Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


Tvxs Σκίτσο
07:31 | 07 Ιουλ. 2016

Alpha Bank: Δίναμε δάνεια στον ΔΟΛ, όπως οι δανειστές στην Ελλάδα

Ομολογία

tvxs.gr 20:07 | 07 Ιουλ. 2016
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Στην Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Ματζούνης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αν και οι εκτιμήσεις ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό, η τράπεζα συνέχιζε να τον αναχρηματοδοτεί με δάνεια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα».

Μπλόκο της ΝΔ στη συζήτηση για τον ΔΟΛ;
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Νίκο Δένδια εκ της ΝΔ να εισηγείται την εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Μαντζούνη και διεξάγεται κύρια ανάκριση για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατ. ευρώ το καθένα (σύνολο 15 εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας πρότεινε «να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τον Στ. Ψυχάρη».
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων αποκλειστικά για την συγκεκριμένη υπόθεση».
Ωστόσο η Εξεταστική αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων, αλλά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις.
Τι έχει δανείσει η τράπεζα και πού
Αν και ο Δημήτρης Ματζούνης δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων, επικαλέστηκε τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις που θα μπορούσε να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον ίδιο. Τα όσα ωστόσο είπε ήταν αποκαλυπτικά.
Όπως είπε η Alpha Bank έχει δανείσει συνολικά σε ΜΜΕ 311 εκατ. ευρώ από τα οποία...

Ντρίπλα στον εκλογικό νόμο για να πιάσουν τους 200 βουλευτές. Αλλαγή

tvxs.gr 19:33 | 07 Ιουλ. 2016
Με μια νομοτεχνική βελτίωση στον εκλογικό νόμο και με το σπάσιμο του άρθρου 2 που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει πεδίο συναίνεσης και υπερψήφισης της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές.

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από τον υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προβλέπει ότι:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

*Η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

*Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Η αλλαγή που έγινε στοχεύει κυρίως στις ψήφους του ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών αλλά λέει «όχι» στη διατήρηση του ορίου του 3% για την εισοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Όπως έγινε γνωστό από το Προεδρείο της Βουλής, ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή στις 19 και 20 Ιουλίου.

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                                    από "ΤΑ ΝΕΑ"

ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόντα αδυνατίσματος και σεξουαλικής ενίσχυσης


ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόντα αδυνατίσματος και σεξουαλικής ενίσχυσης
Αναλυτικά, ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι τα προϊόντα La Trim Plus, Oasis, Jenesis, New Lishou και Slimming Hi Herb, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες σιβουτραμίνη και φαινολοφθαλεΐνη. Τα προϊόντα Maxtrazen, German Black Dog, Indian Blackgold, V8 Penis Increases, Tibetan Dragon, που προωθούνται για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, περιέχουν τη δραστική ουσία σιλδεναφίλη.
Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας. Η φαινολοφθαλεΐνη έχει, ενδεχομένως, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Η σιλδεναφίλη και τα παράγωγά της περιέχονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.

tanea.gr

«Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο»...


Ο βρετανικός Τύπος εγκαλεί τον αμετανόητο και προκλητικό Τόνι Μπλερ μετά και την δημοσιοποίηση της έκθεσης του σερ Τζον Σίλκοτ για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και τους χειρισμούς του στην εισβολή στο  Ιράκ το 2003, «πριν ο...
πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, και χωρίς να έχει εξαντλήσει προηγουμένως όλες τις ειρηνικές επιλογές».
«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times ενώ η Daily Star έχει πρωτοσέλιδο τιτλο «Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο». «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» αναφέρουν οι Financial Times ενώ η  Daily Mail συμπληρώνει: «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης».
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την προσαγωγή του Τόνι Μπλερ στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Εγκλήματα Πολέμου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Άλεξ Σάμον,..   κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος SNP των Σκωτσέζων Εθνικιστών.
   
Η έκθεση  Σίλκοτ 
«Τα στοιχεία για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ παρουσιάστηκαν με αδικαιολόγητη βεβαιότητα, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πόλεμο αλλά και για την επόμενη ημέρα στη χώρα ήταν απολύτως ακατάλληλος», ανέφερε η έκθεση του σερ Τζον Σίλκοτ για τον πόλεμο του Ιράκ που αποτελεί καταπέλτη για τον Τόνι Μπλερ.
«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό. Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο σερ Τζον Σίλκοτ.
Ο Μπλερ υπεραμύνθηκε (ζητώντας συγγνώμη) της απόφασής του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003 στο Ιράκ: «Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ. Την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη»...

zoornalistas.blogspot

«Έπεσε» το σάιτ του Mega...


«Έπεσε» το σάιτ του Mega - Media
Το πρώτο «μαύρο» έπεσε χθες το βράδυ στο Mega, καθώς η ιστοσελίδα του καναλιού βγήκε εκτός λειτουργίας.

Αιτία είναι ότι...
δεν είχε καταβληθεί πληρωμή στην εταιρεία Akamai, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ίντερνετ παγκοσμίως που παρέχει το μεγάλο bandwith (χωρητικότητα δικτύου για μεταφορά δεδομένων) και προσφέρεται για πλατφόρμες με «βαρύ» περιεχόμενο όπως είναι το site ενός τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Mega κατέβαλε ετησίως συνδρομή ύψους 200.000 ευρώ, αλλά είχε να πληρώσει εδώ και μερικούς μήνες.

Τον Μάιο, η εταιρεία Akamai προειδοποίησε το Mega ότι αν δε διευθετήσει άμεσα το θέμα της πληρωμής, θα «κόψει» τη γραμμή ίντερνετ, όπως και έκανε το βράδυ της Τετάρτης...



enikos.gr

Οι ερωτήσεις που ΔΕΝ γίνονται από τα συστημικά ΜΜΕ...


Άντα Ψαρρά

Πρώτη κίνηση μόλις αναλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι να καταργηθεί ο νόμος για τα κανάλια, δήλωσαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες στα ΜΜΕ ο Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη. Θα...
επαναφέρουν άμεσα την ευθύνη για τη λειτουργία των ΜΜΕ στο ΕΣΡ, την ανεξάρτητη αυτή αρχή που παρέκαμψε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτίσει το προφίλ της δικής του διαπλοκής.

Από τις δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. προκύπτουν ωστόσο κάποιες εύλογες απορίες που δυστυχώς δεν αποτελούν πεδίο ερωτήσεων όσων δημοσιογράφων συνομιλούν με τους πρώην υπουργούς.

Τι δεν ρωτούν τα συστημικά ΜΜΕ:

- Για ποιον λόγο η Ν.Δ. δεν θέλησε ποτέ (μετά την ανάληψη του κόμματος από τον Κ. Μητσοτάκη) να συναινέσει έτσι ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο ΕΣΡ προκειμένου να λειτουργήσει η ανεξάρτητη αρχή και να εποπτεύσει τη διαδικασία της επιβολής στοιχειώδους διαφάνειας και νομιμότητας στον χώρο των ΜΜΕ;

- Για ποιον λόγο η νομιμόφρων Ν.Δ. και οι πρώην υπουργοί της ποτέ δεν πήραν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να πάψουν όλα τα αφειδώς δανειοδοτημένα ΜΜΕ να λειτουργούν με ληγμένες ή ανύπαρκτες άδειες και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, που είναι ο νόμιμος κάτοχος του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος;

- Για ποιον λόγο η Ν.Δ. όταν έβλεπε τις παράνομες αγοραπωλησίες δημόσιας περιουσίας μεταξύ καναλαρχών δεν έλεγε λέξη;

- Τι θα κάνει η Ν.Δ. αν όταν αναλάβει έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και οι εκχωρήσεις αδειών σύμφωνα με τον σημερινό νόμο και έχουν πληρωθεί τα ποσά για την απόκτησή τους; Θα τα επιστρέψει;

- Πώς στοιχειοθετείται το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει νέο καθεστώς διαπλοκής και δεν ενδιαφέρεται στ' αλήθεια να μπει τάξη στο θολό τοπίο των ΜΜΕ, εφόσον αυτοί που θα αποκτήσουν τις άδειες είναι ακριβώς οι ίδιοι που φανατικά κατακρίνουν την κυβέρνηση, στηρίζουν την έως τώρα ανομία και φυσικά και τη Ν.Δ.;

- Πόσες άδειες θα δώσει η Ν.Δ. και με ποιες προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους και την εύρωστη λειτουργία της επιχείρησης, τη στιγμή που όταν έκλεισε το ΑLTER, τινάχτηκαν στον αέρα μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι και απολύθηκαν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, κανείς υπουργός της δεν φάνηκε να χάνει τον ύπνο του; Τι είχαν πει άραγε και κυρίως τι είχαν κάνει για όλα αυτά ο Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη;

- Τέλος, δεν ρωτάει πλέον κανείς για την ανεκδιήγητη ΝΕΡΙΤ και τους ακόμα πιο ανεκδιήγητους χειρισμούς της φραγής στη δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Τι να ρωτήσει άλλωστε, όταν τότε τα ιδιωτικά κανάλια γελούσαν κάτω απ' τα μουστάκια τους!

Προφανώς τα παραπάνω απλά ερωτήματα αφορούν και τα στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης...
efsyn.gr

Ο χαλβάς του Θανάση...



Θεία Ντόρα, καλέ θεία Ντόρα...

Αμαρτία εξομολογημένη: Στην Αριστερά είχαμε από παλιά μια κρυφή -και λίγο ένοχη- συμπάθεια στους Μητσοτάκηδες. Θες γιατί ο γενάρχης δεν ήταν ποτέ αντικομμουνιστής και δεν ξόδευε πολιτικό κεφάλαιο...
στην αντιαριστερή ρητορική, που πουλούσε πολύ μια εποχή. Θες γιατί, παρά τις ριζικές πολιτικές διαφορές με μας, οι πολιτικοί της οικογένειας είχαν πάντα μια κάποια ευπρέπεια στον λόγο τους. Θες γιατί, σε χρόνια δύσκολα, αναγνώριζαν με τον τρόπο τους το δικαίωμά μας στην πλήρη νομιμότητα, δεν είναι τυχαίο ότι με τους Μητσοτάκηδες φτάσαμε κάποτε από τη συμπάθεια και στο... τσάι.

Νέοι καιροί, νέα ήθη όμως. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τον χοντροκομμένο νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου -σόι πάει το βασίλειο επ’ αυτού. Αλλά με την ακράτεια του λαϊκισμού του. Και κυρίως με την παντελή έλλειψη μέτρου, νηφαλιότητας, ευπρέπειας, σοβαρότητας, όταν αναφέρεται στους αριστερούς αντιπάλους του. Με την προσχώρησή του στις χειρότερες παραδόσεις της Δεξιάς, που ευνοούν εμφύλιες επενδύσεις για την απόσπαση κομματικών κερδών. Και φυσικά με την υστερία των χαρακτηρισμών -ψεύτες, απατεώνες, επικίνδυνοι, ανίκανοι, καταστροφείς, εμπρηστές, και πάει λέγοντας.

Και καλά ο Κυριάκος. Την είδε, ή τον έπεισαν φαίνεται, ότι αν μιλάει σαν Μανιαδάκης θα γίνει Καραμανλής. Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η μεταμόρφωση της Ντόρας. Δεν υπάρχει συζήτηση στη Βουλή που να μην έχει ως υπόκρουση τις τσιρίδες της από κάτω. Έχει χάσει κάθε μέτρο σε όσα λέει, και στον τρόπο που τα λέει. Ξέραμε μια εύστροφη, σοβαρή, εκνευριστικά ψύχραιμη και χαμογελαστή πολιτικό, που δεν πρόσβαλλε και δεν τραμπούκιζε τους αντιπάλους της. Άξιζε τον κόπο να διαφωνεί κανείς μαζί της. Και στη θέση της βλέπουμε μια πολιτικό της τρακατρούκας. Κάτι μεταξύ Μισέλ και Φαήλου.

Έφτασε χθες να ξεφωνίσει την κυβέρνηση, με αφορμή τις άδειες στα κανάλια, για φασιστοειδείς αντιλήψεις. Μας έβγαλε φασίστες! Και υποτίθεται ότι ξέρει το βάρος των λέξεων. Τι πληγές μπορούν να ανοίξουν. Αλλά το είπε, κι αυτή ξέρει το γιατί. Αυτό που εμείς ξέρουμε είναι ότι κάτι τέτοια άρρωστα δεν σηκώνουν σοβαρή απάντηση. Ίσως τους ταιριάζει καλύτερα μια αυθαίρετη παράφραση των γνωστών στίχων του Σαββόπουλου: Θεία Ντόρα, καλέ θεία Ντόρα, αύριο πες μας για δράκους, πες μας για σπαθιά. Και φύλαξε και για μας λίγο χαλβά... 

 avgi.gr 

Συγχώνευση υποθηκοφυλακείων

Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Σε 56 υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία προτείνεται να συγχωνευθούν τα 397 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση όλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε έμμισθα (άρα σε δημόσιες υπηρεσίες), ενόψει της σταδιακής μετατροπής τους σε κτηματολογικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο «χάρτη», τα υποθηκοφυλακεία συγχωνεύονται σε ένα ανά νομό (περιφερειακή ενότητα) με την εξαίρεση της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου όπου συγχωνεύονται:
• Στο Α΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών τα 15 υποθηκοφυλακεία των δήμων του κεντρικού και νότιου τομέα Αθηνών.
• Στο Β΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Περιστέρι) τα 7 υποθηκοφυλακεία της Δυτικής Αττικής και του δυτικού τομέα Αθηνών.
• Στο Γ΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Κορωπί) τα 8 υποθηκοφυλακεία των δήμων της ανατολικής Αττικής και του δήμου Κέας.
• Στο υποθηκοφυλακείο Πειραιά τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Πόρου, Αίγινας, Σπετσών, Υδρας, Σαλαμίνας και Κυθήρων.
• Στο υποθηκοφυλακείο Νάξου τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιου-Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.
Στο υποθηκοφυλακείο Σύρου τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Ανδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
• Στο κτηματολογικό γραφείο Ρόδου τα γραφεία Ρόδου, Καρπάθου- Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.
• Στο κτηματολογικό γραφείο Κω-Λέρου τα γραφεία Κω, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.
Το σχέδιο νόμου συνεπάγεται την κατάργηση των 286 άμισθων υποθηκοφυλακείων (εκείνων δηλαδή που ο υποθηκοφύλακας είναι ιδιώτης νομικός και παρακρατά ένα κομμάτι των εσόδων για τη λειτουργία του γραφείου και το κέρδος του). Για τη στελέχωσή των 56 νέων υποθηκοφυλακείων δημιουργούνται 700 οργανικές θέσεις, που θα κατανεμηθούν ανά γραφείο με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέρος αυτών θα καλυφθεί από τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και θα μεταφερθούν. Και ένα μέρος αυτών από τους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το δε πλεονάζον προσωπικό θα τοποθετηθεί σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία (μερικά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογίου), τότε οι υπάλληλοί τους, είτε οι μόνιμοι (δικαστικοί υπάλληλοι), είτε οι υπηρετούντες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν και αυτοί σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όλοι φύγουν... ποιος θα στελεχώσει τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γυναικεία υπόθεση η πρωθυπουργία της Βρετανίας

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η υφυπουργός Ενέργειας Άντρια Λίντσομ κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στις προκριμματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία και διεκδικούν πλέον την Προεδρία αλλά και τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας.
Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, που διεξήχθη σήμερα μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, Τερέζα Μέι έλαβε 199 ψήφους και η Άντρια Λίντσομ 84.
Ο Μάικλ Γκόουβ εκ των βασικών υποστηρικών του Brexit και υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε μόλις 46 ψήφους και ετέθη εκτός συνέχειας. Αποτελεί, έτσι, τον τρίτο πρωταγωνιστή της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, μετά τους Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τίθεται εκτός πρώτου πλάνου στις, μετά το δημοψήφισμα, εξελίξεις της Βρετανίας.
Πλέον η απόφαση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί όχι μόνον των συντηρητικών αλλά και θα διαδεχθεί το Ντέιβιντ Κάμερον περνά στα χέρια των περίπου 150.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, που θα κληθούν να επιλέξουν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου.
kathimerini.gr

Σε δίκη για τα εξοπλιστικά ο Λιακουνάκος και άλλοι 16 εμπλεκόμενοι



O επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και άλλοι δεκαέξι παραπέμπονται σε δίκη για κακουργήματα σχετικά με τις παράνομες πληρωμές για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στην προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak για τον στρατό ξηράς.
Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών τους παραπέμπει σε δίκη για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν με πρωταγωνιστές τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και τους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών Γιώργο Κολίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο ενώ για συμμετοχή στην υπόθεση παραπέμπεται και ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας και άλλα στελέχη του Υπουργείου Αμυνας.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος που είχε προσωρινά κρατηθεί, είναι έξω στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος με το βραχιολάκι ενώ έχει κατηγορηθεί και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που εκκρεμούν για έρευνα σε διάφορα δικαστικά στάδια.
Για το πρόγραμμα του Sonak οι κατηγορούμενοι,εμπλέκονται υπόθεση για την οποία το δημόσιο υπέστη σημαντική ζημιά ενώ η προμήθεια του οποίου εν λόγω προγράμματος, υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχών του ΥΠΕΘΑ. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέα εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, προς το συμβούλιο, με το οποίο ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα. Το Συμβούλιο Εφετών είχε σύμφωνη γνώμη, παύοντας όμως οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη λόγω θανάτου, κι έτσι 17 πρόσωπα θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ο Θωμάς Λιακουνάκος και ακόμη 16 άτομα κατηγορούμενοι για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στην προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο στρατό ξηράς.
Σύμφωνα με το υπ'αριθμ. 1142 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, εκτός από τον επιχειρηματία που μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, σε δίκη παραπέμπονται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιωργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ενώ για απλή συνέργεια σε αυτή ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.
 Όλοι τους εμφανίζονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το ελληνικό δημόσιο υπήρξε σημαντική.
Κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχών του ΥΠΕΘΑ. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέα εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, προς το συμβούλιο, με το οποίο ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα. Το Συμβούλιο Εφετών είχε σύμφωνη γνώμη, παύοντας όμως οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη λόγω θανάτου, κι έτσι 17 πρόσωπα θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
kathimerini.gr

Στη δημοσιότητα 13.730 οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ





Τα ονόματα 13.730 οφειλετών του δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, ανήρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Στόχος της δημοσιοποίησης των ονομάτων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών, καθώς και η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων και η φορολογική συμμόρφωση.
Τα ονόματα αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr και, όπως διευκρινίζεται, οι οφειλές τους καθυστερούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Μάλιστα, πρόκειται για τις περιπτώσεις των οφειλετών, όπως σημειώνει η ΓΓΔΕ, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.
Εχουν εξαιρεθεί οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.
Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει, μέχρι σήμερα.
Οι οφειλέτες είχαν λάβει επιστολή στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
«Επειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης (ΔΟΥ, Τελωνεία, Ελεγκτικά Κέντρα) διαπιστώθηκε ότι στις 30/5/2016 εκκρεμεί συνολική ανεξόφλητη ληξιπρόθεσμη οφειλή σας μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Καλείστε να την τακτοποιήσετε έως τις 27/6/2016, διαφορετικά θα δημοσιοποιηθεί σε κατάσταση οφειλετών στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Για το είδος και το ποσό της οφειλής σας, καθώς και για την ταυτότητα οφειλής με την οποία θα την εξοφλήσετε, έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε από την υπηρεσία Προσωποποιημένης Πληροφόρησης του TAXISnet, επιλέγοντας “Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης” και από τα αρμόδια τελωνεία για τις οφειλές σας σε αυτά.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε την υποβολή οποιουδήποτε, σχετικού με τη δημοσιοποίηση, αιτήματος για την οφειλή σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια για την παρακολούθηση της οφειλής ΔΟΥ, Τελωνείο ή και Ελεγκτικό Κέντρο έως την 27η Ιουνίου 2016. Η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του οφειλέτη, από την αρμόδια για την παρακολούθηση της οφειλής Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, Τελωνείο ή και Ελεγκτικό Κέντρο».

ΕΔΩ   :    Η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα - 3.08 MB

 ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini.gr 

Πλαίσιο συμφωνίας έως τέλος του μήνα για τη Μαρινόπουλος

Deal: Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις με τη Σκλαβενίτης - Πρώτος στόχος ένας οδικός χάρτης στις επόμενες μέρες

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 08:05
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Η εταιρεία αύξησε σχεδόν 50% το δίκτυό της, από τα 554 καταστήματα το 2011 σε 705 καταστήματα στο τέλος του 2014.

Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη...

Φωτογραφία: pixabay
Οι επιπτώσεις από την απόφαση των βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βύθισαν τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν...
σοβαρό πρόβλημα με την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια.

Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, αξίας 360 δισ. ευρώ, είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα.

Στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η ΕΚΤ έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναζητά τρόπο διάσωσης των τραπεζών αλλά η κρατική διάσωση δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ. Μια προσπάθεια διάσωσης με τη χρήση δημόσιου χρήματος θα μπορούσε να γίνει κόντρα στην ΕΕ,  η οποία έχει εργαστεί σκληρά για να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των φορολογουμένων από τέτοιες διασώσεις.

Ο  Ματέο Ρέντσι ζήτησε προσωρινή ανάκληση των κανόνων του bail-in για να στηρίξει το κράτος έναν τραπεζικό κλάδο με επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, που έληξε μόλις πριν από έναν χρόνο. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όμως, αρνήθηκαν αυτήν τη διευκόλυνση, με τις αγορές να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ Ε.Ε. και Ρώμης μετά το Brexit, όταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη.

Οι τράπεζες είναι , επίσης, υπό την πίεση σε όλη την Ευρώπη από τα χαμηλά επιτόκια , η οποία βλάπτει τα κέρδη τους . Το θέμα είναι σημαντικό γιατί αν οι τράπεζες παλεύουν , δεν μπορούν να κάνουν τα δάνεια - η ψυχή της οικονομίας που βοηθά τους ανθρώπους να αγοράσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις...

iefimerida.gr

Βρίζει για να πάψουν να βρίζουν...


Εντονο διάλογο είχαν χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega ο βουλευτής της Ν.Δ., Γεράσιμος Γιακουμάτος, και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Ο πρώτος έκανε αναφορά σε...
«αριστερά τραβεστί», μετά σε «αριστερά ιμιτασιόν» και τέλος είπε πως «μεγαλύτερη δεξιούρα από τον Κατρούγκαλο δεν υπάρχει».

Ο κ. Πουλάκης φυσικά αντέδρασε, ζητώντας του να μιλάει με πολιτικούς όρους.

Ε, κάπου εκεί, μεταξύ βωμολοχίας και άμβωνος, εξερράγη ο παρουσιαστής Δημήτρης Καμπουράκης (λες και δεν ήξερε τι θα γίνει με καλεσμένο τον Γιακουμάτο) και φώναξε: «Διάλειμμα το κέρατό μου, διάλειμμα. Θα το κλείσουμε που θα το κλείσουμε το κανάλι, άστε μας να κάνουμε μια κανονική εκπομπή».

Μέγιστο παράδειγμα δημοσιογραφικού ήθους: καλώ πολιτικούς για να τσακωθούν και όταν μου κατέβει, ρίχνω κι εγώ ένα βρισίδι στον αέρα και μάλιστα πρωί πρωί, για να τους σταματήσω.

Τι πιο λογικό. Αν κλείσει το Mega, πού θα τα ακούμε όλα αυτά τα... ωραία;...

ΝΟ.ΡΑ. 

Ο εθνικός μας μισογυνισμός...

Ο εθνικός μας μισογυνισμός
Mε αφορμή την Περιστέρα, το φόρεμα και τα σχόλια...
Έχω ξαναγράψει για την νοοτροπία damned if you do, damned if you don’t, να μην τα πολυλογούμε τώρα. Σε γενικές γραμμές σημαίνει πως ό,τι κι αν κάνεις, μα καλό, μα κακό, πάντα θα υπάρξουν κάποιοι που θα στην πέσουνε. Και θα σε...
βρίσουν και θα σε φτύσουν και θα χυδαιολογήσουν, έστω κι αν σκάσεις με την επιταγή στο χέρι και το ονοματάκι τους γραμμένο κάτω απ’ το ποσό.  Κάπως έτσι και με την Περιστέρα και το ντύσιμό της. Μόνο που εδώ δεν είναι απλά θέμα προκατάληψης, είναι και θέμα μισογυνισμού. Άκρατου, βαθύτατου και επιθετικού μισογυνισμού με τσιτωμένα τα γκάζια…

Οι χαρακτηρισμοί στα social media πήγαν σύννεφο: από αίσχιστη καμπαρετζού, ως κορίτσι της εθνικής οδού, ως βλαχάρα απ’ την επαρχία, ως (το χυδαιότερο όλων) ότι την έβγαλε ο Αλέξης στο κλαρί και πάει λέγοντας. Χαρακτηρισμοί που αναπαρήχθησαν και από τα «κατεστημένα» media, στο στυλ «αυτά που λέει ο κοσμάκης».  Όπου βεβαίως δεν είχε καμία σημασία το φόρεμα της πρωθυπουργικής συζύγου. Μια πρώην διευθύντρια γυναικείου περιοδικού που ρώτησα το χαρακτήρισε «πολύ καλόγουστο», αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ εκεί το θέμα, για τους μισογύνηδες. Και μπούργκα να φόραγε η Περιστέρα και στολή καταδυτική και σιγκούνια ράιτ θρου από την Καρδιτσομαγούλα, πάλι κάτι ανάλογο θα άκουγε και πάλι λάσπη στα μούτρα θα της πέταγαν. Γιατί το αδίκημά της δεν αφορά στην αστυνομία της μόδας, αφορά στο αμάρτημα του να είσαι γυναίκα.

Ε ναι, δεν επιτρέπεται να ανήκεις στο φύλο το γυναικείο και να νομίζεις ότι μπορείς να αποφασίζεις κιόλας. Ότι σου πέφτει λόγος έστω και για το φορεματάκι σου, έστω και για το μακιγιάζ σου, έστω και για το καταραμένο το σανδάλι που φοράς. Όχι κυρία μου, εδώ οφείλεις να προσκυνήσεις τον κάθε πικραμένο που, αφού έχει φάει τις σφαλιάρες του από τους κάθε είδους προϊσταμένους και τα πάσης φύσεως αφεντικά, έρχεται να καταθέσει τη χολή του στην ποδιά σου. Για να μάθεις άλλη φορά να κρύβεσαι στο σκοτάδι και στη σκιά και να μην τολμήσεις να ξαναβγείς σε πρώτο πλάνο. Για να μάθεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα θηλυκά.

Το ξαναείδαμε παλαιότερα με πλείστες όσες γυναίκες που είχαν την τόλμη να εμφανισθούν στον δημόσιο βίο –να μην λέω ονόματα εδώ, τα ξέρουμε όλοι και όλες. Ανεξαρτήτως αν ήταν συμπαθείς ή αντιπαθείς ως χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν τα κατάφεραν ή όχι στις δουλειές τους, ανεξαρτήτως αν οι τόνοι τους ήταν υψηλοί ή χαμηλοί. Το τσεκούρι του μισογυνισμού χόρευε πάνω απ’ τα κεφάλια τους σε κάθε περίπτωση και από καιρού εις καιρόν εφορμούσε καθέτως. Για να αποδειχθεί ότι το εθνικό μας σπορ δεν είναι εν τέλει το μπάσκετ, είναι το δηλητήριο προς τις γυναίκες. Κι όσο πιο ψηλά βρίσκονται, όσο πιο καλά τα καταφέρνουν, όσο πιο πολύ μας μπαίνουν στο μάτι τόσο διογκώνεται το μίσος απέναντί τους. Έχω την εντύπωση ότι αν καθιερωνόταν ως Ολυμπιακό άθλημα, θα είχαμε μονίμως κατοχυρωμένο το χρυσό μετάλλιο. Ίσως και το άργυρό και το χάλκινο…

Υ.Γ.: Και ναι, υπήρξαν και σχόλια για το επίμαχο φουστάνι με νορμάλ χιούμορ. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Xρήστος Ξανθάκης
  newpost.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (06.07.16)

Βραβευμένη φωτογραφία : H φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Νόρμαλ στην πόλη Γκουάνγκ Ζου της Νότιας Κίνας

Γι αυτό στήν Κίνα δέν έχει αιώνιους φοιτητές;

Δεύτερο Βραβείο, κατηγορία Πόλεις: «Silenced». H φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Νόρμαλ στην πόλη Γκουάνγκ Ζου της Νότιας Κίνας
Wing Ka H./2016 National Geographic Travel Photographer of the Year Contest

"Η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης, η Αριστερά ο δυνητικός εταίρος"

Αιχμάλωτη...
Τάσος Παππάς
Οι ακροβασίες του ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο συνεχίζονται. Θέλει μεν αναλογικότερο σύστημα, άλλα όχι αυτό που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος που διαφωνεί (ο πραγματικός και όχι τα φληναφήματα περί πολιτικής σταθερότητας που διακινούν ορισμένα στελέχη του) είναι ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ!
Οτιδήποτε έρχεται απ’ αυτόν είναι κακό, ύποπτο, εξυπηρετεί σκοπιμότητες, κρύβει παγίδες και πρέπει να απορριφθεί χωρίς πολλή σκέψη. Μάλιστα.
Το ερώτημα είναι αν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει το πάνω χέρι στο κόμμα ή είναι όμηρος μιας φράξιας που δουλεύει με δική της ατζέντα.
Νομίζω ότι ισχύει το δεύτερο. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αιχμάλωτη. Δεν δίνει αυτή τον τόνο στη δημόσια συζήτηση.
Το πώς θα κινηθεί στο κόμμα και ποια θέση θα πάρει στα θέματα της επικαιρότητας καθορίζεται εν πολλοίς από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Και στο πεδίο αυτό δεν είναι κυρίαρχη.
Οι κινήσεις της σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύονται από τους παράγοντες του κόμματος που έκαναν κουμάντο στην προηγούμενη φάση και συμμετείχαν με περίσσιο ενθουσιασμό και λουστραρισμένο κυνισμό στη διακυβέρνηση της χώρας ως τσόντα της Δεξιάς.
Πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη που λειτουργούν με τη λογική της ρεβάνς.
Προπηλακίστηκαν, κυνηγήθηκαν, απαξιώθηκαν, μερικά βγήκαν στο τσακ βουλευτές και τώρα ξερνάνε μίσος κατά της ριζοσπαστικής Αριστεράς γιατί πιστεύουν ότι αυτή είναι υπεύθυνη για την κατρακύλα τη δική τους και του κόμματός τους, και όχι η στρατηγική επιλογή τους να συγχρωτιστούν με τη Δεξιά του Αντ. Σαμαρά.
Εχουμε να κάνουμε με τη νοσηρή πικρία του νικημένου που ψάχνει απεγνωσμένα τη δικαίωση.
Γι’ αυτά τα στελέχη που έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης σε αντίθεση με τους προσκείμενους στη Φώφη Γεννηματά που δυσκολεύονται να βρουν χώρο να φιλοξενήσει τις απόψεις τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο μόρφωμα που κέρδισε τις εκλογές με ψέματα και λαϊκισμούς και ο Τσίπρας είναι ο πρωθιερέας της δημαγωγίας.
Με κάθε θυσία πρέπει να φύγουν κι ας έρθει στη θέση τους όποιος να ’ναι, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν αρμονικά, όπως το έκαναν άλλωστε στο παρελθόν.
 
Πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε σε μια φράση-παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου: «Η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης, η Αριστερά ο δυνητικός εταίρος».
 
Μέρες που είναι –είκοσι χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ- καλό είναι να τη θυμούνται όσοι εμφανίζονται ως κληρονόμοι του...