Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους



1. Ρελάνς κατά του ΔΝΤ κάνει η Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση των βελτιωμένων προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου και υιοθετούν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στο χαρτί Γιούνκερ-Σουλτς ποντάρει η Αθήνα ενώ η Τετάρτη είναι η μέρα κατά την οποία θα κριθεί η άμεση ή μη επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα. Την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Όχι» της Λαγκάρντ σε εξαιρέσεις και ειδική συμφωνία με την Ελλάδα.
2. Το κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα γιατί «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες» ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.  Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης μόνο από την Ευρώπη, χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. 
3. Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις απαιτήσεις των δανειστών υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αύριο θα συναντηθεί και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με τη φανέλα του ΔΝΤ κατέβηκε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο», σχολιάζει το Μαξίμου. 
4. Σάλος έχει δημιουργηθεί μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του tvxs.gr για τους σκανδαλώδεις μισθούς που έπαιρναν στελέχη της διοίκησης της ΑΕΠΙ. Τις σφοδρές αντιδράσεις ακολούθησε η κίνηση του υπ. Πολιτισμού που σπεύδει να προωθήσει το - πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ.
5. Την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση του πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
6. Ένα ακόμη βίντεο από εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, που επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, ήρθε στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα δικάζεται ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ύστερα από μήνυση της ναζιστικής οργάνωσης. 
7. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το «απίθανο» αίτημα του οίκου Gucci, σύμφωνα με το οποίο ζητά να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
8. Κρίσιμες ώρες για την Αρλέτα, η οποία νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου της Αθήνας.
9. Παρά την οικονομική κρίση, τους πειρασμούς του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται ότι αγαπούν ευτυχώς ακόμη την Έβδομη Τέχνη, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Οπτικοακουστικού Τομέα, τα οποία παρουσιάζουμε και αναλύουμε πρώτοι. 
10. Τέσσερα μουσικά βραβεία Grammy απονεμήθηκαν μετά θάνατον στον Ντέιβιντ Μπάουι για το τελευταίο του άλμπουμ «Blackstar».
* Σκίτσο του Σατιρικού για το Ποντίκι

Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη...

GucciGram, Parthenon sculpture
Στην Ακρόπολη, με φόντο τον Παρθενώνα, θέλει να στήσει την πασαρέλα του ο οίκος μόδας Gucci. Ζητούν δηλαδή τα...
μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής μαζί με ό,τι άλλο επί αιώνες συμβολίζει ο Ιερός Βράχος για την πνευματική και την καλλιτεχνική δημιουργία, ν' αποτελέσουν ντεκόρ για την καινούργια κολεξιόν.
Η Aκρόπολη χιονισμένη
Η Aκρόπολη χιονισμένη 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 Λίγοι και εκλεκτοί, που θα πληρώσουν αδρά, θα παρακολουθήσουν από κοντά την επίδειξη του διάσημου οίκου την 1η Ιουνίου, ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες θα μεταδίδουν εικόνα σε όλο τον κόσμο. Το σόου με μουσική, σκηνική δράση, σκηνοθεσία είναι, όπως μαθαίνουμε, μια ολοκληρωμένη πρόταση. Την κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του οίκου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ζητούν την άδειά του για να την πραγματοποιήσουν σ' ένα από τα σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών είναι αρνητική, ωστόσο τα αιτήματα θα συζητηθούν αναλυτικά αύριο στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο και θα γνωμοδοτήσει. Γιατί η εταιρεία-κολοσσός «Guccio Gucci S.p.A.», εκτός από την επίδειξη...

Ο Gucci μάς μάρανε!...

«ζήτησε ο Gucci την Ακρόπολη για ντεφιλέ»!...
Ο Gucci μάς μάρανε!
Κάθομαι εγώ τώρα και διαβάζω ότι ζήτησε ο Gucci την Ακρόπολη για ντεφιλέ και ότι θα συζητηθεί αύριο το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ότι η εισήγηση της ΕΦΑ Αθηνών είναι αρνητική διότι «διότι ο χαρακτήρας και η σπουδαιότητα του μνημείου δεν επιτρέπουν την παραχώρησή του για εκδηλώσεις».

Και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα… Επειδή όμως προέχει το δημοσιογραφικό καθήκον, πήρα τον ανταποκριτή μας στην Ιταλία Δημήτρη Δεληολάνη να τον ρωτήσω τι γίνεται εκεί, μιας και είμαστε στην ίδια μοίρα όσον αφορά στα αρχαία. Και με πληροφόρησε ότι όλη την ώρα χρησιμοποιούνται οι αρχαιολογικοί χώροι για σουαρέ και ντεφιλέ και κάθε είδους εκδηλώσεις. Και το Κολοσσαίο και η Ταορμίνα και τα μνημεία της Νάπολης για να μην πούμε για την Πομπηία όπου ως και οι Pink Floyd είχανε σολάρει. Αυτά στη γείτονα χώρα.

Κι εδώ αντί να χειροκροτάμε τον οίκο Gucci, στραβομουτσουνιάζουμε κιόλας. Λες και θα μπουκάρουν μέσα στο ναό τα μοντέλα και δεν θα βολευτούν με τον περίβολο. Λες και δεν περνάνε κάθε μέρα μιλιούνια οι τουρίστες, χύμα και τσουβαλάτα, σαλάγα τα. Λες και δεν ανεβαίνουν κάθε τρεις και λίγο για να κρεμάσουν πανό αγωνιστικά οι οργανωμένοι του ΚΚΕ.

Να το λήξουμε παιδιά χωρίς μπούρδες. Να ανέβει ο Gucci στην Ακρόπολη, υπό αυστηρή, αυστηρότατη εποπτεία και με έναν και μοναδικό όρο: Μέσα στο ντεφιλέ να περάσει μήνυμα σαφές και διακριτό (που να μην μπορεί να κοπεί στο μοντάζ…) για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Αν το δεχτούν, καλώς να έρθουν με χαρά μεγάλη. Κι ας πάει η σεμνοτυφία μια βόλτα ως το χρονοντούλαπο να συναντήσει το Λόρδο Έλγιν!

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

Εξαφάνιση...

Εχουμε ως πολίτες εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. 
Αυτά της λέμε για να μη μας θυμώσει.

Ομως μάλλον θυμωμένη είναι κι αυτή αλλά και οι πολιτικοί μας, γι’ αυτό και πέρασαν δέκα χρόνια από την εξαφάνιση Χριστοφοράκου και Καραβέλα χωρίς να κάνουν τίποτα, κι ας έλεγαν οι αρχές της Ουρουγουάης ότι ο ένας έχει εντοπιστεί και μπορούν να τον συλλάβουν.

Και περνούν αυτοί εδώ κι εκεί καλά...  
...κι εμείς εδώ χειρότερα.

Από την στήλη "Παρασκήνια" (efsyn.gr)

Απόφαση 20 ημερών για τον ΔΟΛ...

Το δικαστήριο έδωσε οξυγόνο μέχρι τις 3 Μαρτίου...
Ευχάριστη σίγουρα η είδηση για το άνοιγμα του λογαριασμού στον ΔΟΛ, αλλά θα πρέπει να μπει στις σωστές της διαστάσεις. Οπως έγινε σαφές και στους εργαζομένους του ΔΟΛ σήμερα το απόγευμα η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την κυκλοφορία των εντύπων και των sites μέχρι τις 3 Μαρτίου, όταν θα γίνει και η εκδίκαση της αίτησης των τραπεζών για να μπει εκκαθαριστής στο συγκρότημα. Θα γίνει προσπάθεια να καταβληθεί σε αυτό το διάστημα και ένας μισθός στους εργαζομένους, δηλαδή ο τρέχον μισθός του Φεβρουαρίου. Πιθανότατα η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις. Θα δοθεί κάποιο έναντι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης και άλλο ένα μέχρι τις 3 Μαρτίου. Το τοπίο είναι θολό για το τι θα γίνει μετά τις 3 Μαρτίου και μέχρι να μπει ο εκκαθαριστής, αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι...

Τον άφησε ακάλυπτο...

Μια απάντηση με πολλές ερμηνείες, μια εκ των οποίων μπορεί να είναι η αποφυγή στήριξης του Σόιμπλε από την Μέρκελ στις...
κατηγορίες που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έδωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου σήμερα Δευτέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.  
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 Παντελής Βαλασόπουλος, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «εμπρηστής» του ευρώ και της ευρωζώνης, απάντησε πως «η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας μιλούν πολύ συχνά στο τηλέφωνο και συζητούν για όλα τα θέματα». Ο Π. Βαλασόπουλος, πάντως, εκτίμησε ότι με την απάντηση αυτή ο κ. Ζάιμπερτ εννοούσε ότι αν ήθελε κάτι να πει ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να το πει κατ ευθείαν στην κυρία Μέρκελ.   
Ακόμη και αν αυτή είναι η ορθή ερμηνεία των λεγομένων Ζάιμπερτ, γεγονός είναι ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δεν υπερασπίστηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν απέρριψε ορθά κοφτά τον χαρακτηρισμό «εμπρηστή» του ευρώ που του απέδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  
Άλλωστε, όπως ήδη είναι γνωστό από το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Ζαιμπερτ -σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή Σόιμπλε- δήλωσε αισιόδοξος πως Ελλάδα και Θεσμοί μπορούν να βρουν μία «καλή και εποικοδομητική», ερωτηθείς για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε έναν καλό και εποικοδομητικό τρόπο για να προχωρήσουμε» τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης έχουν επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα επί σειρά ετών.  
«Η Γερμανία είναι δεσμευμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας» επανέλαβε στο ίδιο πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου...
tribune.gr

Κριτική Ντομπρόβσκις στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις
REUTERS/VINCENT KESSLER
Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άσκησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία του Ταμείου για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξα» τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Κριστίν Λαγκάνρτ να ευθυγραμμίσει τα λαθεμένα στοιχεία με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Όσον αφορά τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, κατέστησε αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει, αν όλες οι πλευρές κάνουν μία επιπλέον προσπάθεια.
Κάνοντας ειδική μνεία στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, διαβεβαίωσε ότι είναι «πραγματικά μικρό» το κενό που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές, από τον καθορισμό του δημοσιονομικού στόχου.
Αναφορικά με τις αξιώσεις περί νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι το Eurogroup είναι «ανοιχτό» στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως η επιλογή του «κουρέματος» είναι εκτός του τραπεζιού.
Τέλος, εξαίροντας τις επιδόσεις της Ελλάδας, χαιρέτισε την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και επανέλαβε ότι η εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζεται κανονικά.
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017
naftemporiki.gr