Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τα πιθανά σενάρια πλέον είναι τρία...

Και τώρα τι, Frau Bundeskanzlerin;


REUTERS/AXEL SCHMIDT
Από την έντυπη έκδοση
τής εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Δύσκολη εποχή. Η σταθερότητα δεν είναι μαθηματική αρχή. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία». Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, η πρώτη ρωγμή στη θέση εκείνης της ανιαρής εικόνας μιας γραμμικής ιστορίας, την οποία διατηρεί κανείς μόνο αν κλείσει τα μάτια μπροστά στο υπερισχύον πλήθος γεγονότων.
Ποιος κλείνει τα μάτια στο μητρικό τοπίο; Στα ανατολικά, μετά την ουκρανική κρίση, η Ρωσία εμφανίζεται ως απειλή. Στα δυτικά, ο Αμερικανός σύμμαχος έχει γίνει απρόβλεπτος. Στον νότο, το προσφυγικό, παρά τη συμφωνία με την Τουρκία, κάνει κρότο. Στ’ ανατολικά, ο κινεζικός γίγαντας αυξάνει την ισχύ του και εντός της Ε.Ε. οι προκλήσεις είναι πολλές, ύστερα από μια δεκαετία διαχείρισης κρίσεων.
Πάντα στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας οι...

«Δεν γουστάρουμε παρτίδες μαζί σου, γιατί προτιμούμε παρτίδες με τον άλλο»...

Θέμα προτεραιοτήτων...
Κατηγόρησε η Φώφη Γεννηματά τον Αλ. Τσίπρα πως κάνει ό,τι του επιβάλλουν οι δανειστές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει υπάρξει διάλογος μεταξύ τους.

Οταν ο...
Τσίπρας δεν άκουγε τους δανειστές και προσπαθούσε να περάσει τη γραμμή του, το ΠΑΣΟΚ τον χαρακτήριζε τυχοδιώκτη, αριστεριστή, επικίνδυνο για τη χώρα. Τώρα που, όπως λέει η κ. Γεννηματά, κάνει ό,τι του ζητούν οι δανειστές είναι και πάλι εγκαλούμενος. Γιατί δεν λέτε, βρε παιδιά, αυτό που έχετε στο μυαλό σας καθαρά; «Δεν γουστάρουμε παρτίδες μαζί σου, γιατί προτιμούμε παρτίδες με τον άλλο»...


Τάσος Παππάς (Ανάγωγα
  efsyn

Τό γερμανικό "αυτεπίστροφο" των Χριστιανοδημοκρατών...


Όπως σε όλη την ΕΕ, οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε  οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς και του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, όπως αυτός εκφράζεται κυρίως μέσα από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών. Η ισχυροποίηση των τελευταίων, όπως και του φιλοναζιστικού κόμματος « Εναλλακτική για την Γερμανία », μείωσε την εκλογική δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών και την διαπραγματευτική τους δύναμη στον σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα με το μεγάλο θύμα της λιτότητας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που δικαιολογημένα θεωρεί πλέον ότι η συγκυβέρνηση με την συντηρητική παράταξη ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.
Κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές, τα δύο σενάρια που απομένουν αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιμείνουν μέχρι τέλος στο όχι τους στον μεγάλο συνασπισμό, πολύ δύσκολα θα λύσουν το πρόβλημα: η χώρα δεν έχει εμπειρία από ασταθείς κυβερνήσεις μειοψηφίας, ενώ νέες εκλογές ίσως δυναμώσουν περισσότερο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και την ακροδεξιά.
Η Γερμανία μπαίνει σε φάση πολιτικής κρίσης και αστάθειας, όπως αυτή που βασανίζει τα προηγούμενα χρόνια την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία ή την Ελλάδα. Κυρία Μέρκελ wellcome to the club.
Το κακό όμως στη περίπτωση της παντοδύναμης σήμερα Γερμανίας είναι ότι, αν κρυολογήσει, φτερνίζεται όλη η Ευρώπη. Η διαφαινόμενη γερμανική κρίση θα μετατραπεί αναγκαστικά σε κρίση όλης της Δύσης, παγώνοντας τα σχέδια Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα. Κοιτάζοντας για χρόνια απλώς πως θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά,  η Γερμανίδα καγκελάριος βλέπει το μπούμεραγκ που έχει εκτοξεύσει να στρέφεται κατά πάνω της. 
 21 Νοε. 2017
tvxs.gr 

* αυτεπίστροφο είναι τό "μπούμερανκ" στά Ελληνικά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από  τή "Νέα Μύκονο"