Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr| 09 Δεκ. 2015
1. Είκοσι μέρες πριν την εκπνοή του έτους οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν αλαλούμ αναφορικά με το τι θα ισχύσει τελικά για το αφορολόγητο του 2015 και τη συλλογή των αποδείξεων.
2. Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και στην πιο κρίσιμη μεταμνημονιακή της καμπή, η Αθήνα κηρύσσει ανοιχτά τον νέο πόλεμο κατά Σόιμπλε και δείχνει – διακριτικά, αλλά καθαρά ― την πόρτα εξόδου στο ΔΝΤ. 
3. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με απόφασή του καλεί την Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει 15,34 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, καθώς έκρινε ως παράνομη κρατική επιδότηση την πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας, προσφέροντας ενίσχυση και πλεονέκτημα στην εταιρεία. 
4. Ο κύβος ερρίφθη στην πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» και η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα distress funds θα αποτελεί, πιθανότατα έως την άλλη Παρασκευή, νόμο του κράτους.
5. Λίγη ώρα μετά την εκτόξευση πυραύλων από ρωσικό υποβρύχιο, στο πλαίσιο των επιθέσεων της Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε έμμεσα ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων.
6. Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
7. Ζητούνται 240.000 ψηφοφόροι και 700.000 ευρώ για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Το κόμμα μπαίνει για μια ακόμη φορά στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές με τον εμφύλιο για τις δημοσκοπήσεις να μαίνεται. 
8. Παραλήρημα Αμβρόσιου: «Όταν και όπου συναντάτε ομοφυλόφιλους, φτύστε τους!». Ένας άνθρωπος της Εκκλησίας παραδίδει μαθήματα… αγάπης και ανθρωπισμού. 
9. Earth Files: Ο «Χρυσός Δίσκος» με τα στοιχεία που έστειλε η NASA στο διάστημα για να μάθουν οι εξωγήινοι «τι είναι ο άνθρωπος». 
10. Κι όμως! Το TIME επέλεξε τη Μέρκελ ως το πρόσωπο της χρονιάς για τη… γενναιοδωρία της. 
Διαβάστε επίσης: «Η Γαλλία πέφτει, παρασύροντας την Ευρώπη», ένα άρθρο του Στέλιου Κούλογλου.
Δείτε: Τα δέκα πιο δημοφιλή βίντεο του YouTube για το 2015 αλλά και τα δέκα βίντεο που είδαν περισσότερο οι Έλληνες τη χρονιά που μας πέρασε. 
* Σκίτσο του Soloup

Το χρήμα έγινε η πατρίδα μας

Η Ολυμπία Καράγιωργα όταν ήταν δασκάλα  
Η Ολυμπία Καράγιωργα όταν ήταν δασκάλα

«Χιλιάδες πράγματα», μας απαντά στην ερώτηση, τι κάνετε. Και το εννοεί: από τη δεκαετία του 1970 έχει μεταφράσει από Λόρκα και Ντ.Χ. Λόρενς μέχρι Οσκαρ Ουάιλντ και Αλμπέρ Καμί.
Εχει συγγράψει εφτά έργα, όχι μόνο ποίηση, αλλά και για τους σταθμούς στη ζωή της, την αγαπημένη Λέρο όπου κατοικεί τα τελευταία πολλά χρόνια και την Αίγυπτο, όπου μεγάλωσε και μορφώθηκε.
Εχει εκδώσει και τον τόμο για τον ποιητή «της ανθρώπινης ευτυχίας», Γιώργο Σαραντάρη, με 47 συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν -ανάμεσά τους οι Ελύτης, Βρεττάκος, Πεντζίκης, Τσαρούχης, Σκαρίμπας κ.ά., ένα έργο που της πήρε 34 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από την Ακαδημία Αθηνών το 2010 Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από την Ακαδημία Αθηνών το 2010 |

Η Ολυμπία Καράγιωργα, εκτός από ποιήτρια, και μάλιστα βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών το 2010, για περισσότερα από 30 χρόνια ήταν «δασκάλα στα μεγάλα σχολεία», όπως λέει με καμάρι: ...

Το σκίτσο της ημέρας από τον Δημήτρη Δημαρέλο

                                                                                                                                                                  από thepressproject.gr

Ο οίκος των Λεπέν


Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Σόι πάει η ακροδεξιά. Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας και παππούς, ιδρυτής και παραγκωνισμένος γενάρχης. Μαρίν Λεπέν, κόρη και θεία. Και Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εγγονή και ανιψιά. Το νέο αίμα αυτή, το πεντακάθαρο. Πριν από δύο δεκαετίες, νηπιάκι, ο παππούς της την αγαπούσε τόσο πολύ που έβαλε τη φατσούλα της στην προεκλογική του αφίσα· σπεκουλαδόρος της ωμότερης κατηγορίας. Τώρα μπορεί να ονειρεύεται ότι ίσως καταφέρει να προσπεράσει τη θεία της και να γίνει αυτή η πρώτη ακροδεξιά Πρόεδρος της Γαλλίας, αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν (ακρο)δεξιά.
Αλλά όχι. Η Λεπέν Νο3 δεν είναι ακροδεξιά. Ούτε το «Λεπεθνικό Μέτωπο» στο οποίο υπαρχηγεύει είναι ακροδεξιό· «εθνικιστικό και πατριωτικό είναι», όπως λένε δα και οι εν Ελλάδι ομογάλακτοί τους, χρυσαυγίτες και λοιποί, επίσης λάτρεις της οικογενειοκρατίας. Και δεν καλλιεργεί συστηματικά την ξενοφοβία, για να τρυγήσει ψήφους, ούτε έχει μισαλλόδοξες ή και ρατσιστικές αντιλήψεις. Ούτε τους μουσουλμάνους σιχαίνεται ούτε τους Εβραίους βδελύσσεται. Και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ολάνοιχτη η αγκαλιά των στελεχών και των οπαδών του. Με μια ασήμαντη προϋπόθεση: να απιστήσουν στη θρησκεία τους, να αρνηθούν τις παραδόσεις τους και τις συνήθειές τους (στην ενδυμασία, στο φαγητό, στην κόμμωσή τους), να κρύψουν τη γλώσσα τους ή να τη χρησιμοποιούν χαμηλόφωνα. Για να ενσωματωθούν, πρέπει να βγουν από τον εαυτό τους, να πετάξουν το σαρκίο τους σαν άδειο τσουβάλι και να υιοθετήσουν, στα πάντα, τις αξίες και τους τρόπους του λευκού αφέντη.
Οι προχθεσινές περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και η πρωτιά των λεπενιστών δεν ήταν σοκ, κι ας συνέπεσαν στον τίτλο αυτό κάποιες γαλλικές εφημερίδες. Το αναμενόμενο, αυτό που το βλέπεις να έρχεται, δεν μπορεί να σε σοκάρει. Το σοκ το έζησαν οι Γάλλοι (και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μαζί τους, μια και η Γαλλία εξακολουθεί να τροφοδοτεί μύθους και φαντασιώσεις) πολλά χρόνια πριν. Οταν διαπιστώθηκε με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι τις τάξεις του «Εθνικού Μετώπου», υπό τη διοίκηση του Ζαν Μαρί Λεπέν ακόμα, είχαν αρχίσει να τις πυκνώνουν λαϊκά στρώματα με μακρά θητεία σε κάποιο αριστερό κόμμα, το Σοσιαλιστικό ή το Κομμουνιστικό. Οταν δηλαδή πιστοποιήθηκε για πολλοστή φορά πόσο μακριά από την αλήθεια βρίσκεται ο ισχυρισμός «όσο πιο φτωχός τόσο πιο αριστερός».

Επί εβδομάδες μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, η «Μασσαλιώτιδα», με μισοαπωθημένο βέβαια το επαναστατικό της περιεχόμενο, ακουγόταν παντού στην Ευρώπη, σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ή στα γήπεδα, σαν τραγούδι συμπαράστασης και αντιτρομοκρατικής σύμπνοιας, αλλά και σαν ηχηρότατο σήμα της άρνησης του φόβου. Στο στόμα των πανηγυριζόντων λεπενικών όμως κατάντησε εμβατήριο μισοξενικού απομονωτισμού και σωβινισμού. Το ίδιο ακριβώς παθαίνει και ο δικός μας εθνικός ύμνος, όταν τον λένε χρυσαυγίτες την ώρα που δέρνουν και μαχαιρώνουν.

kathimerini.gr

Κομισιόν – Βερολίνο: Απαραίτητο το ΔΝΤ


Απαραίτητη χαρακτηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία την παρουσία του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως αυτή προβλέπεται και από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο αρμόδιος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο θέμα, χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος την συμμετοχή του Ταμείου.
«Δεν θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βερολίνο, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».
Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε:
«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».
kathimerini.gr

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                     από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τι κρύβει ο νέος πόλεμος με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ

Tvxs Ανάλυση

tvxs.gr | 09 Δεκ. 2015
Νικόλ Λειβαδάρη
Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και στην πιο κρίσιμη μεταμνημονιακή της καμπή, η Αθήνα κηρύσσει ανοιχτά τον νέο πόλεμο κατά Σόιμπλε και δείχνει – διακριτικά, αλλά καθαρά ― την πόρτα εξόδου στο ΔΝΤ. Είναι η επιχείρηση αντιπερισπασμού από μια, κατά την Die Welt, «αποδυναμωμένη κυβέρνηση» ή είναι το καθοριστικό βήμα που θα σφραγίσει τον άξονα των νέων συμμαχιών και το νέο status quo στην Ευρώπη;

Σε κάθε περίπτωση, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και η σύγκρουση με το «σύστημα Σόιμπλε» δεν είναι μια κίνηση αιφνιδιαστική. Η ρήξη έχει προαναγγελθεί, καλλιεργηθεί και, ως έναν βαθμό, έχει ενταχθεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Η ρήξη με την «Ευρώπη του Σόιμπλε» και το ΔΝΤ
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σταθερά το τελευταίο δεκαήμερο ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος για μεγάλη μάχη» με τους δανειστές στο ασφαλιστικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι «εάν χρειαστεί, θα ξανασυγκρουστούμε» και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άνοιξε πρώτος θέμα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα με την, από ιταλικού εδάφους, συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansamed: «Δεν ζητήσαμε», είπε, «την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γιατί θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της». Ακολούθησε το δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής» υπό τον εύγλωττο τίτλο «Την έξοδο βλέπει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα» και προχθές ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ να δείξει ρήξη με την «Ευρώπη του Σόιμπλε» και να διαμηνύσει ότι η εμπλοκή του Ταμείου ίσως δεν είναι πια αναγκαία.
Kατόπιν αυτών, η παρέμβαση Σόιμπλε με τις συγκαλυμμένες νέες απειλές περί Grexit ήταν το αναμενόμενο casus belli και η σκληρή απάντηση του Μαξίμου, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, απλώς επισφράγισε την κήρυξη του πολέμου.

Το σχέδιο της Αθήνας
Η συγκρουσιακή αυτή τακτική της κυβέρνησης είναι μια επιλογή που δείχνει να εδράζεται σε μια νέα αυτοπεποίθηση για τη θέση της και τις σχέσεις της στην Ευρώπη. Η αίσθηση και το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι...

ΔΝΤ: Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος…

Ο Ντερμπεντέρης μετά τον κανιβαλισμό του Γιώργου Παπανδρέου, κατάλαβε ότι το ΔΝΤ το επιβάλουν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους…

Πέρασαν 4 χρόνια μετά τον ιστορικό (και υστερικό) εκείνο κανιβαλισμό του Γ. Παπανδρέου, στον οποίο είχαν πρωταγωνιστήσει οι (κατά τα άλλα εχθροί) Ντερμπεντέρης και Λάκης Λαζόπουλος.

Τότε επέμεναν, πως...
ο Παπανδρέου μας έβαλε με το ζόρι στο ΔΝΤ, που βεβαίως και να το ήθελε (που δεν το ήθελε) δεν θα μπορούσε.

Στο αποψινό του σχόλιο ο Ντερμπεντέρης θεώρησε το ΔΝΤ αναγκαίο κακό. Όχι γιατί το λέει ο Σόιμπλε, αλλά γιατί το λέει η συμφωνία, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τώρα την διαφωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά Ντερμπεντέρη, δεν υπάρχει. Και οι δυο λένε «ναι» στο ΔΝΤ, αλλά με άλλα λόγια…
 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


Οι ΗΠΑ δίνουν ώθηση στα μεγέθη της Τιτάν

9μηνο: Αποτελέσματα στην αμερικανική ήπειρο: + 44% οι πωλήσεις και +124% το EBITDA

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 13:08
Τιτάν
Η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών.

Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr
Αισιόδοξη για περαιτέρω ανάπτυξη το 2016 είναι η διοίκηση της Τιτάν, ενώ για φέτος προσδοκά βελτιωμένα αποτελέσματα με τις επενδύσεις της για το σύνολο του έτους να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 150 εκατ. ευρώ (κυρίως σε ΗΠΑ και Αίγυπτο).
Οπως είπε μιλώντας στους αναλυτές σε εκδήλωση των Θεσμικών Επενδυτών ο εκτελεστικός διευθυντής, υπεύθυνος των επενδυτικών σχέσεων Τάκης Κανελλόπουλος, οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως στην ανακάμπτουσα αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 50% των πωλήσεων του Ομίλου και το 45% της Λειτουργικής Κερδοφορίας του (EBITDA - κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).
Ο ίδιος δεν απέκλεισε η τσιμεντοβιομηχανία να προβεί σε μια νέα εξαγορά, ωστόσο τόνισε πως οι όποιες κινήσεις θα γίνουν χωρίς βιασύνη και μόνον όταν πραγματικά εκτιμηθεί ότι πρόκειται για ευκαιρία ανάπτυξης που θα βρίσκεται εντός του πλαισίου της διατήρησης του ομίλου ως μια υγιή επιχείρηση.
Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα από τον Ιούλιο κι έπειτα η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε περαιτέρω δραστική συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών. Η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών.
Τη βαθύτατη κρίση του κλάδου κατασκευών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν περιοριστεί από το 10,8% του ΑΕΠ το 2007 σε 1% το 2014, ενώ στην Ευρωζώνη η κάμψη είναι πολύ ηπιότερη, από 6% το 2007 σε περίπου 5,5% του ΑΕΠ το 2014.
Οπως επίσης ελέχθη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στα δημόσια έργα και εφόσον το 2016 κυλήσει με μια σχετική σταθερότητα δύσκολα θα είναι χειρότερο από το 2015 για την αγορά του τσιμέντου. Πάντως, ο μισός τζίρος που γίνεται στην Ελλάδα (το 2014 αποτελούσε το 25% του συνολικού του ομίλου) προέρχεται από εξαγωγές.
Στις ΗΠΑ, η δυναμική αύξηση των αποτελεσμάτων (αύξηση 44% των πωλήσεων και 124% του EBITDA) στο 9μηνο στηρίχτηκε στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής αγοράς και την αύξηση της ζήτησης για δομικά υλικά. Επιπλέον σημαντικά ήταν τα οφέλη από το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που πραγματοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία στις καθετοποιημένες δραστηριότητές της, στον κλάδο σκυροδέματος και αδρανών υλικών. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή, ενώ στην Τουρκία τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Οι τάσεις αυτές εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Στην Αίγυπτο, παρά την αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου, το υψηλό κόστος καυσίμων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των τιμών πώλησης στην αγορά, περιόρισαν την κερδοφορία έναντι του προηγούμενου έτους, ωστόσο η εικόνα αυτή προβλέπεται να διαφοροποιηθεί όσο η τσιμεντοβιομηχανία περνά στη χρήση στερεών καυσίμων που μειώνουν το κόστος της ενέργειας. Αναφορικά με την προοπτική να υπάρξει υποτίμηση του τοπικού νομίσματος στην Αίγυπτο ο κ. Κανελλόπουλος είπε πως η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις είναι πρόσκαιρες. «Η υποτίμηση αρχικά δημιουργεί ένα σοκ και στην οργανική κερδοφορία αλλά δεν διαρκεί» σημείωσε συγκεκριμένα.
Ο καθαρός δανεισμός της τσιμεντοβιομηχανίας στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 650 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 2017 λήγει ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο η διοίκηση σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, προκειμένου να μειώσει το επιτόκιο, αν και όπως ελέχθη τα διαθέσιμα και οι χρηματοροές επαρκούν για την αποπληρωμή του.

Ηλεκτρονική σάρωση όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ

Περιουσιολόγιο: Διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος
Το υπουργείο Οικονομικών, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ζητά έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 να του σταλούν όλα τα σχετικά στοιχεία από τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου



Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα


 tvxs.gr | 08 Δεκ. 2015
Σε τίτλους :
 1. Η, προδιαγεγραμμένη, σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο παίρνει ανοιχτή και σκληρή μορφή μια ημέρα μετά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα δεν είναι αναγκαία.
2. Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δις. Ποια μέτρα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα. 
3. Έξι προσφυγόπουλα έχασαν τη ζωή τους όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν, βυθίστηκε ανοικτά του Αιγαίου. Ταξίδευαν με φουσκωτή βάρκα σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες. 
4. Η ελληνική αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η επιχείρηση απέτυχε. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το BBC. 
5. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος στήνει «πολιτοφυλακή» για τους αναρχικούς και απειλεί : «Εμείς δέρνουμε, δεν κοιτάμε σαν την αστυνομία. Θα κάνω ρετούς στα μαγουλάκια τους»
6. Οι «γύπες» των αγορών επέστρεψαν στην Αργεντινή μετά τη νίκη του νεοφιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι. Περιμένουν πλέον να εισπράξουν το παλαιότερο χρέος που μέχρι σήμερα η Αργεντινή είχε αρνηθεί να τους καταβάλει μετά τη χρεοκοπία του 2001.
7. «Κάτω» από το πιο διάσημο πορτρέτο όλων των εποχών, τη Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, κρύβεται μία «άλλη γυναίκα». Ο ισχυρισμός μένει να αποδειχθεί αλλά στρέφει για ακόμη μια φορά όλα τα βλέμματα την αινιγματική Μόνα Λίζα.
8. Στις δέκα πιο «έξυπνες χώρες του κόσμου» συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Την ίδια ώρα πάντως είναι και η πιο… άνεργη.  
9. Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα προωθεί η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αναμένονται εντός του 2016 και προβλέπουν πληρωμή ανάλογα με τους μήνες που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο και άρα σε δόσεις για έναν ή τρεις μήνες. 
10. Εξαφανίστηκε σήμερα η θάλασσα στο Ναύπλιο! Δείτε γιατί
Δείτε επίσης: Τους καλύτερους φωτογράφους του 2015 παρουσίασε ο Guardian. Ανάμεσά τους με εμβληματικές εικόνες που κατέγραψε με το φακό του ο Έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. 
* Σκίτσο του Στάθη