εξ’ ορισμού στο άτομο και στους λίγους. Μήπως λοιπόν είναι λάθος να εστιάζουμε στους αρίστους, σε μια εποχή που ο κοινωνικός ιστός έχει διασπαστεί και το δημόσιο σχολείο αποτελεί ίσως μία από τις τελευταίες ελπίδες συνοχής του; Μήπως αντί να μιλάμε για τον άριστο μαθητή, να μιλήσουμε για το άριστο δημόσιο σχολείο;

Κωνσταντίνος Καραμανλής : «για να κυβερνήσω τη χώρα, στέγνωσα την ψυχή μου»

 Ο κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ και τα χειρόφρενα

Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
Η σύγκρουση ΔΝΤ και Σόιμπλε μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία το ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Τώρα, υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να περιμένει, διότι, όπως είπε, το χρέος δεν συνιστά πρόβλημα για την επόμενη 10ετία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτει ως προϋποθέσεις τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Και ο κ. Σόιμπλε, πρώην αταλάντευτος θιασώτης της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις.
Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι ορατός και σε βραχεία απόσταση. Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει τον Ιούνιο του 2018. Τότε η Ελλάδα θα...

Κοτζιάς προς Χαν: Για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτημα των Τσάμηδων

Είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου περί ενός ανύπαρκτου ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει δεδομένου ότι αυτή η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων -έναν στόχο που φαινομενικά μοιράζεται πλήρως και η Επιτροπή - προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντί να τον υποστηρίξει, η Επιτροπή δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτημα των Τσάμηδων:
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει "τσαμικό ζήτημα". Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα».
Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι...

Συνάντηση τού πρωθυπουργού μέ τούς προέδρους τών ανωτάτων δικαστηρίων έγινε καί επί Σαμαρά...

Φωνές από το παρελθόν

Με αφορμή την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών έχει σηκωθεί ένας κουρνιαχτός από κατεστημένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, που με μοναδικό στόχο τη διάσωσή τους αξιοποιούν τα πάντα, ανεξαρτήτως αν αυτό βλάπτει και τη χώρα και τη δημοκρατία. Τελευταία, η προσοχή αυτού του κατεστημένου έχει στραφεί στη Δικαιοσύνη και κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αυτό θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τον επίμαχο διαγωνισμό.
Οι χαμένοι καναλάρχες του διαγωνισμού ελπίζουν να κριθεί αντισυνταγματικός, για να συνεχίσουν να λειτουργούν τους σταθμούς τους ανενόχλητοι.
Τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου, αντιλαμβανόμενα την...

Tό σκίτσο τής ημέρας...

Του Γιάννη Ιωάννου

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                  efsyn.gr

Βουλή σήμερα στίς 14:30 : συζήτηση, προ ημερησίας διάταξης, για τη διαφθορά και τη διαπλοκή...

Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για διαπλοκή - διαφθορά...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nikos Libertas / SOOCΣτη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, με την αντιπαράθεση μεταξύ του...
πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμένεται έντονη.
Η συζήτηση -που θα ξεκινήσει στις 14:30 και πραγματοποιείται μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός-, διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη...

Το Eurogroup αποφασίζει σήμερα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ...

Φωτογραφία: Eurokinissi
Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με τις...
συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχον κλείσει όλα τα μέτωπα στα 15 προαπαιτούμενα μετά και τις διαδοχικές εφαρμοστικές διατάξεις που προωθήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τον ΟΤΕ, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, και για την ΥΠΑ.
Παράλληλα, παράγοντες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την εκτίμηση τους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να αποφασίσουν σ’ αυτή τη συνεδρίαση για την εκταμίευση, ενώ αν δεν ληφθεί σήμερα απόφαση, το θέμα θα κλείσει σε τηλεδιάσκεψη προς τα τέλη της εβδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το πακέτο των 2,8 δις ευρώ θα τεθούν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών για το χρέος, και την δεύτερη αξιολόγηση...

Αντρέι Βάιντα : «Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας...»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι θεωρώ ο μοναδικός τρόπος, για να είναι η Ευρώπη μία κοινότητα. Η οποία βέβαια Ευρώπη ξεκινά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας, μας έχει γεννήσει και αυτό είναι μία πραγματικότητα...» 
Αντρέι Βάιντα

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα


Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα.

Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.
Το 2000, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο ίδιος, είχε πρόσφατα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.
tvxs.gr 
-----------------------------------------------------------------------------------
Αντρέι Βάιντα: Οι ταινίες του, κομμάτια της ζωής του

TVXS Αφιέρωμα


08:42 | 10 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:00 | 10 Οκτ. 2016
Γιώργος Ρούσσος
Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013. Το 2000, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο ίδιος, είχε πρόσφατα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.
Ο ιδιαίτερα παραγωγικός, με προσφορά τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, ο Βάιντα γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, επιχειρούμε ένα ταξίδι στις σημαντικότερες δημιουργίες του σπουδαίου δημιουργού. Από το θρυλικό «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.

Γιά νά δείτε ολόκληρο τό άρθρο τού Γιώργου Ρούσσου μέ φωτογραφίες από τή ζωή καί τό έργο τού μεγάλου καλλιτέχνη πιέστε ΕΔΩ

Αποκλειστικά «πλαστικό» το αφορολόγητο όριο...

Πλαστικό χρήμα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες
Οριστικά τίτλους τέλους στις χάρτινες αποδείξεις βάζει η κυβέρνηση. Τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του έτους και ενώ όλοι οι φορολογούμενοι ζούσαν αυτό το διάστημα με τον «βραχνά» της συλλογής, από τη στιγμή που το τοπίο με τις e-αποδείξεις δεν ήταν ξεκάθαρο, ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν χρειάζονται για τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν αποδείξεις για το 2016».

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών όπως συνέβαινε έως το 2014.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον...

ΔΝΤ διαψεύδει Reuters...

Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα αν...
Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλαδα, διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδοντας το Reuters που μετέδιδε ότι...
το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αρκεστεί σε ένα συμβουλευτικό ρόλο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο πρόγραμμα» στηρίζοντας αυτή τη θέση στην επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 'Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου στη χώρα μας απαιτεί την ανάγκη «οι αριθμοί να βγαίνουν», επαναλαμβάνοντας ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράις δήλωσε: