Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Aνακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν...

Πούτιν: Πρόσχημα τα χημικά...
Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ...».

Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρόνο όταν σκηνοθέτησαν τη χρήση χημικών όπλων κατά του πληθυσμού, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν το ίδιο πρόσχημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τονίζει ότι στη Ντούμα βρέθηκαν Ρώσοι ειδικοί του στρατού και δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών. Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ήδη η Ουάσιγκτον έχει επιφορτιστεί την ευθύνη για τις αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, επισημαίνεται στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου.

Στο θέμα της πιθανής εμπλοκής σε σύγκρουση με τη Μόσχα...

ΥΠΕΞ: Πολιτική και βιώσιμη λύση στη Συρία

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν".

Το ελληνικό ΥΠΕΞ παράλληλα, επισημαίνει ότι "στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων".

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

"Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς. Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξίζει τον κόπο η σημερινή δημοσιογραφία;

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
                                       του Γ. Λακόπουλου
Το περιστατικό  είναι πραγματικό. Στο καφενείο ενός χωριού στο Πήλιο δημοσιογράφος κάθεται να ξεφυλλίσει το σώμα των κυριακάτικων εφημερίδων. Τελειώνοντας λέει στον ιδιοκτήτη: «Τις διάβασα, να σας τις αφήσω;».  Η απάντηση τον αφήνει άναυδο: «Και δεν τις αφήνεις; Να διαβάσουμε κανένα ψέμα».
Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο ίδιος δημοσιογράφος ως νεαρός ρεπόρτερ έγινε μάρτυρας ενός περιστατικού στο οποίο ο υπάλληλος Δήμου Αθηναίων έλεγε σε έναν πολίτη «είναι έτσι, το γράφει η εγκύκλιος» και αυτός του απαντούσε « είναι αλλιώς, το  γράφει  Το Βήμα»Ήταν η εποχή που η φράση «το έγραψε η εφημερίδα» είχε αντίκρισμα.  Η εποχή στην οποία ο  αρχισυντάκτης έλεγε στον δημοσιογράφο: «Είσαι  σίγουρος γι’ αυτό που γράφεις; Μην μας κόψουν την ατέλεια».
Η σημερινή δημοσιογραφία δεν φοβάται μη χαθεί η ατέλεια χάρτου. Και το κοινό της δεν πιστεύει ότι αυτά που γράφουν οι εφημερίδες είναι αλήθεια. Το αντίθετο. Υποψιάζεται ότι για να τα γράφουν είναι ψέματα. Η κρίση αντιπροσώπευσης πλήττει την ενημέρωση και τα ΜΜΕ, περισσότερο από την πολιτική και τα κόμματα.  Όσο δεν πιστεύει ο ψηφοφόρος ότι ο πολιτικός ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολιτών, άλλο τόσο δεν πιστεύει ότι ο δημοσιογράφος ενδιαφέρεται για την ενημέρωση των αναγνωστών.
Η δημοσιογραφία του ιδιοκτήτη
Όχι ότι δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι ικανοί να αναζητήσουν την αλήθεια και πρόθυμοι να τη γράψουν. Υπάρχουν- ειδικά στις νεότερες γενιές. Αλλά πού να τη γράψουν; Πόσες εφημερίδες σήμερα ενδιαφέρονται για την αλήθεια και όχι αποκλειστικά τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη της;...

Η γελοιογραφία της ημέρας


H γελοιογραφία της ημέρας
από τους Times of London
(Peter Brookes)

- από το fb του Χρήστου Ξανθάκη

Αλλάζουν τά δεδομένα...

Προς νέα σχέση Ελλάδας - Γερμανίας;
Αποτέλεσμα εικόνας για τσακαλωτοσ-σολτσ
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Σπυράκη για το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από τα μνημόνια, προδίδει την έλλειψη στρατηγικής που ταλαιπωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Κανονικά, ένα κόμμα που αισιοδοξεί, μετά τις επόμενες εκλογές,  να σχηματίσει κυβέρνηση θα ευχόταν η τελευταία να έχει τις λιγότερες δυνατές δεσμεύσεις. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν ευνοεί την καιροσκοπική πολιτική του πρόεδρου της ΝΔ που υποστήριξε ακόμη και πρόσφατα ότι η χώρα θα εισέλθει σε 4ο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018.
Από την πλευρά της η κυρία Σπυράκη, υποστήριξε πως η χώρα «δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος» από τις 20 Αυγούστου και μετά. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, που παρακολουθεί καλύτερα τα πράγματα στις Βρυξέλλες, γνωρίζει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το Παρίσι και το Βερολίνο, θέλουν να τελειώνουν με την ελληνική εκκρεμότητα.  Θεωρούν ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν ήδη υποστεί μεγάλες θυσίες, ότι η κυβέρνηση έχει σεβαστεί και υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τους δανειστές και ότι η ΕΕ έχει με σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί, από την άνοδο της ακροδεξιάς, την Πολωνία και την Ουγγαρία, μέχρι το προσφυγικό.
Παρά την σιγή ιχθύος που περιβάλλει την χθεσινή συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογο του Ο. Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να διαβάσει κάτω από τις γραμμές του σύντομου twitter του γερμανικού  υπουργείου Οικονομικών: «Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση». Και όταν το Βερολίνο μιλάει για νέα σχέση, εννοεί ακριβώς ότι δεν θα είναι αυτή που είχε επιβάλλει τα προηγούμενα χρόνια ο Β. Σόιμπλε.
Ασφαλώς και μετά τον Αύγουστο θα υπάρξει  μια επιτήρηση, η μορφή της οποίας δεν έχει ακόμη ​συμφωνηθεί, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αδιευκρίνιστοι παράγοντες, όπως ο ρόλος του ΔΝΤ, οι ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και ένας ακόμη, ο οποίος περιέχεται στη λακωνική δήλωση του γερμανικού υπουργείου: «το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα». Το μπαλάκι είναι πλέον στην ελληνική πλευρά που πρέπει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας, που θα κάνει τομές με το προηγούμενο μοντέλο που οδήγησε στη χρεοκοπία.
Ώστε τον Αύγουστο να τελειώσει όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και η οκταετής οδυνηρή περιπέτεια της χώρας.
14 Απρ. 2018
tvxs.gr

Πτώση Mirage: Εντοπίστηκε ηχητικό σήμα...

...του καταγραφέα πρόσκρουσης...
Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες που διεξάγονται στη θαλάσσσια περιοχή όπου συνεντρίβη το μοιραίο Mirage2000-5 παρασύροντας στο θάνατο τον Σμηναγό, Γιώργο Μπαλταδώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικτό γκρουπ των ερευνητών από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με το κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος αλλά και τα στελέχη του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας έχουν εντοπίσει την εκπομπή σήματος από τον καταγραφέα πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης το σήμα εκπέμπεται από τον ασύρματο πομπό του Crash Recorder από βάθος 800 μέτρων. Το Crash Recorder είναι ένα από τα τουλάχιστον τρια καταγραφικά συστήματα που διαθέτει το μαχητικό αεροσκάφος αυτού του τύπου και είναι το μόνο σύμφωνα με έμπειρους ιπτάμενους που μπορεί να μην υποστεί καμμία αλλοίωση από ένα ατύχημα.

πηγη onalert

Πόλεμος : «Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν»

Μαξίμου για Συρία: Λύση με διάλογο, όχι με πολεμικές επιχειρήσεις


INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι οι πολεμικές επιχειρήσεις, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν στη Συρία οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
«Η επιχείρηση (σ.σ. στη Συρία) όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας» επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο».

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018
 Naftemporiki  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  Ο υπέρτιτλος είναι τής "Νέας Μυκόνου" καί είναι βγαλμένος μέσα από τό κείμενο 

O Guardian αναλύει το «χτύπημα» της Δύσης στη Συρία

-Τι προδίδουν τα στοιχεία για την επόμενη ημέρα
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (Φωτογραφία: AP/ Susan Walsh)
Ο Ντόναλντ Τραμπ (Φωτογραφία: AP/ Susan Walsh)
 14|04|2018 13:56


Η επιχείρηση εναντίον της Συρίας υπό τις ΗΠΑ ήταν σχετικά περιορισμένη. Ενα μικρό χτύπημα ακριβείας, εναντίον στόχων που εκτιμάται ότι συνδέονται με χημικά όπλα.

Είχε σχεδιαστεί ως χτύπημα «μια κι έξω» και δεν υπάρχουν πλάνα για άλλες επιθέσεις, εκτός αν ο Μπασάρ αλ Ασαντ κάνει ξανά χρήση χημικών όπλων. Αν και πριν από το χτύπημα υπήρχαν συζητήσεις για το ρίσκο να οδηγήσει αυτό σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, τελικά η επιχείρηση απείχε πολύ από αυτό, επισημαίνει ο Guardian.
Παρόλα αυτά, το χτύπημα ήταν πολύ πιο βαρύ από εκείνο των ΗΠΑ το 2017, εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης. Τότε, είχαν καταστραφεί 20 συριακά αεροσκάφη, που εκτιμάται ότι αποτελούσαν το 20% της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας. Οι ΗΠΑ είχαν εκτοξεύσει 59 πυραύλους Τόμαχοκ και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μαχητικά αεροσκάφη.
Αυτή η επίθεση, τα ξημερώματα του Σαββάτου, περιελάμβανε...

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επιτέθηκαν στη Συρία

Εκρήξεις ακούγονται στη Δαμασκό – Τόμαχοκ πλήττουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επιτέθηκαν στη Συρία4:57
14/04/2018
Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού φαίνονται πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Για πολλές δυνατές εκρήξεις έκανε λόγο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τιμωρία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για φερόμενες επιθέσεις σε πολίτες με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.
Οι ΗΠΑ εξαπολύουν επίθεση ενάντια στη Συρία σε συνεργασία με την Γαλλία και τη Βρετανία μεταδίδει η συριακή κρατική τηλεόραση
«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Newsbeast

Η Μεσόγειος φλέγεται…

Οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν εμάς, να πολεμήσουμε τους Τούρκους;..


Οι Αμερικανοί δείχνουν να θέλουν να κάνουν πόλεμο με την Τουρκία, αλλά να βάλουν μπροστά άλλους (όπως για παράδειγμα τους Έλληνες και τους Κυπρίους).

Η Μεσόγειος είναι…
ένα καζάνι που βράζει. Η κατάσταση είναι ρευστή και κανείς ακόμη δεν ξέρει που θα καταλήξει όλη αυτή η κρίση. Για την Τουρκία, ο καθηγητής Γιάννης Μάζης είπε στην εκπομπή «Επι του Πιεστηρίου» (Kontra) που απόψε παρουσίαζε μόνος του, χωρίς τον Μάκη Κουρή, ο Σπύρος Γκουτζάνης, ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα ύπαρξης και αυτοσυντήρησης. Και για να το λύσει αυτό, πρέπει να διαλέξει συμμάχους. Αλλά δεν είναι σίγουρο πως οι επιλογές της είναι ορθές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα. Από την μια σχηματίζεται μία αντιδυτική συμμαχία με άξονες την Μόσχα, την Άγκυρα και την Τεχεράνη. Και από την άλλη το ένα μέλος της συμμαχίας αυτής, η Τουρκία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, με ότι κι αν σημαίνει…

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο σμηναγό του Αιγαίου

Δυο λόγια από καρδίας για τον Γιώργο Μπαλταδώρο
Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης*

Σηκώνεσαι το πρωί, νίβεσαι, πίνεις καφέ, πίνεις τσάι, πίνεις χυμό, κάνεις τσιγάρο, ντύνεσαι, χαιρετάς την οικογένεια, χαιρετάς το ίντερνετ, χαιρετάς το γατί, μπαίνεις στο αμάξι, μπαίνεις στο Μετρό, μπαίνεις στο λεωφορείο, πας στη..
δουλειά. Δουλεύεις. Τελειώνεις τη δουλειά, τα μαζεύεις, ξαναμπαίνεις στο αμάξι, στο Μετρό, στο λεωφορείο. Γυρνάς σπίτι, πας για ποτάκι, πας σινεμά. Περνάει η ώρα, νυστάζεις, χασμουριέσαι, βάζεις τις πυτζάμες, βάζεις το φανελάκι, βάζεις το νυχτικό, σβήνεις τα φώτα. Κοιμάσαι.
Αυτή είναι η ζωή σου, αυτή είναι η ζωή όλων μας. Εξαιρούνται οι άνεργοι, οι άρρωστοι και κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες, αλλά κι αυτοί ένα ανάλογο νορμαλιτέ θα επιζητούσαν. Και σίγουρα δεν ψάχνανε να κυνηγιούνται με τους Τούρκους πάνω από βουνά, λαγκάδια και θάλασσες και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πάθει βλάβη το γαμημένο το μαραφέτι που καβαλάνε και να τους αφήσει ξεκρέμαστους εν μέσω νεφών. Κανένας δεν το θέλει αυτό. Μερικοί ωστόσο το ζούνε κάθε μέρα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…
Ημών των υπολοίπων δηλαδή, τη δική μας κανονικότητα, τη δική μας ρουτίνα είναι που υπερασπίζονται οι πιλότοι του Αιγαίου. Δίχως να το κάνουν θέμα, χωρίς φωνασκίες και κομπασμούς και λοιπά θεατρικά που ταιριάζουν μόνο σε ριάλιτυ. Μπαίνουν στο αεροπλάνο, το σηκώνουν, αναπτύσσουν ταχύτητα και πάνε να πλακωθούν με τους απέναντι, για να μπορούμε εμείς με την ησυχία μας να κοιμόμαστε, να ξυπνάμε, να ερωτευόμαστε, να χαζολογάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο βαρύ ήταν το αρνί και πόσο εύγεστη η μαγειρίτσα. Και οι πιλότοι δεν ξέρουν τις τους ξημερώνει. Και οι πιλότοι μετρούν απώλειες.
Η τελευταία εξ αυτών ακούει στο όνομα Γιώργος Μπαλταδώρος, ήταν ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας και πατέρας δύο παιδιών, που σκοτώθηκε χθες, όταν έπεσε το αεροσκάφος του έξω από τη Σκύρο. Επέστρεφε στη βάση του έπειτα από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών, γεγονός που οδήγησε κάποιους άμυαλους να γράψουν ότι οι γείτονες τον «ρίξανε». Κάποιους άμυαλους που διψάνε για αίμα. Το αίμα των άλλων βεβαίως, γιατί το δικό τους δεν θα το δει ποτέ το φως του ήλιου. Δεν θα γίνουν ποτέ αυτοί θύματα μιας παράλογης έντασης που καλά κρατεί δεκαετίες τώρα. Οι πολεμοκάπηλοι θα κοιμούνται ήσυχοι στα κρεβάτια τους, όταν οι πολεμιστές θα δίνουν τις ζωές τους για την πατρίδα…
Ας πούμε λοιπόν ένα στερνό αντίο στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο κι ας ευχηθούμε η θυσία του να βάλει λίγο μυαλό σε όλους τους ζηλωτές του θεού Άρη, εντεύθεν κακείθεν του Αιγαίου. Και να ξυπνήσει όλους εμάς τους υπόλοιπους, που επιμένουμε να μην βλέπουμε ότι η τρέλα, η μανία, ο ζόφος ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν την πόρτα.

Υ.Γ.: Σαφώς άκομψος ο τρόπος που διάλεξε να επικοινωνήσει το θλιβερό συμβάν ο Πάνος Καμμένος. Αλλά είναι ένας άκομψος τρόπος που χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Και όσοι πέσανε να τον φάνε, πάλι μέσα από τα social media εξέφρασαν το μένος τους…

* το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost

Η Βουλή στηρίζει τά παιδιά του εκλιπόντος πιλότου

Η Βουλή «υιοθέτησε» τα παιδιά του πιλότου του μοιραίου Mirage 2000Η Βουλή «υιοθέτησε» τα παιδιά του πιλότου του μοιραίου Mirage 2000
Τι αναφέρει η απόφαση του Νίκου Βούτση
Στην «υιοθέτηση» των παιδιών του Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του στην πτώση αεροπλάνου στη Σκύρο, προχώρησε η Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με απόφαση που είχε πάρει η Ολομέλεια της Βουλής το 2010 επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, η Βουλή θα καλύψει τα έξοδα των ανήλικων παιδιών, μέχρι την ηλικία των 25 ετών,
Η Βουλή στη σημερινή της απόφαση αναφέρει:

Aνάμεσα σε δύο «πυρά»


H πτώση του Mirage 2000-5 χθες στη Σκύρο κι ο θάνατος του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρου φόρτισε το, ήδη τεταμένο, πεδίο των ψυχολογικών και επιχειρησιακών ισορροπιών στον ψυχρό πόλεμο του Αιγαίου. Η πτώση του μαχητικού δεν ήταν συνέπεια εμπλοκής, δεν είχε καμία σχέση -όπως επιβεβαιώνεται απ’ όλες τις πηγές- με την διαδικασία αναχαίτισης που είχε προηγηθεί, και δεν πυροδότησε διπλωματικές επιπλοκές. Ηταν όμως η τραγική υπενθύμιση των οριακών δεδομένων που διαμορφώνει η κλιμάκωση της νευρικότητας στα ελληνοτουρκικά. Και, μαζί, και της απόλυτης ανάγκης για χειρισμούς ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, σε μια συγκυρία επίσης ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα - Γιλντιρίμ
Σ’ αυτό το πλαίσιο βασίστηκε χθες και η όλη πολιτική διαχείριση της τραγωδίας που έπληξε την Πολεμική Αεροπορία...