Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Νovartis: Όζει! Αλλά, προσοχή...

Η λέξη λεηλασία δεν αρκεί να αποδώσει την φρικώδη κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Τα φάρμακα και τα μηχανήματα των νοσοκομείων υπήρξε προσφιλές πεδίο για ποικιλώνυμους μιζαδόρους. Ένα διαρκές δούναι και λαβείν μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης/διοίκησης και μεγάλων εταιρειών, το οποίο επιβάρυνε δραστικά και δραματικά την οικονομία της χώρας.

Η Novartis φαίνεται να είναι από τους πρωταγωνιστές. Όχι μονάχα στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Κι αν βγήκε στη φόρα το θέμα, οφείλεται στους Αμερικανούς και στον απηνή εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη. Ιλιγγιώδη πρόστιμα στην Volkswagen και την Siemens από τις ΗΠΑ, τσεκούρι στην Google και στην Microsoft από την Κομισιόν. Και τώρα η Ελβετική Novartis. Γιατί έχουν και οι Αμερικανοί μεγάλες ανταγωνιστικές εταιρείες, φαρμακευτικές…

συνέχεια Στα καθ΄ημάς τώρα. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει. Για την λεηλασία στον τομέα της Υγείας, λέω. Η οποία όζει. Βρωμάει. Επομένως, καλώς ερευνά η Δικαιοσύνη. Και πολύ άργησε… Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τα υπαρκτά επικοινωνιακά της κυβερνήσεως, τις καταγγελίες και τα συναφή κι ας κρατήσουμε το μείζον:

Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Από κανέναν. Διότι μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία καθαρτήριας διαδικασίας. Δηλαδή, να φωτίσει λεωφόρους και ατραπούς βρώμικων συναλλαγών και επιλήψιμης συμπεριφοράς.

Όμως, οι ισχυρισμοί των μαρτύρων δεν αρκούν. Διότι κάλλιστα μπορεί ο καθένας να πεί ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε. Επομένως, αν δεν υπάρχουν χειροπιαστά, τεκμηριωμένα στοιχεία για κάποιον -πόσω μάλλον για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς- τότε οι καταθέσεις των μαρτύρων θα προκύψουν προβληματικές. Και ενδεχομένως θα καταστούν αυτεπίστροφο, δηλαδή μπούμερανγκ για όσους στηρίζουν μια υπόθεση μονάχα στις μαρτυρίες.

Τέλος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά θεσμός που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Κατά τούτο είναι αδιανόητο να βάλλεται ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων ή να απαξιώνονται a priori οι μαρτυρίες τους.

Για την επενέργεια της υπόθεσης Novartis στην πολιτική σκηνή θα πούμε προσεχώς. Ούτως ή άλλως τίποτε δεν θα είναι ίδιο μετά την υπόθεση αυτή, οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξή της...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.