Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 28%


Παραπολιτική

Νέο ρεκόρ κατέρριψε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο του 2013, φτάνοντας το 28,0% έναντι 26,3% το Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,4%).
Οι απασχολούμενοι, από την άλλη, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.550.679 άτομα, μειωμένοι κατά 112.752 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (-3,1%) και κατά 35.726 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,0%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, διαμορφώθηκε σε 3.376.643 άτομα. Καταγράφηκε, δηλαδή, αύξηση κατά 36.448 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+1,1%) και κατά 6.331 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,2%).


Σχόλιο Παραπολιτικής: Το μεγάλο δράμα της χώρας συνεχίζεται και γίνεται κάθε μήνα χειρότερο, την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί και η Αντιπολίτευση αερολογεί.


Στο ΑΣΕΠ οι φάκελοι των 35.000 μονίμων του 2006

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Aπό το κόσκινο του ΑΣΕΠ θα περάσουν οι μονιμοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων που διενεργήθηκαν μεταξύ 2006-2010 με το ΠΔ 164/2004. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκροτεί μηχανισμό επανελέγχου όλων των φακέλων. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα απολυθούν.

Τα μεικτά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τους ελέγχους από το υπ. Πολιτισμού, όπου απασχολούνται περίπου 1.700 μονιμοποιηθέντες με το Π.Δ. Παυλόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν ανά τομέα (π.χ.
Τα μεικτά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τους ελέγχους από το υπ. Πολιτισμού, όπου απασχολούνται περίπου 1.700 μονιμοποιηθέντες με το Π.Δ. Παυλόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν ανά τομέα (π.χ. δήμοι, ΝΠΔΔ κ.λπ.)
Επιχείρηση-μαμούθ υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου και με στόχο τον εξονυχιστικό επανέλεγχο της νομιμότητας 35.000 μονιμοποιήσεων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έλαβαν χώρα υπό το καθεστώς του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (Παυλόπουλου) μεταξύ των ετών 2006 και 2010.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημιουργεί μηχανισμό επανελέγχου υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ και με τη συμμετοχή του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να «περάσει» από κόσκινο 35.000 ατομικούς φακέλους υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ Παυλόπουλου καθώς και κάθε άλλη μετατροπή σύμβασης σε εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου.
EΘΝΟΣ.gr

Ολοι μαζί θα πληρώσουμε τα χρέη της ελίτ



                                                                                                      Σκίτσο του Γ. Δερμεντζόγλου για τον Ελεύθερο Τύπο
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι διαγράφονται τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230 εκ ευρώ με κυβερνητική απόφαση. Το επιχείρημα που προβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το Δημόσιο ως εγγυητής των δανείων που έλαβε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών οφείλει να αναλάβει το κόστος της μη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, λόγω οικονομικής αδυναμίας του δικαιούχου.
 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κύβος ερρίφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα.
Το φύλλο συκής για την κρατική στήριξη του Μεγάρου Μουσικής είναι ότι θα περάσει στο Δημόσιο παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το Δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα έχει την πλειοψηφία και θα καθορίζει τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής στο εξής, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης  ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι λεφτά υπάρχουν όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση. Και δένουν με άλλες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν ότι ένα σύστημα συμφερόντων, παρά την άγρια λιτότητα για τους πολλούς, εξακολουθεί να βρίσκει την άκρη του, σαν να μην υπάρχει ελληνική πτώχευση.

Ραγκούσης: Η δράση ενός οργανωμένου παρακράτους αδίκησε απόλυτα την κυβέρνηση Παπανδρέου


Παραπολιτική

Υπερασπιζόμενος μέχρι τελευταίας ρανίδος την πολιτική της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός της Γιάννης Ραγκούσης άστραψε και βρόντηξε χθες, μιλώντας στον Alpha 96,5 F.M. Θεσσαλονίκης.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε:

Πάνε πολλά χρόνια, μη πω δεκαετίες, την Ελλάδα πίσω όλες αυτές οι αποφάσεις. Είναι πολύ κακό αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνεται ξαφνικά όλη η Ελλάδα μια εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα πέσουν στην μάχη του σταυρού μερικές δεκάδες υποψηφίων ευρωβουλευτών. Εξέλιξη που παραπέμπει σε μία απίστευτη ποσότητα μαύρου πολιτικού χρήματος που θα διακινηθεί, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να έχει στον ήλιο μοίρα κανείς υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς επίσης και παραπέμπει ευθέως στο γεγονός ότι μετατρέπεται η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, σε δημοκρατία των καναλιών. 

Γιατί, μη γελιόμαστε, δεν θα αποφασίσει ο πολίτης, αυτά είναι τώρα δικαιολογίες, στην πραγματικότητα θα αποφασίσουν τα κανάλια με βάση ποιόν εκλεκτό θα βγάλουν την τελευταία εβδομάδα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, που θα επιλέξουν οι καναλάρχες και οι διευθυντές των δελτίων ειδήσεων. Τελεία και παύλα. Είναι δυστυχώς οι προφάσεις για να γυρίσει η χώρα δεκαετίες πίσω και το πολιτικό της σύστημα.

Ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι είναι εντός πολιτικής και αφού προέτρεψε τον κ. Βενιζέλο να βάλει σταυρό και στον εαυτό του, ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ότι αδικήθηκε η διακυβέρνηση Παπανδρέου, ξέσπασε λέγοντας:

Απόλυτα. Αυτό το θεωρώ αποτέλεσμα της δράσης ενός οργανωμένου παρακράτους…, σε μία λογική εκμετάλλευσης του πραγματικού προβλήματος των Ελλήνων πολιτών. Την Ελλάδα το 2009 μας την παρέδωσαν ως ασθενή σε κώμα. Η χώρα χρεοκόπησε και πάνω σε αυτή την χρεοκοπημένη Ελλάδα βγήκαν μερικοί παλικαράδες και απογειωθήκαν πολιτικά, γιατί βεβαίως είπαν ένα σωρό ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε:

«Δεν μπορώ να απαλλαγώ από τον εξαρτημένο από τα ΜΜΕ εαυτό μου»


Παραπολιτική

Την αντίθεση του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξέφρασε και ο διαπρεπής συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης μέσω του Twitter.

Ακόμα μια φωνή λογικής και θεσμικής συνείδησης κόντρα σε Βενιζέλους και Μπίστηδες που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται «για το καλό μας» και υπέρ της...εσωκομματικής Δημοκρατίας, συμμετέχοντας στο βρώμικο παιχνίδι ενός πρωθυπουργού που περιφρονεί όσο κανείς άλλο τους ταλαιπωρημένους θεσμούς αυτής της χώρας.