Κυριακή 27 Απριλίου 2014

O νόμος γιά τίς συνδρομές τών επιμελητηρίων...


Κοροϊδία με 185 υπογραφές


Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Είναι αστείο το νέο «Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο, Ελλάδα 2021» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group την Πέμπτη (19.5.2014) είναι τόσο ενδιαφέρον όσο τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων: γεμάτο κοινοτοπίες του στιλ «δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών και της αντιμετώπισης των σύνθετων πτωχευτικών διατάξεων σε συνδυασμό με τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους» ή «καταπολέμηση της διαφθοράς, ενίσχυση της διαφάνειας και απλοποίηση των διαδικασιών με την ψηφιοποίηση».

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η υπόσχεση ότι «το πρόγραμμα απελευθέρωσης των αγορών και εξάλειψης των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, που ήδη έχει ξεκινήσει, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί». Μιλάμε για το ίδιο πρόγραμμα απελευθέρωσης για το οποίο η κυβέρνηση έκανε προ μηνός ηρωικές διαπραγματεύσεις να μην αλλάξει τίποτε. Τελικώς υπό τον φόβο της «χαμένης δόσης» ψήφισε κάποια ημίμετρα τα οποία -πάμε στοίχημα;- θα αναιρεθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ψηφίζονται νόμοι μόνο για τα μάτια των κουτόφραγκων. Παίρνουμε τα λεφτά, και μετά το πολιτικό σύστημα ομόψυχα τρέχει να αλυσοδέσει την απελευθερωμένη αγορά, με μόνο στόχο να προστατεύσει τα πελατειακά του δίκτυα και τους πελατειακούς του μηχανισμούς. Ετσι, την ίδια ώρα που συντάσσουμε εθνικό σχέδιο -τρομάρα μας!- ανάπτυξης, 185 βουλευτές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου ζητούν να ξαναγίνει υποχρεωτική η συνδρομή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, πριν καν αυτή αρχίσει. Θέλουν να καταργηθεί η διάταξη την οποία οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν ψηφίσει πέρυσι (!) και θα ίσχυε από 1ης Ιανουαρίου του 2015. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία, σε ό,τι αφορά τους πελάτες του πολιτικού συστήματος; Την τροπολογία υπογράφουν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης μαζί με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την κ. Ραχήλ Μακρή, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τον κ. Βασίλη Καπερνάρο, η κ. Μαρία Ρεπούση με τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο κ.ο.κ.

Κάπως έτσι διακομματικώς μας κοροϊδεύουν και κοροϊδεύουμε τους εταίρους, ότι «η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών και ελαχιστοποιεί τα βάρη της επιχειρηματικότητας». Τη μια μέρα ψηφίζουν μέτρα ελάφρυνσης και την επόμενη οι ίδιοι βουλευτές ζητούν να μην εφαρμοστούν.

«Και τα επιμελητήρια;», θα ρωτήσει κάποιος, «τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς αν, όπως λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής απολέσουν το μοναδικό έσοδό τους;». Σωστό το ερώτημα, ειδικά όταν εκφέρεται από επιχειρηματίες που ξέρουν τι σημαίνει αγορά. Πώς να σκεφτούν οι Ελληνες businessmen ότι με προαιρετική τη συνδρομή -όπως προβλέπει το «καταραμένο μνημόνιο»- μπορεί τα Επιμελητήρια να αρχίσουν να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να τις δελεάσουν για να γίνουν μέλη τους; Σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία και οι επιχειρηματίες με φόρους υπέρ τρίτων ζούνε. Γι’ αυτό και τα επιμελητήρια έγιναν οιονεί Δημόσιο. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, οι συνδρομές πληρώνονται υποχρεωτικώς. Συνεπώς οι διοικήσεις τους δεν έχουν κανένα κίνητρο να προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους. Αντιθέτως, προσθέτουν γραφειοκρατικό βάρος και στην έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας (αυτή που όλοι διακηρύσσουν ότι θα... απλοποιήσουν) και οικονομική επιβάρυνση χωρίς κανένα όφελος.

Κατά τα άλλα, η ανάπτυξη έρχεται, που θα ‘λεγε και ο πρωθυπουργός. Στην επόμενη γωνία είναι...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Περιμένοντας τον Λάκη


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ

Σωκράτης ΤσιχλιάςΑπό έκπληξη σε έκπληξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνω σήμερα σε μια προπασχαλινή. Δε νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των κομμάτων της πολιτισμένης Δύσης, η αξιωματική αντιπολίτευση μιας χώρας να αναμένει σε ανοικτή ακρόαση τόσες μέρες την απάντηση ενός κωμικού. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στο πανελλήνιο την εκκρεμότητά του με τον κ. Λάκη Λαζόπουλο, θέλοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκατοντάδων χιλιάδων τηλεθεατών που παρακολουθούν τον ηθοποιό. Επιθυμούσε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην υποψηφιότητα για το ευρωψηφοδέλτιό του ελπίζοντας σε μια καταφατική απάντηση προφανώς.

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης, σχεδόν τυραννικής αναμονής, στο επίκεντρο βέβαια ήταν ο σταρ και όχι το κόμμα. Και παρέμεινε και μετά την αρνητική απάντηση, την οποία οι αθεόφοβοι του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυαν ως πολιτικό κείμενο πολυσήμαντο, για να εξάγουν εκ των ρητώς αναφερομένων ή των συμφραζομένων την αμέριστη συμπαράσταση του αντιμνημονιακού σατιριστή στο κόμμα τους. Αρα ο Λάκης μια χαρά τα πήγε, όπως πάντα. Εστησε την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα που δυνητικά μπορεί σε ένα χρόνο ή και λιγότερο να κυβερνήσει τη χώρα, κατέστη επί μακρόν το επίκεντρο της δημοσιότητας και τελικώς προς ευχαρίστηση του κοινού του επέλεξε να μην ξενιτευτεί και να παραμείνει στο «μετερίζι» του σατιρικού δημιουργού για να μάχεται τις τυραννικές εξουσίες. Οση ώρα τουλάχιστον είναι τα φώτα αναμμένα και κρατούν τα ξεκαρδίσματα. Ο,τι κάνει η Ν.Δ. με τον γίγαντα Ζαγοράκη έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Λάκη. Αναζητούν οι μονομάχοι αγωνιωδώς δανεική δημοφιλία για να ενισχύσουν τα άχρωμα ψηφοδέλτιά τους και κυρίως για να δυναμώσουν τον πολιτικό τους λόγο που, ως δημαγωγικός, πείθει ελάχιστους. Αλλά οι πιο παλιοί, της Ν.Δ. δηλαδή, ως λιγότερο ερασιτέχνες, δεν βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο.

Οταν μετά τη «χυλόπιτα» άκουγα τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική εκπομπή να ερμηνεύει τον χρησμό του Λαζόπουλου και σχεδόν ξελιγωμένος για το μέγεθος και την αριστεροσύνη του Λάκη να τού πλέκει το εγκώμιο, τα έχασα. Προς στιγμήν αισθάνθηκα ότι ο Λαζόπουλος ήταν το κόμμα και ο κ. εκπρόσωπος ο καλλιτέχνης...

Γλέζος: Προαποφασισμένη η υποψηφιότητά μου στις ευρωεκλογές...

glezosΑποφασισμένη εξαρχής ήταν η υποψηφιότητα του για τις ευρωεκλογές, δηλώνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο Μανώλης Γλέζος και την αποσυνδέει από τις...
εξελίξεις με τις αποσύρσεις υποψηφιοτήτων στη Θράκη, στις περιπτώσεις των οποίων δηλώνει πως υπήρξε επιπολαιότητα και μικροκομματισμός.


Πάντως, δηλώνει για το θέμα πως υπήρξε "επιπολαιότητα και μικροκομματισμός".

Παίρνει σαφή θέση για τη μουσουλμανική μειονότητα ότι "δεν είναι ένα συμπαγές σώμα αλλά αποτελείται από Τσιγγάνους ( Ρομά), από Πομάκους και τουρκογενείς".

Σε ότι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις υπογραμμίζει πως η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο αναφέρει και παραπέμπει στην ουσία στη διακρατική λύση. Συνεπώς μόνο πολιτικά θα λυθεί το θέμα.

Για το ενδεχόμενο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γλέζος τονίζει πως: "Αν δεν κερδίσουμε πρέπει να σκεφτούμε πού κάναμε λάθος"...
matrix24.gr
 

Η απελπισία τους, δεν κρύβεται...




Ότι μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδιασμού τους, οι εμπνευστές της «Ελιάς» άρχισαν να παραπέμπουν στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, για νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, είναι γνωστό.

Η απελπισία όμως...
που τους έχει κυριεύσει στη θέα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, δεν κρύβεται…

Και μη μπορώντας να κάνουν πίσω, ξαναζεσταίνουν το «επιχείρημα», και το σερβίρουν ως φρέσκο, με …γαρνιτούρα το βασικό σύνθημα Βενιζέλου περί σταθερότητας.

Για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και να ανασυγκροτηθεί ο χώρος, μιλά τώρα ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας.

«Είναι προφανές ότι αν λάβουμε υπόψη τα μεγέθη του παρελθόντος, τα μεγέθη αυτά είναι μικρά», παραδέχθηκε για την «Ελιά», τονίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές πρέπει να σηματοδοτήσουν τη συνέχιση των προσπαθειών. «Η Ελιά δεν πρέπει να είναι μία συμπαράταξη που θα λήξει το βράδυ των εκλογών», λέει, κατεβάζοντας τον πήχη, ή πάντως μεταθέτοντας τον όποιο στόχο, σε άλλο, μακρύτερο χρόνο…

matrix24.gr