Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το ταξίδι στη Ρωσία


«Red Cavalry Riding», Kazimir Malevich, (1918) «Red Cavalry Riding», Kazimir Malevich, 1918
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία έδωσε ήδη την ευκαιρία για «εμβριθείς» αναλύσεις ξένων μέσων («Guardian»), να συνδυάσουν πολιτισμικές -υποτίθεται- και γεωπολιτικές αναλύσεις, στα ίχνη του αλήστου μνήμης καθηγητή Χάντιγκτον. Του ανθρώπου που με το έργο του εξέπεμψε την προφητεία περί «Σύγκρουσης των πολιτισμών» εν είδει θέσφατου, το οποίο μπορεί και να αποτελούσε προσωπείο ήδη διαμορφωμένων σχεδίων της υπερδύναμης και των συμμάχων της.
Οι αναλύσεις του Χάντιγκτον, που χωρίζουν τον κόσμο «στη Δύση και τους άλλους» (για την ακρίβεια, τη Δύση εναντίον των άλλων), υπήρξαν κατάφωρα χονδροειδείς και μεροληπτικές. Μόνον ένας τυφλός δεν θα αναγνώριζε ότι η Ινδία και η Ιαπωνία, με τα όποια προβλήματά τους, είναι δημοκρατίες όχι χειρότερες από τις δυτικές, ενώ ένας δευτεροετής φοιτητής Πολιτισμικών ή Διεθνών Σχέσεων γνωρίζει ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να συρρικνωθεί στη θρησκευτική του συνιστώσα. Ωστόσο, η σχηματικότητά τους δεν τις εμπόδισε να αποδειχτούν «προφητικές». Δεν είναι μόνον οι Δίδυμοι Πύργοι και οι δολοφόνοι του «Ισλαμικού κράτους» που έχουν εξαπολύσει την απόλυτη φρίκη, την οποία ηλιθιωδώς αποκαλούμε Μεσαίωνα, αδικώντας κατάφωρα τον ανατολικό και τον δυτικό πολιτισμό των Μέσων Χρόνων. Είναι οι πόλεμοι που εν ονόματι μιας μεροληπτικής και προκρούστειας εκτίμησης των δικαιωμάτων, και στην πραγματικότητα με στόχο τη διαπλανητική μονοπώληση των πηγών ενέργειας, υποδαύλισε και ενίσχυσε η υπερδύναμη στον Αραβικό Κόσμο και αλλού, ενώ προετοιμάζει να εξαπολύσει και στην Ουκρανία.
Αυτή είναι η συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιείται και το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία. Συγκυρία που σφραγίζεται από το δυτικο-ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, τη σοβαρή οικονομική κρίση που ήδη σοβεί στη χώρα αυτή και τις πιέσεις προς την Ελλάδα είτε να δεχτεί έναν «ρεαλιστικό» συμβιβασμό, που σημαίνει την προσυπογραφή της εξόντωσής της, είτε την με κάθε μέσο εξώθησή της στον χώρο του Σκότους. Ακόμη μια αναδρομή στον καθηγητή Χάντιγκτον είναι εδώ απαραίτητη για να κατανοήσουμε τι σημαίνει το σκότος αυτό. Πράγματι, Ελλάδα και σλαβικός κόσμος, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, θεωρούνται από αυτόν μια ριζική ετερότητα, κάτι που με απλούστερα λόγια σημαίνει χώρους που χρειάζονται είτε εκ βάθρων πολιτισμική και πολιτική χειραγώγηση είτε απλώς εξάλειψη.
Ολα τα άλλα, περί κοινής θρησκείας, πολιτισμικής παράδοσης και αμοιβαίας συμπάθειας των δύο λαών, κάθε άλλο παρά στερούνται σημασίας, έστω και αν και εδώ οι βιαστικές και ανιστόρητες γενικεύσεις μπορεί να υπηρετούν ευκαιριακούς δεκάρικους, αλλά μοιραία σχεδόν οδηγούν σε στερεότυπα το ίδιο ολισθηρά και επικίνδυνα με αυτά των οπαδών της σύγκρουσης των πολιτισμών. Ο πολιτισμός και ο δια-πολιτισμικός διάλογος αποτελούν οπωσδήποτε προνομιακά εργαλεία που διευκολύνουν τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες σε όλα τα άλλα επίπεδα. Εστω και αν δεν τις εγγυώνται, διότι στις διεθνείς -και όχι μόνον- σχέσεις δεν είναι τα δίκαια αλλά τα συμφέροντα που αποδεικνύονται αποφασιστικά. Ωστόσο το ελληνικό και το ρωσικό κράτος που ωθούνται και πέραν των προθέσεών τους ακόμα σε μια –οσοδήποτε προσεκτική- σύμπλευση, έχουν κάθε λόγο να δουν με σοβαρότητα το βάθος των πολιτισμικών τους σχέσεων και ακόμη να εγκαινιάσουν κοινές πολιτισμικές πρωτοβουλίες σε ακόμα μια προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι.
  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  

Μια οφειλόμενη απάντηση στη Λιάνα Κανέλλη από την Έμμυ Χριστούλα...

undefined
Ανοιχτή επιστολή της κόρης του αυτόχειρα, που έδωσε τέλος στη ζωή του στο Σύνταγμα, κ. Έμμυς Χριστούλα, δημοσιογράφου

Ολόκληρη η επιστολή:
«Δίπλα στα ονόματα του κ. Μπεγλίτη, του κ. Κουκουλόπουλου και άλλων διάσημων τηλεοπτικών πραιτοριανών, που πριν τρία χρόνια ενοχλήθηκαν σφοδρά από την πολιτική πράξη του Δημήτρη Χριστούλα, καθώς έσπαγε τη σιωπή της γενικευμένης κοινωνικής αυτοχειρίας που ήθελαν να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία, προστίθεται τώρα και αυτό της Λιάνας Κανέλλη.
Με τη γνωστή παραληρηματική της λεξιθηρία, δύο μέρες ακριβώς μετά την επέτειο των 3 χρόνων από τη δημόσια αυτοκτονία του, πρόσβαλλε βάναυσα τη μνήμη του.

Έτσι γίνεται όταν δεν εντρέπεσαι. Εκτρέπεσαι. Παρεκτρέπεσαι…

Δε θα παραθέσω τις λερές λέξεις με τις οποίες έντυσε τον κανιβαλισμό της, καθώς δεν μπορούν να βρίσκονται ούτε καν στην ίδια αράδα με το όνομα ενός ανθρώπου που υπήρξε στρατευμένος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Θα αναγκαστώ όμως να ειπώ ότι ο Χριστούλας δεν ήταν ο κακόμοιρος ανθρωπάκος που δεν άντεξε και έφυγε εν κρυπτώ στην αδιέξοδη απελπισία κάποιου ιδιωτικού χώρου, όπως η κ. Κανέλλη θέλησε να τον παρουσιάσει.
Οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, οι χιλιάδες πολίτες από την Ευρώπη, διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης κατάλαβαν το αυτονόητο.
Το αυτονόητο που δεν μπόρεσε να καταλάβει η Λιάνα Κανέλλη, αφού η πολιτική της εμπάθεια, η μικροπολιτική της μιζέρια, η παντελής έλλειψη πολιτικής κουλτούρας, αλλά και η πλήρης άγνοιά της ιστορίας των κινημάτων, την εμποδίζουν.
Οι πολίτες κατάλαβαν και τον ύψιστο συμβολισμό μιας πράξης ανοικτής, δημόσιας, ενώπιον του Δήμου και του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και το περιεχόμενο του ιδιόχειρου σημειώματος, στο οποίο χρησιμοποιεί απαγορευμένες λέξεις για τον πολιτικό καθωσπρεπισμό μιας κυρίας που έχει τόση σχέση με τον κομμουνισμό, όση είχε και με τα υπόλοιπα κόμματα, στα οποία ως πολιτικός χαμαιλέων προσέτρεχε για να την εντάξουν στις γραμμές τους.
Η Λιάνα Κανέλλη δεν κατάλαβε για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Όταν το αξιακό πολιτικό σου σύστημα είναι ένα λάστιχο που τεντώνεται και μαζεύεται ανά δεκαετία, αναλόγως του ποιος σου προσφέρει πολιτική ασυλία, πώς να καταλάβεις τη θυσία του Κώστα Γεωργάκη;
Άλλωστε τότε η κ. Κανέλλη πρέπει να… διάβαζε και δεν κατάλαβε ότι για κάποιους η αυτοκτονία φαντάζει αυτονόητη όχι σα φυγή, αλλά σαν πράξη που θρυμματίζει τη σιωπή, σαν πράξη που ερεθίζει τη συνείδηση, που ενισχύει την ευθύνη των πολιτών ως χειριστών και συμμετεχόντων του δημόσιου χώρου, σαν πράξη που ενδεχομένως γίνει το εργαλείο για την ίδια τη ζωή.

"Το σπάραγμα της ζωής που ζητάει να ζήσει" το περιγράφει ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά τούτος ο ποιητής πέφτει βαρύς και πολύ κομμουνιστής, όταν για δεκαετίες παρέα σου είναι η αυλή των κολάκων της κ. Λιάνη – Παπανδρέου, ο Κώστας Κυδωνιάτης και προσφάτως ο ΄΄ γεννημένος αντικομμουνιστής ΄΄ Μπαλτάκος

"Απ΄ όλα όσα έχουν γραφτεί αγαπώ μόνον αυτό που γράφει κανείς με το αίμα του. Γράφε με αίμα και θα νιώσεις ότι το αίμα είναι πνεύμα." 

Αυτό το τόσο απλό κατάλαβαν και όλα τα μέλη της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που το Σάββατο απέτισαν φόρο τιμής σε ένα σύντροφό τους, αφού ο Δημήτρης Χριστούλας υπήρξε δραστήριο μέλος της Επιτροπής για την πρωτοβουλία ελέγχου του δημόσιου χρέους, από το 2011.

Φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που πέθανε όπως έζησε, σκεφτόμενος πολιτικά.

Ψιλά γράμματα αυτά για τη Λιάνα Κανέλλη.
Ψιλά γράμματα η πολιτική ως οντολογική έννοια, που ενυπάρχει και που συστήνει αδιάκοπα τον τρόπο που ζεις και τον τρόπο που φεύγεις.
Ψιλά γράμματα η συν-τροφικότητα .

Τρέφει ο ένας τον άλλον και τρεφόμαστε ο ένας από τον άλλον, έλεγε ο Μακρονησιώτης παππούς μου, γιατί οι κομμουνιστές είναι "ένα κράμα από ήθος Τσε, εντιμότητα Πλουμπίδη και αυτοκτονικό πείσμα Άρη Βελουχιώτη".

Σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ, σεις που το μόνο που διαθέτετε είναι οι καλύβες σας και οι πεζούλες σας, σεις τιμήσατε έμπρακτα τον Δημήτρη Χριστούλα.
Γιατί σεις ξέρετε χρόνια τώρα ότι  "ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του".
Έμμυ Χριστούλα»

left.gr

Mπασκλασαρία…

Να τρώει σουβλάκια η Νάντια Βαλαβάνη…

Παρασκευή βράδυ, γύρω στις 10, και σε ένα παραδοσιακό ψητοπωλείο μπήκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.
Εδώ...
γύρω στη γειτονιά μας, εδώ που βρίσκεται η Εφημερίδα των Συντακτών, στο κέντρο της Αθήνας. Τελειώσαμε κι εμείς τη δουλειά μας, τελείωσε και η Νάντια Βαλαβάνη, βρεθήκαμε όλοι να τρώμε στο ίδιο, γευστικό μεν αλλά ταπεινό, ψητοπωλείο.
Χωρίς συνοδείες, μόνο με την παρέα της, χωρίς άνδρες ασφάλειας γύρω της. Ήσυχα και απλά.
Θυμόμαστε τα σούσι του Γιάννη Στουρνάρα, θυμόμαστε τα ακριβά εστιατόρια των προηγούμενων υπουργών, θυμόμαστε τον Ανδρέα Λοβέρδο να παίζει τένις στο «Πολιτεία κλαμπ» και αναπολούμε κλαίγοντας εκείνες τις μεγαλειώδεις στιγμές.

Πόσο... μπασκλασαρία μας βγήκαν τούτοι 'δώ...

Δημήτρης Κανελλόπουλος
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 

Η υπόσχεση Πούτιν στον Αλέξη...


Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, σημειώνοντας πως...
σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Τονίζουν ακόμη ότι οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που, όπως λένε, αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, άνοιξε, όπως επισημαίνουν, ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Προσθέτουν ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του.

Είναι πολύ σημαντικό πως σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών...

Ποια φράση του Τσίπρα «τρόμαξε» τη Δύση…


Πως σχολιάζουν οι New York Times τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν...

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times,, μία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, η...
δημόσια κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.

Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν οι New York Times. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν.

Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει...

parapolitika.gr

Ένα «λάφυρο» των Ναζί, το δώρο του Πούτιν…


Χαρακτηριστικό και με ιδιαίτερη σημασία ήταν το δώρο του Βλάντιμιρ Πούτιν, στον Αλέξη Τσίπρα. 

Του χάρισε την...
εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις Ελληνικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς του με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                              από "TA NEA"

"Η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία"...


Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις...

Δεν τέθηκε κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια από την ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν...
η Ρωσία προτίθεται να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση προς την Ελλάδα.

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

«Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια», διευκρίνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και λιμάνια, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις δηλώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς. «Ελπίζουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος, «ότι αν συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες»...
newsbeast.gr

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης...


"Δεν είμαστε αποικία χρέους, είμαστε χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες"...

"Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να...
δώσουμε τη λύση γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, κατανοούμε απολύτως ότι τα αντίμετρα ήρθαν ως απάντηση σε κυρώσεις. Είμαστε αντίθετοι στις κυρώσεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα ο οικονομικός πόλεμος. Στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας και για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. 

"Στο ευρωπαϊκό καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί πως κάποιοι πρέπει να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα.  Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ασκούμε το δικαίωμα μας στο να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Νομίζω λοιπόν πως θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είμαστε μια χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συμφωνίες προς όφελος του λαού της. Οι συμφωνίες με τη Ρωσία συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρώπης", τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "τουρκικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, ελληνικός θα είναι ο αγωγός. Στόχος η αυτονομία και η ενεργειακή ασφάλεια"...
newsbeast.gr

Πούτιν προς Τσίπρα: Να ξαναφέρουμε μπροστά τις εμπορικές σχέσεις μας

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΟΣΧΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αθήνα και Μόσχα πρέπει να συνεργαστούν για να βελτιώσουν ττην κατάσταση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, δήλωσε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο. Ο κ. Τσίπρας, απο την πλευρά του, μίλησε για επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο δέχθηκε στις 13:40 στο Κρεμλίνο. Κατά την σύντομη συζήτηση των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να επαναφέρουν τις εμπορικές σχέσεις τους στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν μέχρι τον περασμένο χρόνο.

«Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή» δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την θερμή υποδοχή και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη Μόσχα και κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης».

«Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (08.04.15)

New York Times : Η Ελλάδα πρέπει να προσέχει τον κ. Πούτιν

Ο κ. Πούτιν θέλει να συμμαχήσει με κάθε ηγέτη ο οποίος εμφανίζεται να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κ. Τσίπρας πρέπει να προσέξει για να μην χρησιμοποιηθεί με στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας. Αυτό τονίζεται στο κύριο άρθρο των New York Times, με τίτλο "Η Ελλάδα πρέπει να προσέχει τον κ. Πούτιν". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρόνος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μία μέρα πριν την καταβολή της δόσης των 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επίσης η κριτική την οποία έχει ασκήσει με δηλώσεις του στις Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία, δημιουργούν ερωτηματικά ως προς το τι ακριβώς θέλει να πετύχει.

"Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στην Ρωσία για την οικονομική διάσωσή της..." αναφέρεται στο άρθρο των ΝΥΤ. "Η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου και, σε μικρότερο βαθμό, οι δυτικές κυρώσεις έχουν ζημιώσει την ρωσική οικονομία και έχουν περιορίσει την δυνατότητα του κ. Πούτιν να παρέχει βοήθεια σε άλλες χώρες..."

Και ναι μεν Ελληνες αξιωματούχοι δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια απο την Ρωσία, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι "αδιέξοδη πολιτική".

"Αυτή η στάση είναι βλαβερή, διότι οι κυρώσεις έχουν πραγματικές επιπτώσεις στη Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν" υποστηρίζουν στο άρθρο τους οι ΝΥΤ. "Αλλά πρέπει να ανανεώνονται κατά περιόδους και επ' αυτού πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αν ο κ. Τσίπρας επικρίνει δημοσίως τις κυρώσεις ενώ βρίσκεται στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν θα έχει πετύχει έναν θρίαμβο δημοσίων σχέσεων..."
kathimerini.gr

Τό τροπάριο τής Κασσιανής

Τό, ποιητικά έξοχο, τροπάριο τής Κασσιανής ψάλλεται σήμερα στούς ναούς

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιητρίας του Βυζαντίου, Κασσιανής.

Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,
τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,
ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.
Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας,
ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.
Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων,
ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ
κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας,
ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει.
Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας,
ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις
ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν,
κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη.
Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους
τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου;
Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος. 

                                             Τροπάριο της Κασσιανής στη ∆ηµοτική Γλώσσα 
(Απόδοση Κωστής Παλαµάς)
« Κύριε,
Η γυναίκα που έπεσε, σε τόσες αµαρτίες,
σαν άκουσε, σαν ένοιωσε τη θεϊκή σου Χάρη
σαν µυροφόρας ένδυµα, στα κλάµατα πνιγµένη
µύρα προ του θανάτου Σου,εντάφια σου φέρνει,
και ωιµέ, στενάζει, κλαίει και θρηνεί
πολλή µε δέρνει νύχτα
ασέληνη και σκοτεινή έρως της αµαρτίας
νύχτα που φλέγει και κεντά
πόθους ακολασίας.
∆έξου Χριστέ, τα δάκρυα τα πύρινα που χύνω
Συ, που στα σύννεφα τραβάς
της θάλασσας το κύµα.
Γύρισε την συµπόνια Σου, στους στεναγµούς µου,
Συ πώγυρες τους ουρανούς στην θεία γέννησή Σου.
Τα πόδια σου τα άγια, άφησε να φιλήσω
και να σκουπίσω άφησε µε τα ξανθά µαλλιά µου
Τα πόδια, που σαν άκουσε τον κρότο τους η Εύα
το δειλινό µεσ' στην Εδέµ κρύφθηκε από φόβο
Τις τόσες αµαρτίες µου και τη βαθιά Σου κρίση
ποιος να µετρήσει ηµπορεί Χριστέ µου, ψυχοσώστη
Μη µε αφήνεις έρηµη και ταπεινή σου δούλη Σου,
όπου έχεις, ως Θεός άπειρη καλοσύνη».

Μεταγραφή του Φώτη Κόντογλου: 

Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες, 
σαν ένοιωσε τη θεότητά σου, γίνηκε μυροφόρα 
και σε άλειψε με μυρουδικά πριν από τον ενταφιασμό σου 
κι έλεγε οδυρόμενη: Αλλοίμονο σε μένα, γιατί μέσα μου είναι νύχτα κατασκότεινη 
και δίχως φεγγάρι, η μανία της ασωτείας κι ο έρωτας της αμαρτίας. 
Δέξου από μένα τις πηγές των δακρύων, 
εσύ που μεταλλάζεις με τα σύννεφα το νερό της θάλασσας. 
Λύγισε στ’ αναστενάγματα της καρδιάς μου, 
εσύ που έγειρες τον ουρανό και κατέβηκες στη γης. 
Θα καταφιλήσω τα άχραντα ποδάρια σου, 
και θα τα σφουγγίσω πάλι με τα πλοκάμια της κεφαλής μου· 
αυτά τα ποδάρια, που σαν η Εύα κατά το δειλινό, 
τ’ άκουσε να περπατάνε, από το φόβο της κρύφτηκε. 
Των αμαρτιών μου τα πλήθη και των κριμάτων σου την άβυσσο, 
ποιος μπορεί να τα εξιχνιάση, ψυχοσώστη Σωτήρα μου; 

Μην καταφρονέσης τη δούλη σου, εσύ που έχεις τ’ αμέτρητο έλεος.