Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Χρυσός και ο Λευτέρης…



Το ‘πε και το κανε…

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα από τον Λευτέρη Πετρούνια. Το περίμεναν όλοι κι ο Λευτέρης δεν τους απογοήτευσε.

Στην...
κατάταξη δεύτερος ο Βραζιλιάνος Ζανέτι που είχε πάρει το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το χάλκινο πήγε στην Ρωσία.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας βασιλιάς των κρίκων στο Ρίο…

Το «who is who» του χρυσού Λευτέρη...


Μικρός ήταν ο ορισμός του υπερκινητικού. Με έφεση στο σκαρφάλωμα, αφού δεν είχε αφήσει δέντρο ή τοίχο στη γειτονιά του (Νέα Σμύρνη) που να μην είχε ανεβεί.

Μόνο που...

Πορνεία, βία και έγκλημα στο Ρίο...

"Ιερόδουλες στην Copacabana χρησιμοποιούν το Facebook ...για να προσελκύσουν πελάτες". (Απέχουμε παρασάγγας...

...από τέτοιο υψηλό (!) επαγγελματισμό...
Στά μέρη μας τό fb χρησιμεύει, περισσότερο, σέ πιό αφιλοκερδείς σκοπούς... 
Εδώ π.χ., σέ ακραίες περιπτώσεις, τό πολύ-πολύ νά τόχουμε γιά ...εξωραϊστική τών κατινισμών "μπουζουριέρα"!)
                                                                    
                                                                       **********
 Πορνεία, βία και έγκλημα στο Ρίο... (ολόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ)

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μύκονο και Ανάβυσσο...

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές σε Μύκονο και Ανάβυσσο, ενώ σε ύφεση βρίσκεται το ένα από τα δύο, πύρινα μέτωπα στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, η...
πυρκαγιά στην περιοχή Σπίνα Καντάνου, στα Χανιά, βρίσκεται σε ύφεση, δίχως ενεργό μέτωπο.

Παρ’ όλα αυτά, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, προς αποφυγή πιθανών αναζωπυρώσεων.

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται και οι πυρκαγιές σε Δοξάτο Δράμας, Χαραμίδα Λέσβου, Άστρας Κέας, Ελιά Μυκόνου και Στροφιλιά Αναβύσσου.

Αντίθετα, σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στις Στροβλές Χανίων. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Από τις 6.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα, η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές...

naftemporiki.gr

Ποκεμονθηρία...

Pokemon GoΓια κάποιους αποτελεί έκπληξη και μάλιστα μεγάλων διαστάσεων. Κατ’ άλλους, θεωρείται η «λογική» συνέχεια μιας εξελικτικής πορείας που μετρά σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο, ο θόρυβος που έχει προκληθεί από...
τη μανιώδη «καταδίωξη» των ψηφιακών «πόκεμον» σε αυτό το παιχνίδι «διευρυμένης πραγματικότητας», δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Το ίδιο ασυνήθιστα είναι το μέγεθος και τα είδη των προβλημάτων που προκλήθηκαν: ο θάνατος ενός εφήβου - κατά τη διάρκεια αυτού του ψηφιακού «κυνηγιού» δέχθηκε πυροβολισμούς που αποδείχθηκαν μοιραίοι. Ως εκ τούτου, δεν είναι διόλου παράδοξη η εμφάνιση εξειδικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς τα σοβαρά ατυχήματα επίδοξων «ποκεμονκυνηγών», που πέφτουν οι ίδιοι θύματα της μανίας τους, σημειώνονται το έναν μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή, κατατίθενται μηνύσεις για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, παραβίαση οικογενειακού ασύλου, διατάραξη οικογενειακής γαλήνης, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι συντεταγμένες των θέσεων των ψηφιακών «ποκεμονθηραμάτων» εντοπίζονται εντός ιδιωτικών χώρων. Εκεί που η απόδοση των δημόσιων χώρων από τις ιδιωτικές εταιρείες στους πολίτες ήταν ζητούμενο (βλ. Ναόμι Κλάιν, «No logo», εκδ. Λιβάνη, 2005), ένα παιχνίδι σφετερίζεται και τον δημόσιο χώρο και τον ιδιωτικό! Οπως έγκαιρα είχε τονίσει ο Εντ Χάλτερ («Πόλεμος και βιντεοπαιχνίδια», εκδ. Scripta, 2008), έχουμε από καιρό εισέλθει στην εποχή των ηλεκτρονικών-διαδραστικών παιχνιδιών προς άμεση, αμιγώς στρατιωτική χρήση. Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν ώριμο προϊόν της στενής διάδρασης ερευνητικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και του λεγόμενου «στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος». Ολα σχετίζονται με τη μετανεωτερικότητα. Εικονικότητα της αναπαράστασης, εξομοίωση του πραγματικού, τα simulacra του Βάλτερ Μπένγιαμιν σε πλήρη δράση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσληψη, συμβολοποίηση και νοηματοδότηση του κόσμου. Επιπλέον, η παγκόσμια δικτύωση καθιστά τον όποιο χρήστη τους τον τελικό εκτελεστικό βραχίονα που εντοπίζει, εγκλωβίζει και τελικά εξουδετερώνει τον «στόχο». Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε γιατί οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Πληροφορικής είναι καταιγιστικές θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον εμπειρικό νόμο του Μουρ για τα...

Ιστολογικά κεσάτια 2016...

Παραδοσιακά, οι πέντε-δέκα μέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο είναι από τις περιόδους με τη μικρότερη κίνηση στα ιστολόγια, όσο κι αν η κρίση έχει αναγκάσει πολύ κόσμο να...
στερηθεί τις διακοπές του. Και φέτος η κίνηση στο ιστολόγιο έχει μειωθεί αισθητά εδώ και μερικές μέρες -αν και, ίσως, αυτό είναι πιο αισθητό για μένα που βλέπω τα στατιστικά των επισκέψεων, όχι τόσο για εσάς, αφού ο αριθμός των σχολίων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οπότε, θα συνεχίσω με μια παράδοση του ιστολογίου, δηλαδή θα ανεβάσω και πάλι σήμερα, ελαφρώς ξανακοιταγμένο, ένα άρθρο που το είχα ανεβάσει και πέρυσι και πρόπερσι, και γενικά τις περισσότερες χρονιές που υπάρχει το ιστολόγιο (πλάκα-πλάκα, τούτος είναι ο όγδοος ιστολογημένος μου Αύγουστος).

Η ανάπαυλα αυτή δίνει και στον ιστολόγο μια μέρα ημιρεπό, μια και το σερί των αναρτήσεων, ένα άρθρο τη μέρα, συνεχίζεται αδιάλειπτο από τα τέλη Ιανουαρίου του 2014. Θα μου πεις, συμβιβάζεται αδιάλειπτο σερί με επαναλήψεις; Ιστορικός συμβιβασμός, θα απαντήσω -και θα θυμίσω ότι τα τρία πρώτα χρόνια του ιστολογίου δεν είχαμε δεκαπενταυγουστιάτικο άρθρο.

Τα κεσάτια στον τίτλο είναι οι αναδουλειές, στερεότυπη εμπορική απάντηση που την ακούω ταχτικά στην αγορά, πολύ πριν από την κρίση και από τους πρόσφατους κεφαλαιακούς ελέγχους. Η λέξη είναι τουρκικό δάνειο, αραβοπερσικής αρχής, και φαίνεται ότι οι έμποροι από πολύ παλιά τη χρησιμοποιούσαν, αν θυμηθούμε ένα γουστόζικο ανέκδοτο με τον βασιλιά Όθωνα, όπως το καταγράφει στην Ιστορική ανθολογία του ο Γ. Βλαχογιάννης:

Τρεις πραματευτάδες Χιώτες παρουσιαστήκανε στον Όθωνα το Βασιλέα. 
     Αφού είπανε το ’να και τ’ άλλο, […] ο Βασιλέας, που μόνη γλώσσα του είχε να μιλεί τις ελληνικούρες που είχε πρωτομάθει από τον Φίλιππο Ιωάννου […], γυρίζει στον έναν από τους τρεις Χιώτες μ’ εκείνο το συνηθισμένο σοβαρό του και ρωτάει:
     ― Πώς προχωρεί το εμπόριον;
     ― Κεσάτια, Μεγαλειότατε! λέει ο Χιώτης.
     Ο Όθωνας απορεί· πρώτη φορά ακούει αυτή τη λέξη. Κοιτάζει αυτόν που μίλησε στα μάτια και ξαναρωτάει: 
     ― Τι σημαίνει η λέξις κεσάτια;
     Ο Χιώτης απορεί κι αυτός, μα ο άλλος Χιώτης, πιο έξυπνος, πετιέται κι απαντάει:
     ― Δεν έχει νταραβέρι, Μεγαλειότατε!
     Ο Βασιλέας, με την ίδια πάντα σοβαρότη του, γυρίζει και σ’ αυτόν: 
     ― Και η λέξις νταραβέρι, τι σημαίνει;
     Μα ώσπου ν’ απαντήσει ο δεύτερος, ο τρίτος Χιώτης δεν αργεί και λέει: 
     ― Αλισιβερίσι, Μεγαλειότατε!
     Ο Βασιλέας δεν έκαμε άλλο ρώτημα. Και φύγαν οι τρεις φίλοι χαρούμενοι που φωτίσανε το Βασιλέα.
                                                                        (συνεχίζεται)
 Νίκος Σαραντάκος


Ιστολογικά κεσάτια 2016... Νο 2 («Επαγγελματικές» απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς πάει η δουλειά;»)


Κεσάτια λοιπόν αυτή την περίοδο στα ιστολόγια και με αυτή την ευκαιρία είχαμε θυμηθεί ένα αστείο κειμενάκι που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο, με τις απαντήσεις που υποτίθεται ότι δίνουν διάφοροι επαγγελματίες που έχουν κεσάτια. Στο κείμενο αυτό πρόσθεσα μερικές νέες απαντήσεις που είχαν προταθεί όταν αναρτήθηκε το ίδιο κείμενο στο φόρουμ Λεξιλογία, και μερικές από αυτές που προτείνατε με σχόλιά σας τις προηγούμενες φορές που το συζητήσαμε εδώ, οπότε τώρα παρουσιάζω τον συμπληρωμένο και επικαιροποιημένο κατάλογο. Συμπληρώσεις γίνονται ευχαρίστως δεκτές στα σχόλια.

«Επαγγελματικές» απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς πάει η δουλειά;»

Φούρναρης: ψίχουλα
Μανάβης: κολοκύθια
Αγρότης: ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
Ανθοπώλης: μαρασμός
Υφασματέμπορος: πανί με πανί
Ψαράς: ούτε λέπι
Φαρμακοποιός: με το σταγονόμετρο
Ηλεκτρολόγος: δεν βλέπω φως
Υδραυλικός: μούφα η δουλειά
Mηχανικός αυτοκινήτων: στο ρελαντί
Έμπορος χαλιών: χάλια
Κομμωτής: τρίχες
Ψιλικατζής: ψιλοπράματα
Νεκροθάφτης: ψόφια πράματα
Ο απέναντι νεκροθάφτης: μεγάλη νέκρα
Βοθρατζής: σκ**
Δύτης: πιάσαμε πάτο
Υποδηματοπώλης: άνθρωπος δεν πατάει
Μάγειρας: βράσε όρυζα
Οδική βοήθεια: μείναμε
Γραφείο συνοικεσίων: ξεμείναμε
Γεωπόνος: χαιρέτα μου τον πλάτανο
Θεατρώνης: Χ… θέατρο
Ηθοποιός: δράμα
Μετεωρολόγος: Βαρομετρικό χαμηλό
Ποδοσφαιριστής: Χάσαμε τη μπάλα
Συγγραφέας: Ούτε λέξη!
Παπάς: Πάμε κατά διαόλου
Εργοστασιάρχης: πάγωσε η τσιμινιέρα
Κηπουρός: δεν κουνιέται φύλλο
Κλειδαράς: λουκέτο θα βάλουμε
Μαθηματικός: μηδέν εις το πηλίκο
Έμπορος λευκών ειδών: μαυρίλα
Αστρονόμος: μαύρη τρύπα
Εφοπλιστής: βουλιάξαμε!
Χρωματοπώλης: τη βάψαμε
Κηπουρός: Ξεραΐλα
Χαρτοπαίκτης: Ταπί και ψύχραιμος
Ποκαδόρος: Ανέπαφος!
Οπτικός: Σκούρα τα πράγματα
Ζαχαροπλάστης: πίκρα
Εταιρεία απεντομώσεων: βαράμε μύγες
Συντηρητής έργων τέχνης: τα ξύνουμε
Κουφωματάς: κατεβάσαμε ρολά

και βέβαια….
Υπεύθυνος ιστολογίου: Ουδέν σχόλιον!...
                                                                                                          
Νίκος Σαραντάκος

"Ιερόδουλες στην Copacabana χρησιμοποιούν το Facebook ...για να προσελκύσουν πελάτες". (Απέχουμε παρασάγγας...

...από τέτοιο υψηλό (!) επαγγελματισμό.  
Στά μέρη μας τό fb χρησιμεύει, περισσότερο, σέ πιό αφιλοκερδείς σκοπούς... Εδώ -σέ ακραίες περιπτώσεις- τό πολύ-πολύ νά τόχουμε γιά ...εξωραϊστική τών κατινισμών "μπουζουριέρα"!)
                                                                    
                                                                       **********
  Πορνεία, βία και έγκλημα στο Ρίο...
  Στους τηλεοπτικούς δέκτες δισεκατομμυρίων θεατών σε όλο τον πλανήτη φτάνει η εικόνα του Ρίο της "λάμψης και γοητείας", όμως όταν πέφτει το σκοτάδι, την θέση τους παίρνει η...
πορνεία, η βία και το έγκλημα. Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους χώρους όπου αθλητές του μεγέθους του Μάικλ Φελπς, του Μο φάρα, του Γουσέιν Μπόλτ, γράφουν ιστορία, νεαρά πανέμορφα κορίτσια πουλάνε το κορμί τους στην πόλη των 12.000 εκδιδόμενων κοριτσιών.
Στα σοκάκια της κακόφημης Vila Mimosa – ή αλλιώς πόλης της αγάπης – ιερόδουλες πουλάνε το κορμί τους για 10 με 20 ευρώ.
Η Vila Mimosa, η μεγαλύτερη "πιάτσα" ιερόδουλων του Ρίο, φιλοξενεί 3.000 εκδιδόμενες οι οποίες έχουν στέκια τα πάνω από 70 μπαρ που λειτουργούν στην περιοχή εδώ και έναν περίπου αιώνα.
Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που κυκλοφορεί στα αγγλικά, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το σεξ κοστίζει 15 ευρώ, από 25 πριν, ενώ το τρίο κοστολογείται στα 10 ευρω το μισάωρο για κάθε κορίτσι ή 20 ευρώ την ώρα για κάθε κορίτσι που συμμετέχει αντίστοιχα.
Ιερόδουλες στην Copacabana χρησιμοποιούν το Facebook και το Tinder για να προσελκύσουν πελάτες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιστεύεται ότι κόστισαν περί τα 8 δισ. ευρώ, ενώ εξαιτίας της φτώχειας η πορνεία και η παιδική εκμετάλλευση έχουν εκτοξευτεί.
Στην πόλη κυριαρχεί η βία και το έγκλημα με πάνω από 2.000 δολοφονίες μόνο για τους πρώτους μήνες του 2016...

Στην Παναγία Σουμελά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας...


Στην Παναγία Σουμελά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - MediaΣτις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παυλόπουλο με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά και την απονομή έκανε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων.

Παραλαμβάνοντας τη διάκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και αυτή ανήκει στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πρόσωπό του και τον καθιστά θεματοφύλακα όλων των παραδόσεων που εκπροσωπεί ο ιερός τόπος στον οποίον βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σουμελά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού...
topontiki.gr

Το “Βήμα” προτρέπει τον Κυριάκο να… συγκρουστεί με τον Καραμανλή!


Screen Shot 2016-08-13 at 11.55.05 AMΜετωπική είναι πλέον η πρόθεση του Συγκροτήματος Λαμπράκη να παρέμβει στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τον Κώστα Καραμανλή.
Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε σε εσωκομματικό επίπεδο, με την επίθεση του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου κατά του πρώην πρωθυπουργού, το “Βήμα της Κυριακής” κυκλοφορεί με κείμενο-προσωπική επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή, για την περίοδο διακυβέρνησης 2004-2009, ενώ η εφημερίδα του Συγκροτήματος Λαμπράκη είναι γεμάτη κείμενα και παρεμβάσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σήφη Πολυμίλη, εκ των πλέον έγκριτων στελεχών του ΔΟΛ, με μακρά δημοσιογραφική διαδρομή συνέπειας, που με το άρθρο του προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τον Κώστα Καραμανλή, με αφορμή το σκάνδαλο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Γράφει συγκεκριμένα ο Σήφης Πολυμίλης: “Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται απέναντι στον κ. Τσίπρα ως ο κήρυκας της αλήθειας, ότι αποτάσσεται τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ότι δεν διστάζει να αναγνωρίζει τα λάθη της παράταξής του. Όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας όμως, όπως στην περίπτωση του ελλείμματος και της παραπομπής Γεωργίου, προτιμά τη σιωπή, για να μην ταράξει τον ύπνο του Βούδα. Εν ονόματι των κομματικών ισορροπιών, επιλέγει να σφυρίζει κλέφτικα.
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν γίνεται κανείς ηγέτης, χωρίς να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, ακόμη και με την Ιστορία και τα τοτέμ της παράταξής του”.

Αμερικής Δημήτριος: Πρόσκληση για χάρη και αιώνια ζωή


Screen Shot 2016-08-15 at 12.12.36 PM Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
“Προσφιλεῖς Ἀδελφοί καί Ἀδελφές ἐν Χριστῷ,
Στήν εὐλογημένη ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας, συνεχίζουμε νά εὐχαριστοῦμε τόν Θεό γιά τίς εὐλογίες πού μᾶς ἐχάρισε στίς ἐργασίες μας στό Nashville στά πλαίσια τῆς 43ης Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεώς μας. Σέ ὁλόκληρη τή διάρκεια τῆς ἑβδομᾶδος ἡ ὁποία μοιράσθηκε σέ εὐκαιρίες λατρείας, συναντήσεις καί συσκέψεις βιώσαμε τήν ἑνότητα καί τήν ἀφοσίωση στό ἱερό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας καί τή δέσμευση στήν ἱερή διακονία τῆς καλύψεως τεραστίων ἀναγκῶν.

Ἐμπνευσθήκαμε ἀπό τό θέμα τῆς Συνελεύσεώς μας «Εἶσθε ἡ Φωνή τοῦ Χριστοῦ σ’ ἕναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο» καί ὅπως τιμοῦμε τήν ἱερή ἡμέρα τῆς 15ης Αὐγούστου, ἐμπνεόμεθα ἀπό Ἐκείνη ἡ ὁποία γνώριζε, ἀκολούθησε καί διέδωσε τή φωνή τοῦ Χριστοῦ. Ἡ Παρθένος Μαρία γνώριζε τή φωνή τοῦ Χριστοῦ διότι εἶχε μοναδική σχέση μαζί Του ὡς μητέρα Του. Ἄκουγε τή φωνή Του ἀπό τή γέννησή Του καί καθ’ ὅλη τή διάρκεια τῆς ζωῆς καί τῆς διακονίας Του. Ἄκουγε τούς λόγους Του καθώς μεγάλωνε. Θαύμαζε τή σοφία Του ὅσο ἦταν νέος. Ἄκουγε τίς διδασκαλίες Του. Πληγώθηκε πολύ ὅταν ἄκουσε τήν φωνή τῆς ὀδύνης Του ἀπό τόν Σταυρό, καί γέμισε μέ χαρά μετά ἀπό τήν ἀνάστασή Του καί ἀκούγοντας τίς ἐπαγγελίες Του.
Ἡ Παρθένος Μαρία ἀκολούθησε ἐπίσης τή φωνή τοῦ Χριστοῦ διότι εἶχε δεσμευθεῖ νά ὑπακούῃ στό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Ἀφιερώνοντας τή ζωή της στήν ἁγιότητα καί καθαρότητα, ὑπάκουσε στό θέλημά Του νά γίνῃ ἡ Θεοτόκος καί νά κυοφορήσῃ τόν Υἱό τοῦ Θεοῦ. Μέ πίστη ἀνέθρεψε τόν Ἰησοῦ, ἔχοντας ἐμπιστοσύνη στίς ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ γιά τήν ἐκπλήρωση τοῦ σχεδίου Του γιά τή σωτηρία μας. Ἀκολούθησε μέ ἐλπίδα καί πίστη ὅταν ὁ Χριστός διεκήρυξε καί ἀπεκάλυψε τήν θεία χάρη. Ἄκουσε καί ἀπεκόμισε μεγάλη δύναμη ἀπό τούς λόγους Του καθώς ἡ διδασκαλία Του προσέφερε βεβαιότητα τεραστίων εὐλογιῶν καί αἰώνιας ζωῆς.
Καθώς γνώριζε καί ἀκολούθησε τή φωνή τοῦ Χριστοῦ, ἡ Θεοτόκος ἐπίσης διέδωσε τή φωνή Του. Μέσα ἀπό τήν ἁγιότητα τῆς ζωῆς της, πολλοί ἀπέκτησαν νέα ζωή ἐν Χριστῷ. Πολλοί μπόρεσαν καί ἐβίωσαν τή δύναμη τῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ καί τῶν εὐλογιῶν Του μέσα ἀπό τή μαρτυρία της. Διέδωσε τή φωνή Του μέσα ἀπό τήν ἀγάπη της γιά τόν Θεό καί τούς ἀνθρώπους, μέσα ἀπό τή θυσία της καί τήν πίστη της. Γενεές γενεῶν ἀνθρώπων τήν ἀποκαλοῦν εὐλογημένη διότι τό παράδειγμα τῆς ζωῆς της συνεχίζει νά ὁδηγῇ ἀνθρώπους στό Θεό.
Αὐτή ἡ μαρτυρία πίστεως καί ἁγιότητος ζωῆς ἑορτάσθηκε στήν Κοίμησή της, τήν ὁποία συνεχίζουμε καί σήμερα καθώς τιμοῦμε τή ζωή καί τή μαρτυρία της. Μέσα ἀπό τό βίο της, βιώνουμε τή δύναμη τῆς γνώσεως καί τῆς ὑπακοῆς στή φωνή τοῦ Χριστοῦ. Ἐπιβεβαιώνουμε τήν ἀνάγκη γιά μιά ἀπ’εὐθείας σχέση μαζί Του ὥστε ν’ ἀκοῦμε τή φωνή Του. Μέσα ἀπό τή λατρεία, τήν προσευχή καί τήν ἀνάγνωση τῆς Ἁγίας Γραφῆς, γνωρίζουμε τούς λόγους Του, κοινωνοῦμε μαζί Του καί ἀναγνωρίζουμε τήν παρουσία Του. Ἀπ’αὐτή τή βάση τῆς γνώσεως τοῦ Χριστοῦ, εἴμεθα σέ θέση νά ἑνωθοῦμε μαζί Του καί νά διαδώσουμε τό μήνυμά Του τῆς ἀληθείας καί τῆς ἀγάπης στούς ἄλλους. Εἴμεθα σέ θέση νά εἴμεθα ἡ φωνή τοῦ Χριστοῦ σ’ἕναν μεταβαλλόμενο κόσμο γεμᾶτο προκλήσεις. Μέσα ἀπό τήν καθημερινότητά μας, τούς λόγους καί τίς πράξεις μας, καί μέσα ἀπό τίς ἐνορίες μας ἀπευθύνουμε τήν πρόσκλησή Του γιά χάρη καί αἰώνια ζωή καί γιά ὅλα ἐκεῖνα τά ὁποῖα γνώριζε καί ἐβίωσε ἡ Παναγία Μητέρα μας, Θεοτόκος καί Ἀειπάρθενος Μαρία.
Αὐτή τήν εὐλογημένη ἡμέρα εὐχαριστοῦμε τό Θεό γιά τήν ἁγία ζωή της καί τήν Κοίμησή της, γιά τίς θερμές πρεσβεῖες της γιά ἔλεος καί προστασία, καί γιά τήν μαρτυρία της ὑπέρ Χριστοῦ. Ὅπως μᾶς ἐμπνέει στήν πορεία τῆς πίστεώς μας, εἴθε νά εἴμεθα κι ἐμεῖς μάρτυρες Ἐκείνου ἔτσι ὥστε ν’ ἀκούσουν ὅλοι τή φωνή Του!
Μέ πατρική ἐν Χριστῷ ἀγάπη,
† ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς Δημήτριος”

Υστερόγραφα Team

Ποιός θα εξαγοράσει τον ΔΟΛ, μετά τη “χρεοκοπία” του Ψυχάρη;


Stavros_Psiharis

Το Συγκρότημα Λαμπράκη υπήρξε διαχρονικά το πλέον παρεμβατικό ΜΜΕ στην Ελλάδα, στα χρόνια ωστόσο του Σταύρου Ψυχάρη έχασε την αίγλη του κια τελικά χρεοκόπησε. Όχι τόσο οικονομικά, αλλά κυρίως σε επίπεδο αίγλης και πολιτικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα ο ΔΟΛ να θυμίζει σήμερα σκιά του παλιού εαυτού του.
Οι τελευταίες εξελίξεις, με το λουκέτο στο Mega και την περιθωριοποίηση του Σταύρου Ψυχάρη από σημαντικούς επιχειρηματίες που στο παρελθόν τον στήριζαν, και η εμμονική επίθεση Ψυχάρη κατά του Κώστα Καραμανλή, που έφεραν και πάλι το “Βήμα” σε θέση άμυνας, φούντωσαν τα σενάρια της αλλαγής σκυτάλης.
Δηλαδή, της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, που θα καταφέρει να στηρίξει οικονομικά το Συγκρότημα, προτού καταρρεύσει οριστικά, και σε συνδυασμό με τις ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ, μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, να επιτρέψει στον ΔΟΛ να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το εύλογο ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι, ποιός… γενναίος θα εξαγοράσει σήμερα τον ΔΟΛ, μετά τη χρεοκοπία Ψυχάρη; Και πόσο εύκολο θα είναι να ξανασταθεί στα πόδια του το εμβληματικό Συγκρότημα που μεγαλούργησε στα χέρια του Χρήστου Λαμπράκη, μετά την ανεπανόρθωτη ζημιά που του προκάλεσε η εποχή Ψυχάρη.
Αυτή είναι η κρίσιμη παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον του ΔΟΛ. Ένα μέλλον… χωρίς τον Σταύρο Ψυχάρη.
Λάζαρος Καλλιανιώτης

 ysterografa.gr

Δεκαπενταύγουστος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας...

dekapentaugoustos-se-kathe-gwnia-tis-elladasΟ Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο...
απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που τις απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της. Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.

Τήνος
Το μεγαλύτερο προσκύνημα κάθε χρόνο γίνεται στην Τήνο με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η εικόνα θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή γι' αυτό και χιλιάδες πιστών κάθε χρόνο ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς το Ναό. Μάλιστα, η εύρεση της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους.

Πάρος
Και η κοσμοπολίτικη Πάρος αλλάζει πρόσωπο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με πρωταγωνιστή μια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς. Στην πρωτεύουσα του νησιού γίνεται η περιφορά...

Ανδρέας Γεωργίου: Από την απόφαση διακυβεύεται η ακεραιότητα της Ε.Ε.


«Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη».
Σε συνέντευξη στους Financial Times ο τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και, κατά το παρελθόν, αξιωματούχος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, αναφέρεται στην παραπομπή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, μιλώντας ανοιχτά για όλη την εξέλιξη της υπόθεσής του μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της δίωξής του «πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γεωργίου αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση στην υιοθέτηση των στατιστικών προτύπων της Ε.Ε., καθώς μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ πρότειναν να οριστικοποιηθεί το χρέος του 2009 κατά παράβαση των κανονισμών της Eurostat. Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα μέσα στη χρονιά αντιμετωπίζοντας την κατηγορία πως έμπαινε παράνομα στον υπολογιστή εργασίας του κ. Γεωργίου.
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί ακόμα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό...» λέει στην εφημερίδα.
Φόβος για τους στατιστικολόγους παγκοσμίως
Οι FT αναφέρουν πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη Γεωργίου ως ένα «βάναυσο πλήγμα, το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια υψηλού κινδύνου επιλογή καριέρας».
Ο Γεωργίου «αποδιοπομπαίος τράγος» της κυβέρνησης
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» είναι μέρος μιας γενικευμένης εκστρατείας της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις. ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα αναφέρουν και τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε την εις βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο».
Πηγή: Financial Times

από kathimerini.gr