Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αλλαξοκ@λιές...





 Η συντεχνία αντεπιτίθεται...
Την γνώμη μας για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, σας την έχουμε πει (τον θεωρούμε γελοίο πρόσωπο). Από την άλλη όμως, αξίζει να σημειωθεί και η ομόθυμη αντίδραση του μιντιακού συστήματος που ανήγαγε σε μέγα θέμα,  το πισωγύρισμα του υπουργείου Οικονομικών για τις αποδείξεις.
Το MEGA έφτασε στο σημείο μάλιστα, να...
παίξει αποσπάσματα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων όλων των άλλων αντιπαλων καναλιών: Οτι κάναμε εμείς, το καναν κι όλοι οι άλλοι (φοβερό επιχείρημα)!
Ο μακαρίτης ο Κακαουνάκης, έλεγε μια λέξη γι' αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, της συντεχνίας των τηλεδημοσιογράφων: Αλλαξοκωλιές...

 

Πρώτος, στην τελευταία δημοσκόπηση, ο Βαγγέλης...

Πρώτος στην τελευταία δημοσκόπηση για την κούρσα διαδοχής της ΝΔ, εμφανίζεται ξανά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Eίχαν προηγηθεί...
δύο δημοσκοπήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες έδιναν την πρωτιά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια και την αμφισβήτηση του Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας "Interview" που έγινε για λογαριασμό της "Βεργίνα Τηλεόραση" κι έγινε σε δείγμα 1000 ατόμων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 36%. Aκολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 24% , ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 19% και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 17%.

Στην ερώτηση «ποιος έχει καταθέσει σήμερα την καλύτερη πρόταση για τη ΝΔ» υψηλότερα, με ποσοστό 31% εμφανίζονται τα ποσοστά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη , ενώ ακολουθεί με 24% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με 17% οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης το 87% των γαλάζιων ψηφοφόρων εμφανίζεται αποφασισμένο να ψηφίσει στις εκλογές της 20 Δεκεμβρίου.
 

Υπόθεση Siemens, το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης ...


Παπαδημούλης: Η καθυστέρηση της δίκης διευκολύνει τους ενόχους να ρίξουν τα πράγματα στα μαλακά.
ΒΙΝΤΕΟ...
Σε συνέντευξή του στο left.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη δίκη για την υπόθεση Siemens, αναφέρεται εκτενώς στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
 Οπως...
αναφέρει:

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρώτα στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα η Siemens έχει πληρώσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε δικαστικούς ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Εμπλεκόμενοι έχουν πάει ακόμα και στη φυλακή –όπως στη Νιγηρία. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί τίποτα…

Όταν πριν χρόνια πήγε μια αντιπροσωπία Ελλήνων βουλευτών να εξετάσει τον Χριστοφοράκο βρήκε εκεί μια "σφίγγα" υπό την προστασία των γερμανικών αρχών. Και δεν είναι μόνο η Siemens. Και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα στην Ελλάδα. Η Volkswagen, η Ferrostaal στα υποβρύχια, δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς…

Υπάρχει απόφαση γερμανικού δικαστηρίου ότι η Siemens στην Ελλάδα έδινε το 10% του τζίρου της σε μίζες και από αυτό ένα 2% πήγαινε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των δύο τότε κυβερνητικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δυστυχώς, αυτή η δίκη που ξεκινάει με ταχύτητα που θυμίζει γεφύρι της Άρτας, πιθανότητα να μην βγάλει όσα ο ελληνικός λαός περιμένει γιατί στο μεταξύ έχουν σβηστεί πολλά και έχουν παιχθεί παιχνίδια για να πέσουν τα πράγματα στα μαλακά.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι πιάστηκαν τα μικρά ψάρια, οι πιο θρασείς και αφελείς. Οι πολύ μεγάλοι κρύβονταν πίσω από χρηματιστές, αεριτζήδες επιχειρηματίες, κ.λπ., και αυτοί βρίσκονταν αφανείς. Το τραγικό είναι ότι αυτός ο λεόντειος, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμβιβασμός δεν υλοποιήθηκε καν από τη Siemens.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημούλη, εδώ...

Αρχίσανε από τήν Κέρκυρα...

Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. παραπέμπει η Κομισιόν την Ελλάδα για τα απόβλητα στην Κέρκυρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για κακή διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα.
Οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι που λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία του διασταλάζοντος υγρού (στραγγίσματα), από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή το Μάρτιο του 2011 και σε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιανουαρίο 2012.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα ο χώρος υγειονομικής ταφής να εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και να συνιστά σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, τονίζει η Επιτροπή.
kathimerini.gr

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος  "Αρχίσανε από τήν Κέρκυρα..." είναι τής "Ν.Μ."

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (10.12.15)

Χτίσιμο αφορολόγητου μόνο με χρήση «πλαστικού χρήματος» από το 2016


Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο όριο για το 2015, ενώ από το 2016 θα χτίζεται με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αποφάσισε την κατάργηση του κωδικού 049 όπου δηλώνονταν μέχρι σήμερα οι αποδείξεις, ωστόσο διατηρείται στο ακέραιο η έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που ισχύει και σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει επίσης αφορολόγητες χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δωρεές να πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» από το 2016.
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:

1. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφoρολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών. Δηλαδή, οι αποδείξεις του 2016 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο, εκτός και αν δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι και όσοι κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.
2. Καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Δηλαδή, για τα εισοδήματα του 2015 δεν απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων. Το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά η έκπτωση των 2.100 ευρώ διατηρείται και στα εισοδήματα του 2015.
3. Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές πρώτου βαθμού ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά πρόκειται για όφελος της τάξης των 500 ευρώ.
4. Θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενδεχομένως και διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της.
5. Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Τaxis. Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.
Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

6. Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα παρέχει το σχέδιο νόμου.
kathimerini.gr