Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Eνα σκληρό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για την ανεργία ...

Eνα σκληρό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για την ανεργία των 50αρηδων στην Ελλάδα: Ανθρωποι παρατημένοι, δίχως ζωή και χαρά  ...των 50αρηδων στην Ελλάδα...
Τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ο 50χρονος Θανάσης Τζιόμπρας, εργάτης στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, σηκώνεται από τις έξι το πρωί, όχι για να πάει στη δουλειά του, αλλά για να βρει δουλειά...

Κάποια χιλιόμετρα πιο μακρυά, στο Ψυχικό, ο 54χρονος Κωνσταντίνος Τσίμας, σύμβουλος μάρκετινγκ με σπουδές στις ΗΠΑ, σηκώνεται για να στείλει βιογραφικά σε εταιρείες που ζητούν υπαλλήλους.
Ιστορίες καθημερινές μιας Αθήνας που ζει παράλληλους δρόμους. Αυτές αφηγείται το άρθρο της Wall Street Journal με τον τίτλο «οι γηραιότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια ζωή στην ανεργία».
Ανάμεσα στους δύο προαναφερθέντες άνδρες υπάρχει μια κοινωνική διαφορά, όμως τους ενώνει ένα πράγμα: η ανεργία, η πίεση και το άγχος σε μια χώρα που η οικονομία της μκραίνει κάθε μέρα και η ανεργία πιάνει ταβάνι.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες που υπήρχε δίχτυ προστασίας, στον τομέα της εργασίας, για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις δεν άφησαν κανέναν ανέπαφο. Έτσι άπαντες βγαίνουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στην αγορά με ελάχιστες ελπίδες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Ρέιμοντ Τόρες, υπεύθυνος της έρευνας για λογαριασμό του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ.
Τη στιγμή που η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%, το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους, στην Ελλάδα, είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή το 18% των ανθρώπων μεταξύ 40-59, στην Ελλάδα, είναι...

Βουλευτές τέχνας κατεργάζονται...



Οι περισσότεροι βουλευτές της περιφέρειας κυριολεκτικά τα έχουν χαμένα τώρα που είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στα διάφορα πανηγύρια της περιοχής τους. Και ξέρετε πώς δικαιολογούνται στους ψηφοφόρους τους; Οτι ...
δεν συμφωνούσαν με τα μέτρα αλλά τα... ψήφισαν για να μην πέσει η κυβέρνηση ή για να πάρουμε τη δόση. Αλλοι όμως  έβαλαν τα μεγάλα μέσα. Να, πάρτε για παράδειγμα τη γαλάζια βουλευτή Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία εξέδωσε, όπως μου είπαν, γραπτή ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι και με τις... δικές της ενέργειες έγινε αποδεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου το αίτημα να υπάρξει αναβολή για έναν μήνα στη δόση του ΕΝΦΙΑ.
"ΒΗΜΑτοδότης"

Ασφυξία στην αγορά...




Δεν υπάρχει σάλιο για την εφορία και η κυβέρνηση παρακαλάει την τρόικα, να δεχθεί διευκολύνσεις, με αύξηση του αριθμού των δόσεων των οφειλετών...
Χιλιάδες πολίτες έχασαν τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει με την εφορία, καθώς έχουν στεγνώσει οι τσέπες τους εδώ και καιρό.
Ταυτόχρονα, υπάρχει ασφυξία στην αγορά, με τον αριθμό...
των αιτήσεων για πτώχευση, να αυξάνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση, βλέποντας το ταμείο να είναι μείον 190 εκατομμύρια  από την αδυναμία καταβολής φόρων, ζητάει από την τρόικα να της επιτρέψει να προχωρήσει σε διευκολύνσεις των φορολογουμένων με την αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Πράγμα που για όσους δεν έχουν σεντ στη τσέπη - και είναι η συντριπτική πλειοψηφία- είναι δώρον άδωρον ...

Παυλόπουλος: Μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας...

 
«Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο οδηγεί σε έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, αλλά θίγει τον ίδιο τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος  σε συνέντευξη του στην...
«Εφημερίδα των Συντακτών».
Χαρακτηρίζει «εύστοχη» την επιλογή Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου, ενώ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην προκαλέσει εκλογές, εκμεταλλευόμενος την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά την κινητικότητα στο χώρο δεξιά της Ν.Δ., στο ερώτημα αν κάποιοι έχουν απευθυνθεί στον Κ. Καραμανλή, απαντά: «Το ήθος και το κύρος του αποκλείουν την ανοχή τέτοιων κινήσεων από την πλευρά του».

Η ΜΙΚΡΗ ΚΡΙΣΗ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Φελνίκος
Φελνίκος
 
 Έκανε χθες δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είπε πως σύμφωνα με μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια 750.000 νέες θέσεις εργασίας. Η μελέτη, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι της Εθνικής τράπεζας.

Την ίδια μελέτη ο Βενιζέλος την είχε επικαλεστεί και προ δεκαημέρου, σε συνεδρίαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε πει πως σκοπεύει αυτή την έκθεση να την παρουσιάσει αναλυτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χθες είπε πως πρότεινε και έγινε δεκτό να συνέλθει στις 25 Αυγούστου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις.
Υποθέτω πως ο μόνος λόγος που ο Βενιζέλος θέλει να γίνουν κατά περίπου 20 ημέρες ενωρίτερον οι ανακοινώσεις δεν είναι γιατί φοβάται μήπως του κλέψει τη δόξα ο Σαμαράς εξαγγέλοντας αυτός τις 750.000 θέσεις εργασίας, αλλά επειδή κατανοεί πως η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ημέρα.
Επίσης είμαι σίγουρος πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη υιοθετεί την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας επειδή ξέχασε πως πριν τρεις μήνες, τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει άλλη πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πρόταση που προέβλεπε 972.400 νέες θέσεις εργασίας. Ναι, 972.400 όχι 972.300 ή 972.500. Και μάλιστα έλεγε και αναλυτικά και τους τομείς. Ήταν, νομίζω, 50.000 στις υποδομές, 44.400 στον πρωτογενή τομέα, 77.000 στην ενέργεια, 240.000 στη μεταποίηση και πάει λέγοντας.
Δεν είναι ότι εκείνη η πρόταση ήταν προεκλογική ή ανεδαφική, απλώς ο Βενιζέλος ξέχασε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη, επεξεργασμένη και ρεαλιστική πρόταση για το θέμα. Τόσες σκοτούρες, και ιδίως ως υπουργός Εξωτερικών με τη Γάζα και την Ουκρανία, έχει ο άνθρωπος που να τα θυμάται όλα. Τον καταλαβαίνω.
Εξάλλου, εάν δεν ήταν η αμνησία ο λόγος θα έπρεπε να τον κατηγορήσουμε επειδή κατάφερε σε τρεις μήνες να κόψει 222.400 θέσεις εργασίας. Και μάλιστα όχι από τις υφιστάμενες, αλλά από αυτές που είχε υποσχεθεί.
Επιπροσθέτως, ο λόγος που με οδηγεί στο συμπέρασμα πως...

Ο Βενιζέλος θα φύγει …τελευταίος

Το καλοκαίρι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του και τα γραφεία των κομμάτων το ένα μετά το άλλο …αδειάζουν. beni

Το ίδιο συμβαίνει και στην Χαριλάου Τρικούπη, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ένα μετά το άλλο να εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ για λίγες ημέρες, αφού οι περισσότεροι θα επιστρέψουν αμέσως μετά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες πάντως, διαβεβαιώνουν ότι ο τελευταίος που θα φύγει θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όχι μόνο τώρα, που θα το περιμένε κανείς, με τις απειλές εμπάργκο από τη Ρωσία και την κρίση στη Γάζα σε εξέλιξη, αλλά και γενικώς. «Ο πρόεδρος φεύγει πάντα τελευταίος. Όταν έχουν ήδη φύγει όλοι», λένε…
 matrix24

Έδιωξαν τις ελληνικές νταλίκες οι Ρώσοι

Το δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι πρώτες νταλίκες φορτωμένες με ελληνικά προϊόντα που είχαν προορισμό τη Ρωσία. Τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν αυτή την ώρα στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ. emporio

Υπενθυμίζεται πως στο δρόμο για τη Ρωσία ήταν περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς υπάρχουν συμβόλαια που είναι εν ισχύ, παραμένει ωστόσο παρέμενε άγνωστο αν θα τις δεχθεί η Ρωσία και οι οδηγοί θα αναγκαστούν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με τα προϊόντα να πηγαίνουν στα σκουπίδια.
Για τα υπόλοιπα προϊόντα -πέραν των προαναφερθέντων- που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.
Υπάρχει, ειδικότερα, η σκέψη από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες σε ό, τι αφορά πιθανές εξαιρέσεις, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.
Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές.
Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Την Δευτέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές της.
 matrix24

Συνελήφθη ο επικεφαλής του Cavo Paradiso στη Μύκονο...


Συνελήφθη για φοροδιαφυγή ο επικεφαλής του Cavo Paradiso στη Μύκονο
Συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία ο Νίκος Δακτυλίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην οποία ανήκει το γνωστό νυχτερινό κέντρο της Μυκόνου Cavo Paradiso, για...
φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο για ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις που διενήργησε κλιμάκιο το οποίο μετέβη στο νησί, φέρεται να διαπίστωσε ότι δεν είχαν εκδοθεί στο νυχτερινό κέντρο αποδείξεις προς τους πελάτες συνολικής αξίας 11.225 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.
TA NEA

Επιστολή Μανώλη Γλέζου στόν Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Σταματήστε το εμπάργκο»...

Επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Γλέζος, ζητώντας από το Κρεμλίνο να...
εξαιρέσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς απευθύνεται στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τού απαριθμεί μία σειρά από λόγους -ιστορικούς και όχι μόνο- για τους οποίους η Μόσχα οφείλει να εξαιρέσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το εμπάργκο.
Μάλιστα, στην επιστολή του, ο Μανόλης Γλέζος δείχνει να κατανοεί και να στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι «προσωπικά κατανοεί πλήρως τους λόγους που σας ώθησαν στην απόφασή σας να επιβάλετε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.».«Εντούτοις, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέχεται μία εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα και ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες», συνεχίσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως «κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε ούτε έναν άνδρα να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης».
«Σταθερά, ο λαός μας είναι ο μόνος που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Ήμασταν αντίθετοι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας, ήμασταν αντίθετοι στη λογική της σποράς πολέμων και εμφύλιων ταραχών στη λεκάνη της Μεσογείου. Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά, με τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια», προσθέτει ο Μανόλης Γλέζος στην επιστολή του.

Υπέρ της αυτοδιάθεσης
Μάλιστα, ο Μανόλης Γλέζος δεν κρύβει την φιλική προς τη Μόσχα πολιτική στάση του ως προς την ουκρανική κρίση. «Τώρα που η Ουκρανία βρίσκεται έρμαιο στα χέρια φαιστικών φατριών, υπερασπιστήκαμε και πάλι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών», σημειώνει, και διαβεβαιώνει πως «γνωρίζει τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση». «Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη και συνεχίσει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας», υπογραμμίζει με έμφαση ο Μανόλης Γλέζος, για να καταλήξει ως εξής: «Για τους λόγους αυτούς, επικαλούμενος και πάλι τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα αλλά και την πατροπαράδοτη στενή φιλία των λαών μας, ζητώ τη μη εφαρμογή του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ευελπιστώ να εισακουστώ».
Ολόκληρη η επιστολή Γλέζου έχει ως εξής: