Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ποιο Survivor; Ο Έλληνας ψοφάει για σκάνδαλα...

Δεν παριστάνω τον ειδικό και δεν έχω τελειώσει τη Νομική. Αλλά μερικά πράγματα μιλάνε από μόνα τους και χρειάζεται απλώς μια γερή δόση κοινής λογικής για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Συν ματάκια ανοιχτά για να μπορείς να λαμβάνεις πληροφορίες και εκτιμήσεις από όλους τους δυνατούς διαύλους. Και αυτούς που έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τους άλλους που διαβιούν στην επικράτεια της παραμύθας. Τα βάνεις όλα στο μπλέντερ, σουρώνεις, σερβίρεις με κανέλα και καλή σας απόλαυση που λένε και στα καφεζυθεστιατόρια.

Από την αρχή λοιπόν, μερικές διαπιστώσεις με το φτωχό μου το μυαλό: ...

Υπόθεση Νovartis: Όζει! Αλλά, προσοχή...

Η λέξη λεηλασία δεν αρκεί να αποδώσει την φρικώδη κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Τα φάρμακα και τα μηχανήματα των νοσοκομείων υπήρξε προσφιλές πεδίο για ποικιλώνυμους μιζαδόρους. Ένα διαρκές δούναι και λαβείν μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης/διοίκησης και μεγάλων εταιρειών, το οποίο επιβάρυνε δραστικά και δραματικά την οικονομία της χώρας.

Η Novartis φαίνεται να είναι από τους πρωταγωνιστές. Όχι μονάχα στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Κι αν βγήκε στη φόρα το θέμα, οφείλεται στους Αμερικανούς και στον απηνή εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη. Ιλιγγιώδη πρόστιμα στην Volkswagen και την Siemens από τις ΗΠΑ, τσεκούρι στην Google και στην Microsoft από την Κομισιόν. Και τώρα η Ελβετική Novartis. Γιατί έχουν και οι Αμερικανοί μεγάλες ανταγωνιστικές εταιρείες, φαρμακευτικές…

Μιά παλιά γελοιογραφία -τού Χατζόπουλου- πού ταιριάζει "γάντι" καί στό σήμερα...

Τό σημερινό σκίτσο...

Προσοχή νά μήν τούς πατήσουμε: Κυκλοφορούν ..."Ράν-Τάν-Πλάν" ανάμεσα μας...!

Ο Μανώλης Καψής απεφάνθη για τη Novartis...
Τι έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter...
«Δεν ξέρω φυσικά την δικογραφία. Ξέρω όμως προσωπικά τους περισσότερους από
τους 10 αναφερόμενους. Ε λοιπόν η υπόθεση ΒΡΩΜΑΕΙ. Το μόνο ερώτημα είναι ΠΟΙΟΣ την έστησε..» !

Τώρα ησυχάσαμε!...

enimerosi24.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου": Ο υπέρτιτλος είναι δικός μας

Νά σταματήσει τό σπάσιμο τών καϊκιών. Υπάρχουν λύσεις...

Παραδοσιακά καΐκια περιμένουν την καταστροφή τους στη στεριά. Ας τα σώσουμε!

Χωρίς τη ναυτοσύνη της, η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα. Oχι μόνον διότι θεμελίωσε την ανεξαρτησία της με την ισχύ της στη θάλασσα, αλλά διότι ακόμα και στην παρούσα φάση της οικονομικής καμπής καυχιέται για την κραταιά εμπορική μας ναυτιλία στα διεθνή ύδατα. Ακούγεται ως προσβολή της ίδιας μας της ιστορίας το γεγονός ότι συνεχίζεται η αδιάκοπη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών. Κάποτε η Ελλάδα είχε τον μεγαλύτερο στόλο από γοργοτάξιδα και καλοφτιαγμένα καΐκια. Τώρα ένας μεγάλος αριθμός έχει λιώσει κάτω από τις μπουλντόζες με αντίτιμο «τριάκοντα αργύρια»: την αποζημίωση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους αλιείς για να αποσύρουν την επαγγελματική τους άδεια με την υποχρέωση να «κόψουν» το σκαρί τους.

Νεκροταφείο παραδοσιακών σκαφών που βγήκαν από τη θάλασσα για να πεθάνουν στη στεριά, ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Από το 1999 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών καταπιάνεται με το καίριο ζήτημα της προστασίας αυτών των καϊκιών: ...

Τι είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων

 Το πώς άνοιξε ο δρόμος για την διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και το πώς έφτασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ εξηγεί ο δικηγόρος τους Παύλος Σαράκης.
                                                                  ***
Σαράκης: Οι ΗΠΑ θεωρούν υπόθεση τους τη Novartis...
Και οι μάρτυρες στην Αμερική έδωσαν ονόματα για μίζες... 
«Η Novartis έλεγχε την πληροφόρηση και χειραγωγούσε το πολιτικό σύστημα, γιατί έχοντας κυρίαρχη θέση στη χώρα μας είχε τεράστια οφέλη παγκοσμίως. Η τιμολόγηση στην Ελλάδα, διαμορφώνει τιμές φαρμάκων μέχρι τη Βραζιλία, άρα είναι τεράστιο το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές αρχές, που εποπτεύουν και παρακολουθούν κάθε εξέλιξη γιατί θεωρούν την υπόθεση δική τους, αν και το έγκλημα έγινε στην Ελλάδα». Αυτά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παύλος Σαράκης, συνήγορος υποστήριξης των πληροφοριοδοτών, της αμερικανικής κυβέρνησης, εκείνων που όπως τόνισε, «έδειξαν το δρόμο, ως ενάγοντες, στους 3 μάρτυρες προστασίας των ελληνικών αρχών».

«Οι αμερικανοί εισαγγελείς αποκαλούν ήρωες στη μάχη της διαφθοράς τους εκεί πληροφοριοδότες, ντροπή που εδώ τους λέμε κουκουλοφόρους», τόνισε ο δικηγόρος δίνοντας όλο το χρονικό της υπόθεσης:

Ο ασκός του αιόλου, άνοιξε όπως είπε ο κ Σαράκης, όταν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες πήγαν στο FBI κι έδωσαν το 2014 τα πρώτα στοιχεία, βάσει αμερικανικού νόμου για αθέμιτες πρακτικές εταιριών που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το 2014 ήταν δύο τα στελέχη της Novartis που συνέταξαν δικόγραφο κι έτσι ξεκίνησε η έρευνα για 29 χώρες, ενώ...

Ευνοείται η Ελλάδα -άν έτσι έχουν τά πράγματα- από τό μεγάλο συνασπισμό στή Γερμανία...

Έκλεισε η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία...
Στο SPD το Υπουργείο Οικονομικών...
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, όπως μετέδωσε το Spiegel. Την είδηση επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συμφωνία, καθώς εκκρεμούν κάποια ζητήματα... 

enikos.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου": Ο υπέρτιτλος είναι δικός μας

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γιά τήν εμπλοκή τού ονόματος του στό σκάνδαλο Novartis

Π. Πικραμμένος: Γελοιότητες ότι έχω πάρει 100.000 ευρώ

Ακόμη, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που είναι εν γνώση του «ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει ότι είδε πάνω στο γραφείο του Φρουζή τα χρήματα και όταν ρώτησε "για ποιον είναι αυτά τα χρήματα" έλαβε την απάντηση ότι "είναι για τον Πικραμμένο"».
«Ποτέ μου δεν γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους, ούτε έχω έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους», δήλωσε στον ΑΝΤ1 Παναγιώτης Πικραμμένος, ερωτηθείς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κλαυσίγελο» την εμπλοκή του και μίλησε για γελοιότητες και αθλιότητες, καθώς όπως είπε, «λένε ότι μου έχουν δώσει 100.000 ευρώ», αλλά ούτε πού, πώς, πότε, γιατί, ποιος.
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που είναι εν γνώση του «ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει ότι είδε πάνω στο γραφείο του Φρουζή τα χρήματα και όταν ρώτησε "για ποιον είναι αυτά τα χρήματα" έλαβε την απάντηση ότι "είναι για τον Πικραμμένο"».
Σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, εξήγησε ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis ήταν και πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακοβιομηχανιών και ασχολήθηκε γιατί «ο ΕΟΠΥΥ δεν έδινε τα χρήματα στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει τα φαρμακεία και αναζητούσαμε τρόπους για να μπορέσουμε να δώσουμε φάρμακα».
Υποστήριξε ωστόσο ότι, δεν ήταν ο ίδιος που είχε έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά οι συνεργάτες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
«Βλέπω έναν εφιάλτη! Θα κάνω αυτό που πρέπει, είναι σοβαρό το θέμα. Δεν ξέρω αν θα κάνω μηνύσεις ή όχι, θα το αποφασίσω όταν δω περί τίνος πρόκειται και από πού ήρθε αυτό το πράγμα», σημείωσε και διερωτήθηκε «γιατί εγώ; Έχουν περάσει πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί τίποτα από κανέναν. Και τώρα ξαφνικά;».
Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι εμπλέκεται το όνομά του στην υπόθεση, ο κ. Πικραμμένος απάντησε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί με εμπλέκουν. Ίσως ενοχλεί η παρουσία μου και οι σχέσεις που είχα με την οικογένεια Μητσοτάκη».
«Θα ζητήσω τα στοιχεία της δικογραφίας, για να δω τις περαιτέρω ενέργειες. Δε θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια», κατέληξε.

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018

Υπό έλεγχο οι συναλλαγές από 1.000 ευρώ

Αυστηρότερα μέτρα προωθεί το ΥΠΟΙΚ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
naftemporiki.gr
Ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, προστίθεται στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών.
Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει εξάλλου να δώσει πρόσθετες εξουσίες στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Οι εξουσίες αφορούν στην άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επιδιώκεται...

Πόσοι ήσαν στό συλλαλητήριο; Η γελοιογραφία τού...

...Ανδρέα Πετρουλάκη (06.02.18)
από kathimerini.gr

Μίζες Novartis: Ποιοι και πόσα πήραν σύμφωνα με τη δικογραφία


Συνταρακτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως από τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis, η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην πρωθυπουργοί (Σαμαράς και Πικραμένος) και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας και Οικονομικών (Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Σαλμάς, Αβραμόπουλος, Κουτρουμάνης) της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις στις μίζες, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών. Η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και προκύπτει από έρευνα των αμερικανικών αρχών και του FBI, περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται ακόμη και ημερομηνίες και τοποθεσίες, όπου έγιναν οι επαφές.
Η παράλληλη δικαστική έρευνα διενεργήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τη συνδρομή, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις μεθόδους και ένα δίκτυο διαπλοκής που είχε αναπτύξει η Novartis στην Ελλάδα με τη συνδρομή πολιτικών, διοικήσεων νοσοκομείων, γιατρών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και εκδοτών, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.
Οι μαρτυρίες

Τό επίκαιρο σκίτσο...

                                ...του Δημήτρη Χαντζόπουλου (06.02.18)
από kathimerini.gr

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς



INTIME NEWS/ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 21:04
Naftemporiki  
«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας, της διαφθοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση της Novartis.
Μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Πάτρα, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είναι εγκληματικά υποκριτικό πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ως κυβέρνηση «και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις», ωστόσο, όπως τόνισε,  «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό κι από τον ξάστερο ουρανό». Είπε επίσης ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα, όλοι μας, είναι να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

Τόνισε ότι «αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα, είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος πατριωτισμός, που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής». Όπως τόνισε, «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας και πάνω από όλα τιμιότητας».
Επικαλέστηκε, δε, σχετική αναφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».
«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή μείωση της φορολογίας»

 Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο πατήστε :  ΕΔΩ

Το σκίτσο της ημέρας...

                  ...με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου (6/2/2018)
από tvxs.gr

Τα σκάνδαλα της Novartis...

Όταν η καρέκλα της εξουσίας έχει μεγαλύτερη αξία από το «εθνικό θέμα».

Η καρέκλα της εξουσίας μέτρησε περισσότερο για τον Σαμαρά...
...από το «εθνικό θέμα»...
  «ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ» ή «Αλήτης, προδότης, Σαμαράς»; Ποιο από τα δύο συνθήματα που φώναξαν διαδηλωτές στο συλλαλητήριο για τον πρώην πρωθυπουργό ισχύει; Κανένα. Ούτε την Ελλάδα εκφράζει ο κ. Σαμαράς, ούτε αλήτης και προδότης είναι. Ενας οπορτουνιστής είναι που προσπαθεί από τότε που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή να παίξει το χαρτί του εθνικισμού (αυτός τον λέει πατριωτισμό). Και όντως το έπαιξε.

Στην αρχή με επιτυχία για τον ίδιο και εις βάρος της παράταξης που τον γέννησε και τον ανέδειξε σε κορυφαίες θέσεις, για να το αποσύρει στη συνέχεια προκειμένου να επιστρέψει στο κόμμα, να επιβιώσει πολιτικά, να γίνει ευρωβουλευτής, υπουργός, αρχηγός και πρωθυπουργός της χώρας.

ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΠΤΩΣΗ την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει την υπόθεση της Μακεδονίας. Το κόμμα που έφτιαξε (Πολιτική Ανοιξη) ήταν μονοθεματικό. Δεν μακροημέρευσε. Είχε την τύχη όλων των συλλογικοτήτων που στήνονται για να ικανοποιήσουν τις εμμονές των δημιουργών τους...